Latest Posts

Notele piloților după Marele Premiu al Arabiei Saudite

Vizualizări: 10139

Marele Premiu al Arabiei Saudite a reușit să ajusteze imaginea pe care o aveam după cursa din Bahrain. Câțiva piloți au reușit să se remarce în acest start de sezon, printre ei fiind și câteva nume care au revenit sau au debutat în Formula 1. Acest articol are rolul de a realiza un ultim review asupra weekend-ul trecut printr-o sesiune de note ale piloților.

Nicio cursă nu seamănă cu alta. Piloți care au performat convingător la Bahrain nu au reușit să repete succesul și la Jeddah. În schimb, câteva nume confirmă așteptările și valoarea intrinsecă, având evoluții superbe în GP. Punctajele oferite vor descrie evoluția pilotului atât în calificări, cât și în cursă. Ordinea va fi în funcția poziției de finish din GP-ul de duminică.

Sergio Perez – 9

Mexicanul a reușit să câștige al cincilea GP din carieră. Chiar dacă diferența dintre el și Verstappen a fost mai mare decât cea din Bahrain, în sesiunile de antrenamente, mexicanul a reușit să obțină pole-ul (totuși a trăit periculos pentru că a greșit în virajul 2 al ultimului tur), profitând de cedarea monopostului nr 1 pilotat de coechipierul multiplu campion mondial, iar apoi a câștigat cursa într-un mod dominant și nu i-a oferit nicio șansă lui Max Verstappen.

În concluzie, Sergio Perez a reușit să fie egalul lui Verstappen în ritm de cursă, iar în calificări a reușit să își maximizeze avantajul tehnic al monopostului RB19, probabil deja unul dintre cele mai dominante din istorie. Perez nu va fi niciodată la potențialul titratului coechipier, însă acesta se compară cu unul dintre cei mai înzestrați și rapizi piloți din istorie. La echipa campioană mondială se profilează un trinom: Verstappen-Perez-Red Bull.

Notele piloților după Marele Premiu al Arabiei Saudite

Max Verstappen – 10

Dublul campion mondial, Max Verstappen, a oferit încă un GP de excepție. Pilotul olandez a reușit să înfrunte toate problemele apărute în calificări. Pornind de pe locul 15 al grilei, acesta și-a croșetat adversarii într-un mod comparabil cu Hungaroring 2022 și Spa 2022, probabil una dintre cele mai mari demonstrații de pilotaj ale secolului. La sfârșitul turului 25, acesta a reușit să urce pe locul 2, fiind ajutat și de SC-ul care a fost trimit pe pistă cu 5 tururi mai devreme.

Toate datele converg la concluzia că Max ar fi reușit să îl depășească pe Alonso chiar și fără un Safety Car. Oricum, evoluția olandezului a fost una fără cusur, din FP1 și până în turul final al cursei. Acesta rămâne candidatul principal la titlu mondial, mai ales că în mâinile sale se află un monopost care nu prezintă nicio carență, fiind etalonul la toate caracteristicile.

În colaborare cu unul dintre sponsorii echipei noastre de curse, putem oferi tuturor urmăritorilor noștri o reducere de 10 lei la orice produs comandat de pe tricoumania.ro folosind codul: gp24-10ron. (Acțiune valabilă pentru comenzi până la data de 31.12.2024)

 

Notele piloților după Marele Premiu al Arabiei Saudite

Fernando Alonso – 8.5

La 42 de ani, Fernando Alonso se încadrează încă într-un top 5 al celor mai bun piloți din grila actuală. Spaniolul a oferit încă un recital în Arabia Saudită. În calificări, Alonso a reușit să bifeze al treilea timp, având o performanță puțin oscilantă în primele 2 sectoare, poate și datorită modificărilor aduse de echipă între Q2 și Q3. Plecând din prima linie după penalizarea suferită de Charles Leclerc, spaniolul a poziționat greșit monopostul și a suferit o penalizare de 5s.

Pe tot parcursul cursei, acesta a jucat rolul de cel mai rapid pilot al plutonului secund, nu a putut să țină pasul cu mai rapidele monoposturi Red Bull, însă nici nu a fost pus atacat de piloții Mercedes sau Ferrari . La final, acesta a urcat pe podium, cel cu numărul 100 al carierei, iar în viitor ar putea fi principalul adversar al binomului fruntaș Verstappen-Perez.

Notele piloților după Marele Premiu al Arabiei Saudite

George Russell – 9

Pilotul britanic a avut un weekend excelent la Jeddah cu un monopost Mercedes care a suferit în schimbările de direcție și din punct de vedere al protejării pneurilor. Russell a fost constant mai rapid decât coechipierul de șapte ori campion mondial. În calificări, Hamilton a suferit o înfrângere categorică, fiind mai lent cu 3 zecimi de secundă. Nici în cursă, situația nu a arătat mai bine, iar Russell a reușit să stea aproape de Alonso, chiar dacă Hamilton se afla în spatele său cu pneuri mai moi. Locul 4 obținut aici este maximul posibil.

Notele piloților după Marele Premiu al Arabiei Saudite

Lewis Hamilton – 6

Nu a fost un weekend reușit pentru Lewis Hamilton. Multiplul campion mondial a fost învins de Russell în calificări, declarând că nu a reușit să se înțeleagă cu monopostul. Mai mult, acesta a fost învins și de Esteban Ocon, cu un monopost net mai modest. În cursă, situația s-a repetat, Hamilton a pierdut poziții plecând cu pneul hard, dar norocul i-a surâs și perioada cu SC i-a salvat cursa, terminând pe locul 5, în fața piloților Ferrari.

Notele piloților după Marele Premiu al Arabiei Saudite

Carlos Sainz – 5

Nu este deloc cel mai reușit start de sezon al lui Carlos Sainz. Pilotul Ferrari a avut un weekend groaznic, în care a fost la mare depărtare de piloții rivali și de coechipierul Charles Leclerc. În calificări, acesta a stabilit doar al cincilea timp, fiind cu peste jumătate de secundă mai slab decât etalonul lui Leclerc. În cursă a fost un simplu anonim și a terminat în fața lui Leclerc doar pentru că monegascul nu a primit permisiuni de la echipă să îl atace. Spaniolul trebuie să schimbe ceva la abordare.

Notele piloților după Marele Premiu al Arabiei Saudite

Charles Leclerc – 9

Chiar dacă nu a avut la dispoziție un monopost performant, Charles Leclerc a reușit să îi mascheze carențele noului SF-23. Acesta a reușit să își domine în mod categoric coechipierul, mai ales în calificări, unde a reușit un tur magic, la doar puțin peste o zecime și jumătate de timpul de pole al lui Sergio Perez.

Plecând de pe 12 după o penalizare pentru schimbarea unității de control electronice, monegascul a reușit să se debaraseze de Ocon, Stroll și Hamilton, dar echipa l-a chemat prea devreme la boxe pentru schimbul de pneuri. A ajuns în spatele lui Sainz, însă echipa nu i-a acordat permisiunea pentru a încerca o depășire. În plus, monopostul Ferrari nu a reușit să controleze pneul Hard și l-a scos frecvent din fereastra de operare.

Notele piloților după Marele Premiu al Arabiei Saudite

Esteban Ocon – 8

Alpine a avut parte de un weekend în care s-a dovedit a 5-a forță. Ocon a reușit o surpriză în calificări și a reușit să îl devanseze pe Lewis Hamilton, reușind un tur superb. Apoi, în cursă nu a avut nicio șansă, piloții echipei franceze au trebuit să ruleze într-o ligă proprie, la distanță suficient de mare de cei din față și spate.

Notele piloților după Marele Premiu al Arabiei Saudite

Pierre Gasly – 7

Gasly mai are nevoie de timp pentru acomodarea cu A523. Pilotul francez a reușit să ajungă în Q3 și a terminat cursa în spatele lui Esteban Ocon, iar speranțele sunt mari. Nu a comis erori majore, însă nici nu a reușit să impresioneze. O notă de mijlocul gamei este potrivită.

 

Kevin Magnussen – 8

Pilotul Haas a reușit să aducă primul punct din acest sezon pentru echipa sa, cu un loc 10 în cursă. Danezul nu a avut cea mai bună sesiune de calificări și a fost învins de Hulkenberg cu 2 zecimi de secundă. Situația s-a inversat în cursă, iar Magnussen a reușit să își ia revanșa. Depășirea asupra lui Tsunoda din ultimele tururi i-a asigurat punctul salvator.

 

Yuki Tsunoda – 9

Japonezul a avut o prestație foarte bună cu un monopost oribil, considerat de team principal-ul Franz Tost drept cel mai slab pe care l-a văzut vreodată la echipa sa. Realitatea a fost observată în calificări, doar o clasare pe locul 16 și o ieșire încă din Q1. Tsunoda a reușit să își gestioneze pneurile în primul stint și a ajuns la limita punctelor după intrarea la boxe. Totuși, superioritatea tehnică vizibilă a monopostului Haas a reglat situația, însă Tsunoda a reușit să reziste eroic până în ultimele tururi.

 

Nico Hulkenberg – 6

Germanul a avut un start bun de weekend și s-a clasat pe locuri fruntașe în sesiunile de antrenament. Treptat, acesta a devenit invizibil, mai ales în cursă, unde s-a oprit pe un infam loc 12. Calificările au fost destul de bune, cu un loc 11, în fața lui Kevin Magnussen.

Notele piloților după Marele Premiu al Arabiei Saudite

Zhou Guanyu – 7

Chinezul de la Alfa Romeo a reușit să convingă în limita posibilităților unui monopost care oferea mari speranțe, dar este pur și simplu lent. Zhou a reușit să termine în fața coechipierului Valtteri Bottas în calificări și cursă, dar acesta a rămas maximul posibil pe acest circuit cu un caracter special, atipic.

 

Nyck De Vries – 5

Olandezul nu are un debut prea fericit în Formula 1 cu un monopost total neperformant și foarte dificil de pilotat. Acesta s-a oprit în prima secvență a calificărilor și a fost învins de Yuki Tsunoda. Cursa a arătat la fel de rău, cu nicio remarcă pozitivă, însă De Vries poate avea circumstanțe atenuante.

Notele piloților după Marele Premiu al Arabiei Saudite

Oscar Pistri –  7.5

Australianul, debutant în Formula 1 la cursa din Bahrain, a reușit să convingă la a doua șansă a sezonului. Pilotul McLaren a reușit să acceadă în Q3, stabilind al nouălea timp. Situația a arătat groaznic în cursă după ce a trebuit să meargă la boxe cu avarie la aripa față. Echipa din Woking are o lipsă teribilă de șansă…

 

Logan Sargeant – 5.5

Americanul nu a avut neapărat o prestație modestă, însă nu a reușit să convingă. A avut șansa să o facă în calificări, însă timpul său a fost anulat și a plecat de pe ultimul loc. În cursă a reușit să efectueze câteva depășiri, însă clasarea rămâne una neconvingătoare, asta și datorită unui monopost care nu s-a simțit deloc bine la Jeddah.

Lando Norris – 5.5

Piloții McLaren au fost loviți puternic de hazard. Lando Norris a suferit și mai mult decât Oscar Piastri. Prima oară s-a întâmplat în calificări. A atins parapetul, iar monopostul nu a fost gata pentru o ultimă ieșire în Q1. În cursă a nimerit peste resturile rămase din monopostul lui Piastri și a trebuit să meargă la rândul său la boxe pentru o schimbare a aripii față.

Valtteri Bottas – 4

Finlandezul nu a arătat nimic pozitiv în acest weekend. În fiecare moment s-a aflat în coada grilei și nu a găsit nicio soluție pentru a se redresa. Diferența dintre prima și a doua etapă din acest sezon este evidentă. La Bahrain a bifat un convingător loc 9. Bottas capătă o imagine puțin ciudată, are un pilotaj bună cu un monopost rapid, în rest alege să nu se întrebuințeze prea tare.

Notele piloților după Marele Premiu al Arabiei Saudite

Alexander Albon – 6.5

Alex Albon nu a avut cel mai bun weekend. S-a clasat doar pe poziția a 17-a de pe grilă, cu o evoluție modestă în calificări. În cursă a avut un ritm excelent pe pneul medium, efectuând câteva depășiri. Avea speranțe la o clasare în puncte, dar a trebuit să se retragă la boxe cu o problemă terminală.

Lance Stroll – 7.5

Canadianul a fost lovit de neșansă în a doua cursă a sezonului. În calificări a avut o prestație superbă în turul final din Q3. Avea doar o zecime de secundă în dezavantaj față de Sergio Perez după primele 2 sectoare, însă o anomalie tehnică nu i-a oferit toată puterea pentru a ataca a zona principală de DRS. A pierdut 0.5s acolo și șansa unei clasări bune. În cursă a rulat convingător până ce o problemă la evacuare i-a încheiat întrecerea.

  • Mai multe știri despre Formula 1 vizionați AICI.
Sursa: GP24 Media / Ionut Popa
Photocredit: GP24 Media/Formula 1 Fans Romania
Sponsor:

Ați ajuns la finalul articolului. Echipa GP24 vă mulțumește pentru că l-ați citit și speram că v-a plăcut conținutul. Pentru mai mult content de calitate, știri și articole pertinente scrise de oameni pasionați de motorsport, vă recomandam să aruncați o privire pe pagina noastră de Facebook GP24 și să ne dați un like/follow pentru a fi mereu la curent cu noile evenimente din lumea motorsportului.

Pagina de Facebook GP24: Faceți clic aici pentru a vizualiza

GP24 Media / Ionut Popa

Latest Posts

Don't Miss