Latest Posts

WRC- Rovanperä obține o victorie fenomenală în Raliul Poloniei

Vizualizări: 3676

Înlocuitorul Kalle Rovanperä obține o victorie fenomenală în Raliul Poloniei aproape fără pregătire: Mikkelsen ghinionist în ultima zi, Sesks face un debut puternic

Pilotul Toyota Kalle Rovanperä a câștigat duminică Raliul Poloniei, a șaptea etapă a Campionatului Mondial de Raliuri 2024 (WRC), sărbătorind a doua sa victorie din acest sezon. La sosire, campionul mondial în exercițiu avea un avans de 28,3 secunde față de coechipierul său Elfyn Evans. Adrien Fourmaux (Ford, + 42,7 secunde) a ocupat locul al treilea cu o altă performanță consistentă.

Rovanperä
Kalle Rovanpera (FIN) and Jonne Halttunen (FIN) of team Toyota Gazoo Racing celebrate on the podium in first place after winning the World Rally Championship in Mikołajki, Poland on June 30, 2024. // Jaanus Ree / Red Bull Content Pool // SI202406300350 // Usage for editorial use only //

Thierry Neuville (Hyundai) a terminat al patrulea după un start lent. Belgianul și-a apărat astfel poziția de lider în clasamentul WRC – și datorită victoriei de pe Power Stage. Martin Sesks (Ford) a terminat pe locul cinci la debutul său în clasa regină a Campionatului Mondial de Raliuri. Andreas Mikkelsen (Hyundai), care a luptat mult timp pentru victorie, a trebuit să se mulțumească cu locul șase după o pană în ultima zi.

Gergoire Munster (Ford) și Takamoto Katsuta (Toyota) au terminat pe locurile șapte și respectiv opt. Al nouălea la general și câștigătorul clasamentului WRC2 a fost Sami Pajari (Toyota). Oliver Solberg (Skoda), un alt pilot WRC2, a completat top 10 (la rezultate).

Rovanperä
Kalle Rovanpera (FIN) and Jonne Halttunen (FIN) of team Toyota Gazoo Racing celebrate on the podium in first place after winning the World Rally Championship in Mikołajki, Poland on June 30, 2024. // Jaanus Ree / Red Bull Content Pool // SI202406300349 // Usage for editorial use only //

Rovanperä saltă pe termen scurt

După un abandon timpuriu vineri și o retragere controversată în cadrul echipei sâmbătă după-amiază, Ott Tänak (Hyundai) a reușit să limiteze pagubele cu o victorie în clasamentul Super Sunday, locul doi în Power Stage și un total de unsprezece puncte WRC.

Cea de-a 13-a victorie a lui Rovanperä în WRC a venit în circumstanțe excepționale: inițial, finlandezul, care în acest an încheie doar un program part-time, nu trebuia să conducă deloc în Polonia. De aceea, el nu a participat la testul obligatoriu și, împreună cu copilotul Jonne Halttunen, nu a studiat etapele pe video.

În colaborare cu unul dintre sponsorii echipei noastre de curse, putem oferi tuturor urmăritorilor noștri o reducere de 10 lei la orice produs comandat de pe tricoumania.ro folosind codul: gp24-10ron. (Acțiune valabilă pentru comenzi până la data de 31.12.2024)

 

Dar apoi coechipierul său Sebastien Ogier a fost implicat într-un accident rutier în timpul recunoașterii din perioada premergătoare raliului și a trebuit să se retragă de la start. Toyota l-a trimis în grabă pe Rovanperä în Polonia ca înlocuitor, unde a putut să exploreze probele speciale doar o dată, în loc de cele două obișnuite, într-o mașină de șosea, cu puțin timp înainte de startul raliului.

Rovanperä
Kalle Rovanperä (FIN) and Jonne Halttunen (FIN) of team TOYOTA GAZOO RACING WRT race during the World Rally Championship Poland in Mikołajki, Poland on June 30, 2024. // Jaanus Ree / Red Bull Content Pool // SI202406300164 // Usage for editorial use only //

Deteriorarea pneurilor lui Evans și Mikkelsen a jucat în favoarea lui Rovanperä

Pentru a înrăutăți lucrurile, Rovanperä nu a putut să se bazeze pe experiența anterioară. Când Raliul Poloniei a avut loc ultima dată ca parte a Campionatului Mondial de Raliuri, în 2017, Rovanperä, pe atunci în vârstă de 16 ani, nu era încă pilot WRC.

Cu toate acestea, Rovanperä a compensat bine acest dezavantaj clar și s-a luptat cu grupul fruntaș încă de la început pe porțiunile cu care nu era prea familiarizat. El a preluat conducerea clasamentului general pentru prima dată în a cincea probă specială și, începând cu a douăsprezecea probă specială, a fost mereu în frunte.

O luptă lungă și palpitantă pentru poziția de lider a fost decisă apoi de o serie de timpi buni ai lui Rovanperä, dar și de ghinionul celor doi rivali apropiați ai săi. Evans, care s-a apropiat la un moment dat la mai puțin de 0,4 secunde de campionul mondial în exercițiu, a pierdut 8,9 secunde în cea de-a 13-a probă specială de sâmbătă din cauza unei pene.

Rovanperä
Kalle Rovanperä (FIN) Jonne Halttunen (FIN) of team TOYOTA GAZOO RACING WRT are seen performing during the World Rally Championship Poland in Mikołajki, Poland on June 27, 2024 // Jaanus Ree / Red Bull Content Pool // SI202406270982 // Usage for editorial use only //

Sesks impresionează în Ford Puma fără propulsie hibridă

Duminică, Mikkelsen, care condusese raliul vineri, a suferit de asemenea o pană în timp ce se afla pe locul al doilea și a pierdut aproximativ un minut. Acest lucru a deschis calea spre victorie pentru Rovanperä. “A fost o săptămână extraordinară, cu siguranță nu una normală. A fost o muncă grea. A fost foarte dificil cu această pregătire, dar a meritat”, spune finlandezul.

Cu locul doi, a patra sa clasare pe podium în sezonul 2024, Evans și-a menținut șansele în lupta pentru titlu. Cu toate acestea, galezul este încă în căutarea primei sale victorii din acest sezon și a ratat șansa de a pune un semn de exclamare. De asemenea, el a ratat puncte în Power Stage, unde Neuville și-a asigurat cinci puncte. Ca urmare, Evans a redus diferența doar cu trei puncte.

Debutantul Sesks, pe de altă parte, a pus un semn de exclamare. Letonul în vârstă de 24 de ani va concura în Polonia pentru prima dată în clasa regină a Campionatului Mondial de Raliuri și pentru prima dată în istoria Campionatului Mondial de Raliuri cu o mașină Rally1 fără propulsie hibridă. Utilizarea unor astfel de vehicule a fost permisă înainte de sezonul 2025, dar lipsa de greutate a unității hibride trebuie compensată prin balast.

Cu toate acestea, lipsa de experiență a lui Sesks și lipsa de putere suplimentară din partea motorului electric nu au dat prea multe semne. Vineri, el a luptat viu în grupul fruntaș și a arătat o performanță experimentată și impecabilă în general.

Rovanperä
Kalle Rovanperä (FIN) and Jonne Halttunen (FIN) of team TOYOTA GAZOO RACING WRT race during the World Rally Championship Poland in Mikołajki, Poland on June 29, 2024. // Jaanus Ree / Red Bull Content Pool // SI202406300135 // Usage for editorial use only //

Revenirea unică a Raliului Poloniei a fost umbrită (așa cum stau lucrurile astăzi) de incidente care au implicat spectatori în locuri nesigure. Ca urmare, două probe speciale au trebuit să fie anulate, iar alte două au fost întrerupte temporar.

După șapte din cele 13 etape WRC, Neuville continuă să conducă clasamentul piloților cu 136 de puncte, în fața lui Evans (121) și Tänak (115). În clasamentul constructorilor, Hyundai își menține poziția de lider cu 311 puncte în fața Toyota (301) și M-Sport (156).

Sezonul 2024 WRC continuă între 18 și 21 iulie cu Raliul Letoniei, care face parte pentru prima dată din Campionatul Mondial de Raliuri.

Rovanperä
Kalle Rovanpera (FIN) and Jonne Halttunen (FIN) of team Toyota Gazoo Racing celebrate on the podium in first place after winning the World Rally Championship in Mikołajki, Poland on June 30, 2024. // Jaanus Ree / Red Bull Content Pool // SI202406300330 // Usage for editorial use only //
  • Mai multe știri despre World Rally Championship găsiți AICI.
Sursa: GP24 Media / Red Bull Media House
Photocredit: Red Bull Content Pool
Sponsor: TricouMania

Ați ajuns la finalul articolului. Echipa GP24 vă mulțumește pentru că l-ați citit și speram că v-a plăcut conținutul. Pentru mai mult content de calitate, știri și articole pertinente scrise de oameni pasionați de motorsport, vă recomandam să aruncați o privire pe pagina noastră de Facebook GP24 și să ne dați un like/follow pentru a fi mereu la curent cu noile evenimente din lumea motorsportului.

Pagina de Facebook GP24: Faceți clic aici pentru a vizualiza

GP24 Media / Red Bull Media House

Latest Posts

Don't Miss