Latest Posts

Premieră în MotoGP: Jorge Martin obține o victorie istorică de Sprint în Marele Premiu al Indiei

Vizualizări: 10519

 

MotoGP în premieră în India: Jorge Martin continuă seria dominantă de victorii cu o reușită istorică în premiera Marelui Premiu al Indiei, în timp ce Marc Marquez se agață de o nouă clasare pe podiumul cursei de Sprint.

Echipa VR46 a fost aproape de un dublu dezastru prematur încă din primul viraj. Yamaha, cu Quartararo în frunte, deslușește “misterele” circuitului indian, onținând unul din cele mai bune rezultate ale sezonului.

MotoGP

Aproape de o nouă dublă consecutivă, Jorge Martin maximizează punctele puse în joc în ziua de sâmbătă a Marelui Premiu din India, luându-i victoria unui Francesco Bagnaia care nu a părut să aibă vreo soluție în fața performanței etalată de spaniol. Pilotul Prima Pramac Racing, rivalul direct al lui Pecco Bagnaia în lupta pentru titlul mondial, dă dovadă de maturitate și nu face nicio greșeală pe parcursul a celor 11 tururi.

 

O premieră istorică pentru motociclismul de viteză

În colaborare cu unul dintre sponsorii echipei noastre de curse, putem oferi tuturor urmăritorilor noștri o reducere de 10 lei la orice produs comandat de pe tricoumania.ro folosind codul: gp24-10ron. (Acțiune valabilă pentru comenzi până la data de 31.12.2024)

 

Ultima parte a calendarului MotoGP aduce la iveală un nou circuit pentru motomondialul de viteză, circuitul Buddh Internațional, din India. Dacă până acum piloții au fost obișnuiți cu condiții extreme de pilotaj în Thailanda, Malaezia și poate Japonia, ei bine, circuitul din India promite o uzură fizică și psihică mai accentuată decât cea resimțită în Tailanda și Malaezia. Pentru piloți, o astfel de provocare necesită un plus de condiție fizică și de rezistență, iar când vine vorba strict de prestanța motocicletelor în sine pe astfel de circuite, un lucru e cert- degradarea pneurilor e înzecit mai accentuată, în timp ce aderența pare să nici nu existe în anumite zone pe circuit. În plus, schimbările bruște și drastice de temperaturi și condiții meteo sunt un alt factor care poate la modificări de strategie neprevăzute, precum au fost și în cazul zilei de Sprint.

În ziua de vineri, imediat după antrenamentele libere, campionul mondial en-titre, Francesco Bagnaia, a fost unul dintre cei mai vocali piloți cu privire la condițiile extreme pe care le-a regăsit în India. Italianul spunea presei că nu se aștepta la astfel de călduri și temperaturi exagerat de ridicate și că din cauza acestora, uzura fizica și epuizarea care apare pe timp de pilotaj a devenit la fel de importantă precum cea a pneurilor.

„Am crezut că Malaezia și Thailanda sunt deja prea mult, dar aici este foarte, foarte solicitant. Simți că arzi, în unele părți ale pistei. Pe partea dreaptă din spate este incredibil.”

În aceeași măsură, organizatorii au decis să reducă numărul de tururi din cadrul Sprintului de la 12 la 11, iar în cadrul cursei de duminică de la 24 la 22, tocmai din cauza nivelului de solicitare resimțit nu doar de piloții clasei regină, dar de cei a tuturor claselor. 

 

 

Desfășurătorul cursei de Sprint

Marco Bezzecchi obține primul pole position din istorie pe circuitul Buddh Internațional din India, în timp ce Jorge Martin și Francesco Bagnaia completează prima linie. Sprintul începe cu startul fantastic al lui Jorge Martin, un Jorge Martin care ajunge imediat la conducere și în timp ce Marco Bezzecchi provoacă un accident multiplu în primul viraj, implicându-l și pe colegul său Marini. Accidentul a fost catalogat drept incident de cursă, însă un lucru e cert- piloții încep să aibă dubii din ce în ce mai mari cu privire la ce este luat ca fiind incident de cursă și ce poate fi luat ca fiind demn de o penalizare.

Joan Mir pleacă excelent, însă pierde spatele motocicletei aproape de mijlocul cursei și e nevoit să se retragă, în timp ce Jorge Martin își consolidează avansul pe fiecare tur. Marco Bezzecchi face o cursă de revenire contracronometru, terminând pe poziția a 5a. 

 

Jorge Martin vs. Francesco Bagnaia?

Deși pilotul Prima Pramac Racing se află într-o serie nemaipomenită de victorii și de performanțe cât se poate de lipsite de orice greșeală, Jorge Martin ține cu tărie să menționeze că nu se gândește deocamdată la titlul mondial. Cu toate acestea, spaniolul a redus diferența dintre el și Bagnaia la doar 36 de puncte în urma “Super Sâmbetei” din India, lucru care îl face favorit și în cursa de duminică din Marele Premiu al Indiei.

Totuși, campionul mondial en-titre, Francesco Bagnaia, nu a reușit să se impună atât de ferm în cadrul zilei de vineri precum și-a dorit, lucru care s-a resimțit și în timpul “Super Sâmbetei”. Bagnaia nu a reușit să-i pună probleme lui Jorge Martin pe timpul Sprintului.

MotoGP

„Ca de la începutul sezonului, [trebuie] să muncim mult vineri”, a spus el. „Am reușit să ne îmbunătățim mult situația și, în cele din urmă, la al doilea antrenament m-am simțit mai bine cu anvelopele uzate. Am fost rapid ca cei mai rapizi băieți și asta a fost foarte important.

„În fereastra de atac, am avut șansa să fac doar un tur și a mers bine. Așa că sunt foarte fericit să fiu direct în Q2, pentru că nu este ușor să faci un tur foarte bun și era mai bine să fim concentrați doar pe îmbunătățirea situației noastre mâine dimineață.

„Dar acum mă simt bine cu motocicleta și sunt mulțumit de tot.”

 

Yamaha și Honda, surprizele momentului

Dacă scenariul sezonului 2023 a decurs în felul în care producătorii japonezi ai grilei, Yamaha și Honda, au fost mai mereu cu un pas în spatele competiției din toate punctele de vedere, ei bine, pe un circuit pe care nu s-a mai concurat vreodată, cei doi producători, în mod paradoxal, obțin aproape cele mai bune rezultate ale sezonului. 

MotoGP

Când vine vorba de Honda, un lucru e curios- acest iz de performanță apare imediat după ce speculațiile unei mutări ale lui Marc Marquez încep să prindă contur și, mai mult de atât, în același weekend în care Paolo Ciabatti stârnește noi ipoteze cu declarațiile sale. 

„În ceea ce privește Gresini, cred că se pare că au această oportunitate și așteaptă decizia lui Marquez. Văd că Marquez este foarte rapid aici cu Honda.”

“Așa că el [Marquez] va vorbi cu conducerea Honda din Japonia și va lua o decizie. Dar depinde de el și de echipă. Noi, ca Ducati, avem cei patru piloți contractați [doi la echipa fabrică, doi la Pramac]”.

MotoGP

„Asta este ceea ce auzim. Cred că toată lumea știe. Adică, nu mai sunt alte opțiuni. Este singura motocicletă fără pilot și Marquez spune că are trei opțiuni.

Marquez obține un loc 3 în cadrul Sprintului, dar, mai mult decât performanța sa de remarcat, cea a lui Joan Mir e una mai de notat, în acest caz. În același context- un sezon dezastruos pentru Mir din toate punctele de vedere, echipa Repsol Honda vine pe un circuit realmente nou, plin de necunoscute, în care le oferă piloților (ambilor piloți!), motociclete demne de performanțe. Desigur, Mir nu reușește să termine cursa, dar asta nu scoate din calcul sub nicio formă faptul că, pentru prima dată în aproape un an, ambele motociclete Honda obțin clasări în top 10 în urma calificărilor. 

MotoGP

Cât despre Yamaha, lucrurile au stat puțin diferit- după un test pe circuitul din Misano absolut eșuat din partea producătorului japonez, Quartararo reușește cumva să obțină o neașteptată apariție în Q2 și o clasare pe locul 6 în cadrul Sprintului.

MotoGP

 

GP24 PronoContest, jocul 100% gratuit de Pronosticuri Formula 1:

Formula 1
Faceți clic pe imaginea de mai sus pentru a accesa site-ul GP24 PronoContest unde puteți juca jocul de pronosticuri F1 100% gratuit și puteți câștiga premii interesante.
  • Mai multe știri despre Campionatul Mondial MotoGP pot fi găsite AICI.
Sursa: GP24 Media
Photocredit: Getty Images
Sponsor: TricouMania

Ați ajuns la finalul articolului. Echipa GP24 vă mulțumește pentru că l-ați citit și speram că v-a plăcut conținutul. Pentru mai mult content de calitate, știri și articole pertinente scrise de oameni pasionați de motorsport, vă recomandam să aruncați o privire pe pagina noastră de Facebook GP24 și să ne dați un like/follow pentru a fi mereu la curent cu noile evenimente din lumea motorsportului.

Pagina de Facebook GP24: Faceți clic aici pentru a vizualiza

GP24 Media

Latest Posts

Don't Miss