Latest Posts

Vinales spune că comentariile despre sănătatea sa mintală merg “prea departe”.

Vizualizări: 20877

Maverick Vinales, Pilotul echipei Aprilia, consideră că sugestiile potrivit cărora sănătatea sa mintală a reprezentat o barieră în cariera sa enigmatică din MotoGP merg “prea departe”.

Campionul mondial Moto3 din 2013 este de nouă ori câștigător de curse în MotoGP, dar a avut o carieră extrem de inconstantă de când a trecut de la Suzuki la Yamaha în 2017. Deși a obținut opt din cele nouă victorii cu Yamaha între 2017 și 2021, Vinales nu a fost niciodată aproape de a lupta pentru titlu, iar relația sa cu marca s-a deteriorat dramatic în sezonul trecut.

Pentru o mare parte din timpul petrecut la Yamaha, s-a discutat pe larg despre faptul că Vinales avea nevoie să lucreze la partea mentală pentru a-și rezolva problemele – și până în acest an cu Aprilia, el a refuzat anterior să lucreze cu un psiholog sportiv. Dar, abordând acest subiect într-un răspuns sincer la o întrebare adresată joi, înaintea Marelui Premiu al Indoneziei, Vinales a explicat de ce nu a crezut niciodată în aceste comentarii despre sănătatea sa mintală.

Vinales

„Ei bine, a fost o chestiune care a fost în curs de desfășurare, în special cu unele persoane care au insistat tot timpul [despre] partea mea mentală”, a început el. „Trebuie să spun că sănătatea mea mentală este fantastică, nu mi-aș putea imagina o viață mai bună decât cea pe care o am. Așadar, sănătatea mea mentală este fantastică. Sunt concentrat. Dar uneori mă aștept să fiu într-o poziție în care în anii precedenți nu am putut fi din multe motive”.

„Așadar, este normal ca un sportiv să se enerveze atunci când încearcă să dea tot ce are mai bun, dar rezultatul nu vine. Nu poți pretinde că un rider este un robot, pentru că are sentimente. Cu toții avem probleme acasă, cu toții avem lucruri diferite. Dar nu pentru asta trebuie să insiști și să spui că ai probleme psihice. Nu este adevărat, sănătatea mea mentală este fantastică. Sunt super bine”.

„Dacă ar fi fost rău, nu aș fi mers pe o motocicletă de MotoGP, în primul rând. Dar merge prea mult, prea departe, pentru că ei [mass-media] spun mereu că problema mea este partea mentală. Eu nu cred asta, știu unde a fost problema. Trebuie să mă îmbunătățesc, trebuie să fiu mai bun în fiecare zi, așa că lucrez cu un psiholog mental, lucrez cu un fizioterapeut, lucrez cu un antrenor, lucrez cu inginerii mei, lucrez cu mecanicii mei. Trebuie să lucrezi în fiecare zi, așa că acest joc este zi de zi”.

În colaborare cu unul dintre sponsorii echipei noastre de curse, putem oferi tuturor urmăritorilor noștri o reducere de 10 lei la orice produs comandat de pe tricoumania.ro folosind codul: gp24-10ron. (Acțiune valabilă pentru comenzi până la data de 31.12.2024)

 

Vinales

Maverick Vinales a adăugat că simte presiunea așteptărilor din partea oamenilor de a obține victorii, dar consideră acest lucru ca fiind pozitiv, deoarece dovedește că oamenii “au încredere” în el. „Valoarea ta este ultima cursă, așa că trebuie să muncești foarte mult”, a spus el. „Presiunea este foarte greu de gestionat, sincer, și văd că toți oamenii așteaptă de la mine că trebuie să mă duc acolo și să câștig”.

„Într-un fel, este foarte bine pentru că știu că oamenii au încredere în mine și se așteaptă ca eu să câștig. Dar, în altă parte, dacă nu o faci, este greu de gestionat. Dar este frumos, este o presiune care m-a făcut să mă forțez un pic mai mult. Sunt pe cale să devin cel mai bun Maverick pas cu pas. Nu am o grabă. Este complicat uneori pentru că te pune într-un punct limită, dar este frumos când oamenii se așteaptă să câștigi”.

Vinales

Importanța psihologiei sportive
Ca parte a eforturilor sale de a obține tot ce este mai bun de la Vinales, Aprilia a format în acest an un grup de lucru în jurul lui, care include un psiholog sportiv. Acest lucru nu este nimic revoluționar în MotoGP, colegul său de echipă de la Aprilia, Aleix Espargaro, dezvăluind că lucrează cu unul de la vârsta de 15 ani.

Explicația lui Espargaro privind motivul pentru care apelează la un psiholog sportiv a abordat un stigmat din jurul coaching-ului mental, și anume că este ceva la care sportivii recurg atunci când nu sunt performanți. Dar spaniolul a spus că este un lucru pe care îl folosește în continuare pentru că, uneori, are nevoie de ajutor pentru a “înțelege cum să schimbe ceva” atunci când are îndoieli.

„Lucrez încă din primul meu an în campionat cu un, nu prea îmi place să le spun “antrenor”, lucrez cu un psiholog, unul sportiv, evident, dar lucrez cu el de când aveam 15 ani. Mai ales în 2018, 2019 am făcut multe întâlniri cu el prin Zoom, și de asemenea am fost cu el la Barcelona pentru a lucra într-o universitate de sport. M-a ajutat foarte mult și acum nu-l folosesc în mod regulat, dar de fiecare dată când am unele îndoieli o fac.

Vinales

Nu trebuie să fii rău, doar că uneori trebuie să înțelegi cum să schimbi ceva sau cum să ai o structură diferită a ceva în viața ta”. „Vorbesc cu el și este foarte util pentru că îți oferă punctul de vedere din partea cealaltă și m-a ajutat foarte mult”.

Espargaro a adăugat că sportivii ar trebui să considere psihologia sportivă la fel de importantă ca și nutriția și condiția fizică, declarând: “Este foarte, foarte important. De fapt, avem tot timpul mai multă grijă de nutriția noastră, de condițiile noastre fizice. „Dar capul este cea mai importantă parte a corpului nostru și cea mai puternică, iar eu chiar am grijă de el”. Beneficiile psihologiei sportive se văd clar la campionul mondial în exercițiu, Fabio Quartararo, care nu a făcut un secret din munca pe care a depus-o pe partea mentală.

După o calificare mizerabilă în Moto2 în Argentina în 2018, în care s-a întrebat de ce se afla acolo, Quartararo a consultat un psiholog sportiv și doar câteva etape mai târziu a obținut prima sa victorie în Marele Premiu la Barcelona. Acest lucru l-a plasat în cele din urmă în cadrul promovării la MotoGP cu Petronas SRT în 2019. Și după o campanie dificilă în 2020, în care candidatura sa la campionat s-a prăbușit spectaculos în ultimele curse, a lucrat din nou cu un psiholog.

Vinales

I s-au dat exerciții pe care să le facă ori de câte ori se simțea furios pe bicicletă, iar acest lucru s-a manifestat în mai multe rânduri în 2021: Când pompa de braț i-a furat victoria la Jerez, la următoarea cursă a revenit pe podium. Iar când costumul său de piele s-a rupt în timp ce se lupta pentru victorie la Barcelona și a primit o penalizare care l-a coborât pe locul șase, a ripostat cu un podium la următorul GP al Germaniei.

Acest lucru, alături de cele cinci victorii și de consecvența sa generală, l-a condus pe Quartararo spre campionatul mondial. Deși a repetat în ultima vreme că nu și-a mai văzut psihologul de ceva vreme, deschiderea lui Quartararo cu privire la munca pe care a făcut-o se înscrie într-o temă mai amplă din sportul mondial, unde sportivii se simt acum mai confortabil să vorbească despre sănătatea lor mintală.

Acest lucru este important pentru tinerii atleți care urcă în rândurile lor respective, dar va avea implicații pozitive și asupra fanilor care urmăresc pe care se pot confrunta cu propriile lor lupte, deoarece se pot simți mai confortabil să vorbească despre ele.

  • Mai multe știri despre Campionatul Mondial MotoGP pot fi găsite AICI.
Sursa: Motorsport Network
Photocredit: Getty Images
Sponsor:

Ați ajuns la finalul articolului. Echipa GP24 vă mulțumește pentru că l-ați citit și speram că v-a plăcut conținutul. Pentru mai mult content de calitate, știri și articole pertinente scrise de oameni pasionați de motorsport, vă recomandam să aruncați o privire pe pagina noastră de Facebook GP24 și să ne dați un like/follow pentru a fi mereu la curent cu noile evenimente din lumea motorsportului.

Pagina de Facebook GP24: Faceți clic aici pentru a vizualiza

Motorsport Network

Latest Posts

Don't Miss