More

  Latest Posts

  Turning point: Don Panoz şi viața de la fiu de emigrant la legendă auto

  Ochii sunt cu siguranţă cel mai important organ din corpul omenesc şi principalul vinovat pentru pasiunile tuturor. Înainte de detalii istorice, cronici scrise sau date tehnice, înainte de toate acestea am văzut acele siluete care ne-au atras şi ne-au făcut să ne îndrăgostim de acest fenomen numit motorsport. Dar în spatele acelor monştrii ai circuitului stau sute de ore de muncă, tone de sudoare şi poate mai presus de orice ambiţiile şi visurile oamenilor de a împinge limitele şi mai departe.

  Lui Don i se sugerase ideea că o maşină cu motor central, V8 american, nu mai poate fi competitivă la Le Mans. Credeţi că s-a dat bătut?

  Vizionari, pasionaţi înfocaţi sau poate doar împătimiţi ai vitezei şi competiţiei, acest gen de oameni au scris istoria curselor, iar Don Panoz a fost unul dintre ei. Istoria lui este nimic altceva decât dovada vie că viaţa este o adevărată cutie a pandorei iar dorinţa de a dovedi imposibilul este foarte posibilă.

  Eugene Panunzio, unul dintre milioanele de emigranţi care au populat continentul nord-american de-a lungul istoriei şi care au dat naştere unor poveşti de viaţă remarcabile. Acesta şi-a părăsit ţara de baştină Italia undeva pe la începutul secolului XX în căutarea cel mai probabil a unui trai mai bun. Şi-a prescurtat numele în Panoz, poate şi ca dovadă a unui nou început.

  LMP-1, unul dintre pionierii de pe grila ALMS

  Acest nou nume însă nu va fi cunoscut cu adevărat decât câteva decenii mai târziu prin intermediul urmaşilor acestuia. Donald Panoz, sau Don aşa cum il recunoaşte o lume întreagă, a fost fiul lui Eugene şi omul care urma să ajungă o legendă vie.

  Tinereţile lui Don nu au fost nici pe departe apropiate de fenomenul motorspor-tului, rădăcinile sale s-au întins înspre industria medicamentelor unde a deschis şi două farmacii totodată. Mai târziu avea să pună bazele unei companii numite Milan Pharmaceuticals (devenită Mylan) împreună cu un fost camarad din armată.

  Dacă vă întrebaţi cumva de unde vine numele acestui model, ei bine Avezzano a fost oraşul italian unde s-a născut, şi de unde a emigrat către America tatăl lui Don

  Pasiunea pentru curse şi maşini în general a fost insuflată de fiul lui Danny care producea să zicem aşa maşini personalizate dotate cu motoare Ford V8. Visul american s-a pus în mişcare cu adevărat în 1989 când lua naştere Panoz Auto Development, geneza. Întrucât Don era îndrăgostit de Franţa şi de asemenea de Le Mans în 1997 înfiinţa Panoz Motorsport iar compania tatălui şi a fiului urma să meargă în La Sarthe în acel an cu modelul Esperante GTR-1, maşină care s-a dovedit ai fi mai mult decât competitivă.

  Doi ani mai târziu acesta urma să ducă la bun sfârşit cea mai mare realizare a carierei sale în sfera motorsport-ului, înfiinţarea ALMS (American Le Mans Series) într-o perioadă cel puţin dificilă pentru cursele de anduranţă.

  Panoy Green4U, un proiect ambiţios care din păcate nu a ajuns realitate

  Panoz a continuat să producă modele sport orientându-se de asemenea şi către prototipuri prin intermediul modelului LMP-1 Roadster-S. Printre alte proiecte ale companiei amintim acel prototip Deltawing rulat de ei în parteneriat cu producătorul Nissan s-au mai recentul Green4U care se dorea a fi un model cu propulsie pur electică pentru Le Mans. Din păcate nu a fost să fie iar programul şi-a închis porţile oficial.

  În prezent Panoz îşi desfăşoară activităţile în Pirelli World Challehge unde modelul Avezzano GT4 a adus anul acesta acasă titlul constructorilor la categoria GTS. Don Panoz a fost unul dintre vizionarii acestei industrii, un om care a şi-a pus amprenta pe paginile istoriei şi care prin toate proiectele derulate de-a lungul timpului a dovedit “că se poate”!

   

   

  Sursa: Road and track

  Photocredit: Panoz LLC, World Challenge, Ultimatecarpage


  Nu pierdeti ultimele stiri din lumea uimitoare a motorsportului cu aplicatie GP24.
  Don't miss out on the latest news from the world of Motorsports with the GP24 App.
  Cu noua aplicatie GP24 primiti ultimele stiri direct pe dispozitivul mobil, 100% gratuit / Nu este necesara inregistrarea.
  With the New GP24 App you receive the latest news direct on your mobile device, 100% free / No need to register.
  Pentru/For Android: Faceti clic aici / Click here.
  Pentru/For iOS: Faceti clic aici / Click here.

  Latest Posts

  Don't Miss