Latest Posts

Poate fi Sergio Perez candidat la titlul mondial din 2023?

Vizualizări: 12270

OPINIE: Sergio Perez a fost aproape de a prelua șefia campionatului mondial de Formula 1 2023 cu victoria sa în fața lui Max Verstappen la Jeddah. Dar, deși a fost excelent acolo, înseamnă asta că pilotul Red Bull este acum un potențial pretendent la titlu?

“Aș spune că, fără îndoială, acesta a fost cel mai bun Mare Premiu al lui Sergio Perez, ca să fiu sincer cu voi”.

Christian Horner a fost foarte sincer după victoria lui Sergio Perez în Marele Premiu al Arabiei Saudite 2023 de la sfârșitul săptămânii trecute. Dar să analizăm punctul său de vedere. La urma urmei, nici în GP Sakhir 2020, când evolua pentru Racing Point, nici în triumful lui Red Bull în Marele Premiu al Singapore din 2022 pilotul mexican nu a comis o gafă la start, care a permis unei mașini mai lente să preia un avans la care, într-adevăr, nu avea dreptul.

În acest din urmă eveniment, Perez s-a lansat foarte bine în condițiile de asfalt ud încât l-a depășit pe Charles Leclerc, care a părăsit pole-position-ul, apoi a pilotat perfect, chiar dacă a fost investigat pentru că a lăsat lungimi prea mari față de adversarii din spate în timpul Safety Car. Pilotul Ferrari a încercat să îl depășească pe Sergio Perez, însă acesta a rămas pe primul loc până la final.

Și așa a încheiat cursa de la Jeddah din săptămâna trecută – ținând piept unui Max Verstappen în plină ascensiune pentru a obține a cincea victorie din cariera sa în F1. În mod remarcabil, patru dintre acestea au avut loc pe circuite stradale, ceea ce i-a determinat pe mulți să-l ungă pe Perez drept un maestru al circuitelor stradale.

Poate fi Sergio Perez candidat la titlul mondial din 2023?

Nu este inexact. Patru dintre podiumurile obținute de Force India arată că se descurcă bine pe ele (și a mai fost și locul al doilea obținut în 2012 pentru Sauber pe circuitul semi-stradal de la Montreal). Confortul său în materie de subvirare este recompensat atunci când astfel de locuri necesită o parte frontală stabilă pentru a ajuta la precizia pilotului.

În colaborare cu unul dintre sponsorii echipei noastre de curse, putem oferi tuturor urmăritorilor noștri o reducere de 10 lei la orice produs comandat de pe tricoumania.ro folosind codul: gp24-10ron. (Acțiune valabilă pentru comenzi până la data de 31.12.2024)

 

În același timp, toate victoriile lui Perez pe circuite stradale au venit după ce un rival a avut probleme fie în acele curse, fie în calificări. Și totuși, el are, de asemenea, foarte mult succes pe pista “stradală” de mare viteză din Jeddah. El are acum două pole-uri saudite și o victorie, care ar trebui să fie două victorii, având în vedere că a fost privat în 2022 din cauza opririi la boxe înaintea SC-ului.

Combinația dintre priceperea tipică a lui Perez pe circuitul stradal și afinitatea sa cu traseul din Jeddah l-a ajutat, fără îndoială, să oprească avansurile lui Verstappen. Dar a fost o performanță impresionantă în ansamblu. Mulți observatori din F1 au avut cu siguranță același răspuns la ascensiunea irezistibilă a lui Verstappen de pe locul 15 pe grila de start până pe locul doi în spatele coechipierului său.

Și totuși, pe parcursul celor 10 tururi după ce a depășit Aston Martin-ul lui Fernando Alonso la jumătatea cursei și înainte de a începe să raporteze vibrațiile de care se temea că este o reapariție a defecțiunii la arborele de transmisie care l-a abandonat în Q2, Verstappen a redus avansul de 5,4s al lui Perez cu doar o secundă. Apoi a venit teama de fiabilitate a lui Verstappen, care a fost urmată de faptul că Perez a raportat o pedală de frână mai lungă decât de obicei. Și-au mai domolit puțin atacurile și în schimb și-au îndreptat atenția spre a sigila cel mai rapid tur.

Poate fi Sergio Perez candidat la titlul mondial din 2023?

Acest lucru a fost transformat într-un fel de saga de către detectivii din social media. Pentru că, înainte cu 2 tururi de finalul cursei, Perez a fost informat că avea provizoriu cel mai rapid tur și punctul bonus aferent. Apoi, în timpul turului de încetinire, inginerul Hugh Bird l-a informat că a fost “depășit” în obținerea acestei distincții și a punctului bonus aferent. “Ah, grozav”, a venit un răspuns picurând în sarcasm.

În celălalt RB19, cererea lui Verstappen din turul 46 din 50 de a i se spune care era cel mai rapid tur în acel moment – recordul personal de cursă al lui Perez de 1m32,188s – a fost respinsă de inginerul său (de asemenea, șeful general de inginerie al Red Bull) Gianpiero Lambiase.

“Err… nu suntem preocupați de asta în acest moment, Max”, i-a spus Lambiase dublului campion mondial. Acesta a răspuns: “Da, dar eu sunt”.

Dacă victoriile echipelor rivale sunt puțin probabile, doar în rarele cazuri în care Red Bull greșește, F1 are nevoie ca Perez să se lupte cu Verstappen.

Apoi, doar câteva viraje mai târziu, Verstappen a primit informațiile pe care le dorea și, patru tururi mai departe, a bătut timpul lui Perez cu 0,282s pentru a obține punctul bonus și a păstra conducerea campionatului.

Evident, o conspirație absolut masivă pentru cei care s-au obligat să vadă una. Dar, a) este posibil să fi existat într-adevăr o decizie luată la Red Bull despre care nu știm până acum cu privire la faptul că Verstappen a urmărit cel mai rapid tur, Perez spunând mai târziu, în mod criptic, “am primit cu siguranță informații diferite” în conferința de presă de după cursă.

În plus, b) cu 10 tururi înainte de final, Verstappen a rulat cu aproximativ o jumătate de secundă mai repede decât cei 1m33,0s pe care Lambiase îi ordona în mod regulat să îi vizeze. Perez, după ce a întrebat de ce coechipierul său mergea mai repede decât ținta pe care o primise și el, i s-a spus că poate să își mărească din nou ritmul. Totul a fost în genul Brazilia 2022 – Verstappen ignorând ordinele echipei sale.

Poate fi Sergio Perez candidat la titlul mondial din 2023?

 

Interesul adăugat în acest curs al evenimentelor poate reflecta temerile că Verstappen va valsa pur și simplu spre un al treilea titlu succesiv în 2023. Că, fără nicio opoziție din partea altor echipe până acum, se caută alte intrigi. Poate că, Perez oferă una.

Totul amintește de relația fracționată dintre Lewis Hamilton și Nico Rosberg în timpul zilelor în care au dominat F1 cu Mercedes la începutul erei V6 hibrid, la fel cum fac acum cei de la Red Bull. Și, în condițiile în care dominația Red Bull pare să devină la fel de plictisitoare ca și cea cu Mercedes pentru toată lumea din afara taberelor respective și a bazelor de fani fervenți, dacă Verstappen vs Perez s-ar apropia de acel nivel de competiție și amărăciune, atunci spectacolul din 2023 ar fi cu siguranță îmbunătățit.

Totuși, până acum, decalajul dintre coechipierii Red Bull a fost unul important în favoarea olandezului, astfel lupta lor are mai multe șanse să fie una în genul Valtteri Bottas versus Hamilton. Perez, în cea mai bună zi a sa, poate produce o performanță prin care l-ar putea învinge pe Verstappen. Dar acestea sunt puține și rare.

Ritmul lui Perez în finalul cursei de la Jeddah a fost impresionant. Dar a fost totuși o surpriză pe un gazon unde este de obicei excelent. De asemenea, a fost naiv să presupună că coechipierul său nu va urmări cel mai rapid tur în turul final, având în vedere tot ceea ce știe lumea F1 despre dorința lui Verstappen de a câștiga și acțiunile sale în scandalul cu ordinele de echipă din Brazilia de anul trecut.

Acum, Perez trebuie să reproducă forma sa de la Jeddah în altă parte și să o facă în mod regulat dacă vrea să arate că poate fi ceea ce F1 are nevoie de el în 2023. Acest lucru începe în următoarea etapă din Australia. Prima treabă a lui Perez este să renunțe la obiceiul său de a porni slab din grilă, așa cum s-a întâmplat la Bahrain și Jeddah.

Poate fi Sergio Perez candidat la titlul mondial din 2023?

 

Melbourne a fost, de asemenea, scena coșmarului de fiabilitate al Red Bull cu Verstappen în 2022. Sunt mai multe indicii care indică faptul că pachetul Red Bull, unul dominant, este surprinzător de fragil, dar, de asemenea, însă în ultimii ani, aceste probleme au fost eradicate după câteva curse.

În cele din urmă, nu se poate uita că, dacă problema din calificări a lui Verstappen nu s-ar fi întâmplat la Jeddah, el părea pregătit pentru pole și victorie în cursă, judecând după performanțele sale zdrobitoare. Cu asta se confruntă Perez și el este cel care încă trebuie să demonstreze că este un adevărat pretendent la titlu.

  • Mai multe știri despre Formula 1 vizionați AICI.
Sursa: Motorsport Network
Photocredit: Formula 1 Fans Romania
Sponsor:

Ați ajuns la finalul articolului. Echipa GP24 vă mulțumește pentru că l-ați citit și speram că v-a plăcut conținutul. Pentru mai mult content de calitate, știri și articole pertinente scrise de oameni pasionați de motorsport, vă recomandam să aruncați o privire pe pagina noastră de Facebook GP24 și să ne dați un like/follow pentru a fi mereu la curent cu noile evenimente din lumea motorsportului.

Pagina de Facebook GP24: Faceți clic aici pentru a vizualiza

Motorsport Network

Latest Posts

Don't Miss