More

  Latest Posts

  Patrick Head îi aduce un omagiu legendei F1 Frank Williams

  În parteneriat cu Patrick Head, Sir Frank Williams, care a decedat duminică la vârsta de 79 de ani, s-a bucurat de un succes fantastic în Formula 1 la cârma propriei echipe. Într-un tribut adus de Head, el își amintește de începutul timpului în care a lucrat cu Williams.

  L-am cunoscut pe Frank la sfârșitul anului 1975. Lucrasem la Lola Cars la începutul anilor 1970 timp de trei ani, după o diplomă în inginerie la University College, Londra și după implicarea într-un proiect de dezvoltare a motoarelor Super Vee Volkswagen și apoi proiectarea mașinii Scott F2.

  Apoi lucrasem cu Ron Tauranac la Trojan Cars în timp ce construiam o barcă în Surrey Docks și am primit un telefon să-l cunosc pe Frank la lucrarea lui de la Reading.

  Nu știam nimic despre Formula 1 sau despre Frank Williams, dar eram bucuros să accept oferta lui de a mă alătura lungului șir de designeri care lucrau pentru el.

  La o săptămână după ce am început, înțelegerea cu Walter Wolf s-a încheiat și cu asta au venit și Harvey Postlethwaite și mașinile Hesketh. Mi s-au oferit 500 de lire sterline să plec sau să stau și să lucrez pentru Harvey. Acesta a fost un an grozav de învățare pentru mine și am avut ocazia să observ fără a fi în linia de tragere directă.

  Head

  La începutul anului 1977, Frank a plecat, eram cu Jody Scheckter și o mică echipă de testare la Kyalami din Africa de Sud și am primit un telefon de la Frank spunându-mi că începe din nou și că doreşte să mă alătur şi eu. A fost un pas mare pentru mine, dar entuziasmul și angajamentul total al lui Frank au fost contagioase și am decis să plec cu el. Acesta a fost începutul Williams Grand Prix Engineering în martie 1977.

  Frank a lucrat foarte mult pe partea de afaceri și operațională, iar eu pe partea de proiectare și producție și, în general, nu am intervenit unul în „grădina” celuilalt.

  În primii ani, am avut niște provocări fiscale serioase, care necesitau ascunderea de managerul băncii, deși, pentru a fi corect față de managerul local al băncii Didcot, a ieșit cu mult în afara autorității sale pentru a sprijini echipa, dar sumele de bani care susțineau F1 erau foarte diferite de acum.

  Au fost momente în care provocările mi s-au părut copleșitoare, dar Frank a fost întotdeauna pozitiv, mereu convins că „totul va merge, omule”, că a fost greu să nu fie luat de atitudinea lui pozitivă.

  Head

  De-a lungul anilor, am avut puține motive să ne certăm, dar pot spune cu adevărat că nu am avut niciodată motiv să mă îndoiesc de angajamentul lui de a mă susține, indiferent de provocările inginerești apărute, chiar și uneori când ne-am luat puțin timp pentru a le corecta.

  Era foarte admirat de piloţii rapizi, iar noi am câștigat campionate cu Alan Jones, Keke Rosberg, Nelson Piquet, Nigel Mansell, Alain Prost, Damon Hill și Jacques Villeneuve, dar cea mai mare admirație a lui era pentru Ayrton Senna. Sunt sigur că a fost devastat când Ayrton a fost ucis într-o mașină Williams, dar Frank a fost foarte privat în emoțiile sale, nu le-a exprimat niciodată, sunt sigur, angoasa că Ayrton a trebuit să moară într-o mașină Williams și nici nu a manifestat nicio lipsă de convingere cu privire la desfășurarea companiei, câștigând mai multe curse și campionate.

  Frank a fost susținut enorm de soția sa, Ginny, emoțional și practic, cred. Cele mai multe sau toate plățile ei de la familia ei au mers pentru menținerea Williams pe linia de plutire în primele zile și, din nou, deși Frank nu a arătat-o, nu mă îndoiesc că a fost devastat când ea a murit mult prea tânără la 66 de ani în 2013 de cancer.

  Head

  Angajamentul și entuziasmul lui Frank față de succesul pe pistă au fost contagioase, nu numai pentru mine, ci și pentru toți ceilalți care au lucrat la Williams. Până în ultimele zile în care familia Williams conduce compania, Frank a putut fi văzut în fabrică și în special în „Race Shop” cu mașinile și mecanicii echipei, inspirându-și forța de muncă.

  Frank s-a retras deja din companie, iar familia Williams și-a vândut interesul la jumătatea anului 2020, dar amprenta sa pe F1 este foarte mult făcută și va fi amintit cu căldură de mulți, inclusiv de mine.

  Mai multe ştiri despre Campionatul Mondial de Formula 1 găsiţi AICI!

  Sursa: Motorsport Network

  Photocredit: Motorsport Network


  Nu pierdeti ultimele stiri din lumea uimitoare a motorsportului cu aplicatie GP24.
  Don't miss out on the latest news from the world of Motorsports with the GP24 App.

  Cu noua aplicatie GP24 primiti ultimele stiri direct pe dispozitivul mobil, 100% gratuit / Nu este necesara inregistrarea.
  With the New GP24 App you receive the latest news direct on your mobile device, 100% free / No need to register.

  Pentru/For Android: Faceti clic aici / Click here.
  Pentru/For iOS: Faceti clic aici / Click here.

  Latest Posts

  Don't Miss