Latest Posts

Patrick Tambay, câștigătorul cursei de Formula 1, a murit la vârsta de 73 de ani

Vizualizări: 34251

Patrick Tambay, de două ori câștigător al unei curse de Formula 1 și pilot al cursei de 24 de ore de la Le Mans, a murit la vârsta de 73 de ani. Patrick a fost unul dintre purtătorii emblematicului nr. 27 în timp ce conducea pentru echipa Scuderia Ferrari.

Vestea morții lui Patrick Tambay a fost comunicată duminică de familia sa agenției franceze AFP. Acesta era cunoscut ca suferind de boala Parkinson, o afecțiune progresivă care afectează sistemul nervos, precum și de diabet. Născut la 25 iunie 1949, Patrick Tambay a petrecut un deceniu în Formula 1, alergând pentru unele dintre cele mai mari echipe din marile curse de Grand Prix, printre care McLaren F1, Scuderia Ferrari și Renault F1.

A debutat la Marele Premiu al Franței în 1977 cu echipa engleză Surtees, fondată de fostul pilot de Formula 1 John Surtees, dar nu s-a calificat, înainte de a trece la Theodore Racing pentru a doua jumătate a sezonului. Prima sa campanie cu McLaren F1 din anul următor a adus cel mai bun rezultat al său, al patrulea, care va rămâne cel mai bun rezultat al său în F1 până când a fost chemat de Ferrari pentru a-l înlocui pe Gilles Villeneuve la mijlocul sezonului 1982, după moartea lui Gilles Villeneuve, care a suferit un accident mortal pe circuitul belgian de la Zolder.

Tambay

După ce a urcat pe podium în doar a doua sa cursă cu Scuderia Ferrari, la Brands Hatch, Patrick Tambay a obținut prima sa victorie la Marele Premiu al Germaniei, câteva săptămâni mai târziu. Ulterior, a obținut un memorabil loc doi pe teren propriu al echipei Scuderia Ferrari, la Monza, în ultima cursă europeană a sezonului. A doua și ultima victorie a lui Patrick Tambay a urmat în 1983, la Marele Premiu din San Marino, iar în același an a ajuns pe locul patru în campionat, cel mai bun din carieră, după Nelson Piquet, câștigătorul titlului, Alain Prost și coechipierul său de la Scuderia Ferrari, Rene Arnoux.

Francezul a petrecut următoarele două sezoane în Formula 1 cu Renault, adăugând încă trei podiumuri la palmaresul carierei sale, înainte de a încheia un ultim an în cursele de Grand Prix în 1986 cu echipa Team Haas, care alinia mașinile de Formula 1 Lola THL1 propulsate de un motor Hart, un efort care a fost afectat de multe probleme și nu a ajuns pe grila de start până la a treia cursă de la San Marino. Ultima sa clasare în puncte fiind a cincea la Marele Premiu al Austriei.

De asemenea, Patrick Tambay a participat de patru ori la Cursa de 24 de ore de la Le Mans, primele două participări cu Renault, în 1976-1977, încheindu-se cu retragerea. O revenire la clasica cursă franceză de anduranță în 1981 cu Rondeau s-a soldat, de asemenea, cu un abandon, dar a ajuns în cele din urmă la linia de sosire în 1989 cu Jaguar, terminând pe locul patru în clasamentul general cu emblematicul XJR.

În colaborare cu unul dintre sponsorii echipei noastre de curse, putem oferi tuturor urmăritorilor noștri o reducere de 10 lei la orice produs comandat de pe tricoumania.ro folosind codul: gp24-10ron. (Acțiune valabilă pentru comenzi până la data de 31.12.2024)

 

Tambay

Celelalte incursiuni ale lui Tambay în afara F1 au avut ca rezultat două titluri în seria Can-Am în 1977 și 1980 cu Carl A. Haas Racing. Canadian-American Challenge Cup, sau Can-Am, a fost o serie de curse de mașini tip prototipuri sport in clasele SCCA/CASC care a avut loc pe continentul nord-american între 1966 și 1987.

El s-a aflat la volanul unei mașini de curse încă din 2006, când a participat la două evenimente din seria Grand Prix Masters. Grand Prix Masters a fost o serie de curse auto cu o singură mașină, cu piloți de Formula 1 retrași. Evenimentul inaugural (și singurul din 2005), desfășurat pe circuitul Kyalami Grand Prix din Africa de Sud, a avut loc în perioada 11-13 noiembrie, dar seria a fost anulată după un sezon de două curse în 2006.

  • Mai multe știri despre Campionatului de Formula 1 găsiți AICI.
Sursa: Motorsport Network
Photocredit: Formula 1 Fans Romania
Sponsor:

Ați ajuns la finalul articolului. Echipa GP24 vă mulțumește pentru că l-ați citit și speram că v-a plăcut conținutul. Pentru mai mult content de calitate, știri și articole pertinente scrise de oameni pasionați de motorsport, vă recomandam să aruncați o privire pe pagina noastră de Facebook GP24 și să ne dați un like/follow pentru a fi mereu la curent cu noile evenimente din lumea motorsportului.

Pagina de Facebook GP24: Faceți clic aici pentru a vizualiza

Motorsport Network

Latest Posts

Don't Miss