GP24 Media

LATEST POSTS

Teste MotoGP: Marc Marquez vine cu un verdict!

MotoGP
Vizualizări: 12395

 

Teste oficiale MotoGP: Zi decisivă pentru Marc Marquez și Fabio Quartararo. Luca Marini încheie ziua de teste de la Misano pe prima poziție. 

MotoGP Test

Dublul învingător al Marelui Premiu din San Marino, Jorge Martin, încheie pe poziția a 4a, în timp ce Maverick Vinales își plasează noul prototip Aprilia pe poziția secundă, iar Brad Binder încheie ziua de teste pe poziția a 3a.

În cadrul acestor teste, echipele au avut ocazia de a testa noi elemente pe prototipurile viitoare, adică pe cele din 2024. Având loc imediat după Marele Premiu al statului San Marino, Francesco Bagnaia, Marco Bezzecchi și Enea Bastianini au ales să nu participe, tocmai din cauza accidentărilor suferite în Grand Prix-ul din Catalonia, Barcelona. 

 

Cum a decurs ziua de teste în Misano

În colaborare cu unul dintre sponsorii echipei noastre de curse, putem oferi tuturor urmăritorilor noștri o reducere de 10 lei la orice produs comandat de pe tricoumania.ro folosind codul: gp24-10ron. (Acțiune valabilă pentru comenzi până la data de 31.12.2023)

 

Dacă pentru Ducati și echipele satelit acest test a fost mai degrabă unul “de prezență”, pentru echipe precum Yamaha, Honda și echipele satelit, ziua de teste din Misano a avut o relevanță esențialmente importantă. Practic, toată atenția jurnaliștilor a fost îndreptată spre Marc Marquez și Fabio Quartararo, care cu toate că au contracte valide până la finele sezonului viitor, dubiile au început să iasă la iveală. Mai mult de atât, speculații cu privire la viitorul multiplului campion mondial Marc Marquez încep să “atace” media MotoGP. Cât despre Fabio Quartararo, discursul său pare să fi luat o întorsătură teribilă în ultimele luni, cu precădere din cauza rezultatelor nici măcar mediocre.

Luca Marini, singurul pilot Mooney VR46 prezent în cadrul acestor teste oficiale, încheie ziua pe prima poziție, lucru care reafirmă faptul că și viitorul prototip Ducati e unul cât se poate de eficient. Mai mult de atât, nicio echipă satelit Ducati nu a testat prea multe elemente noi.

MotoGP Test

Cât despre Aprilia, Aleix Espargaro testează un nou șasiu, un șasiu similar cu cel folosit de catalan în sezonul actual, dar unul care pare să ajute motocicleta în a fi mai puțin rigidă.

MotoGP Test

 

În tabăra austriacă, echipa KTM a arătat deja o parte din viitoarele elemente ale prototipului din 2024 odată cu prezența lui Dani Pedrosa ca wild card în Marele Premiu al statului San Marino. Acele noi elemente din fibră de carbon nu au rolul doar de a “ușura” motocicleta în termeni de greutate, dar și de a o face mai eficientă pe anumite tipuri de viraje, acolo unde motocicleta KTM pare să aibă cele mai mari dificultăți. În plus, șasiul testat de Jack Miller în cadrul acestei zile de teste pare să fie complet din fibră de carbon, similar cu ceea ce a rulat Dani Pedrosa pe parcursul weekend-ului.

MotoGP Test

Însă, cele mai mari întrebări legate de ziua de teste revin în tabăra producătorilor japonezi, Honda și Yamaha.

 

Marc Marquez vine cu un verdict!

În mod cât se poate de paradoxal, rezultatul lui Marc Marquez din weekend-ul precedent, pe circuitul de casă a Academiei VR46, a fost unul din cele mai bune rezultate ale unui sezon cât se poate de tumultos. Acel loc 7, așa cum spunea și Marquez, vine ca o “gură de aer proaspăt” înaintea unei zile decisive, adică cea de teste.

Înainte ca Grand Prix-ul din San Marino să demareze, micul paddock al MotoGP-ului a început să lanseze fel de fel de speculații, speculații care la început păreau a fi cât se poate de nerealiste- o posibilă încheiere prematură a parteneriatului Honda-Marquez. Dacă acest parteneriat a fost unul de succes în urmă cu abia câteva sezoane, ei bine, totul pare a fi o luptă de ambele părți în acest moment. Cei de la Honda par să facă tot ce le stă în putință pentru a-și păstra superstarul, în timp ce Marc Marquez își ține promisiunea de a câștiga din nou cu sau fără Honda. Probabil această luptă cât se poate de diferită nu face bine parteneriatului, ba din contră- Marquez pare să se uite deja la alte echipe, echipe satelit Ducati.

MotoGP Test

Mutarea lui Marquez în cadrul echipei Nadiei Gresini nu ar fi doar un șoc pentru lumea MotoGP-ului, dar și pentru cariera sa. O astfel de schimbare de la o echipă de uzină, fie ea Honda în acest moment, la o echipă client, implică nenumărate schimbări, de la salariu și până la o posibilă șansă la titlul mondial, lucru care în cadrul unei echipe satelit implică mai multă politică decât se vede la suprafață. Deci cu toate că motocicleta Gresini performează mai bine decât cea Honda în momentul de față, mutarea lui Marquez va fi una cât se poate de calculată.

MotoGP Test

În urma zilei de teste, discursul lui Marquez nu a fost pur și simplu unul pesimist, ci unul cât se poate de categoric- pe stilul ultimatumului oferit de Fabio Quartararo către Yamaha. Spaniolul a declarat că va lua o decizie mai repede de etapa valenciană, în special pentru că o astfel de mutare (sau nu) necesită timp de reflecție. Retrospectiva sezonului său, cu siguranță, va fi un boost de neîncredere în viitorul garajului Honda, iar sentimentul din urma zilei de teste va fi poate punctul pe i. Marquez declară că motocicleta e în continuare în urmă din punctul de vedere al dezvoltării.

„Da, desigur, este un stil de condus destul de diferit. Dar până la urmă problemele sunt mai mult sau mai puțin aceleași. Deci, trebuie să muncim mai mult.”

„Problemele sunt aceleași. Încă acest test nu este terminat, așa că vom vedea pentru Valencia.

MotoGP Test

„Trebuie să lucreze. Suntem departe. Dacă aceasta este baza bicicletei, totuși suntem departe. Totuși, trebuie să muncim și să schimbăm multe lucruri.”

„Da, desigur că există un termen limită. În jurul Indiei, Japoniei, voi decide”, a dezvăluit el.

„Da, dar nu informez pentru că poate nu este clar pentru că uneori se poate schimba.

„Deciziile sau teoriile mele pe care le am, există planul A, planul B și planul C, trei și nu două pe care le-am spus înainte.

„Așa că am trei idei foarte clare, am foarte clar ce trebuie să se întâmple pentru fiecare dintre ele, așa că mai este timp.”

Din declarațiile lui Marquez se poate simți și un oarecare iz de calm, în sensul în care dată fiind gravitatea situației cu Honda, spaniolul pare să aibă o serie de planuri de rezervă în care are încredere. 

 

Ultimatum pentru Yamaha

De cealaltă parte a producătorilor japonezi lucrurile nu au stat mai roz, nici măcar pe departe. Sezonul lui Fabio Quartararo și a echipei Yamaha în general, cu excepția câtorva sclipiri din partea ambilor piloți, motocicleta Yamaha a fost de departe una cât se poate de problematică, indiferent de aspectul luat la analizat. Însă, cea mai mare problemă la Yamaha a fost lipsa unui motor eficient, un motor care să facă față vitezei de top a celor de la Ducati și chiar și Aprilia. Deci, dacă motocicleta Yamaha reușea să îți creeze un oarecare avantaj infim în sectoarele mai încărcate de viraje, tot acest avantaj dispărea pe zonele de fugă. În plus, incapacitatea motocicletei de a depăși sau de a rula în pluton (aer murdar) a fost mai vizibilă ca niciodată în cadrul Marelui Premiu din San Marino, acolo unde Quartararo, mai rapid decât piloții din fața sa, nu putea să depășească.

MotoGP Test

Ei bine, aceste probleme, pe cât posibil, trebuiau să fie rezolvate în cadrul zilei de teste de la Misano. Totuși, declarația lui Quartararo în urma zilei de teste nu a fost una nici pe departe optimistă, ci a fost una oarecum resemnată, mai degrabă. Tonul discursului său din ultimele luni continuă să fie unul pesimist, dar cu toate acestea, opțiunile sale pentru 2024 rămân mai mult decât non-existente, cel puțin pentru moment. Cât despre o posibilă mutare a sa în cadrul echipei de uzină Aprilia începând cu 2025, ei bine, lucrurile încep să prindă un oarecare contur, cel puțin în spatele cortinei.

Teste MotoGP: Marc Marquez vine cu un verdict!

“[…]Nu pot spune chiar acum. Trebuie să-l testez mai mult, dar așa cum am spus, mă așteptam la mai bine.

„Sentimentul este diferit, dar cred că mă așteptam la mai multă putere și a fost puțin dificil să spun ceva pozitiv despre acest motor.”

„2022, când am încercat motocicleta din 2023, cred că a fost prima dată când am simțit că motorul era puțin mai bun. Dar astăzi nu am simțit asta.”

„Cred că peste tot avem nevoie de [putere] să fim sinceri”, a spus el. „Dar cel mai mare lucru pentru noi, atunci când pista are o aderență ridicată, ne schimbă total bicicleta.

„Am făcut 1m31.4s cu aproape 20 de ture pe anvelopă și acesta este turul meu de calificare din weekend. Desigur, ceilalți sunt mult mai rapizi decât noi. Dar decalajul cu ei atunci când există aderență scăzută și aderență ridicată este mult mai mic pentru ei.

„Noi, ritmul nostru se îmbunătățește cu aproape o secundă [când există aderență] – șapte zecimi, opt zecimi. Cu ei, nu este atât de mult.

„Cred că anul trecut am greșit și în acest domeniu, că de fiecare dată când ieși, fiecare bicicletă se întoarce [tururi], [există mult] cauciuc Michelin.

„Și este o pistă în care te învârți mult. Deci, lași o mare parte din anvelopă [pe pistă]. Dacă mergi la Virajul 3 acum, este negru.

„Așadar, atunci deschizi accelerația și în weekend-ul cursei trebuie să controlezi pentru că alunecă. [În test] poți rămâne larg deschis și este [performanța] falsă.”

MotoGP Test

Ce este curios nu ține neapărat de declarația lui Quartararo, ci de cea a lui Maio Meregalli chiar sub ochii lui Luca Marmorini. Meregalli spunea că motorul e mult rapid și mai eficient, ceea ce stă la polul opus cu declarația francezului din urma acestui test.

 

Toate datele adunate în cadrul acestui test MotoGP vor fi colectate și analizate, iar înaintea ultimei părți din calendarul motomondialului de viteză, acestea vor fi puse cap la cap pentru testul final din Valencia de la finalul lunii noiembrie, un alt test esențial înainte de încheierea sezonului 2023. 

 

Următoarea etapă din MotoGP va avea loc în mai puțin de două săptămâni, în premieră în India. 

 

GP24 PronoContest, jocul 100% gratuit de Pronosticuri Formula 1:

Teste MotoGP: Marc Marquez vine cu un verdict!
Faceți clic pe imaginea de mai sus pentru a accesa site-ul GP24 PronoContest (https://gp24-pronocontest.ro/) unde puteți juca jocul de pronosticuri F1 100% gratuit și puteți câștiga premii interesante.
  • Mai multe știri despre World Rally Championship găsiți AICI.
Sursa: GP24 Media
Photocredit: Getty Images
Sponsor: TricouMania

Ați ajuns la finalul articolului. Echipa GP24 vă mulțumește pentru că l-ați citit și speram că v-a plăcut conținutul. Pentru mai mult content de calitate, știri și articole pertinente scrise de oameni pasionați de motorsport, vă recomandam să aruncați o privire pe pagina noastră de Facebook GP24 și să ne dați un like/follow pentru a fi mereu la curent cu noile evenimente din lumea motorsportului.

Pagina de Facebook GP24: Faceți clic aici pentru a vizualiza

Hamilton, DRS

Faceți clic pe imaginea de mai sus pentru a accesa site-ul GP24 PronoContest (https://gp24-pronocontest.ro/) unde puteți juca jocul de pronosticuri F1 100% gratuit și puteți câștiga premii interesante.

DON'T MISS

Alexia Tibil

Alexia Tibil

RELATED ARTICLES