GP24 Media

LATEST POSTS

Mani Gyenes a rezistat celei mai dure probe speciale din Dakar 2023

Mani, Gyenes
Vizualizări: 20558

Mani Gyenes, pilotul sătmărean abordează precaut prima săptămână din ediția 2023 a Raliului Dakar, și reușește să ocupe locul 32 în clasamentul general, după primele patru din totalul de 14 etape.

Mani Gyenes izbutește această performanță în pofida problemelor avute pe 4 ianuarie, când a pierdut timp din pricina unei căzături și a defectării pompei de benzină. Cea de a 45-a ediție a Raliului Dakar, a debutat pe 31 decembrie cu podiumul de start și prologul, iar în prima probă specială s-a concurat chiar pe 1 ianuarie. După zilele petrecute în bivuacul de pe malul Mării Roșii, caravana a pornit către nord, cuvântul de ordine al primelor zile fiind piatră.

De fapt, în cea de a doua etapă (2 ianuarie Sea Camp -AlUla, total 590 km) s-a mers pe cel mai dur traseu de când raliul a fost mutat în Arabia Saudită. Au fost atât de mulți kilometri cu piatră mare și ascuțită, încât cel mai rapid motociclist a fost mai lent cu peste o oră față de timpul estimat de organizatori.

Mani, Gyenes

„A doua etapă a fost una extrem de solicitantă! Primii 100 de km de probă specială au fost doar cu piatră ascuțită. Nu puteai să mergi cu viteză. Am mers doar în treapta a doua și a treia. Foarte mulți piloți au ieșit din concurs în aceste prime zile, așa că am preferat să fiu precaut” – Mani Gyenes #34, Autonet Motorcycle Team

Pe 3 ianuarie raliul a ajuns în Ha’il, o zonă spectaculoasă unde predomină canioanele și nisipul roșiatic. Prima incursiune în această parte a Arabiei Saudite a fost una foarte dificilă. În etapa a treia, concurenții au parcurs zeci de kilometri în ploaie torențială și temperaturi scăzute. Emanuel Gyenes a fost unul dintre cei 43 de motocicliști care au reușit să parcurgă cei 447 de km de probă specială.

Organizatorii au hotărât ulterior să oprească proba la km 378, după ce un râu a ieșit din matcă. Ploaia torențială a afectat și bivuacul din Ha’il, iar concurenții de la Original by Motul (cei care nu au asistență tehnică) au fost nevoiți să doarmă în cortul de catering și în cel administrativ, pentru că cele individuale nu puteau fi montate.

În colaborare cu unul dintre sponsorii echipei noastre de curse, putem oferi tuturor urmăritorilor noștri o reducere de 10 lei la orice produs comandat de pe tricoumania.ro folosind codul: gp24-10ron. (Acțiune valabilă pentru comenzi până la data de 31.12.2023)

 

Mani, Gyenes

4 și 5 ianuarie sunt zilele buclelor Ha’il. Prima a fost una cu ghinion pentru Mani, care a pierdut destul de mult timp din pricina unei căzături și a problemelor cu pompa de benzină, care nu mai făcea transferul din rezervorul spate către cel față.

„În etapa a patra încă de dimineață am avut ceva probleme cu pompa de benzină, la fel ca și anul trecut. Înainte de start am schimbat filtrul de benzinaă, am sperat că totul va merge bine. Dar după start, când foloseam benzină din rezervorul spate, iar nu mergea motorul, așa că am trecut pe cel din față”.

„La realimentare am scos filtru și așa am mers până în bivuac. Undeva pe la km 120 am căzut destul de tare. Nu am avut viteză mare, dar mi-am rupt schimbătorul de viteză. Acolo a trebuit să stau puțin să îmi revin. S-a deschis și airbagul. Am pierdut timp, dar este un raliu foarte lung!” – spune Mani Gyenes

Mani, Gyenes

În etapa a 5-a (5 ianuarie), vremea continuă să accentueze dificultatea Raliului Dakar, la ora la care Mani pornește din bivuac temperatura aerului este de 4 grade C, iar maxima va fi doar de 11 grade C. Această a doua buclă din Ha’il este una în care predomină dunele mari și platoruile nisipoase. Ploile din ultimile zile fac ca terenul să fie mai dificil de citit și navigația mai greoaie.

Pe 6 ianuarie se pleacă din Ha’il, capitala off-roadului saudit, etapa având ca punct terminus Al Duwadimi. De aici mai sunt 1.355 de km până la bine meritata zi de pauză din Riyadh (9 ianuarie). A doua săptămână din raliu este caracterizată de marea de dune din Empty Quarter și de finișul de pe malul Golfului Arabiei. După 8.549 de km, un prolog și 14 etape, cea mai lungă ediție din Arabia Saudită se va încheia la Dammam, pe 15 ianuarie.

Focus pe clasamentul general
Dakar 2023 este unul în care am ca scop ajungerea la finiș pe un loc cât mai bun în clasamentul general și în Rally2. Particip la clasa Original by Motul (Malle Moto), cea fără asistență tehnică în care beneficiem de suport logistic din partea organizatorilor, dar ne pregătim singuri motocicletele pentru ziua următoare, însă nu punctez în clasamentul Original”.

„Datorită rolului de ambasador pot beneficia de logistică, însă pentru că s-a decis ca focusul să fie pe cei care sunt mai la început în Raliul Dakar, cei care am fost pe podiumul Original by Motul în ultimii ani și/sau avem poziții în top 20-ul clasamentului general, nu punctăm” – Mani Gyenes #34, Autonet Motorcycle Team

Mani, Gyenes

Clasament general Moto după 4 din cele 14 etape:

  1. Daniel Sanders (AUS) 18 h 40 min 03 sec
  2. Skyler Howes (SUA) +03 min 33 sec
  3. Kevin Benavides (ARG) +04 min 05 sec

 

  1. Emanuel Gyenes (ROU) +03h 25min 24 sec
  • Mai multe știri despre Raliului Dakar găsiți AICI.
Sursa: Renatta Stepanov, Media Manager - Emanuel Gyenes - Dakar Rally
Photocredit: RallyZone / Ingine Creators
Sponsor:

Ați ajuns la finalul articolului. Echipa GP24 vă mulțumește pentru că l-ați citit și speram că v-a plăcut conținutul. Pentru mai mult content de calitate, știri și articole pertinente scrise de oameni pasionați de motorsport, vă recomandam să aruncați o privire pe pagina noastră de Facebook GP24 și să ne dați un like/follow pentru a fi mereu la curent cu noile evenimente din lumea motorsportului.

Pagina de Facebook GP24: Faceți clic aici pentru a vizualiza

Hamilton, DRS

Faceți clic pe imaginea de mai sus pentru a accesa site-ul GP24 PronoContest (https://gp24-pronocontest.ro/) unde puteți juca jocul de pronosticuri F1 100% gratuit și puteți câștiga premii interesante.

DON'T MISS

Andra Dozsa

Andra Dozsa

RELATED ARTICLES