GP24 Media

LATEST POSTS

GP24 Inside: Oana Tarcea-“Off Road-ul este mai degraba un sport al mintii.”

Vizualizări: 19562

„Nu poți nici măcar o secundă să iți slăbești concentrarea pentru că pot apărea pericole la fiecare pas.” După cum spune și Oana Tarcea, Off Road-ul este un sport de o complexitate extrema, ce necesita un nivel ridicat de concentrare și…adrenalina. Prin definiție, aceasta ramura a motorsportului are la baza elemente ce se îmbină perfect, creând astfel cadrul ideal, locul în care omul întâlnește natura, întâlnește limitele atât la propriu cât și la figurat.

GP24 Inside: Oana Tarcea-“Off Road-ul este mai degraba un sport al mintii.”

Cum a început totul și de unde pasiunea ta pentru motorsport?
Cumva pasiunea șofatului mi se pare că e prezenta la toți membrii familiei mele, iar de acolo la a participa la ceva serios nu a fost decât un pas. Diferență o face faptul că a trebuit să reînvăț cumva să conduc pentru a putea participa la competițiile off-road. Până acum doi ani nu pot să zic că m-am intersectat foarte mult cu lumea aceasta. Nici măcar nu știam că se practica la nivel profesionist sportul acesta, sau ce implica. Însă am început să iau parte la diferite ieșiri cu prieteni care aveau mașini de off, iar treptat m-a prins și pe mine febra și am decis să îmi iau și eu propria jucărie.

Ce ne poți spune despre materialul de concurs?
Mașină cu care am concurat în acest an este un Suzuki Samurai din 1993. Ea a fost pregătită și refăcută din toate punctele de vedere pentru acest an competițional, atât mecanic, cât și pentru siguranță.

Știm că Motorsportul este în general, un „loc de joaca” destinat bărbaților. Cum ai reușit să te integrezi, să faci fata tuturor provocărilor?
Inițial asta era și frica mea când am început să particip. Fiind un colectiv predominant masculin îmi era frica să nu fiu perceputa că un fel de personaj care nu își are locul acolo și să nu prezinte nici un fel de pericol pentru ceilalți concurenți. Însă spre surprinderea mea băieții m-au acceptat destul de ușor în rândul lor, m-au ajutat cât de mult au putut atât pe partea mecanica, cât și pe trasee când am avut nevoie. Este un colectiv dea dreptul minunat. Diferență mare o reprezenta faptul că spre deosebire de ceilalți concurenți care își transportau și reparau singuri mașinile eu a trebuit să apelez la alte persoane care să se ocupe de aceste lucruri pentru mine. În special cu reparațiile intre zilele de concurs, lucru care evident a ridicat destul de mult costurile participărilor.

GP24 Inside: Oana Tarcea-“Off Road-ul este mai degraba un sport al mintii.”

În colaborare cu unul dintre sponsorii echipei noastre de curse, putem oferi tuturor urmăritorilor noștri o reducere de 10 lei la orice produs comandat de pe tricoumania.ro folosind codul: gp24-10ron. (Acțiune valabilă pentru comenzi până la data de 31.12.2023)

 

În Motorsportul romanesc sunt puține prezente feminine. Ce sfat ai da doamnelor ce vor să încerce astfel de senzații tari?
Eu le-aș sfătui pe doamnele și domnișoarele care vor să participe la astfel de sporturi să înceapă prin a fi copilot, iar apoi să încerce să își ia la rândul lor pe cineva cu mai multa experiență în dreapta și să asculte și să încerce să aplice tot ce văd și li se spune. De asemenea, să nu le fie inhibate atunci când vine vorba de întrebări sau de cerutul de ajutor.

Ce te caracterizează?
Sunt o fire foarte prietenoasa, ambițioasă, perfecționistă și îmi place mereu să încerc să învăț lucruri noi și să mă autodepășesc mereu.

Ce alte pasiuni mai are femeia Oana Tarcea?
Îmi place foarte mult snowboardingul și cititul.

Ce ne poți spune despre Off Road-aceasta ramura a motorsportului?
Off-road-ul este un sport mai degrabă al mintii. Nu poți nici măcar o secundă să iți slăbești concentrarea pentru că pot apărea pericole la fiecare pas. De asemenea este un sport foarte costisitor, cum presupun că  e orice alta ramura a motorsportului. Însă comunitatea e fantastica. De asemenea v-a pune la încercare tot ce ai învățat în condusul de strada și te vă forță să mergi înainte în situații în care spiritul de autoconservare iți vă spune inițial un mare “NU.

Ce este adrenalina în viziunea unui pilot de Off Road?
Cred că puține senzații se compara cu mersul în viteza printre copaci, când știi că orice creanga sau groapa poate să strice mașină sau chiar să te rânească pe tine.De asemenea senzația de a a merge cu mașină pe înclinări unde știi că la cea mai mică frâna sau întoarcere greșită a volanului mașină se vă răsturnă

Cum a fost acest sezon competițional pentru voi?
Sezonul acesta competițional a fost perfect din punctul meu de vedere. Poate și datorita faptului că nu aveam așteptări mari la începutul anului. A fost într-adevăr obositor, costisitor însă mi-a adus niște satisfacții și experiențe pe care nimic din viață personala nu mi le-ar fi putut aduce altfel.

GP24 Inside: Oana Tarcea-“Off Road-ul este mai degraba un sport al mintii.”

Care sunt planurile pentru sezonul 2020?
Mi-ar plăcea să particip și anul viitor, poate și datorita faptului că am primit un feedback atât de bun de la toată lumea după acest an, însă trebuie să văd în ce măsură îmi vă permite și bugetul. Plus că anul acesta viață personala și profesionala a trecut puțin pe un plan secundar și nu știu încă daca sunt dispusa să mai fac acest lucru încă un an.

Îl consideri un sport greu?
Nu e neapărat un sport greu fizic. Dar e foarte obositor psihic. În funcție de trasee și condiții avem 50 – 100 de km pe zi, 2 zile, plus proba speciala. Traseele pot să fie de la 4 ore la 7-8 ore / zi, timp în care concentrarea trebuie să fie mereu la maxim. Iar pe lângă asta, cum am menționat și mai sus este și un sport destul de costisitor.

Cum reușești să faci fata tutor provocărilor?
Mereu am fost genul de persoana care se gândește care e cel mai rău lucru care se poate întâmplă în anumite situații. Și daca accept cel mai mare rău care se poate întâmplă, atunci merg înainte fără nici un regret, orice s-ar întâmplă. Gândirea aceasta simt că m-a ajutat destul de mult atât viață personala cât și în concursuri.

Ce ne poți spune despre partenerii ce v-au fost alături în 2019?
Am avut mare noroc de o echipa tehnica în spate condusa de Sorin Popa care a avut grija că mașină să fie mereu la capacitate maxima pentru fiecare etapa.  De asemenea le mulțumim sponsorilor OffRoad-Mania, Verla Printshop, Tractorit care ne-au ajutat atât cu piese, obiecte pentru parcul tehnic, financiar dar și pentru customizarea mașinii.

Un imens sprijin au fost familia și prietenii care au fost alături de mine tot anul și mi-au oferit atât ajutorul cât și incurajări ori de cate ori am avut nevoie. Fără ei nu aș fi avut aceste rezultate.

GP24 Inside: Oana Tarcea-“Off Road-ul este mai degraba un sport al mintii.”

Concluzionând, putem spune că Oana, prin ambiția, curajul și perseverenta ei ne-a demonstrat că dorințele pot deveni realitate în orice fel, trebuie doar să crezi. Faptul că ea a ales să practice acest sport dus la un nivel de performanta ne demonstrează că pasiunea și dorință sunt mult mai puternice decât stereotipurile, fricile sau gândurile negative. Speram că următorul sezon competițional să o găsească pe Oana la linia de start, pregătită de încă un an excepțional, plin de provocări.

Sursa: GP24 Author, Ana Maria Florea
Photocredit: Campionatul Național de Off Road
Sponsor:

Ați ajuns la finalul articolului. Echipa GP24 vă mulțumește pentru că l-ați citit și speram că v-a plăcut conținutul. Pentru mai mult content de calitate, știri și articole pertinente scrise de oameni pasionați de motorsport, vă recomandam să aruncați o privire pe pagina noastră de Facebook GP24 și să ne dați un like/follow pentru a fi mereu la curent cu noile evenimente din lumea motorsportului.

Pagina de Facebook GP24: Faceți clic aici pentru a vizualiza

Hamilton, DRS

Faceți clic pe imaginea de mai sus pentru a accesa site-ul GP24 PronoContest (https://gp24-pronocontest.ro/) unde puteți juca jocul de pronosticuri F1 100% gratuit și puteți câștiga premii interesante.

DON'T MISS

Andra Dozsa

Andra Dozsa

RELATED ARTICLES