Latest Posts

Teama de haos la boxe la Zandvoort: FIA schimbă regula startului pe ploaie

Vizualizări: 15881

Un start pe ploaie la Zandvoort ar putea duce la haos la boxe. De teama acestui lucru, FIA a schimbat acum regulile. Pneurile de ploaie nu mai sunt obligatorii.

Zeii vremii nu au fost blânzi cu Formula 1 în sezonul 2023. Rareori au fost atât de multe sesiuni ploioase ca în acest an. Între timp, ploaia a ajuns și la Zandvoort – și odată cu ea teama de haos în cursă. De aceea, regulile au fost schimbate la scurt timp, iar pneurile intermediare au fost permise în spatele safety car-ului la start sau la restart. Motivul pentru aceasta este linia de boxe deosebit de îngustă de la Zandvoort.

Dacă o cursă este începută în spatele mașinii de siguranță din cauza condițiilor de ploaie, piloții sunt obligați să ruleze cu pneuri de ploaie. Chiar dacă echipele consideră că pneurile intermediare sunt deja posibile, startul trebuie să se facă cu pneuri de ploaie, conform regulamentului. Aceleași reguli se aplică și în cazul unui restart după o întrerupere a cursei.

Zandvoort, Haos

La Zandvoort, FIA face o excepție. În versiunea a treia a notelor directorului de cursă, directorul de cursă al FIA, Niels Wittich, a adăugat un articol 26 complet nou. Acesta prevede că directorul de cursă poate, în anumite circumstanțe, să oblige participanții să înceapă cursa cu pneuri intermediare. Acesta poate fi cazul, de exemplu, dacă pista s-a uscat deja într-o oarecare măsură și nu mai există apă stătătoare pe traseu.

Dacă directorul de cursă decide să se dea startul pe pneuri intermediare, echipele vor primi această informație prin intermediul sistemului oficial de comunicare. Se va acorda timp suficient pentru a schimba pneurile înainte de start sau de reluarea cursei.

Contextul ajustării regulamentului este clar: deoarece diferența de performanță între pneurile de ploaie și cele intermediare este extrem de mare, echipele schimbă pe cele intermediare cât mai curând posibil. În cazul în care condițiile sunt atât de proaste încât sunt necesare pneuri de ploaie, vizibilitatea este de obicei atât de proastă încât nu este posibil să se conducă deloc. Cu alte cuvinte: în constelația actuală, pneurile de ploaie sunt practic superflue.

În colaborare cu unul dintre sponsorii echipei noastre de curse, putem oferi tuturor urmăritorilor noștri o reducere de 10 lei la orice produs comandat de pe tricoumania.ro folosind codul: gp24-10ron. (Acțiune valabilă pentru comenzi până la data de 31.12.2024)

 

Zandvoort, Haos

În sprintul de la Spa, care a început în spatele mașinii de siguranță în condiții de ploaie, jumătate din pluton a intrat la boxe chiar la start și a trecut de la pneuri de ploaie la pneuri intermediare. Un tur mai târziu, a doua jumătate a intrat pentru a schimba pneurile.

Deja la Spa a fost un pic de haos în linia boxelor din cauza grabei. La Zandvoort, însă, linia boxelor este mult mai îngustă. De aceea, există o limită de viteză de 60 de kilometri pe oră în linia boxelor la Marele Premiu al Olandei. De teama unei orgii de schimbare a pneurilor chiar la start în linia îngustă a boxelor, regulile au fost schimbate acum în scurt timp. Prin urmare, modificarea regulilor afectează deocamdată doar Zandvoort.

După o zi de antrenamente pe uscat, sâmbătă dimineața a sosit o ploaie puternică pe dune. Meteorologii se așteaptă, de asemenea, la o probabilitate ridicată de ploaie pentru cursa de duminică.

Zandvoort, Haos

Pe termen lung, însă, problema ar trebui să fie rezolvată mai bine. FIA dezvoltă așa-numitele “spray-uri de protecție”. Apărătoarele de noroi urmează să fie montate pe mașini în caz de ploaie puternică pentru a reduce cantitatea de spray. Atunci, pneul de ploaie ar avea din nou rațiunea sa de a fi. Abia recent au fost finalizate primele teste cu prototipuri. Cu toate acestea, introducerea, care era de fapt planificată pentru sfârșitul anului 2023, nu mai este realistă. De asemenea, Pirelli ia în considerare un design diferit pentru anvelopele de ploaie.

Zandvoort, Haos

Când și unde să urmărești Marele Premiu al Olandei în acest weekend:

  • Sâmbăta 26.08.2023, 12:30 – 13:30, Antrenamente Libere 3
    F1TV Pro, Digisport 4, (+HD), Orange Sport 3, Prima Sport 2
  • Sâmbăta 26.08.2023, 16:00 – 17:00, Calificări
    F1TV Pro, Digisport 4 (+HD), Orange Sport 4, Prima Sport 2
  • Duminica 27.08.2023, 16:00 – 18:00, Cursa
    F1TV Pro, Digisport 1 (+HD), Orange Sport 3, Prima Sport 1

GP24 PronoContest, jocul 100% gratuit de Pronosticuri Formula 1:

Zandvoort, Haos
Faceți clic pe imaginea de mai sus pentru a accesa site-ul GP24 PronoContest (https://gp24-pronocontest.ro/) unde puteți juca jocul de pronosticuri F1 100% gratuit și puteți câștiga premii interesante.

Mai multe știri despre Campionatul Mondial de Formula 1 găsiți AICI.

Sursa: GP24 Media
Photocredit: Formula 1 Fans Romania
Sponsor: TricouMania

Ați ajuns la finalul articolului. Echipa GP24 vă mulțumește pentru că l-ați citit și speram că v-a plăcut conținutul. Pentru mai mult content de calitate, știri și articole pertinente scrise de oameni pasionați de motorsport, vă recomandam să aruncați o privire pe pagina noastră de Facebook GP24 și să ne dați un like/follow pentru a fi mereu la curent cu noile evenimente din lumea motorsportului.

Pagina de Facebook GP24: Faceți clic aici pentru a vizualiza

GP24 Media

Latest Posts

Don't Miss