Latest Posts

Momente din Marele Circ – Brazilia 2008

Vizualizări: 57290

Weekend-ul acesta vom avea fericita plăcere de a asista la un moment istoric din lumea motorsportului. În China, pe Shanghai International Circuit va avea loc cursa cu numărul 1000 a Marelui Circ și anume Formula 1.

Importanța acestui eveniment, care, dacă suntem sinceri nu este complet adevărat, ar trebui să fie evidentă încă din nume. Lăsând deoparte controversele însă, cursa din China va avea un caracter special pentru sport.

În așteptarea weekend-ului, haideți să ne uităm înapoi și să retrăim câteva dintre cele mai interesante și electrizante momente din istoria sportului.

Marele Premiu al Braziliei din 2008.

Ultima cursă a sezonului îl vedea pe Lewis Hamilton, care conducea pentru McLaren la acel moment,  lider în clasamentul piloților, dar în Pole se afla nimeni altul decât favoritul fanilor, în cursa sa de acasă, Felipe Massa. Brazilianul era și pe locul doi în clasamentul piloților, dar, avea nevoie de o victorie plus un finish sub TOP 5 din partea lui Hamilton pentru a câștiga titlul alături de echipa sa Ferrari.

Brazilia nu ratează niciodată șansa de a oferi fanilor o cursă interesantă iar cursa din 2008 nu a dezamăgit din nici un punct de vedere. Am avut parte de ploaie înaintea cursei, ploaie în timpul cursei, perioade uscate, nenumărate depășiri, momente de extaz și momente de puternică tristețe.

În colaborare cu unul dintre sponsorii echipei noastre de curse, putem oferi tuturor urmăritorilor noștri o reducere de 10 lei la orice produs comandat de pe tricoumania.ro folosind codul: gp24-10ron. (Acțiune valabilă pentru comenzi până la data de 31.12.2024)

 

Pe scurt, Massa a câștigat cursa, o performanță impecabilă din partea sa în ciuda condițiilor foarte dificile a adus titlul la echipe acasă la Scuderie, iar în urma finish-ului său întreg garajul Ferrari a explodat într-o avalanșă de bucurie, Hamilton era pe șase, iar titlul era câștigat. Sau cel puțin așa păreau lucrurile. În ultimele tururi, o ploaie care tot fluctuase de ceva vreme cădea ușor pe circuit. Unii piloți au intrat la boxe și au schimbat pneurile de vreme uscată pentru cele potrivite condițiilor după opinia lor, fie intermediare, wet-uri iar alții au decis să rămână pe slick-uri. Hamilton a făcut parte dintre cei care au intrat la boxe pentru pneuri de vreme udă, la fel cum a făcut și Sebastian Vettel pentru Toro Rosso.

În urma intrărilor și ieșirilor de la boxe, Timo Glock, care decisese să rămână pe slick-uri a urcat pe patru, urmat de Lewis Hamilton și de Sebastian Vettel. Hamilton avea titlul în mână, dar, în încercarea de a depăși mașinile întârziate, Sebastian a profitat de ocazie coborându-l pe Britanic pe șase. Avantaj? Massa.

Ne aflăm în ultimul tur, iar ploaia s-a întețit, Massa trece linia de sosire și câștigă pentru Ferrari, urmat de Jarno Trulli și de Kimi Raikkonen. Campionatul la echipe merge la Maranello, garajul sare în sus cu ideea că ambele titluri au fost înșfăcate. Hamilton primește un mesaj la radio cum că Glock este pe slick-uri la ceva distanță dar că nu face față condițiilor și merge foarte lent. Speranța încă există pentru Britanic. 2 viraje mai târziu, monopostul Toyota al lui Glock apare în fața lui Hamilton în penultimul viraj, Vettel trece de Glock și termină pe patru. Hamilton, în ultimul sector al ultimului tur redobândește poziția cinci și devine campion mondial pentru prima oară. În garajul Ferrari elația se rupe iar inginerii se dau cu capul de pereți (la propriu).

Formula 1 este un sport aspru, dureros și necruțător.  Un mediu în care nimic altceva în afara elitei nu poate supraviețui. Un spațiu în care mai puțin de 100% efort depus nu este suficient. O realitate în care cea mai mică diferență poate schimba totul.

În Brazilia am avut parte de finalul unui sezon în care un finish pe locul șase din partea lui Hamilton i-ar fi văzut atât pe el cât și pe Massa terminând sezonul cu 97 de puncte iar titlul ar fi mers la Massa pe criteriul numărului de victorii. Un sezon câștigat de Hamilton la o diferență de un punct în ciuda unei performanțe extraodinare din partea pilotului Brazilian. Dacă întețirea ploii ar fi întârziat cu un doar încă un tur Massa ar fi fost campion. Realitatea însă este alta iar din acest motiv noi toți iubim Formula 1, cu toate că momente precum acesta nu au mai avut loc de destul de mulți ani încoace. Privim fiecare eveniment ca pe o posibilă repetare sau și mai bine o nouă încarnare a unei situații care să se stabilească negreșit în istoria sportului și să putem spune, da, am fost acolo! O situație pe muchie, un nou record, etc. Nu există substitut și cine știe, poate că Duminica aceasta ne va oferi un astfel de moment. O performanță strălucitoare.

Până atunci, putem doar să ne bucurăm de ceea ce sportul ne-a oferit până acum. Vă învit să încercați să vă amintiți alte momente de acest gen și să le scrieți în comentarii. Ce fel de reacție ați avut atunci? Cum vi se pare să le retrăiți astăzi? Vă mulțumesc pentru atenție, și vă aștept Vineri odată cu prima sesiune de antrenamente a Marelui Premiu 1000 de la Shanghai.

Foto-credit: Formula 1

 

Sursa:
Photocredit:
Sponsor:

Ați ajuns la finalul articolului. Echipa GP24 vă mulțumește pentru că l-ați citit și speram că v-a plăcut conținutul. Pentru mai mult content de calitate, știri și articole pertinente scrise de oameni pasionați de motorsport, vă recomandam să aruncați o privire pe pagina noastră de Facebook GP24 și să ne dați un like/follow pentru a fi mereu la curent cu noile evenimente din lumea motorsportului.

Pagina de Facebook GP24: Faceți clic aici pentru a vizualiza

Latest Posts

Don't Miss