Latest Posts

Patrick Head îi aduce un omagiu legendei F1 Frank Williams

Vizualizări: 24125

În parteneriat cu Patrick Head, Sir Frank Williams, care a decedat duminică la vârsta de 79 de ani, s-a bucurat de un succes fantastic în Formula 1 la cârma propriei echipe. Într-un tribut adus de Head, el își amintește de începutul timpului în care a lucrat cu Williams.

L-am cunoscut pe Frank la sfârșitul anului 1975. Lucrasem la Lola Cars la începutul anilor 1970 timp de trei ani, după o diplomă în inginerie la University College, Londra și după implicarea într-un proiect de dezvoltare a motoarelor Super Vee Volkswagen și apoi proiectarea mașinii Scott F2.

Apoi lucrasem cu Ron Tauranac la Trojan Cars în timp ce construiam o barcă în Surrey Docks și am primit un telefon să-l cunosc pe Frank la lucrarea lui de la Reading.

Nu știam nimic despre Formula 1 sau despre Frank Williams, dar eram bucuros să accept oferta lui de a mă alătura lungului șir de designeri care lucrau pentru el.

La o săptămână după ce am început, înțelegerea cu Walter Wolf s-a încheiat și cu asta au venit și Harvey Postlethwaite și mașinile Hesketh. Mi s-au oferit 500 de lire sterline să plec sau să stau și să lucrez pentru Harvey. Acesta a fost un an grozav de învățare pentru mine și am avut ocazia să observ fără a fi în linia de tragere directă.

Patrick Head îi aduce un omagiu legendei F1 Frank Williams

La începutul anului 1977, Frank a plecat, eram cu Jody Scheckter și o mică echipă de testare la Kyalami din Africa de Sud și am primit un telefon de la Frank spunându-mi că începe din nou și că doreşte să mă alătur şi eu. A fost un pas mare pentru mine, dar entuziasmul și angajamentul total al lui Frank au fost contagioase și am decis să plec cu el. Acesta a fost începutul Williams Grand Prix Engineering în martie 1977.

În colaborare cu unul dintre sponsorii echipei noastre de curse, putem oferi tuturor urmăritorilor noștri o reducere de 10 lei la orice produs comandat de pe tricoumania.ro folosind codul: gp24-10ron. (Acțiune valabilă pentru comenzi până la data de 31.12.2024)

 

Frank a lucrat foarte mult pe partea de afaceri și operațională, iar eu pe partea de proiectare și producție și, în general, nu am intervenit unul în „grădina” celuilalt.

În primii ani, am avut niște provocări fiscale serioase, care necesitau ascunderea de managerul băncii, deși, pentru a fi corect față de managerul local al băncii Didcot, a ieșit cu mult în afara autorității sale pentru a sprijini echipa, dar sumele de bani care susțineau F1 erau foarte diferite de acum.

Au fost momente în care provocările mi s-au părut copleșitoare, dar Frank a fost întotdeauna pozitiv, mereu convins că „totul va merge, omule”, că a fost greu să nu fie luat de atitudinea lui pozitivă.

Patrick Head îi aduce un omagiu legendei F1 Frank Williams

De-a lungul anilor, am avut puține motive să ne certăm, dar pot spune cu adevărat că nu am avut niciodată motiv să mă îndoiesc de angajamentul lui de a mă susține, indiferent de provocările inginerești apărute, chiar și uneori când ne-am luat puțin timp pentru a le corecta.

Era foarte admirat de piloţii rapizi, iar noi am câștigat campionate cu Alan Jones, Keke Rosberg, Nelson Piquet, Nigel Mansell, Alain Prost, Damon Hill și Jacques Villeneuve, dar cea mai mare admirație a lui era pentru Ayrton Senna. Sunt sigur că a fost devastat când Ayrton a fost ucis într-o mașină Williams, dar Frank a fost foarte privat în emoțiile sale, nu le-a exprimat niciodată, sunt sigur, angoasa că Ayrton a trebuit să moară într-o mașină Williams și nici nu a manifestat nicio lipsă de convingere cu privire la desfășurarea companiei, câștigând mai multe curse și campionate.

Frank a fost susținut enorm de soția sa, Ginny, emoțional și practic, cred. Cele mai multe sau toate plățile ei de la familia ei au mers pentru menținerea Williams pe linia de plutire în primele zile și, din nou, deși Frank nu a arătat-o, nu mă îndoiesc că a fost devastat când ea a murit mult prea tânără la 66 de ani în 2013 de cancer.

Patrick Head îi aduce un omagiu legendei F1 Frank Williams

Angajamentul și entuziasmul lui Frank față de succesul pe pistă au fost contagioase, nu numai pentru mine, ci și pentru toți ceilalți care au lucrat la Williams. Până în ultimele zile în care familia Williams conduce compania, Frank a putut fi văzut în fabrică și în special în „Race Shop” cu mașinile și mecanicii echipei, inspirându-și forța de muncă.

Frank s-a retras deja din companie, iar familia Williams și-a vândut interesul la jumătatea anului 2020, dar amprenta sa pe F1 este foarte mult făcută și va fi amintit cu căldură de mulți, inclusiv de mine.

Mai multe ştiri despre Campionatul Mondial de Formula 1 găsiţi AICI!

Sursa: Motorsport Network
Photocredit: Motorsport Network
Sponsor:

Ați ajuns la finalul articolului. Echipa GP24 vă mulțumește pentru că l-ați citit și speram că v-a plăcut conținutul. Pentru mai mult content de calitate, știri și articole pertinente scrise de oameni pasionați de motorsport, vă recomandam să aruncați o privire pe pagina noastră de Facebook GP24 și să ne dați un like/follow pentru a fi mereu la curent cu noile evenimente din lumea motorsportului.

Pagina de Facebook GP24: Faceți clic aici pentru a vizualiza

Motorsport Network

Latest Posts

Don't Miss