GP24 Media

LATEST POSTS

Top 10 cei mai mai buni piloți din WRC în sezonul 2022 (5-1)

wrc
Vizualizări: 36089

WRC a întâmpinat o nouă eră hibridă în 2022, prezentând o provocare necunoscută pentru cei mai buni ași ai raliului de pe planetă. Au fost doborâte noi recorduri, în timp ce liderul Toyota a devenit cel mai tânăr câștigător de titlu din istorie, în timp ce fețele familiare care au revenit s-au amestecat cu noua generație (Partea 2/2)

După două sezoane în care titlurile au mers până la capăt în WRC, Kalle Rovanpera a adus propriul său brand de dominație în Campionatul Mondial de Raliuri din 2022, spulberând concurența pentru a-și asigura un prim titlu. În timp ce Rovanpera a acaparat toate titlurile prin redefinirea formulei de victorie în WRC la doar 22 de ani, dominația finlandezului nu a fost singura poveste a unui sezon plin de acțiune.

5. Sebastien Ogier – Toyota Gazoo Racing

WRC, Australia
Sebastien Ogier, M-Sport-Ford. WRC Raliul Australiei 2018. Photocredit: Jaanus Ree – Red Bull Content Pool.

Clasament: Locul 6
Total podiumuri: 3
Victorii: 1 (Spania)
Victorii de etapă: 25

Dragi fani Formula 1 și Motorsport,

Pentru a continua să îmbunătățim experiența urmăritorilor noștri pe această rețea de socializare, am decis că, din cauza numeroaselor cazuri în care oamenii sunt blocați de pe chat-urile comunității, ar trebui să oferim o alternativă pentru aceste grupuri de chat.

Vă invităm pe toți să aruncați o privire la https://chat.gp24.ro/ în timpul viitorului weekend de cursă pentru Marele Premiu al Statelor Unite, care va avea un grup dedicat pe aplicația noastră de chat. Există, de asemenea, câteva grupuri pentru echipele de top, dacă doriți să discutați acolo cu fani care gândesc la fel.

În acest moment, chat-ul este accesibil din orice browser mobil, laptop și desktop prin intermediul următorului link: https://chat.gp24.ro/ Participarea la chat nu necesită crearea unui cont, iar singurul dezavantaj este că setările de profil nu vor fi salvate și unele vor trebui completate de fiecare dată când vă conectați.

Așteptăm cu nerăbdare să vă primim în grupul (grupurile) de chat cu moderare umană, unde vom încerca să reducem moderarea la strictul necesar pentru a maximiza libertatea de opinie și de exprimare în limitele bunului simț.

 

Campionul din 2021 a revenit, dar a ales să nu-și apere titlul în favoarea unui pilot part-time în a treia Toyota GR Yaris, pe care l-a îmbinat cu o incursiune în cursele de mașini sport în Campionatul Mondial de Anduranță.

Octuplul campion mondial pare să nu fi avut probleme de adaptare la noile mașini hibride și a fost ghinionist că nu a câștigat prima dată la Monte Carlo. Ogier a pierdut într-o luptă fascinantă între cei mai mari din toate timpurile cu Sebastien Loeb, când o pană în penultima etapă i-a smuls victoria.

În colaborare cu unul dintre sponsorii echipei noastre de curse, putem oferi tuturor urmăritorilor noștri o reducere de 10 lei la orice produs comandat de pe tricoumania.ro folosind codul: gp24-10ron. (Acțiune valabilă pentru comenzi până la data de 31.12.2023)

 

Punctele vor fi povestea celor șase evenimente ale lui Ogier, acesta suferind eșecuri în patru raliuri. Cu toate acestea, viteza care l-a ghidat spre seria uimitoare de victorii și titluri în raliuri a rămas, și a fost încapsulată de o dominare uimitoare a Raliului Spaniei, pentru a-și extinde recordul de a obține victorii în fiecare sezon începând cu 2013.

Din nou, înțepăturile s-au dovedit costisitoare în Portugalia, unde a suferit două în timpul unei bucle care l-a scos din eveniment, iar el a fost din nou vocal cu privire la cauciucul Pirelli după eșecurile din Kenya și Japonia, când era în cursă pentru victorii.

Interesant este că, pe pietriș, când a mers față în față cu Rovanpera, a fost al doilea, pentru a sublinia și mai mult clasa lui Rovanpera atunci când condițiile au devenit alunecoase.

Cu toate acestea, Ogier s-a dovedit a fi o armă valoroasă pentru Toyota pentru a acumula puncte cruciale în campionat, victoria francezului în Spania pecetluind a șasea coroană a constructorilor pentru Toyota. Ogier se va întoarce în 2023, unde va împărți din nou al treilea GR Yaris.

4. Sebastien Loeb – M-Sport Ford

Clasament: Locul 11
Total podiumuri: 1
Victorii: 1 (Monte Carlo)
Victorii de etapă: 14

La vârsta de 48 de ani, Sebastien Loeb a arătat că mai are multă viață în componența de nouă ori campion mondial, devenind cel mai în vârstă câștigător WRC din istorie la Monte Carlo.

Alăturându-se echipei M-Sport Ford pentru ceea ce s-a transformat într-un program de patru curse, francezul s-a acomodat rapid cu noul Puma hibrid, fiind implicat într-o luptă titanică cu vechiul rival Sebastien Ogier pe asfaltul consacrat de la Monte Carlo.

Loeb, în parteneriat cu profesoara de matematică devenită copilot, Isabelle Galmiche, a beneficiat de o pană târzie a lui Ogier pentru a obține cea de-a 80-a victorie a carierei sale WRC, un record. În timp ce pană lui Ogier i-a readus în bătălia pentru victorie, aceștia l-au împins pe primul până la capăt. Loeb chiar a descris triumful, singura victorie a lui M-Sport din 2022, ca fiind “una dintre cele mai frumoase amintiri” din cariera sa strălucitoare.

Mercurialul Loeb a susținut acel ritm de la Monte Carlo conducând raliurile din Portugalia și Grecia, înainte ca problemele să oprească o cale probabilă spre o altă vizită pe podium. O eroare rară, de colecție, a unui pilot a dus la prăbușirea lui Loeb în Portugalia, în timp ce o defecțiune la alternator l-a scos din frunte în Grecia. Ar mai fi putut urca pe podium în Kenya, dacă nu ar fi suferit un incendiu la motor care a declanșat un abandon.

Loeb a demonstrat că, în mâinile sale, Puma era o armă care putea concura cu Toyota, care nu are gloanțe, și cu Hyundai-ul rapid, dar fragil.

3. Thierry Neuville – Hyundai Motorsport

WRC
XXX, Hyundai Motorsport. Raliul Japoniei 2022. Photocredi: Jaanus Ree – Red Bull Content Pool.

Clasament: Locul 3
Total podiumuri: 5
Victorii: 2 (Grecia, Japonia)
Victorii de etapă: 34

Problemele de fiabilitate ale Hyundai l-au împiedicat pe Thierry Neuville poate mai mult decât pe oricine altcineva. Dar 34 de victorii de etapă, două victorii și locul trei în campionat a fost un rezultat pe deplin meritat după un sezon dificil.

Vicecampionul de cinci ori a profitat la maximum de un i20 N fragil și subdezvoltat în prima parte a sezonului pentru a obține primul podium al echipei, cu un al doilea în Suedia. Rezultatul a sosit după ce a condus sarcina Hyundai la Monte Carlo, unde a fost la aproape opt minute distanță, pe locul șase, pentru a evidenția cât de mult a rămas marca sud-coreeană în urma adversarilor săi.

Neuville a întruchipat atitudinea de a nu renunța niciodată, iar acest lucru a fost poate cel mai bine pus în evidență în Croația. El a terminat pe locul trei, în ciuda faptului că atât el, cât și copilotul Martijn Wydaeghe s-au prăbușit la pământ după ce și-au împins i20 N, care nu era de încredere, timp de mai bine de un kilometru în service.

În raliurile rapide pe pietriș, Neuville s-a luptat să se ridice la nivelul coechipierului său mai rapid, Ott Tanak, și a fost găsit deficitar în special în Estonia și Finlanda. Au existat și erori costisitoare, când belgianul a irosit o victorie probabilă pe teren propriu printr-o greșeală rară care s-a terminat cu mașina cuibărită într-un șanț.

Dar în Grecia și Japonia a realizat un pilotaj impecabil pentru a obține victorii, care au fost meritate pe deplin.

2. Ott Tanak – Hyundai Motorsport

Ott
Ott Tanak, Hyundai Motorsport. Raliul Japoniei 2022. Photocredi: Jaanus Ree – Red Bull Content Pool.

Clasament: locul 2
Total podiumuri: 8
Victorii: 3 (Sardinia, Finlanda, Belgia)
Victorii de etapă: 41

Campionul mondial din 2019 a fost, în mod realist, singurul pilot capabil să pună presiune asupra campionului Kalle Rovanpera, printr-o serie de curse excelente în care și-a depășit mașinile.

Tanak a fost singurul pilot care a reușit să domolească i20 N cu manevrabilitate redusă în raliurile rapide pe pietriș. Cel mai impresionant exemplu în acest sens a fost demonstrația sa uimitoare din Raliul Finlandei. Estonianul a fost pe muchie de cuțit pe toată durata raliului, în timp ce a realizat o serie de timpi de etapă amețitori pentru a-l învinge pe favoritul Rovanpera pe teren propriu. Va rămâne în istorie ca una dintre cele mai mari victorii ale sale.

Extragerea maximului din i20 N, care s-a confruntat cu o multitudine de probleme hibride, a fost trucul de petrecere al lui Tanak. Cumva, a reușit să lupte cu mașina pentru a obține prima din cele cinci victorii ale Hyundai pe drumurile accidentate din Sardinia. O a treia victorie a sosit în Belgia, pe asfalt, după ce a profitat de eroarea costisitoare a lui Neuville.

Performanțele lui Tanak au fost cu atât mai impresionante cu cât au sosit în mijlocul unei echipe care se lupta pe plan intern. Estonianul a fost critic la adresa echipei sale și a directorului adjunct al acesteia, Julien Moncet, iar acest lucru a ajuns la apogeu în Grecia. Acolo, echipa a ales să nu-i dea ordine lui Neuville pentru a-i oferi lui Tanak o victorie care ar fi crescut presiunea asupra liderului detașat al campionatului, Rovanpera.

Dacă i20 N ar fi început anul la fel de puternic cum a încheiat 2022, Tanak l-ar fi putut împinge pe Rovanpera până la capăt. În schimb, sezonul s-a încheiat cu Tanak părăsind Hyundai cu un an rămas din contract, deoarece relația s-a deteriorat.

1. Kalle Rovanpera – Toyota Gazoo Racing

Kalle Rovanpera, Toyota Gazoo Racing. Raliul Japoniei 2022. Credit Photo: Jaanus Ree – Red Bull Content Pool.

Campionatul: Locul 1
Total podiumuri: 8
Victorii: 6 (Suedia, Croația, Portugalia, Kenya, Estonia, Noua Zeelandă)
Victorii de etapă: 70

Noul copil minune al Campionatului Mondial de Raliuri a sfidat uneori credința prin modul în care și-a dominat adversarii la o vârstă atât de fragedă. Rovanpera a fost superb în cele șase victorii din 13 raliuri pe care le-a obținut, acumulând 70 de victorii de etapă. În mod incredibil, sezonul nu a început strălucit pentru finlandez, care a avut dificultăți de adaptare inițială la mașinile hibride în ziua de deschidere la Monte Carlo.

Cu toate acestea, ceva s-a declanșat în creierul său, și a făcut-o în mod categoric, Rovanpera a măturat spre prima sa victorie din cele șase de data viitoare pe zăpada din Suedia. A fost începutul a trei victorii la rând, triumfând în Croația și apoi în Portugalia. Victoria din Croația a fost cea care a trimis un mesaj rivalilor săi, după ce l-a depășit pe Tanak cu pneuri compromise pentru condițiile de drum, pentru a-l depăși pe estonian în ultima etapă și a-i smulge victoria.

Pe ploaie, nimeni nu l-a putut învinge pe tânărul finlandez. Când a plouat, Rovanpera a văzut în acest moment un moment de atac și a făcut-o cu un efect devastator. Capodoperele sale pe vreme ploioasă l-au ajutat să obțină victorii în Portugalia, Kenya, Estonia și Noua Zeelandă, unde l-a spulberat pe coechipierul său Sebastien Ogier pentru a-și asigura titlul cu stil, cu două etape înainte de final.

Calmul și maturitatea sa la volan în scenarii stresante l-au diferențiat de restul plutonului. Aceste abilități sunt de obicei specifice unui pilot mult mai experimentat.

Deși sezonul lui Rovanpera nu a fost perfect, din cauza accidentelor din Belgia și Grecia, el a reușit întotdeauna să mențină tabela de marcaj. Șapte victorii în powertage au fost dovada acestui lucru, inclusiv una în Belgia, care a venit la două zile după un accident monstruos și a arătat că încrederea sa nu fusese doborâtă. În mod remarcabil, a reușit să obțină 50 din totalul de 255 de puncte doar din powertage-uri.

Distrugerea recordului de cel mai tânăr campion mondial al lui Colin McRae cu cinci ani și 88 de zile a demonstrat că Rovanpera este într-adevăr un talent foarte special care ar putea domina în anii următori.

  • Mai multe știri despre World Rally Championship găsiți AICI.
Sursa: Motorsport Network
Photocredit: Red Bull Content Pool
Sponsor:

Ați ajuns la finalul articolului. Echipa GP24 vă mulțumește pentru că l-ați citit și speram că v-a plăcut conținutul. Pentru mai mult content de calitate, știri și articole pertinente scrise de oameni pasionați de motorsport, vă recomandam să aruncați o privire pe pagina noastră de Facebook GP24 și să ne dați un like/follow pentru a fi mereu la curent cu noile evenimente din lumea motorsportului.

Pagina de Facebook GP24: Faceți clic aici pentru a vizualiza

Hamilton, DRS

Faceți clic pe imaginea de mai sus pentru a accesa site-ul GP24 PronoContest (https://gp24-pronocontest.ro/) unde puteți juca jocul de pronosticuri F1 100% gratuit și puteți câștiga premii interesante.

DON'T MISS

Ionut Popa

Ionut Popa

Cu o scriere clară și coerentă, Ionuț este recunoscut în motosportul național pentru articolele despre Formula 1. Știe istoria F1 de la Farina la Verstappen și spune cu mâna pe inimă că Ascari, Moss, Clark, Stewart, Prost, Senna și Schumacher au fost piloții care s-au apropiat de pilotajul pur, perfect. Mai mult decât atât, recent a debutat în lumea vitezei în coastă, fiind pasionat atât de urcările pe picioare în munți, cât și de cele cu accelerația la sol.

RELATED ARTICLES