Latest Posts

Patricia Sîrbu-Mărculeț, debut cu succes în RES

Vizualizări: 30676

În acest weekend s-a desfășurat prima etapă din sezonul 2023 al Romanian Endurance Series, pe circuitul Romania MotorPark. Patricia Sîrbu-Mărculeț, pilot colaborator al GP24, a avut un weekend solid la debutul în competiție, mai ales că a trebuit să înfrunte condiții meteo dificile.

Patricia Sîrbu-Mărculeț a debutat în acest weekend în Romanian Endurance Series, o nouă provocare după participările de anul trecut din Time Atack-ROTAC. Aceasta a urcat pe podium și a câștigat clasa feminină cu al său Suzuki Swift. La clasa A1, ea a terminat pe locul 5, cu un total de 14 puncte (clasament provizoriu înainte de rezolvarea ultimelor contestații).

“Acest weekend a fost ceva total nou pentru mine, pentru că am făcut trecerea la anduranță, care până la urmă a fost o competiție de circuit care funcționează pe alt format. Dacă la ROTAC eram obișnuită să merg singură pe circuit, fiind concentrată pe obținerea celui mai bun timp, la anduranță lucrurile au fost total diferite. Practic am încercat să mă acomodez cu ploaia, pentru că eu niciodată nu am mai concurat în aceste condiții pe circuit. Totul a fost nou pentru mine, până acum eram obișnuită cu zilele foarte calde, cu asfaltul foarte încins, acum a fost frig, a fost ploaie, totul era foarte alunecos.”

“Totuși pot să spun că participările din ROTAC au fost foarte utile, pentru că sesiunile de calificare s-au desfășurat pe formatul sesiunilor din ROTAC, adică 15 minute, singură pe circuit, fără trafic și luptă cu ceilalți, în care trebuie să scoți cel mai rapid tur.”

Patricia Sîrbu-Mărculeț, debut cu succes în RES

Rezultatul a fost unul foarte bun, mai ales că piloții s-au confruntat cu un asfalt ud, rece, și cu precipitații trecătoare. În astfel de condiții meteo, ieșirile în decor pot fi foarte penalizante, mai ales că ne referim la Romania MotorPark.

“Dificulltățile au fost date de mașină, de adaptare în primul rând, de văzut exact cât de mult o să forțez, cât de mult pot să duc mașina până în punctul în care să nu sar afară de pe pistă. Toate lucrurile trebuie schimbate, în momentul când vine ploaia nu mai există trasa ideală, ci doar să rămâi pe circuit. Dar a fost bine, trăgând linie după primul weekend de anduranță, primul weekend pe ploaie, chiar mi-a plăcut foarte mult, neașteptat de mult.”

În colaborare cu unul dintre sponsorii echipei noastre de curse, putem oferi tuturor urmăritorilor noștri o reducere de 10 lei la orice produs comandat de pe tricoumania.ro folosind codul: gp24-10ron. (Acțiune valabilă pentru comenzi până la data de 31.12.2024)

 

“Eu provin din curse sprint, acolo unde mi-am făcut debutul în motorsport, inclusiv anul trecut la ROTAC a fost acea finală cu sprint. A fost și elementul că întrecerea a durat o oră, cu ritm susținut, ritm de cursă, cu 40 de mașini pe circuit în condiții nefavorabile, dar mi-a plăcut și abia aștept a doua etapă de anduranță care va fi chiar RES 500, etapa regină a campionatului și considerată cea mai grea de către piloți.”

Patricia Sîrbu-Mărculeț, debut cu succes în RES

 

Rularea pe suprafață asfaltică poate reprezenta și o șansă mai mare de afirmare, ecarturile de performanță dintre mașini se diminuează. Pati a reușit să ajungă în fața unor materiale de concurs mai puternice și să efectueze depășiri.

“Lupta a fost una corectă din punctul meu de vedere și din ce am trăit eu, a fost una de fair play, nu am avut în niciun punct al cursei vreo strângere de inimă sau vreun moment în care să simt că cineva mă forțează sau care încearcă tot felul de manevre nesportive. A fost o luptă umăr la umăr, dar o luptă corectă, ceea ce până la urmă se caută în acest sport, adică lupte pe circuit, să arătăm abilitățile noastre.”

Pentru Pati, participarea în RES este o continuare a acomodării pe circuit, după trecerea de la macadam din finalul anului 2021. De asemenea, Pati a efectuat un nou test al materialului său de concurs, modelul Suzuki Swift, care va participa și la o etapă din Swift Cup Europe, mai târziu în acest an.

“Cea mai mare diferență este mersul acesta continuu de o oră, dar și formatul a fost mai complex, spre deosebire de weekendul de cursă. Sunt mai multe sesiuni, de la free practice-ul de sâmbătă unde avem o oră disponibilă pentru a testa tot felul de lucruri, la sesiunea de calificări de un sfert de oră, unde încercăm să dăm tot ce avem mai bun pentru a avea o poziție cât mai bună pe grila de start, și cursa propriu-zisă.”

“Ambele campionate (ROTAC și RES) au lucruri în comun și am încercat să mă folosesc de cunoștințele pe care le-am avut și abilitățile dobândite la ROTAC, dar și cele de la cursele de sprint. Toate s-au îmbinat într-un mod plăcut în anduranță. După fiecare campionat la care am luat parte am rămas cu ceva și acum am reușit să înglobez toate aceste cunoștințe.”

Patricia Sîrbu-Mărculeț, debut cu succes în RES

 

 

Patricia va înfrunta mai multe provocări în acest sezon. Ea va avea program complet în sezonul 2023 al Romanian Endurance Series, fiind un pas important spre ambiția sa din viitor, aceea de a partipica în campionatul Swift Cup Europe.

“Viitorul rămâne pe circuit. Deocamdată nu mă gândesc la partea de pantă, este dificil pentru mine. Pe circuit doresc să excelez în continuare, iar în acest an voi face sezon complet la RES, dar, pentru că întotdeauna trebuie să privim înainte și să ne gândim pe viitor ce va urma, am decis ca voi participa anul viitor în Campionatul European de Swift Cup, campionatul pentru care a fost construită mașina și la care a participat până am achiziționat-o eu, cu speranța la alcătuirea unui buget.”

“Pe lângă anduranță, în acest an doresc să merg cel puțin o etapă în afară în Swift Cup pentru acomodare.”

Pati este susținută de către Omniasig, Fabi Total Grup, Toneli, Pilot, Bollhoff, Terra Plast Trade, Repsol, Avi Compact, Algernon, ALP Service (Vopsitorie și Tinichigerie), Consterra Optim.

Patricia Sîrbu-Mărculeț, debut cu succes în RES

 

Sursa: GP24 Media / Patricia Sîrbu Mărculeț
Photocredit: Patricia Sîrbu Mărculeț
Sponsor:

Ați ajuns la finalul articolului. Echipa GP24 vă mulțumește pentru că l-ați citit și speram că v-a plăcut conținutul. Pentru mai mult content de calitate, știri și articole pertinente scrise de oameni pasionați de motorsport, vă recomandam să aruncați o privire pe pagina noastră de Facebook GP24 și să ne dați un like/follow pentru a fi mereu la curent cu noile evenimente din lumea motorsportului.

Pagina de Facebook GP24: Faceți clic aici pentru a vizualiza

GP24 Media / Patricia Sîrbu Mărculeț

Latest Posts

Don't Miss