Latest Posts

Turning point: Don Panoz şi viața de la fiu de emigrant la legendă auto

Vizualizări: 18550

Ochii sunt cu siguranţă cel mai important organ din corpul omenesc şi principalul vinovat pentru pasiunile tuturor. Înainte de detalii istorice, cronici scrise sau date tehnice, înainte de toate acestea am văzut acele siluete care ne-au atras şi ne-au făcut să ne îndrăgostim de acest fenomen numit motorsport. Dar în spatele acelor monştrii ai circuitului stau sute de ore de muncă, tone de sudoare şi poate mai presus de orice ambiţiile şi visurile oamenilor de a împinge limitele şi mai departe.

Turning point: Don Panoz şi viața de la fiu de emigrant la legendă auto
Lui Don i se sugerase ideea că o maşină cu motor central, V8 american, nu mai poate fi competitivă la Le Mans. Credeţi că s-a dat bătut?

Vizionari, pasionaţi înfocaţi sau poate doar împătimiţi ai vitezei şi competiţiei, acest gen de oameni au scris istoria curselor, iar Don Panoz a fost unul dintre ei. Istoria lui este nimic altceva decât dovada vie că viaţa este o adevărată cutie a pandorei iar dorinţa de a dovedi imposibilul este foarte posibilă.

Eugene Panunzio, unul dintre milioanele de emigranţi care au populat continentul nord-american de-a lungul istoriei şi care au dat naştere unor poveşti de viaţă remarcabile. Acesta şi-a părăsit ţara de baştină Italia undeva pe la începutul secolului XX în căutarea cel mai probabil a unui trai mai bun. Şi-a prescurtat numele în Panoz, poate şi ca dovadă a unui nou început.

Turning point: Don Panoz şi viața de la fiu de emigrant la legendă auto
LMP-1, unul dintre pionierii de pe grila ALMS

Acest nou nume însă nu va fi cunoscut cu adevărat decât câteva decenii mai târziu prin intermediul urmaşilor acestuia. Donald Panoz, sau Don aşa cum il recunoaşte o lume întreagă, a fost fiul lui Eugene şi omul care urma să ajungă o legendă vie.

Tinereţile lui Don nu au fost nici pe departe apropiate de fenomenul motorspor-tului, rădăcinile sale s-au întins înspre industria medicamentelor unde a deschis şi două farmacii totodată. Mai târziu avea să pună bazele unei companii numite Milan Pharmaceuticals (devenită Mylan) împreună cu un fost camarad din armată.

Turning point: Don Panoz şi viața de la fiu de emigrant la legendă auto
Dacă vă întrebaţi cumva de unde vine numele acestui model, ei bine Avezzano a fost oraşul italian unde s-a născut, şi de unde a emigrat către America tatăl lui Don

Pasiunea pentru curse şi maşini în general a fost insuflată de fiul lui Danny care producea să zicem aşa maşini personalizate dotate cu motoare Ford V8. Visul american s-a pus în mişcare cu adevărat în 1989 când lua naştere Panoz Auto Development, geneza. Întrucât Don era îndrăgostit de Franţa şi de asemenea de Le Mans în 1997 înfiinţa Panoz Motorsport iar compania tatălui şi a fiului urma să meargă în La Sarthe în acel an cu modelul Esperante GTR-1, maşină care s-a dovedit ai fi mai mult decât competitivă.

În colaborare cu unul dintre sponsorii echipei noastre de curse, putem oferi tuturor urmăritorilor noștri o reducere de 10 lei la orice produs comandat de pe tricoumania.ro folosind codul: gp24-10ron. (Acțiune valabilă pentru comenzi până la data de 31.12.2024)

 

Doi ani mai târziu acesta urma să ducă la bun sfârşit cea mai mare realizare a carierei sale în sfera motorsport-ului, înfiinţarea ALMS (American Le Mans Series) într-o perioadă cel puţin dificilă pentru cursele de anduranţă.

Turning point: Don Panoz şi viața de la fiu de emigrant la legendă auto
Panoy Green4U, un proiect ambiţios care din păcate nu a ajuns realitate

Panoz a continuat să producă modele sport orientându-se de asemenea şi către prototipuri prin intermediul modelului LMP-1 Roadster-S. Printre alte proiecte ale companiei amintim acel prototip Deltawing rulat de ei în parteneriat cu producătorul Nissan s-au mai recentul Green4U care se dorea a fi un model cu propulsie pur electică pentru Le Mans. Din păcate nu a fost să fie iar programul şi-a închis porţile oficial.

În prezent Panoz îşi desfăşoară activităţile în Pirelli World Challehge unde modelul Avezzano GT4 a adus anul acesta acasă titlul constructorilor la categoria GTS. Don Panoz a fost unul dintre vizionarii acestei industrii, un om care a şi-a pus amprenta pe paginile istoriei şi care prin toate proiectele derulate de-a lungul timpului a dovedit “că se poate”!

 

 

Sursa: Road and track
Photocredit: Panoz LLC, World Challenge, Ultimatecarpage
Sponsor:

Ați ajuns la finalul articolului. Echipa GP24 vă mulțumește pentru că l-ați citit și speram că v-a plăcut conținutul. Pentru mai mult content de calitate, știri și articole pertinente scrise de oameni pasionați de motorsport, vă recomandam să aruncați o privire pe pagina noastră de Facebook GP24 și să ne dați un like/follow pentru a fi mereu la curent cu noile evenimente din lumea motorsportului.

Pagina de Facebook GP24: Faceți clic aici pentru a vizualiza

Road and track

Latest Posts

Don't Miss