Latest Posts

Karting cu Matei Cîmpean, un copil de 9 ani, talentat în Motorsport.

Vizualizări: 36883

Matei Cîmpean, s-a născut în TârguMureș, iar în anul 2016, a luat startul prima data cu Motorsportul, unde a început cursurile de karting la Palatul Copiilor Târgu Mureș. Un an mai târziu a participat la Campionatului Național de Karting Școlar “Micul Pilot” – Clasa Bambini (categoria de vârstă 7-8 ani). În Noiembrie 2018 – Invitat la Evenimentul Oficial de inaugurare a “Transilvania Motor Ring”, pilotaj demonstrativ, prezentare kart și echipament sportive. Iar anul 2019 îi aduce titlul de Campion Național – Campionatul Național de Karting Școlar “Micul Pilot”, Clasa Pufo Jr (categoria de vârstă 8-10 ani). 

Când ați debutat în Motorsport (karting)? Și ce ne puteți spune despre prima dvs. experiență? 
Primul contact cu un kart l-am avut în cadrul cursurilor de karting ale Palatului Copiilor Târgu Mureș, la vârsta de 6 ani. Mi-a plăcut foarte mult, nu m-am temut deloc. Îmi amintesc că așteptam cu nerăbdare următorul curs, iar cele câteva minute petrecute în kart erau pentru mine cele mai frumoase și îmi părea rău că se scurg mult prea repede.

Karting cu Matei Cîmpean, un copil de 9 ani, talentat în Motorsport.

Ce te-a determinat să alegi această disciplină și de unde ai obținut pasiunea pentru ea?
De mic, împreuna cu părinții meu, tatăl meu fiind și el pasionat de motorsport, mergeam prin țară să urmărim cursele de raliu, viteză în coastă. Mă visam în locul piloților. Timp de 3 ani am participat în cadrul Campionatului Național de Karting Școlar, unde participau peste 120 de piloți de karting la diferite categorii. Anul trecut (2019) a fost cel mai bun pentru mine, reușind să devin campion național la clasa Pufo Junior, clasa la care au participat 27 de piloți cu vârste cuprinse între 8-10 ani.

Ce ne puteți spune despre celelalte interese și hobby-uri?
Îmi plac toate jocurile, ca la orice copil, să înot, excursiile cu bicicleta cu părinții mei, să schiez, dar kartingul este și va fi pe primul loc.

Cine este cel mai mare idol din Motorsport?
Lewis Hamilton, din F1. Iar din țara noastră, Simone Tempestini.

În colaborare cu unul dintre sponsorii echipei noastre de curse, putem oferi tuturor urmăritorilor noștri o reducere de 10 lei la orice produs comandat de pe tricoumania.ro folosind codul: gp24-10ron. (Acțiune valabilă pentru comenzi până la data de 31.12.2024)

 

Există ritualuri specifice pe care să le observați pentru a vă pregăti pentru următorul eveniment Motorsport (karting)?
Părinții insistă să mă odihnesc și să mă hrănesc bine. Mai multă treabă are tatăl meu, care lucrează mult la pregătirea kartului pentru concurs. Mie îmi place să stau pe lângă el și să mă implic cât pot.

Karting cu Matei Cîmpean, un copil de 9 ani, talentat în Motorsport.

Cum ați descrie pasiunea dvs. pentru Motorsport (kart, Raliu, Viteză in Coastă etc.) și ce o menține în viață?
Pasiunea pentru Motorsport o împărtășesc de când mă știu și mă atrag și celălalte ramuri ale sportului cu motoare, gen F1, raliu, drift… Pe circuit, în kart, mă simt cât se poate de bine, indiferent că e o cursa pe căldura torida sau pe ploaie. Iarna visez la momentele când voi putea ieși din nou pe circuit, chiar dacă pentru asta depunem eforturi considerabile, în județul nostru (Mureș) neavând un circuit de karting sportiv, cel mai aproape fiind la 180 km distanta (Prejmer, județul Brașov).

Ai emoții înainte, în timpul sau după o cursă și, dacă da, cum te descurci cu acele emoții?
Da, am emoții, deși nu întotdeauna recunosc. Am emoții până pornesc în cursă, apoi mă cuprinde adrenalina, dorința de a face o cursă bună, mă concentrez și dau tot ce pot.

Cum reușiți să vă combinați activitățile în Motorsport (karting) cu viața de zi cu zi, cu școala și familia?
Reușesc foarte bine, întrucât majoritatea concursurilor și evenimentelor la care particip sunt în vacanța de vară și daca nu, la final de săptămâna. Înțelegerea pe care o am cu părinții este să învăț în mod serios la școală, iar ei îmi oferă toată susținerea. Mi-ar plăcea să pot face mai multe antrenamente dar, din cauza distantelor până la piste, acestea sunt limitate.

Karting cu Matei Cîmpean, un copil de 9 ani, talentat în Motorsport.

Care sunt obiectivele tale sportive pentru sezonul 2020 și cum au fost acestea influențate de Covid-19?
Obiectivul meu principal în materie de karting sportiv este participarea la Campionatul Național de Karting Romanian Karting Masters, desfășurat sub egida Federației Romane de Karting. Din păcate, din cauza pandemiei și a stării de urgență, nu m-am putut antrena, deși antrenamentele cât mai multe erau foarte importante, participând anul acesta la o nouă clasă cu vârsta cuprinsă între 9-12 ani, cu un kart mai puternic. Nu ne rămâne decât să speram că totul va fi în regulă și concursurile vor avea loc. Din 16 mai am început antrenamentele și aștept cu nerăbdare prima etapă, care este programată în iunie, pe circuitul AMC Kart din București.

Credeți că a fi activ în Motorsport (karting) necesită calități speciale, cum ar fi curajul, răbdarea sau orice altă calitate?
Cu siguranță, ca în oricare alt sport, este nevoie de pasiune, perseverență și răbdare. Poate în acest caz mai mult curaj. Dar pe lângă aceste calități, este nevoie de un mare efort financiar, așa cum se știe, motorsportul fiind un sport foarte costisitor. În acest sens, suntem deschiși la primirea de sponsorizări.

Care este cea mai mare provocare pentru tine în conducerea unui vehicul de curse și cum ai parte de goana de adrenalină?
Provocarea este de a face fiecare tur de pistă mai bun, de a-mi îmbunătăți mereu pilotajul. Îmi place la nebunie adrenalina simțită, iar părintii îmi spun cât de important este ca această dorință de adrenalină să se consume pe circuitele special amenajate, niciodată pe stradă.

Off-Topic: Care este mâncarea și băutura ta preferată în timpul unui weekend de cursă?
Hidratarea este foarte importantă pe parcursul unui weekend de cursă, și recunosc, pentru a-mi recăpăta energia, mama mea îmi da voie să beau un pahar de cola. Un moment, de asemenea, așteptat în zilele de cursa. În rest, pentru a se asigura că mănânc suficient, mama îmi pregătește pentru acele zile mâncărurile preferate, însoțite de legume Și fructe. Batonul de cereale energizant și o bucățică de ciocolată nu lipsesc niciodată.

Karting cu Matei Cîmpean, un copil de 9 ani, talentat în Motorsport.

Doriți să vă împărtășiți cel mai special moment în Motorsport cu noi?
Cel mai special moment, este, desigur, primul loc 1, obținut anul trecut pe circuitul Speed Park din Bacău. Apoi, clasarea la final de an competițional, pe locul 1, devenind Campion Național la clasa de concurs Pufo Junior, în cadrul Campionatului Național de Karting Școlar. Dar fiecare cursă e diferită și specială, toată experiența mea cu kartingul e specială. Iar cel mai haios moment pe care mi-l amintesc, este pierderea unui dinte în timpul unei manșe de calificări, în urma cu 2 ani. Zâna Măseluța s-a dovedit și ea dornică de adrenalina.

Dacă ați putea participa la un eveniment Motorsport oriunde în lume, de o singură dată, fără să vă îngrijorați de buget, care ar fi?
Ar fi o cursă de F1, pe Templul Vitezei de la Monza, circuitul meu preferat, pe care îl parcurg adesea jucându-mă pe Play Station.

Din păcate, o carieră în Motorsport nu este făcută doar din momente frumoase, ci și din unele dificile. Cum te descurci cu acele momente și vrei să ne dai un exemplu?
Cel mai dificil moment pe care mi-l amintesc a fost anul trecut, la Târgu Secuiesc (a patra etapa) când in timpul antrenamentelor de vineri motorul kartului s-a oprit brusc. După desfacerea motorului, am constatat avarii grave la cilindru și piston, datorită supra încălzirii. Am crezut că trebuie să abandonam, să plecăm acasă. Am plâns pe ascuns și am fost extrem de trist, era prima dată când mă loveam de așa ceva. Dar cu ajutorul unui mecanic, tatăl meu a reușit să repare motorul până a doua zi (incurajându-mă că voi câștiga cursa).  După această pățanie, eu m-am simțit foarte motivat și chiar am reușit să câștig acea cursă. Nu-mi venea să cred, înainte cu 2 zile credeam că vom abandona, iar acum aveam lacrimi în ochi de fericire.

Ce le-ați sugera oamenilor care doresc să intre în lumea interesantă a Motorsport?
Eu mi-aș dori să poată practica acest sport orice copil pasionat de motorsport, le-as sugera să încerce, să-și urmeze visele, satisfacțiile și trăirile sunt pe măsură.

Există ceva care nu a fost acoperit în acest interviu pe care dorești să le spui fanilor și urmăritori tăi?
Aș vrea să rog pe cei care doresc să mă urmărească, să o facă pe pagina mea de Facebook Matei Cimpean și să le multumesc tuturor celor care m-au ajutat și îmi sunt alături în tot ceea ce ține de practicarea acestui sport, care este de fapt, pasiunea mea. Vă mulțumesc și vouă, echipei de la GP24!

Karting cu Matei Cîmpean, un copil de 9 ani, talentat în Motorsport.

Parcursul în karting:

  • 2016 (6 ani) – Debutul în karting – urmează cursurile de karting la Palatul Copiilor Târgu Mureș
  • 2017 (7 ani) – Primele competiții în cadrul Campionatului Național de Karting Școlar “Micul Pilot” – Clasa Bambini (categoria de vârstă 7-8 ani)
  • 2018 (8 ani) – Locul IV – La finalul celor 6 etape în cadrul Campionatului Național de Karting Școlar “Micul Pilot” disputate pe circuitele de karting de la Bacău și Prejmer – Clasa Bambini (categoria de vârstă 7-8 ani)
  • 2019 (9 ani) – Campion Național – Campionatul Național de Karting Școlar “Micul Pilot”, Clasa Pufo Jr (categoria de vârstă 8-10 ani).

Alte evenimente și concursuri:

  • Noiembrie 2018 – Invitat la Evenimentul Oficial de inaugurare a “Transilvania Motor Ring”, pilotaj demonstrativ, prezentare kart și echipament sportive
  • Aprilie 2019 – Locul II – Cupa Primăverii, concurs de karting desfășurat între palatele copiilor din țară

Karting cu Matei Cîmpean, un copil de 9 ani, talentat în Motorsport.

Sursa:
Photocredit:
Sponsor:

Ați ajuns la finalul articolului. Echipa GP24 vă mulțumește pentru că l-ați citit și speram că v-a plăcut conținutul. Pentru mai mult content de calitate, știri și articole pertinente scrise de oameni pasionați de motorsport, vă recomandam să aruncați o privire pe pagina noastră de Facebook GP24 și să ne dați un like/follow pentru a fi mereu la curent cu noile evenimente din lumea motorsportului.

Pagina de Facebook GP24: Faceți clic aici pentru a vizualiza

Latest Posts

Don't Miss