Latest Posts

Toto Wolff împotriva BoP: Red Bull ȋși merită în mod legitim dominanța actuală

Vizualizări: 15696

Propunerea lui Lewis Hamilton de a începe dezvoltarea pentru anul viitor abia de la 1 august, nu găsește simpatie nici măcar la șeful echipei Mercedes, Toto Wolff.

În timp ce Lewis Hamilton a solicitat în Austria modificarea regulilor pentru a preveni dominația prelungită a unei singure echipe în Formula 1, șeful echipei Mercedes, consideră că regulamentul actual este perfect adecvat pentru a crea condiții echitabile de joc pentru toți.

Hamilton a sugerat recent, că dezvoltarea tehnică a mașinii de anul viitor, nu ar trebui să înceapă până la 1 august. Acest lucru se datorează faptului că Red Bull are un avans atât de mare în 2023. Red Bull poate deja să mute toate resursele de dezvoltare către 2024, ceea ce ar trebui, cel puțin în teorie, să asigure că Red Bull va avea, de asemenea, cel mai bun început de sezon în 2024.

Toto

Dar practic, propunerea făcută de Hamilton “nu este realizabilă”, spune Toto. Recent, șeful echipei Red Bull, Christian Horner, a întrebat deja cum ar putea fi controlată o astfel de regulă? În plus, nu există o separare clară între mașinile din 2023 și cele din 2024. Dacă o nouă aripă față este montată acum pe monopost și își dovedește utilitatea, aceasta ar putea foarte bine să fie folosită și în 2024.

Hamilton “pur și simplu a avut o idee”, a afirmat Toto la o întâlnire cu presa. Experții sunt de acord că această idee a fost spontană și nu a fost gândită până la capăt. Mai ales că Toto este categoric împotriva măsurilor care încetinesc în mod artificial echipa dominantă în prezent, cum ar fi așa-numitul “Balance of Performance” (BoP).

BoP ar fi “un dezastru”, susține Toto
Un BoP este utilizat, de exemplu, în cursele de anduranță pentru a echilibra între diferite tipuri de vehicule, de exemplu cu diferite greutăți suplimentare sau cu eliberări diferite pentru alimentarea motorului cu aer. Acest lucru a provocat discuții aprinse, în special la Cursa de 24 de ore de la Le Mans. Mulți erau de părere că BoP a favorizat echipa Ferrari, în cele din urmă victorioasă.

În colaborare cu unul dintre sponsorii echipei noastre de curse, putem oferi tuturor urmăritorilor noștri o reducere de 10 lei la orice produs comandat de pe tricoumania.ro folosind codul: gp24-10ron. (Acțiune valabilă pentru comenzi până la data de 31.12.2024)

 

Toto susține în mod clar reglementările actuale ale FIA în Formula 1 în această privință: “Problema BoP este un dezastru. Dacă vă uitați la cum a decurs Le Mans, sau la GT-uri. Chiar nu este bine”.

Toto

Regula handicapului: Cum funcționează de fapt?
Toto spune: “Avem o regulă simplă de dezvoltare aerodinamică pe care, în realitate, nimeni nu o înțelege cu adevărat din exterior. Aceștia sunt pași foarte fini de cinci procente cu mai mult timp în tunelul aerodinamic și capacitate CFD. După părerea mea, asta este tot ce trebuie să facem. În spiritul sportului”.

Regula handicapului la care face aluzie Toto, funcționează în funcție de poziția din Campionatul Mondial al Constructorilor din anul precedent. Echipa campioană mondială are voie să folosească cu cinci puncte procentuale mai puțin tunel de vânt și CFD decât echipa de pe locul doi, care, la rândul ei, are voie cu cinci puncte procentuale mai puțin decât echipa de pe locul trei, și așa mai departe.

Conform tabelului FIA, primul loc este clasificat cu un coeficient de 70 de puncte procentuale, iar locul 10 cu 115. Acest lucru înseamnă că echipa de pe ultimul loc are voie să folosească cu 64% mai multe resurse de tunel de vânt și CFD, decât echipa campioană mondială. La data de 1 iulie a sezonului actual, acest tabel va fi ajustat la statutul actual în Campionatul Mondial al Constructorilor pentru a doua jumătate a anului.

Toto

Toto: “Pur și simplu trebuie să fim mai buni”.
O regulă care este complet suficientă pentru a se asigura că diferența dintre partea din față și cea din spate a plutonului nu este prea mare, crede Toto. El nu dorește nicio regulă nouă care să încetinească în mod artificial Red Bull, ci spune fără ezitare: “Pur și simplu trebuie să fim mai buni”.

“Nu te poți văita când o echipă face o treabă mai bună decât toate celelalte și domină cu un singur pilot. Atunci este pentru că o merită și pur și simplu și-a făcut datoria bine. Cu condiția, bineînțeles, să respecte regulamentul. Atât cele tehnice, cât și cele sportive și financiare.”

Toto subliniază că nu are niciun motiv să creadă că acest lucru s-ar putea întâmpla în cazul actualului lider Red Bull. Mai ales că coeficientul de tunel de vânt și CFD al Red Bull a fost deja redus de la 70 la 63, ca parte a penalizării după ce plafonul bugetar a fost depășit în sezonul 2021, care a fost pronunțat în 2022 pentru 2023.

Toto

Ce spune Helmut Marko despre propunerea lui Hamilton
La Red Bull nimeni nu prea crede în ideea de BoP. Helmut Marko, consultant în motorsport, subliniază: “Dacă nu mai trebuie să investești resurse în șasiul actual, atunci bineînțeles că te uiți la mașina de anul viitor. Cred că acest lucru este destul de normal în Formula 1”.

În ceea ce privește sugestia lui Hamilton privind un termen limită de 1 august, el spune: “Se pare că are memoria scurtă. În anii în care Mercedes a dominat în principal datorită unui motor cu performanțe superioare, apropo – întotdeauna au început mai devreme să dezvolte monopostul din anul următor.”

GP24 PronoContest, jocul 100% gratuit de Pronosticuri Formula 1:

Toto
Faceți clic pe imaginea de mai sus pentru a accesa site-ul GP24 PronoContest (https://gp24-pronocontest.ro/) unde puteți juca jocul de pronosticuri F1 100% gratuit și puteți câștiga premii interesante.

Mai multe știri despre Campionatul Mondial de Formula 1 găsiți AICI.

Sursa: GP24 Media
Photocredit: Formula 1 Fans Romania
Sponsor: TricouMania

Ați ajuns la finalul articolului. Echipa GP24 vă mulțumește pentru că l-ați citit și speram că v-a plăcut conținutul. Pentru mai mult content de calitate, știri și articole pertinente scrise de oameni pasionați de motorsport, vă recomandam să aruncați o privire pe pagina noastră de Facebook GP24 și să ne dați un like/follow pentru a fi mereu la curent cu noile evenimente din lumea motorsportului.

Pagina de Facebook GP24: Faceți clic aici pentru a vizualiza

GP24 Media

Latest Posts

Don't Miss