Latest Posts

Notele piloților după cursa din Bahrain

Vizualizări: 20907

Prima etapă a noului sezon de F1 s-a desfășurat pe circuitul Sakhir, din Bahrain. A fost o întrecere cu destule evenimente, însă ordinea la vârf a rămas neschimbată, comparativ cu anul trecut. În acest articol, analizăm evoluțiile piloților în această cursă inaugurală a stagiunii 2023.

Max Verstappen – 9

Olandezul a avut o evoluție aproape fără greșeală. Pilotul celor de la Red Bull, a câștigat etapa din Bahrain, fără a avea vreun impediment serios (datorită monopostului și a strategiei), în obținerea acestui rezultat. Pole-ul de sâmbătă, a fost completat de succesul liniștitor din ziua de duminică (10s în fața lui Sergio Perez). Dacă acest ritm, urmează să fie menținut de către Max pe tot parcursul sezonului, vom avea parte de un nou an în nota celor din 2002, 2004, sau 2022.

Max Verstappen

Sergio Perez – 8

Mexicanul a avut o evoluție solidă. În calificări, diferența dintre el și Verstappen a fost mai mică (0.138s) decât media obișnuită. În cursă însă, Sergio a fost departe de ritmul coechipierului său. Poziția secundă i-a fost amenințată doar la start și pe parcursul primului stint. Strategia S-S-H, a funcționat perfect atât în cazul său, cât și în cel al lui Verstappen. Din păcate pentru el, o asemenea evoluție nu îl poate propulsa în lupta pentru titlul mondial.

Charles Leclerc – 8.5

În colaborare cu unul dintre sponsorii echipei noastre de curse, putem oferi tuturor urmăritorilor noștri o reducere de 10 lei la orice produs comandat de pe tricoumania.ro folosind codul: gp24-10ron. (Acțiune valabilă pentru comenzi până la data de 31.12.2024)

 

Monegascul nu putea obține mai mult de locul 3, având în vedere că Ferrari a fost departe de performanța echipei austriece, pe acest circuit. În momentul abandonului, Leclerc se afla chiar pe această poziție. Cu siguranță, într-un monopost potrivit, Charles ar putea obține titlul mondial. La fel ca în cazul lui Lando Norris, frustrarea sa poate fi înțeleasă. Rămâne de văzut dacă echipa italiană va reuși să își rezolve problemele în acest sezon…

Fernando Alonso – 9.5

Cu siguranță, spaniolul a fost pilotul cursei. Podiumul cu numărul 99 a venit după o prestație superbă. În calificări, evoluția a fost una bună, însă nu extraordinară (având în vedere că setup-ul lui AMR23 a fost axat mai mult pentru ziua de duminică). Evoluția în MP al Bahrainului, putea să se încheie foarte rapid pentru Alonso, datorită chiar coechipierului său, Lance Stroll. Scăpat ca prin urechile acului de un abandon prematur, Fernando a executat o depășire de colecție asupra lui Lewis Hamilton în virajul 8, ulterior, Carlos Sainz căzând și el victima atacurilor conaționalului său. Putem spune că Alonso, are în sfârșit un material competitiv, capabil să îl propulseze în lupta la vârf.

Alonso

Carlos Sainz – 7

O evoluție ștearsă, de la un capăt la altul al cursei. Sainz nu a ieșit cu nimic în evidență în această etapă de debut, a sezonului 2023.. A fost învins convingător de Leclerc, atât în calificări, cât și în regim de cursă. Nota 7 este mai mult pentru rezultatul final (locul 4), nu pentru prestația  sub așteptări a pilotului iberic.

Lewis Hamilton – 8

Mașina celor de la Mercedes, este departe de aspiraţiile pe care le aveau Wolff, Hamilton și Russel, la începutul sezonului. Din punct de vedere al ritmului etalat în cursă, Lewis i-a fost clar superior coechipierului său. Contractul dintre Hamilton și „Săgețiile Argintii”, încă nu a fost semnat. Se poate preconiza un final al epocii glorioase, care s-a întins pe parcursul a 11 sezoane și a adus 6 titluri pentru britanic? Din nou, rămâne de văzut….

Lance Stroll – 8

Canadianul a fost sub nivelul lui Alonso, în Bahrain. Poziția a 6-a nu îi justifică această notă. Cu toate acestea, Lance a fost protagonistul unei revenirii spectaculoase, în urma unui accident de bicicletă. Acest incident i-a produs fracturi multiple (la membrele superioare, plus degetul mare al piciorului drept). Prin urmare, prezența lui Stroll în cockpit, poate fi considerată aproape o minune. Actul său de curaj poate fi considerat, unul dintre cele mari din istoria modernă a F1.

Piloți

George Russel – 7

La fel precum în cazul lui Sainz, George a avut o evoluție ștearsă. Russel a arătat bine doar în calificări. În cursă, nu a reușit să se ridice la nivelul lui Hamilton. Prin urmare, locul 7 a fost maximul posibil pentru britanic. Caracteristicile actualului monopost al celor de la Mercedes, nu îi pun neapărat în evidență, calitățile sale în materie de pilotaj. În concluzie, un start dezamăgitor de sezon pentru el.

Valtteri Bottas – 8

Pilotul finlandez pare eliberat de presiunea stintului său de 5 sezoane, petrecut la Mercedes. Prin urmare, se poate observa că pilotează cu plăcere. Iar această manieră de abordare, se vede și în rezultatele obținute. Într-un weekend, în care Zhou Guanyu a performat dezastruos, Bottas a livrat 4 puncte celor de la Alfa Romeo. Per ansamblu, o evoluție frumoasă a scandinavului, în această întrecere.

Pierre Gasly – 8.5

Cu siguranță, unul dintre piloții cursei. Aflat pe locul 20 la start, la prima cursă alături de cei de la Alpine, francezul l-a eclipsat clar pe conaționalul său, Esteban Ocon, cel care a avut o cursă îngrozitoare. Astfel, poziția a 9-a poate fi considerată o realizare în sine, având în vedere circumstanțele date. În continuare, cei de la Renault sunt departe de obiectivele stabilite la începutul sezonului.

Piloți

Alexander Albon – 8

Alături de Aston Martin, Williams a înregistrat cea mai mare îmbunătățire din punct de vedere al performanței, comparativ cu sezonul trecut. Astfel, este pentru prima dată din 2017, când echipa punctează în prima etapă a sezonului. Alex Albon a fost din nou la înălțime, iar punctul adus celor de la Williams, poate fi considerat ca o victorie. Pe de altă parte, nici Logan Sargeant nu a evoluat rău. Dintre toți debutanții, americanul a performat cel mai bine. Cei de la Williams, sunt una din surprizele plăcute ale acestui sezon.

Yuki Tsuonda – 6

Japonezul nu a punctat (deși nu a fost departe). Există însă și o notă pozitivă pentru el, în acest GP: modul în care a arătat pe pistă, raportat la Nyck de Vries. Olandezul nu a părut în nici un moment, o amenințare pentru coechipierul său nipon. Marjele dintre ei au fost uriașe (ex. 8 zecimi în calificări). Este prematur să avem o imagine clară, însă dacă lucrurile vor sta așa până la finalul sezonului, îl vom vedea cu siguranță pe Tsunoda la Alpha Tauri și în 2024.

Logan Sargeant – 7

Așa cum am spus deja, Logan a fost una din surprizele plăcute ale acestui MP. Americanul a ratat Q2-ul, doar pentru simplu fapt că rezultatul său a fost înregistrat mai târziu decât cel al lui Lando Norris (timpii au fost identici). În cursă a arătat solid, locul 12 fiind un rezultat decent, având în vedere mașina nu chiar de top, pe care o pilotează. În momentul de față, pare un pilot care își merită locul în F1.

Piloți

Kevin Magnussen – 5

Haas este în momentul de față, o mașină dezastruoasă în regim de cursă. Danezul a fost un anonim ilustru, pe tot parcursul GP-ului. Faptul că s-a clasat totuși în fața lui Hulkenberg la final, îi asigură nota de trecere.

Nico Hulkenberg – 5

În cazul său, 5-ul a fost dat pentru performanța extraordinară din calificări (Q3). În rest, nu a arătat absolut nimic. Vechea problemă a pilotului german, în materie de management al pneurilor, s-a văzut și în Bahrain. În mod cert, echipa lui Gunther Steiner, are un sezon dificil la orizont.

Nyck de Vries – 4

S-au așteptat atât de multe de la el la startul sezonului, însă așteptările nu au fost confirmate. Dominat clar de Tsunoda, de Vries a părut că este din alt film pe tot parcursul acestei etape. Doar în cazul lui Oscar Piastri, putem întâlni o dezamăgire mai mare.

Piloți

Zhou Guanyu – 4

Una dintre cele mai slabe evoluții ale chinezului, de când acesta se află în F1. Asiaticul nu s-a regăsit de loc în acest GP, locul 16 fiind o clasare cu mult sub potențialul adevărat al monopostului… Să sperăm că evoluția lui Zhou din Bahrain, a fost doar un accident.

Lando Norris – 5

Putem spune fără a greși, că în acest moment, McLaren este cea mai slabă mașină de pe grilă. Astfel, locul 11 din calificări pare o performanță ieșită din comun. Problemele din cursă, l-au aruncat însă la coada plutonului. Din punctul meu de vedere, Lando ar trebui să se gândească serios la un transfer, în viitorul apropiat. Altfel, potențialul său real, va fi ascuns de ochii publicului, iar performanțele se vor lăsa și ele așteptate.

Esteban Ocon – 4

O notă dată cu indulgență. Greu să găsești o performanță mai proastă, în ultimi ani în „Marele Circ”. Francezul a fost protagonistul a 3 penalizări diferite, pe parcursul cursei. O contraperformanță greu de egalat sau de repetat … Acest rezultat este pus într-o lumină și mai proastă, de locul 9 obținut de Gasly.

Esteban Ocon

Oscar Piastri – 4

13 tururi! Atât a ținut cursa australianului în Bahrain. Făcând abstracție de Esteban Ocon, Piastri a fost dezamăgirea numărul 1 al MP din Bahrain. La fel ca în cazul lui de Vries, așteptarile au fost cu mult exagerate. Performanțele de pe pistă nu s-au ridicat absolut deloc la nivelul lor. Vom vedea dacă acest debut va putea fi dat uitării, cu evoluții mai convingătoare, începând cu etapele următoare.

După cursa din Bahrain, urmează altă etapă în Orientul Mijlociu (Arabia Saudită). Să sperăm că vom avea o etapă mai animată la vârf, cu prestații mai bune, din partea celor care au subperformat în acest GP.

  • Mai multe știri despre Campionatului de Formula 1 găsiți AICI.

 

 

Sursa: GP24 Media / Ionut Timofte
Photocredit: GP24 Media / Formula 1 Fans Romania
Sponsor:

Ați ajuns la finalul articolului. Echipa GP24 vă mulțumește pentru că l-ați citit și speram că v-a plăcut conținutul. Pentru mai mult content de calitate, știri și articole pertinente scrise de oameni pasionați de motorsport, vă recomandam să aruncați o privire pe pagina noastră de Facebook GP24 și să ne dați un like/follow pentru a fi mereu la curent cu noile evenimente din lumea motorsportului.

Pagina de Facebook GP24: Faceți clic aici pentru a vizualiza

GP24 Media / Ionut Timofte

Latest Posts

Don't Miss