GP24 Media

LATEST POSTS

GP24 Racing Ladies: Michele Mouton – „The Quattro Woman”

Vizualizări: 48213

Curaj înseamnă să iți depășești limitele chiar și în cele mai grele condiții. Despre momente la limita, curaj dar și foarte multa adrenalina o să vorbim în aceasta luna dedicate tuturor femeilor pasionate de motorsport. Încheiem seria GP24 Racing Ladies by Ana Maria Florea cu un material dedicate legendei motorsportului mondial, Michele Mouton.

GP24 Racing Ladies: Michele Mouton - „The Quattro Woman”

Tânără franțuzoaică a debutat în aceasta lume, renunțând astfel la studiile universitare, primul contact avându-l cu o etapa de campionat național.

Originara dintr-o provincie franceza, Mouton nu a fost atrasa de aceasta latura până în momentul în care a avut contact cu cu prima să etapa națională. După absolvirea liceului, Mouton a început studiile de drept, dar în curând vă renunța și se vă concentra pe o carieră în raliu.

Deși Mouton a început să conducă Citroën 2CV al tatălui ei când avea 14 ani, nu și-a arătat interesul pentru acest sport până în 1972, când prietenul ei Jean Taibi, i-a propus să practice Tour de Corse alături de el.

De aici cariera să devină din ce în ce mai fructuoasa iar numele sau răsună pe buzele multor împătimiți ai motorsportului. Supranumita și „The Quattro Woman” Michele Mouton a reușit prin prezentele sale extrem de excentrice nu doar să atragă atenția dar și să distrugă mitul precum că motorsportul este o lume doar a bărbaților.

În colaborare cu unul dintre sponsorii echipei noastre de curse, putem oferi tuturor urmăritorilor noștri o reducere de 10 lei la orice produs comandat de pe tricoumania.ro folosind codul: gp24-10ron. (Acțiune valabilă pentru comenzi până la data de 31.12.2023)

 

GP24 Racing Ladies: Michele Mouton - „The Quattro Woman”

Clasicul Tour de Corse i-a fost gazda primului raliu în 1974, în anul 1975 tânără de 24 de ani concurând și câștigând astfel clasa prototipului cu două titluri în celebra cursa de 24 de ore de la Le Mans.

În 10 octombrie 1981 singurul echipaj feminin-Michele Mouton-Fabrizia Pons a reușit să se impună categoric, câștigând etapa de rally de la San-Remo, pilotând clasicul Audi Quattro.
De-a lungul carierei sale a avut parte de mașini spectaculoase-Renault-Alpine A110,Fiat sau Audi, curse milimetrice dar și navigatori care au ocupat scaunul fierbinte al adrenalinei, printre numele mari aflându-se Fabrizia Pons, Arne Hertz sau Terry Harryman.

În Campionatul Mondial de Raliuri, Michele și-a făcut debutul că pilot în anul 1974, terminând pe locul 12 în Tour de Corse într-un Alpine A110. Se zvonea că performanțele ei bune ar fi rezultatul unui motor special, cu toate că mașina a trecut inspecția tehnica.

La sfârșitul anului, Mouton a fost încoronata campioana a doamnelor franceze și europene. Reintrând în Tour de Corse în sezonul următor, ea a ocupat locul șapte. Mouton și-a apărat cu succes titlurile doamnelor, și a concurat și în cursele de circuit: într-o echipă complet feminină cu Christine Dacremont și Marianne Hoepfner, ea a câștigat categoria prototipului de doi litri din 24 de ore din Le Mans din 1975.

GP24 Racing Ladies: Michele Mouton - „The Quattro Woman”

Reamintind cursa din 2008. Rezultatele ei au atras un sponsor major sub forma companiei petroliere franceze Elf. În 1976, Mouton a adus A110 pe locul 11 în Monte Carlo și s-a retras la Rallye San-Remo. La Tour de Corse, debutul ei în noul A310 s-a încheiat.
În timp ce și-a anunțat retragerea în acest sport, Mouton și-a declarat intenția de a începe o familie cu jurnalistul sportiv corsican Claude Guarnieri.

Ea a avut-o pe fiica ei Jessie (Jessica) în 1987. Mouton a declarant că sprijinul tatălui ei Pierre a fost secretul succesului său: “Îi plăcea să conducă. Iubea mașinile rapide. Și cred că i-ar fi plăcut să facă ceea ce am făcut eu. A fost prizonier de război timp de cinci ani și când s-a întors, el nu a avut niciodată ocazia să concureze. Dar a venit la toate concursurile pe care le-am avut. Și mama a venit.

Mouton afirmă că, în mintea ei nu a încercat să-și bată rivalii, ci să fie la nivelul lor. Ea a menționat că cel mai important lucru a fost timpul cel mai bun pe care reușea să îl scoată în concurs.
David Evans, de la Autosport, a descris-o drept „cea mai de succes pilot de sex feminin de care a avut parte vreodată.” Jurnalistul și istoricul Rally Graham Robson o creditează pe Mouton, împreună cu Pat Moss, drept „pilotul cu care toate celelalte femei își măsoară abilitățile și realizările.” Mouton și Moss au fost de diferite perioade și nu au concurat direct între ei, deși ambii au apărut la Raliul de Monte Carlo din 1973.

GP24 Racing Ladies: Michele Mouton - „The Quattro Woman”

În 1985, au schimbat mașinile într-o sesiune de testare privată, cu Moss care conducea Quattro și Mouton un Austin-Healey 3000. Stirling Moss a considerat-o pe Mouton drept „unul dintre cei mai buni”, iar Niki Lauda a descris-o drept „Superwoman”. În 2011, Mouton a fost făcut cavaler al Legiunii de Onoare (Légion d’honneur) de către președintele francez Nicolas Sarkozy.

După o cariera de-a dreptul spectaculoasa, Michele Mouton supranumita și „The Quattro Woman” își încheie cariera în lumea motorsportului în anul 1986 la faimosul Tour de Corse, în anul 1982 având ultimul podium în cadrul Rally Brazil.

Toți fanii raliului din Group B au auzit de celebra frază spusa de Juha Kankunnen: „WRC este pentru băieți, Group B a fost pentru bărbați”. Cu toate acestea, acest lucru a fost destul de neadevărat, deși nu pentru comparația cu clasa WRC, ci pentru faptul că Group B a văzut cel mai bun pilot din motorsport până acum: „Volcano Negro” – Michele Mouton.

GP24 Racing Ladies: Michele Mouton - „The Quattro Woman”

Cariera să nu a încetat odată cu ultimul raliu la care a participat, ea devenind astfel președintele FIA în comisia de femei a motorsportului „Women in Motorsport.”
Prin aceasta demonstrație oferita de legenda motorsportului mondial putem spune că, frica nu exista iar curajul trebuie să fie piatra de temelie în îndeplinirea dorințelor.

Sursa: GP24 Author, Ana Maria Florea
Photocredit: Arhiva Personală - Ana Maria Florea
Sponsor:

Ați ajuns la finalul articolului. Echipa GP24 vă mulțumește pentru că l-ați citit și speram că v-a plăcut conținutul. Pentru mai mult content de calitate, știri și articole pertinente scrise de oameni pasionați de motorsport, vă recomandam să aruncați o privire pe pagina noastră de Facebook GP24 și să ne dați un like/follow pentru a fi mereu la curent cu noile evenimente din lumea motorsportului.

Pagina de Facebook GP24: Faceți clic aici pentru a vizualiza

Hamilton, DRS

Faceți clic pe imaginea de mai sus pentru a accesa site-ul GP24 PronoContest (https://gp24-pronocontest.ro/) unde puteți juca jocul de pronosticuri F1 100% gratuit și puteți câștiga premii interesante.

DON'T MISS

Andra Dozsa

Andra Dozsa

RELATED ARTICLES