Latest Posts

WRC Safari Rally: Tot ce trebuie să știți.

Vizualizări: 15640

Campionatul Mondial de Raliuri se îndreaptă spre Africa, deoarece Safari Rally Kenya găzduiește în acest weekend runda a 6-a a sezonului 2022. Iată tot ce trebuie să știți.

Raliul Safari reprezintă una dintre cele mai dificile provocări din sporturile cu motor, deoarece echipajele abordează drumuri de mare viteză și drumuri de pietriș neiertătoare, care se întind de-a lungul savanelor emblematice ale Kenyei, pline de viață sălbatică. Evenimentul s-a mândrit cu faptul că este una dintre bijuteriile WRC, având în vedere dificultatea de a câștiga și etapele sale unice. Raliul Safari a fost un punct de sprijin în calendarul WRC din 1973-2002, înainte de a reveni anul trecut după o pauză de 19 ani.

Kalle Rovanpera de la echipa Toyota Gazoo Racing sosește în Kenya echipat cu un avans de 55 de puncte față de Thierry Neuville de la Hyundai Motorsport, care a fost periculos de aproape de a câștiga Raliul Safari de anul trecut, înainte de a avea o problemă la suspensia spate în ultima zi. Kalle Rovanpera și-a adjudecat victorii în Suedia, Croația și Portugalia, ultimele două din care din prima cursă pe șosea. Finlandezul s-a luptat la deschiderea drumurilor din Sardinia la ultima ediție, terminând pe locul cinci, dar a reușit totuși să își extindă avansul în campionat față de Neuville.

Safary Rally, WRC

Ott Tanak a obținut prima victorie al echipei  Hyundai Motorsport în noua eră hibridă Rally1 în Sardinia, punând capăt secetei de victorii a campionului mondial din 2019, care se întindea până la Arctic Rally Finland din februarie 2021. Ott Tanak a urcat pe locul trei în clasamentul campionatului în fața lui Craig Breen de la M-Sport Ford, care a terminat pe locul doi în Sardinia pentru a obține primul său podium de la deschiderea sezonului Monte Carlo din ianuarie.

Elfyn Evans, vicecampionul campionatului de anul trecut, ocupă locul șase în clasamentul general după ce a salvat doar trei puncte dintr-o Sardinie plină de incidente. Multiplii campioni mondiali Sebastien Ogier și Sebastien Loeb se vor întoarce în WRC pentru a treia lor probă din campaniile parțiale din 2022. Sebastien Ogier, de opt ori campion mondial, care l-a învins pe coechipierul său Takomoto Katsuta la victoria din Kenya anul trecut, preia a treia Toyota GR Yaris. Sebastien Loeb, de nouă ori campion, se reîntoarce la M-Sport Ford pentru ceea ce va fi al doilea Raliu Safari, la 20 de ani după primul său, conducând pentru Citroen în 2002.

Ce este Raliul Safari?
Raliul Safari a fost organizat pentru prima dată în 1953, sub numele de East African Coronation Safari, în Kenya, Uganda și Tanganyika, pentru a sărbători încoronarea reginei Elisabeta a II-a. În 1960 a fost redenumit East African Safari Rally și a păstrat acest nume până în 1974, când a devenit Kenya Safari Rally. Desfășurat pe drumuri încă deschise publicului, a devenit notoriu ca fiind cea mai dură rundă din WRC. Condițiile dificile și vremea în continuă schimbare, precum și cei peste 5000 de kilometri competiționali au făcut ca simpla terminare să fie o performanță.

În colaborare cu unul dintre sponsorii echipei noastre de curse, putem oferi tuturor urmăritorilor noștri o reducere de 10 lei la orice produs comandat de pe tricoumania.ro folosind codul: gp24-10ron. (Acțiune valabilă pentru comenzi până la data de 31.12.2024)

 

Evenimentul a adoptat un format de etapă specială în 1996 și, de atunci și până în 2002, a cuprins peste 1000 km de probe cronometrate. Raliul a părăsit WRC în 2002 și a revenit în 2021 cu un format revizuit mai scurt, care rămâne una dintre cele mai dificile provocări din calendar. Spre deosebire de alte runde din calendar, echipajelor le este interzis să facă teste în zona locală pentru a se pregăti pentru eveniment.

Safary Rally, WRC

Câștigătorii Safari Rally:
Regretatul as kenyan al raliurilor Shekhar Mehta și compatriotul său Carl Tundo sunt cei mai de succes piloți ai evenimentului, cu cinci victorii fiecare. Mehta a obținut prima sa victorie în 1973, la prima ediție a Raliului Safari din calendarul WRC, înainte de a obține alte patru victorii între 1979-1982, în timp ce victoriile conaționalului Tundo au venit în edițiile desfășurate în afara calendarului WRC în 2004, 2009, 2011, 2012 și 2018.

În timpul desfășurării sale ca eveniment WRC între 1973-2002, campionul mondial din 1979 Bjorn Waldegard și Juha Kankkunen, de patru ori câștigător al titlului mondial, au obținut patru victorii. Raliul Safari a fost scena ultimei victorii a lui Colin McRae în WRC, în 2002. Acesta a fost al treilea triumf al campionului mondial din 1995 în Raliul Safari, alături de victoriile obținute de Subaru în 1997 și Ford în 1999 și 2002. Campionii mondiali Miki Biasion, Tommi Makinen și Richard Burns au câștigat de două ori acest raliu.

Itinerariu Safari Rally:
Ediția din acest an se va disputa pe 19 etape, cuprinzând 363,44 km pe parcursul a patru zile. În acest an, aproape o treime din traseu a fost modificat în urma ediției din 2021. Probele Geothermal de vineri și Narasha de duminică sunt complet noi. Prima urcă pe dealuri stâncoase căptușite cu stânci, în timp ce Narasha se ridică de pe podeaua aridă a Văii Riftului, traversând pășunile istorice Maasai.

Safary Rally, WRC

Miercuri, 22 iunie:

  • Shakedown

Joi 23 iunie (1 etapă – 4,84 km)

  • Etapa 1 Super Specială Kasarani – începe la 14:08 (Ora României)

Vineri 24 iunie (6 etape – 129,04 km)

  • Etapa 2 – Etapa 7 – start 08:00 (Ora României)

Sâmbătă 25 iunie (6 etape – 150,88 km)

  • Etapa 8 – Etapa 13 – start 08:06 (Ora României)

Duminică 26 iunie (6 etape – 82,70 km)

  • Etapa 14 – Etapa 19 – Etapa finală începe la 14:18 (Ora României)

Safary Rally, WRC

Lista de înscrieri la Raliul Safari (Raliul 1) – Ordinea pe șosea

Raliul Safari va avea 33 de participanți, cu 12 mașini Rally1 în frunte.

  • #69 Kalle Rovanpera/Jonne Halttunen – Toyota Gazoo Racing – GR Yaris Rally1
  • #11 Thierry Neuville/Martijn Wydaeghe – Hyundai Motorsport – i20 N Rally1
  • #8 Ott Tanak/Martin Jarveoja – Hyundai Motorsport – i20 N Rally1
  • #42 Craig Breen/Paul Nagle – M-Sport Ford World Rally Team – Puma Rally1
  • #18 Takamoto Katsuta/Aaron Johnston – Toyota Gazoo Racing – GR Yaris Rally1
  • #33 Elfyn Evans/Scott Martin – Toyota Gazoo Racing – GR Yaris Rally1
  • #19 Sebastien Loeb/Isabelle Galmiche – M-Sport Ford World Rally Team – Puma Rally1
  • #44 Gus Greensmith/Jonas Andersson – M-Sport Ford World Rally Team – Puma Rally1
  • #1 Sebastien Ogier/ Benjamin Veillas – Toyota Gazoo Racing – GR Yaris Rally1
  • #2 Oliver Solberg/Elliott Edmondson – Hyundai Motorsport – i20 N Rally1
  • #16 Adrien Fourmaux/Alexandre Coria – M-Sport Ford World Rally Team – Puma Rally1
  • #9 Jourdan Serderidis/Frederic Miclotte – M-Sport Ford World Rally Team – Puma Rally1

Printre participanți se numără, de asemenea, un contingent de 15 piloți locali, inclusiv kenyanul McRae Kimathi, un obișnuit al WRC Junior.

  • Mai multe știri despre World Rally Championship găsiți AICI.
Sursa: Motorsport Network
Photocredit: Red Bull Content Pool - Jaanus Ree
Sponsor:

Ați ajuns la finalul articolului. Echipa GP24 vă mulțumește pentru că l-ați citit și speram că v-a plăcut conținutul. Pentru mai mult content de calitate, știri și articole pertinente scrise de oameni pasionați de motorsport, vă recomandam să aruncați o privire pe pagina noastră de Facebook GP24 și să ne dați un like/follow pentru a fi mereu la curent cu noile evenimente din lumea motorsportului.

Pagina de Facebook GP24: Faceți clic aici pentru a vizualiza

Motorsport Network

Latest Posts

Don't Miss