More

  Latest Posts

  Perioadele de dominație din Formula 1 în trecut și prezent

  În istoria de 72 de ani a Formulei 1 am întâlnit mai multe categorii de piloți, cei care au avut câte o perioadă de dominație, cei care au fost extrem de rapizi, cei buni și desigur cei slabi. Totuși, avem un grup de piloți care au scris istorie, un grup despre care se va vorbi și peste 50 de ani.

  Acești piloți nu doar au câștigat titluri mondiale (sau în cazul lui Moss și Villeneuve nu a câștigat niciunul), ei au schimbat sportul, au îndreptat Formula 1 spre basm, spre poveștile cu dinozauri.

  În ordine cronologică, aceștia au fost Alberto Ascari, Juan Manuel Fangio, Stirling Moss, Jim Clark, Niki Lauda, Gilles Villeneuve, Alain Prost, Ayrton Senna, Michael Schumacher, Lewis Hamilton.

  russell5 GP24 F1 Hungary 2022 FP

  Ei bine, mai există o categorie de piloți care în zilele lor bune sau când aveau cea mai bună mașină puteau sa îi tina la respect pe cei enumerați mai sus. De la Farina, Gonzalez, Brabham până la Fernando Alonso, Sebastian Vettel și Nico Rosberg. Farina și Gonzalez cu Fangio și Ascari; Brabham cu Moss și Clark; Alonso cu Schumacher și parțial cu Hamilton; Sebastian Vettel cu Hamilton; Nico Rosberg cu același Lewis…

  Pe Max Verstappen nu îl pot pune într-o categorie, este prea tânăr pentru asta. Piloți ca Sir Jackie Stewart, Nelson Piquet, Emerson Fittipaldi mai intră în cea de-a doua categorie.

  În Formula 1 au fost 3 tipuri de perioade: cele de dominație (nu neapărat prin victorii și titluri, ci prin reprezentațiile de pilotaj), cele în care au dominat 2 piloți și cele în care nu a existat un mare pilot.

  În prima categorie avem perioadele:

  • 1952-1953 (Alberto Ascari)
  • 1950-1951, 1954-1957 (Juan Manuel Fangio)
  • 1958-1962 (Stirling Moss)
  • 1962-1968 (Jim Clark)
  • 1974-1979 (Niki Lauda)
  • 1984-1986 (Alain Prost),
  • 1994-2004 (Michael Schumacher)
  • 2010-2013 (Sebastian Vettel, chiar dacă apoi s-a lovit de zidul Hamilton),
  • 2014-2020 (Lewis Hamilton)

  Perioadele în care au dominat 2 legende:

  • 1982-1984 (Prost+Lauda)
  • 1987-1993 (Prost+Senna)
  • 2005-2006 (Alonso+Schumacher)

  Ultima categoria, perioadele fără dominație:

  • 1969-1974
  • 1980-1982
  • 2007-2009

  verstappen4 GP24 F1 Hungary 2022 Q

  Câteva aspecte le diferențiază pe legende, și-au încheiat cariera în glorie, nu au avut perioade cu suișuri și coborâșuri, chiar și când nu au avut cea mai bună mașină au reușit să câștige curse și să reușească performanțe incredibile. Practic, un pilot mare a scăpat sceptrul prin niște evenimente aparte. Avem câteva subcategorii și aici.

  •  Prin retragere (Fangio~Moss, Lauda~Prost, Prost~Senna, Schumacher)
  •  Prin accident (Ascari~Fangio, Moss~Clark, Clark, Niki Lauda, Gilles Villeneuve, Ayrton Senna)

  Ca oricare grup de oameni, numele mari enumerate mai sus au avut caractere diferite. Astfel s-au creat rivalități sau chiar un respect reciproc. Explicăm succint.

  Primul exemplu este relația dintre Moss și Fangio. În anul 1955, Fangio l-a învățat pe Stirling cum să piloteze noul Mercedes W196. Cei 2 stăteau aproape lipiți în timpul curselor, fiind porecliți “Trenulețul”. După retragerea lui Maestro, Moss a preluat coroana supremă cu niște victorii ce pot fi comparate cu Nurburgring 1957.

  Opusul îl știm cu toții. Prost-Senna, Senna-Schumacher, chiar și Hamilton-Verstappen. Lupte la baionetă atât pe circuit cât și în afara lui.

  La

  Ne întoarcem la prezent. Lupta dintre împăratul erei hibride, Lewis Hamilton, și pretendentul la tron, Max Verstappen pare că s-a disputat în 2021. Acel an a reprezentat răscrucea de drumuri. La o vârstă destul de înaintată, Lewis Hamilton s-a luptat cu urmașul său. Schumacher-Alonso spune ceva? Am avut aceeași situație.

  Cariera lui Alonso este arhicunoscută, să vedem ce va reuși Verstappen, deocamdată este viitor dublu campion mondial. Oricum, ca stiluri de pilotaj parcă avem opusul exemplului dat anterior. Alonso seamănă ca pilotaj cu Hamilton, Verstappen încearcă să ajungă la nivelul lui Schumacher.

  Despre Formula 1 putem spune aproape orice, doar că nu a fost un sport tern. În istoria de 72 de ani am avut de toate. Poate și de aici îi vine renumele de “Marele Circ”. Pare că orice întâmplare imaginară poate să apară prin paddock…

  • Mai multe știri despre Campionatului de Formula 1 găsiți AICI.

  Sursa: GP24 Media / Ionut Popa

  Photocredit: Formula 1 Fans Romania


  Nu pierdeti ultimele stiri din lumea uimitoare a motorsportului cu aplicatie GP24.
  Don't miss out on the latest news from the world of Motorsports with the GP24 App.
  Cu noua aplicatie GP24 primiti ultimele stiri direct pe dispozitivul mobil, 100% gratuit / Nu este necesara inregistrarea.
  With the New GP24 App you receive the latest news direct on your mobile device, 100% free / No need to register.
  Pentru/For Android: Faceti clic aici / Click here.
  Pentru/For iOS: Faceti clic aici / Click here.

  Latest Posts

  Don't Miss