Deși la un interval orar oarecum incomod pentru țara noastră, Bathurst a meritat din plin orele nedormite și tonele de cafea date pe gât mai ceva ca shot-urile la bar. IGTC a pornit din nou la drum într-un mare fel cu o cursă care pentru cel de-al doilea an consecutiv ne-a oferit un câștigător în premieră.
Weekend-ul din Australia a pornit și cu bune și cu rele, dar dacă privim la numeroasele incidente din antrenamente și calificări cred că varianta a doua este mai plauzibilă. Cursa a demarat ca de obicei pe întuneric, chiar înainte de răsăritul de la antipozi.
Din pole position pleca Porsche-ul #911 Absolute Racing cu Patrick Pilet la volan urmat de omologul acestuia Ben Barnicoat în cockpit-ul modelului McLaren 720S #60 de la 59Racing. Însă adevăratul star al plecării în cursă a fost Maxi Buhk care după câteva viraje își duce Mercedes-ul #999 GruppeM direct la conducere având un start mai mult decât curajos.
Mercedes și McLaren se impun mai apoi în lupta pentru întâietate după un start curat lipsit de incidente majore. Barnicoat preia în curând conducerea în urma unei depășiri la limită care a rezultat și într-un ușor contact dintre cele două mașini. Cursa să zicem că se așeza încet, încet, iar în curând se ivea și soarele pe cerul Australiei.
Primele ore urmau să fie marcate de o serie de incidente începute cu o pană de cauciuc la modelul MARC II #20 în timp ce un alt model asemănător se confrunta pe linia boxelor cu un incendiu izbucnit în compartimentul motor. Apoi urma prima neutralizare cu safety car după accidentul teribil al Aston-ului #188 Garage 59 din Skyline, acesta intrând primul pe lista abandonurilor.
Nu a durat mult după acest incident și cursa este din nou întreruptă după ce un nou model face cunoștință cu zidul de protecție, de data aceasta fiind vorba de Lamborghini-ul #6 Wall Racing. Iar ca tacâmul să fie complet, un pic mai târziu asistăm la abandonul Audi-ului #22 după un nou accident spectaculos declanșat de un contact chiar cu modelul soră #2.
În colaborare cu unul dintre sponsorii echipei noastre de curse, putem oferi tuturor urmăritorilor noștri o reducere de 10 lei la orice produs comandat de pe tricoumania.ro folosind codul: gp24-10ron. (Acțiune valabilă pentru comenzi până la data de 31.12.2024)
Ei bine, după toată această nebunie cursa s-a mai liniștit și urma o bună perioadă de rulat pe verde iar lupta din top 10 era strânsă cu Mercedes, Porsche, Bentley, McLaren și Nissan toate la bătaie pentru podium și victorie. Și dacă tot am pomenit de cei de la Audi, pentru ei a fost un eveniment dezamăgitor pe toate fronturile.
Cu două mașini rămase speranțele încă erau acolo chiar dacă per total R8-ul nu se ridica la performanțele afișate de ceilalți competitori. Din păcate ambele echipaje sunt lovite de probleme, senzorul de turație defect pentru #2 în timp ce #222 după două pene de cauciuc pare imposibil să mai recupereze ceva.
Altă mașină cu pretenții care se alege cu pană de cauciuc este Porsche-ul #911 iar când se mai adaugă și o penalizare de 15 secunde pentru un pitstop defectuos te alegi cu un tur pierdut față de lideri. Din fericire pentru ei finalul i-a regăsit totuși într-o poziție destul de bună. De aceeași penalizare urma să sufere și Mercedes-ul #999 care la rându-i urma să recupereze timpul pierdut.
Și ca să punem capăt șirului de probleme, enumerăm și Aston-ul R-Motorsport #76 intrat în garaj pentru a schimba splitter-ul față în timp ce singurul BMW de pe listă, modelul Walkenhorst #34, este nevoit să abandoneze în urma problemelor la capota mașinii, probleme care au condus în final la supraîncălzirea motorului. În cazul acestuia toate belelele au plecat de la un ușor contact cu un cangur, aceeași canguri care au mai dat ceva bătăi de cap și pe parcursul sesiunilor de antrenamente. De asemenea alte modele cu probleme au mai fost Porsche-ul #1, Lamborghini-ul #63 și Honda #30.
În fine, să trecem totuși și la lucrurile pozitive. În față avem o surpriză din partea băieților de la Bentley cu al lor Continental GT3 #7 care avansează până pe prima poziție de unde urma să conducă cursa o bună perioadă de timp. Faptul că gigantul din Crewe mergea într-adevăr foarte bine este reflectat și din ascensiunea mașinii #8 până pe locurile din față, și asta în condițiile în care echipajul plecase ultimul în cursă.
Din păcate pentru #8 tot urât avea să se termine, Oliver Jarvis scăpând mașina de sub control și sfârșind în sens invers față de cel de rulare. Nu a mai putut să întoarcă pe circuit masivul Continental și a trebuit scos de acolo cu platforma. Chiar și așa, britanicii încă aveau un model în cărți pentru victorie.
După restart am asistat la un duel bară la bară pentru locul secund între Mercedes-ul #999 și cel #888, în tot acest timp Bentley-ul de la conducere distanțându-se liniștit. Însă și pentru el emoțiile urmau să fie la cote maxime, Jules Gounon aflat la volan se alege cu pană pe dreapta-spate, din fericire chiar înainte de intrarea la boxe astfel încât timpul pierdut nu este prea mare.
Cu toate acestea Bentley-ul iese tot primul pe circuit și pentru că acesta fusese ultimul pit nu avea decât să se îndrepte liniștit către potențiala prima victorie a lor la Bathurst. Soarta poate a făcut ca și rivalii de la GruppeM să sufere de o pană tot pe final dar în cazul lor s-a mai aplicat și o penalizare imediat după finalul cursei pentru că Marciello nu oprise motorul mașinii în timpul pit-ului.
Chiar dacă acesta și-a recuperat locul secund de la McLaren-ul #60 pe circuit, după acordarea penalizării a fost clasat al șaselea în ordinea finală. Altă mașină care s-a prezentat onorabil pe tot parcursul cursei și ar fi avut posibil șanse la un podium a fost Nissan-ul #18 KCMG care întâmpină din păcate probleme cu frânele pe final.
Pentru locul al patrulea, care în final avea să fie trei, s-au duelat Mercedes-ul #888 și Porsche-ul #911. Shane van Gisbergen la volanul modeluli AMG GT3 a avut câștig de cauză lăsând Porsche-ul la marginea podiumului. Pe doi au terminat băieții de la McLaren iar marii câștigători au fost cei de la Bentley care, la fel ca Porsche anul trecut, își adaugă în palmares prima vctorie de pe Mount Panorama.
Dacă e să ne luăm după ce s-a întâmplat și la Daytona cu o săptămână în urmă, se pare că zilele astea este cu atât mai bine să ai o mașină mare. Lăsând gluma la o parte, Bentley a impresionat pe toată lumea cu tururile rapide pe care le-au făcut și își merită din plin această victorie obținută sub un cer amenințător și câteva fulgere pe ici pe colo.
Ploaia a amenințat muntele pe parcursul ultimelor ore când se instalaseră și raflele destul de puternice ale vântului pe anumite porțiuni ale circuitului. Și ca să trecem puțin și pe partea de destin și poate coincidență, ploaia a început să cadă pe linia boxelor la secunde după încheierea cursei, celebrarea victoriei fiind făcută sărind prin bălți.
Un final frumos pentru o cursă care ne-a ținut cu sufletul la gură și al cărui singur dezavantaj este că trebuie să așteptăm alte 365 de zile până să dăm din nou piept cu muntele. Cu această victorie Bentley devin lideri în clasamentul IGTC a cărui etapă seundă este anul acesta chiar întrecerea de 24 de ore de la Spa programată la finalul lunii Iulie.
Sursa: Cosmin Milcu/GP24.roPhotocredit: Intercontinental GT Challenge, Mercedes AMG, Audi Sort, Porsche Motorsport, Bentley Motorsport, Aston Martin Racing, McLaren Customer Racing
Sponsor:
Ați ajuns la finalul articolului. Echipa GP24 vă mulțumește pentru că l-ați citit și speram că v-a plăcut conținutul. Pentru mai mult content de calitate, știri și articole pertinente scrise de oameni pasionați de motorsport, vă recomandam să aruncați o privire pe pagina noastră de Facebook GP24 și să ne dați un like/follow pentru a fi mereu la curent cu noile evenimente din lumea motorsportului.