Latest Posts

Prezentare monopost McLaren: După 60 de ani

Vizualizări: 24185

McLaren este a șasea echipă care își prezintă monopostul pentru 2023. Conceptul, intitulat MCL60 pentru a consemna cei 60 de ani de la fondarea echipei, este unul foarte interesant din punct de vedere tehnic și prezintă un design puțin schimbat față de cel al predecesorului. În acest articol analizăm acest launch din toate perspectivele.

Scriam în articolul dedicat prezentării monopostului RB19 despre amploarea evenimentului. Totul s-a desfășurat la New York într-un fast general. Anunțul colaborării cu Ford din 2026 a fost singurul aspect interesant. Practic, monopostul prezentat a fost o farsă tristă, un RB18 simplificat. La McLaren avem situația inversă. Launch-ul s-a desfășurat la sediul din Woking și a durat doar 25 de minute. Monopostul prezentat este cel din 2023 și prezintă un aspect extremist. Vom detalia mai jos.

Mașina McLaren are numele de cod MCL60 pentru a comemora 60 de ani de la fondarea echipei. Istoria McLaren a început la Marele Premiu a Monaco din 1963. În tot parcursul său, echipa a obținut 12 titluri mondiale și a dominat autoritar Formula 1 o perioadă lungă de timp în anii 1980 și 1990. În prezent, echipa caută rezultatele de altă dată. Problemele financiare au fost rezolvate, iar din 2025 echipa din Woking va avea tehnologia necesară pentru a se lupta la victorii sau chiar la titluri.

De asemenea, un zvon care a apărut în ultimele zile arată că McLaren poartă negocieri intense și dorește să aibă un partener nou de PU-uri din 2026. Singurul motorist care ar dori să intre în F1 din noua eră și are o tehnologie capabilă să construiască unități de putere este Honda. După ultimele tensiuni dintre părți, acordul pare puțin probabil să fie semnat.

Design-ul noului monopost se aseamănă cu cel de pe ultimele monoposturi ale echipei britanice. Portocaliul Papaya domină și în acest an aspectul vizual. În partea interioară, echipa a ales să păstreze culoarea închisă a fibrei de carbon pentru a mai economisi câteva sute de grame. Aripa spate are un design mai simplist și nu mai este pictată în albastru. Foarte multe echipe au ales să rămână consecvente în design. Doar la Sauber si parțial la Haas am constatat schimbări.

La capitolul sponsori remarcăm logo-ul Google Chrome și parteneriatul cu Jack Daniels. Nu sunt nume noi, acestea au apărut pe parcursul sezonului trecut. Design-ul este diferit de cel din urmă cu un an, însă nu constatăm mari diferențe față de versiunea Abu Dhabi.

Acum să vorbim de partea tehnică, probabil cea mai interesantă. Cea mai mare schimbare se înregistrează în zona sidepod-urilor, care sunt unele de inspirație Red Bull. Acestea sunt mai înguste și au un undercut mult mai pronunțat, chiar extrem putem să spunem. Aceeași situație o avem și în zona gurilor de admisie, care sunt de asemenea inspirate de la RB18.

În colaborare cu unul dintre sponsorii echipei noastre de curse, putem oferi tuturor urmăritorilor noștri o reducere de 10 lei la orice produs comandat de pe tricoumania.ro folosind codul: gp24-10ron. (Acțiune valabilă pentru comenzi până la data de 31.12.2024)

 

Prezentare monopost McLaren: După 60 de ani

 

Aripa față prezintă un efect outwash (fluxul de aer își continuă parcursul pe deasupra roții), iar aripioara are brațe montate extrem pentru a maximiza atuul sidepod-urilor. Grilajul din partea superioară care asigură răcirea este de inspirație Ferrari, fiind mai întins ca suprafață.

Cutia de viteze dezvoltată de McLaren este etajată ceva mai scurt pentru a oferi un avantaj la viteze mai mici. Suspensia spate este de tipul pushrod, având unele similitudini cu cea Red Bull.

Până acum, toate echipele au efectuat modificări în zona sidepod-urilor. Cele mai multe s-au inspirat după soluția aleasă de Red Bull anul trecut. Putem spune că a fost o revelație. Noul director Andreas Stella a precizat că primele update-uri din sezon vor fi aduse la GP-ul din Azerbaijan, iar din spusele sale echipa nu este foarte mulțumită de prima versiune a MCL60. Oricum până acolo noul monopost ar trebui să mai sufere modificări.

Prezentare monopost McLaren: După 60 de ani

Cele mai importante declarații în acest launch

  1. Zak Brown despre noul monopost

“Cred că am identificat neajunsurile mașinii de anul trecut și am lucrat din greu pentru a le aborda pe cea de anul acesta. Am rezolvat majoritatea lucrurilor, dar știm că mai sunt câteva zone în care nu suntem acolo unde ne dorim să fim.”

2. Andreas Stella despre MCL-60

“Aș putea spune că inginerii noștri au făcut o treabă bună.
Ei au reușit să elimine din greutate în mai multe zone ale mașinii. Așadar, pe mașina noastră suntem într-o poziție bună din acest punct de vedere.

“Și în sfârșit putem lăsa mai mult spațiu pentru portocaliu și alb pe mașină, în loc să îl scoatem până la ultimul. Sincer, cred că toate echipele vor fi făcut un pas bun. Ar trebui să auzim mai puțin despre acest subiect pe măsură ce intrăm în cel de-al doilea sezon al acestor noi reglementări.”

Prezentare monopost McLaren: După 60 de ani

3. Lando Norris despre noul sezon

“Ultimul sezon a fost bun, dar abia aștept să mă întorc pe pistă și să mă urc la volanul MCL60 pentru prima dată. Noua mașină arată foarte bine, iar toți cei implicați în construcție au jucat un rol important”, a declarat Norris.

“Acesta este al cincilea meu an în Formula 1 și sper să duc un impuls pozitiv în noul sezon, după un an de curse sub noua eră de reglementări. A fost o provocare bună să mă adaptez la ele și simt că sunt într-o poziție pozitivă pentru a continua să mă îmbunătățesc ca pilot.”

4. Oscar Piastri în legătură cu sezonul de debut din F1

“Sunt încântat să încep cu McLaren și să debutez în F1 în acest sezon”, a declarat australianul. “Sezonul 2022 a fost grozav pentru mine și am muncit din greu pentru a mă pregăti pentru anul viitor.

“Timpul pe care l-am petrecut la fabrică și în simulator a fost plăcut și productiv, iar toată lumea din echipă a fost primitoare. M-am acomodat bine și acum sunt pe deplin concentrat să ies pe pistă în Bahrain.

“MCL60 este foarte impresionant și va fi un an memorabil, nu doar pentru mine, în sezonul meu de debutant, ci și pentru echipa care sărbătorește 60 de ani de McLaren Racing. Provocarea care ne așteaptă este una incitantă și abia aștept să pilotez alături de Lando în timp ce muncim din greu pentru a aduna puncte pe parcursul sezonului.”

  • Mai multe știri despre Campionatul Mondial de Formula 1 găsiți AICI.
Sursa: GP24 Media / Ionut Popa
Photocredit: Formula 1 Fans Romania
Sponsor:

Ați ajuns la finalul articolului. Echipa GP24 vă mulțumește pentru că l-ați citit și speram că v-a plăcut conținutul. Pentru mai mult content de calitate, știri și articole pertinente scrise de oameni pasionați de motorsport, vă recomandam să aruncați o privire pe pagina noastră de Facebook GP24 și să ne dați un like/follow pentru a fi mereu la curent cu noile evenimente din lumea motorsportului.

Pagina de Facebook GP24: Faceți clic aici pentru a vizualiza

GP24 Media / Ionut Popa

Latest Posts

Don't Miss