Latest Posts

MP al Australiei – Calificări: Ploaia și temperaturile scăzute schimbă ordinea firească

Vizualizări: 9565

După o sesiune de calificări palpitantă, în garajele Red Bull și Mercedes s-au auzit aplauze. Dacă la echipa reper din vremurile trecute, veselia a fost îndreptată spre ambii piloți, care vor ocupa pozițiile 2 și 3 pe grila de start, la Red Bull au fost înregistrate rezultate diametral opuse. În acest articol analizăm sesiunea de calificări din MP al Australiei.

“Cred că ultima încercare a fost foarte bună. Întregul weekend din MP al Australiei a fost greu să aducem pneurile în fereastra potrivită pentru a forța imediat. Totul s-a rezolvat în Q3. Am fost foarte mulțumit de turul meu și, bineînțeles, fericit cu pole position-ul. Aștept cu nerăbdare ziua de mâine”, rostea un Max Verstappen încrezător după sesiunea de calificări.

Până în acest moment a fost un weekend complicat pe Albert Park. Perioadele de ploaie care a curățat cauciucul depus pe asfalt și temperaturile scăzute au întors radical clasamentele, iar șansa și norocul de a alege un setup optim au cântărit mai mult decât performanța pură a monoposturilor.

Mai mult decât atât, echipele au adus în ziua de joi noi componente pe ale lor concepte, însă nu au reușit să le testeze pe toate, deoarece sesiunile de antrenamente au fost destul de fragmentate și cu mai multe steaguri roșii. FP2 ar fi trebuit să fie cea mai concludentă repriză, însă ploaia venită după 20 de minute nu le-a făcut niciun serviciu piloților. Astfel, setup-ul a fost realizat pe timp de noapte, mai mult la nimereală decât după datele strânse.

FP3 a avut rolul de a privi datele de telemetrie pentru a afișa rezultatele și perspectivele pentru calificări. La Red Bull se lucra din greu, partea din spate a suferit modificări majore, iar Sergio Perez a ieșit destul de târziu pe circuit cu rolul de a strânge rapid datele necesare. Spre stupoarea tuturor, pilotul mexican nu s-a simțit deloc confortabil și a ieșit de numai puțin de 4 ori în afara pistei, fără nicio încredere în frâne și în capacitatea monopostului de a vira. Oficial s-a discutat despre o problemă la suspensia spate, care a părut să fie rezolvată înainte de Q1.

MP al Australiei - Calificări: Ploaia și temperaturile scăzute schimbă ordinea firească

La finalul FP3 a apărut și precipitația prognozată. A plouat în reprize până cu 30 de minute înainte de calificări, iar asfaltul din Melbourne care se usucă repede a garantat calificări pe slicks. La primul tur cu pneuri soft, Sergio Perez a simțit un deja vu puternic și a plonjat pe pătura de pietriș din primul viraj cu aceeași problemă întâlnită în calificări.

În colaborare cu unul dintre sponsorii echipei noastre de curse, putem oferi tuturor urmăritorilor noștri o reducere de 10 lei la orice produs comandat de pe tricoumania.ro folosind codul: gp24-10ron. (Acțiune valabilă pentru comenzi până la data de 31.12.2024)

 

Un pretendent la prima linie era eliminat prematur. Pe tot parcursul weekend-ului, monopostul RB19 va fi foarte nervos la schimbările de direcție, inclusiv Max Verstappen a trebuit să se întrebuințeze serios. Totuși, această problemă a Red Bull va atârna mai puțin în balanță decât problemele cu pneurile ale Ferrari și Aston Martin.

Pe un asfalt rece (maxim 25 de grade în calificări) și fără cauciuc depus de seriile suport, acesta fiind spălat de ploile repetate, aproape toate monoposturile au rulat convingător în turul de forță care succeda 2 tururi de încălzire. Notă discordantă a făcut mașina Williams, care a fost cea mai rapidă pe sectorul 2 foarte rapid. Alexander Albon a reușit să profite la maximum de acest atuu, iar mâine va pleca de pe locul 8 al grilei.

În afară de Williams, Red Bull-ul lui Max Verstappen va controla cel mai bine pneurile, deși avantajul tehnic nu a mai fost atât de mare. Pe linile drepte, olandezul a fost mai rapid cu doar 3km/h față de Mercedes (325-322km/h) și 4km/h decât Ferrari. Nici în primul sector nu a rulat dominant (totuși mult mai bine decât piloții Ferrari), ci diferența față de Mercedes s-a făcut în ultima parte a turului, mai ales în virajele 11 și 12.

MP al Australiei - Calificări: Ploaia și temperaturile scăzute schimbă ordinea firească

Mercedes a ales foarte bine cărțile în aceste condiții. La fel ca anul trecut, aceștia au selectat un setup matur, care a dat roade și a suplinit lipsa de performanță pură a monopostului. Mai era nevoie ca piloții să depășească mașinile Aston Martin, care au fost surclasate pe linile drepte. Acest lucru s-a întâmplat, iar Fernando Alonso s-a trezit în poziția a patra de pe grilă.

Ferrari a fost prinsă pe picior greșit de ploaia mult anunțată, care nu a mai venit. Charles Leclerc a fost subminat de data aceasta de către Carlos Sainz. Tow-ul oferit de spaniol nu i-a făcut niciun serviciu, iar monegascul va ocupa poziția a șaptea de pe grilă. Monopostul nu a controlat eficient pneurile, acestea ieșind de mai multe ori din fereastra de operare. Carlos Sainz s-a descurcat mai bine pe sectorul 1 și a reușit să ajungă pe poziția a 5-a.

MP al Australiei - Calificări: Ploaia și temperaturile scăzute schimbă ordinea firească

La ora cursei, vremea ar trebui să se îndrepte, iar soarele să învăluie circuitul. Din nou, hazardul va conta mai mult decât logica, mai ales că temperaturile vor fi altele. Max Verstappen rămâne marele favorit al cursei, însă în spatele lui ar trebui să se încingă un duel palpitant între piloții Mercedes, Aston Martin și Ferrari, care vor avea la dispoziție concepte asemănătoare ca performanță. Din nou, strategia și micile detalii vor face diferența. Sergio Perez are nevoie de frâne și suspensii solide pentru a-și crea drum prin pluton.

GP24 PronoContest, jocul gratuit în care vă încurajăm să creați pronosticuri pentru cursele de Formula 1.

Pronocontest

Apăsați click pe imaginea de mai sus pentru a accesa site-ul GP24 PronoContest, unde puteți să vă jucați și să câștigați premii interesante.

  • Mai multe știri despre Formula 1 vizionați AICI.
Sursa: GP24 Media / Ionut Popa
Photocredit: GP24 Media/Formula 1 Fans Romania
Sponsor:

Ați ajuns la finalul articolului. Echipa GP24 vă mulțumește pentru că l-ați citit și speram că v-a plăcut conținutul. Pentru mai mult content de calitate, știri și articole pertinente scrise de oameni pasionați de motorsport, vă recomandam să aruncați o privire pe pagina noastră de Facebook GP24 și să ne dați un like/follow pentru a fi mereu la curent cu noile evenimente din lumea motorsportului.

Pagina de Facebook GP24: Faceți clic aici pentru a vizualiza

GP24 Media / Ionut Popa

Latest Posts

Don't Miss