Latest Posts

WRC Finlanda: Ott Tanak se impune în fața lui Kalle Rovanpera și obține o victorie remarcabilă.

Vizualizări: 15156

Ott Tanak de la Hyundai Motorsport l-a ținut în frâu pe Kalle Rovanpera, liderul detașat al Campionatului Mondial de Raliuri, pentru a obține o victorie uimitoare în Raliul Finlandei.

Ott Tanak și copilotul Scott Martin Scott Martin Jarveoja au produs unul dintre cele mai bune rezultate din cariera lor în WRC pentru a îmblânzi un Hyundai Motorsport i20 N, care este departe de a fi cea mai bună mașină din campionat, pentru a-l învinge pe Kalle Rovanpera pe teren propriu cu 6,8s după un duel intens. Campionul mondial din 2019 a preluat conducerea în etapa 2 de vineri, iar de acolo estonianul a fost la atac maxim, livrând o serie de timpi de etapă amețitori pentru a se lupta cu un trio de Toyota Gazoo Racing care concurează pe terenul echipei WRC.

Esapekka Lappi a fost în fruntea celor care îl urmăreau pe Ott Tanak, apropiindu-se la 3,8s de Ott Tanak vineri seara. Cu toate acestea, sâmbătă, Ott Tanak a fost supus unei presiuni severe din partea unui Kalle Rovanpera în plină ascensiune, care a deschis drumurile vineri. Finlandezul și-a încercat norocul pe alocuri, suferind două momente de depășire în timp ce încerca să îl încolțească pe Ott Tanak. Tânărul în vârstă de 21 de ani a profitat la maximum de condițiile dificile de ploaie pentru a porni ascensiunea sa în clasament de pe locul patru pe locul doi.

Ott, Tanak
Ott Tanak, Hyundai Motorsport. Raliul Finlandei 2022. Credit Photo: Jaanus Ree – Red Bull Content Pool.

Cinci victorii de etapă l-au ajutat pe pilotul de la Toyota Gazoo Racing să se apropie la 8,3s înainte de ultimele patru etape de duminică. Cu toate acestea, Ott Tanak a continuat să atace, extinzându-și avansul față de Kalle Rovanpera înainte de a împărți victoria de etapă pentru a doua oară în cadrul evenimentului. Ott Tanak și-a păstrat apoi nervii pe parcursul celorlalte două etape pentru a-i refuza finlandezului o victorie acasă, în timp ce Kalle Rovanpera și-a adjudecat cele cinci puncte bonus de pe Power-Stage pentru a-și extinde avansul în campionat la 94 de puncte.

Victoria este a doua din acest sezon pentru Ott Tanak și Hyundai Motorsport, după un triumf în Sardinia în iunie. Este, de asemenea, a treia victorie a estonianului în Raliul Finlandei, alături de succesele din 2018 și 2019, alăturându-se lui Jari-Matti Latvala (2010, 2014 2015), Sebastien Loeb (2008, 2011, 2012), Juha Kankkunen (1991, 1993, 1999), Simo Lampinen (1963, 1964, 1972), Osmo Kalpala (1954, 1956, 1958) ca triplu câștigător al evenimentului.

Esapekka Lappi a reușit cumva să-și asigure ultimul loc pe podium, deși și-a rostogolit GR Yaris în penultima etapă. Finlandezul a intrat în șanț la un viraj la stânga, ceea ce a făcut ca mașina sa să se rostogolească de trei ori, deteriorând aripa spate, parbrizul și radiatorul. Esapekka Lappi a reușit să recupereze și a pierdut doar 18s, menținându-se pe poziția a treia, înainte de a se opri la un lac din apropiere pentru a lua apă și a încerca să umple din nou și să repare radiatorul care curgea.

Ott, Tanak
Esapekka Lappi, Toyota Gazoo Racing. Raliul Finlandei 2022. Credit Photo: Jaanus Ree – Red Bull Content Pool.

Acest incident a urmat unui moment ciudat de sâmbătă, care a pus capăt efectiv speranțelor sale de victorie, când o piatră i-a spart parbrizul, ceea ce a limitat grav vizibilitatea. Elfyn Evans de la Toyota Gazoo Racing și-a adus GR Yaris-ul acasă pe locul al patrulea, după ce s-a luptat să egaleze ritmul concurenților din față pe toată durata raliului. O problemă la suspensia spate stânga l-a scos din lupta pentru podium sâmbătă.

În colaborare cu unul dintre sponsorii echipei noastre de curse, putem oferi tuturor urmăritorilor noștri o reducere de 10 lei la orice produs comandat de pe tricoumania.ro folosind codul: gp24-10ron. (Acțiune valabilă pentru comenzi până la data de 31.12.2024)

 

Thierry Neuville de la Hyundai Motorsport a evitat problemele, dar nu a reușit să găsească încrederea necesară pentru a forța în imprevizibilul său i20 N, și a încheiat raliul la 2m18.0s în derivă, pe locul cinci. Takamoto Katsuta de la Toyota Gazoo Racing și-a continuat seria de a termina fiecare eveniment în puncte pe locul al șaselea, în timp ce Gus Greensmith a condus echipa M-Sport Ford pe locul al șaptelea. Pierre-Louis Pierre-Louis Loubet părea pe cale să termine al optulea înainte ca o problemă electrică să apară înainte de ultima etapă, forțându-l pe francez să se retragă.

Craig Breen, liderul echipei M-Sport Ford, a fost printre fruntași până sâmbătă, când a smuls partea din spate dreaptă a mașinii sale după ce a lovit un mal de iarbă. Irlandezul a revenit duminică. Colegii de echipă Adrien Fourmaux și debutantul în Rally1 Jari Huttunen au ajuns la final, deși în afara top 10. Adrien Fourmaux a pierdut teren după ce a lovit o stâncă vineri, înainte ca o problemă la servodirecție să-l coste mai mult timp. Huttunen a impresionat pentru a se menține pe locul opt vineri, dar o problemă cu presiunea combustibilului l-a scos din Top 10.

Ott, Tanak
Gus Greensmith, Hyundai Motorsport. Raliul Finlandei 2022. Credit Photo: Jaanus Ree – Red Bull Content Pool.

Finlandezul avea să termine pe locul 11. Oliver Solberg de la Hyundai Motorsport a fost singurul abandon în Rally1 după ce s-a accidentat în primul viraj al etapei de deschidere de vineri.

În WRC2, Teemu Suninen s-a impus acasă în fața compatriotului său Emil Lindholm cu 7,7s.

Rezultatele finale ale Raliului Finlandei 2022:

Ott, Tanak Ott, Tanak Ott, Tanak

  • Mai multe știri despre Campionatului de Formula 1 găsiți AICI.
Sursa: Motorsport Network
Photocredit: Red Bull Content Pool
Sponsor:

Ați ajuns la finalul articolului. Echipa GP24 vă mulțumește pentru că l-ați citit și speram că v-a plăcut conținutul. Pentru mai mult content de calitate, știri și articole pertinente scrise de oameni pasionați de motorsport, vă recomandam să aruncați o privire pe pagina noastră de Facebook GP24 și să ne dați un like/follow pentru a fi mereu la curent cu noile evenimente din lumea motorsportului.

Pagina de Facebook GP24: Faceți clic aici pentru a vizualiza

Motorsport Network

Latest Posts

Don't Miss