Latest Posts

Duel legendar la MotoGP: Când Rossi l-a învins pe Biaggi la debutul Yamaha

Vizualizări: 5091

Se împlinesc exact 20 de ani de la debutul lui Valentino Rossi pe Yamaha. În Africa de Sud, în 2004, s-a impus într-un duel legendar cu Max Biaggi. O privire în urmă.

Mulți fani Moto GP își vor aminti probabil pentru totdeauna ziua de 18 aprilie 2004. Pentru că acea duminică a fost o zi foarte specială în istoria campionatului mondial de motociclism. Valentino Rossi și-a sărbătorit debutul la Yamaha în Marele Premiu al Africii de Sud și a avut un duel emoționant cu marele rival Max Biaggi.

Legenda MotoGP a triumfat și a provocat o înfrângere amară fostului său angajator Honda. GP24 revine asupra evenimentelor de la Welkom, 20 de ani mai târziu.

Doar poziția de plecare înainte de startul sezonului 2004 pe circuitul Phakisa a fost una foarte specială: Rossi dominase primii doi ani ai erei MotoGP în cadrul echipei Repsol Honda Team și se ridicase la două titluri mondiale la rând. Cu V5 Honda RC211V, tânărul italian a trecut de la o victorie la alta și s-a jucat la propriu cu adversarii săi.

Ceilalți producători nici măcar nu puteau să țină pasul. Cu toate acestea, tocmai acest lucru a fost ceea ce a determinat HRC să nu urmărească prelungirea contractului cu Rossi, care trebuia prelungit, cu toată implicarea.

Honda era de părere că propria motocicletă era atât de bună și de superioară încât un alt pilot putea câștiga victorii și titluri cu ea. Având în vedere lipsa de apreciere, Rossi a căutat alternative și, destul de surprinzător, a decis să treacă la rivalul japonez, care nu câștigase nicio cursă în 2003.

Honda, pe de altă parte, a reacționat cu furie la refuzul lui Rossi de a-și prelungi contractul și a urmat un război al rozelor. HRC a refuzat printre altele, să îi permită lui Rossi să participe la testele de după sezon, iar acesta a putut să piloteze Yamaha YZR-M1 abia în 2004.

În colaborare cu unul dintre sponsorii echipei noastre de curse, putem oferi tuturor urmăritorilor noștri o reducere de 10 lei la orice produs comandat de pe tricoumania.ro folosind codul: gp24-10ron. (Acțiune valabilă pentru comenzi până la data de 31.12.2024)

 

Rossi, Biaggi

Rossi vs. Biaggi: Duel legendar de MotoGP în Africa de Sud

Rossi s-a confruntat apoi cu un adevărat test de anduranță în Marele Premiu al Africii de Sud din 2004. Trebuia să demonstreze lumii cât de bun era cu adevărat și că nu era doar Honda, care îl purtase până atunci spre trei titluri de campion mondial la clasa regină. Și Rossi a reușit: Foarte motivat, el a smuls pole position-ul în fața piloților Honda și Biaggi, stabilind astfel deja prima bornă în calificări.

Totuși, avansul său a fost minim: 0,035 secunde față de Gibernau și 0,272 secunde față de Biaggi. Ar putea riposta piloții Honda în cursă? La urma urmei, mai erau 28 de tururi de parcurs la Welkom. Un teritoriu complet nou pentru Rossi, care nu mai făcuse niciodată atât de multe tururi deodată pe Yamaha. Cum se vor comporta pneurile? Cum se va comporta motocicleta spre finalul cursei? Complet neclar.

Pe 18 aprilie 2004, totul era pregătit pentru o cursă captivantă, iar deschiderea sezonului în Africa de Sud nu a dezamăgit. Rossi a reușit să rămână în frunte la start și a încercat imediat să evadeze, dar nu a reușit să se desprindă.

În schimb, Biaggi a atacat pentru prima dată în turul patru, dar a fost imediat contraatacat de Rossi. Gibernau a intervenit, urmat de următorul atac al lui Biaggi în turul șapte – dar din nou fără succes. În timp ce Gibernau a abandonat încet în următoarele tururi, Biaggi a rămas chiar pe roata din spate a rivalului său. Pilotul de la Honda a presat și a presat, înainte de a reuși o fază finală incendiară în turul 23.

Biaggi a trecut de Rossi pe linia dreaptă și a rămas inițial în față.
A încercat să se desprindă, dar Rossi nu l-a lăsat să scape. În schimb, noul venit de la Yamaha a contraatacat în turul 26 cu o manevră de frânare puternică în penultimul viraj, împingându-l pe Biaggi în afara liniei de rulare. Rossi a pornit imediat la sprintul final și a deschis un mic decalaj, pe care l-a apărat până la linia de sosire.

Biaggi a dat din nou tot ce a avut mai bun, dar nu a reușit să se apropie de el: în cele din urmă a fost la 0,210 secunde de lider. Compatriotul său Rossi reușise de fapt acest lucru, câștigând la debutul său pe Yamaha. Ceea ce părea imposibil se materializase. Toate criticile s-au dovedit a fi greșite, iar fostul angajator Honda a fost umilit la maxim.

Rossi, Biaggi

Victorie la debutul pe Yamaha: Rossi intră în istoria MotoGP

A urmat o imagine de neuitat: la scurt timp după ce a trecut linia de sosire, Rossi s-a oprit pe marginea pistei și s-a așezat, complet epuizat și neîncrezător, lângă motocicleta sa, pe care apoi a sărutat-o în față. Începutul unui mariaj de vis cu Yamaha. O privire asupra rezultatelor colegilor săi de marcă arată cât de puternică a fost, de fapt, performanța lui Rossi la Welkom.

În calificări, Marco Melandri a fost a doua cea mai bună Yamaha, pe locul P7, la doar 0,649 secunde de timpul obținut de Rossi în pole time. Carlos Checa a terminat pe locul 14, iar Norick Abe pe P18. În cursa propriu-zisă, trio-ul a terminat doar pe locurile 9-11, la mai mult de jumătate de minut în urmă.

Prima victorie în MotoGP a echipei Yamaha din octombrie 2002, în Malaezia [atunci încă cu Biaggi], s-a datorat exclusiv performanței senzaționale a lui Rossi care a intrat și el în istorie. Italianul a devenit primul pilot din istoria Campionatului Mondial de Motociclism care a câștigat două curse la rând pe motociclete de mărci diferite.

O realizare unică pe care niciun alt pilot de MotoGP nu a mai reușit să o imite de atunci. Ceea ce avea să se întâmple în lunile și anii care au urmat după acea zi de 18 aprilie 2004 este bine cunoscut. Rossi a fost încoronat campion mondial pentru a șasea oară în 2004, pentru prima dată cu Yamaha. Aveau să urmeze alte trei titluri de campion mondial în 2005, 2008 și 2009.

MotoGP: Nu s-a mai întors în Africa de la Marele Premiu din 2004

Marele Premiu al Africii de Sud din 2004 a fost ultima cursă desfășurată pe Phakisa Freeway din Welkom. Dar asta nu e tot: de la acel 18 aprilie 2004, clasa regină în general nu a mai organizat nicio cursă pe pământ african. Zvonurile privind o revenire în Africa au apărut din când în când, dar nu s-au concretizat niciodată cu adevărat. Astfel, duelul legendar dintre Rossi și Biaggi de la Welkom va fi probabil ținut minte ca fiind ultima cursă de MotoGP din Africa de Sud pentru câțiva ani de acum încolo.

  • Mai multe știri despre Campionatul Mondial MotoGP pot fi găsite AICI.
Sursa: GP24 Media
Photocredit: MotoGP - SBK Fans Romania
Sponsor: TricouMania

Ați ajuns la finalul articolului. Echipa GP24 vă mulțumește pentru că l-ați citit și speram că v-a plăcut conținutul. Pentru mai mult content de calitate, știri și articole pertinente scrise de oameni pasionați de motorsport, vă recomandam să aruncați o privire pe pagina noastră de Facebook GP24 și să ne dați un like/follow pentru a fi mereu la curent cu noile evenimente din lumea motorsportului.

Pagina de Facebook GP24: Faceți clic aici pentru a vizualiza

GP24 Media

Latest Posts

Don't Miss