Latest Posts

Max Verstappen în comparație cu marii piloți din Formula 1

Vizualizări: 11951

Acest articol are scopul de a-l pune pe Max Verstappen într-o altă lumină și de a-l compara pe actualul Max cu piloții care au făcut istorie în Formula 1. Menționez că nu îl consider încă pe Max o legendă, ci acest renume îl putem pune peste 12-15 ani în funcție de rezultate. Caracterul se mai poate schimba, astfel încât vom pune mare preț pe ceea ce ne-a dovedit până acum.

Max Verstappen s-a născut pe 30 septembrie 1997 în Belgia, însă mereu a concurat sub steagul Olandei. El este fiul lui Jos Verstappen, fost pilot de Formula 1. La acest capitol, binomul Jos-Max Verstappen poate fi comparat cu Graham-Damon Hill sau Keke-Nico Rosberg. De notat faptul că Graham sau Keke au fost campioni mondiali spre deosebire de Jos, însă acest aspect nu are o mare relevanță pentru cariera lui Max.

La vârsta de 4 ani și jumătate, Max primește primul kart (aceeași vârsta pe care o avea și Michael Schumacher). Max are rezultate notabile în karting la fel ca oricare mare pilot din această epocă a Formulei 1. La vârstă de 15 ani, Max Verstappen era dublu campion european și campion mondial de karting. La finalul anului 2013, Max testează pentru F3 și Formula Renault. El se dovedește mai rapid decât piloții titulari. Verstappen concurează în Florida Winter Series și câștigă 2 curse, ducând lupte grele cu Nick Latifi, apoi trece în Formula 3 alături de Van Amersfoort alături de care câștigă 10 curse, record absolut.

Debutul in Formula 1 era inevitabil. Acesta se produce în 2015 pentru Toro Rosso la vârsta de 17 ani și 180 de zile. El câștigă primele sale puncte cu un loc 7 în a doua cursa, cea din Malaezia. Aceste 2 recorduri rămân marcă înregistrată Verstappen, șansele ca altcineva să le întreacă fiind aproape nule. Peste un an, olandezul trece de partea celor de la Red Bull Racing, acolo unde va continua cel puțin până la finalul lui 2028, preferând stabilitatea în loc de goana după titluri mondiale (stilul Fangio-5 titluri cu 4 echipe diferite).

Max Verstappen în comparație cu marii piloți din Formula 1

Stilul de pilotaj al lui Max Verstappen este unul puțin old school, fiind catalogat drept un atacator hotărât. Acest stil a fost adus de Senna, apoi a fost îmbunătățit de Schumacher și perfecționat de Max Verstappen. Practic, acești 3 piloți nu suportă să creadă că pot fi învinși cu forțe proprii si dau totul pentru a câștiga. Spre deosebire de Michael Schumacher care s-a luptat cu Ayrton Senna doar până la Imola 1994, Max Verstappen a debutat în Formula 1 în perioada de luptă dintre Sebastian Vettel si Lewis Hamilton (2017-2019).

În colaborare cu unul dintre sponsorii echipei noastre de curse, putem oferi tuturor urmăritorilor noștri o reducere de 10 lei la orice produs comandat de pe tricoumania.ro folosind codul: gp24-10ron. (Acțiune valabilă pentru comenzi până la data de 31.12.2024)

 

A urmat un an de dominație Mercedes, pentru ca în 2021 Max să preia coroana de cel mai bun pilot din lume de la Lewis Hamilton. La acest capitol putem găsi elemente similare cu Fernando Alonso, care și-a început cariera în perioada Hakkinen-Schumacher însă a reușit să îl răpună pe Michael în 2005-2006 preluând ștafeta de cel mai bun pilot din lume. De asemenea, dacă Senna utiliza anumite strategii pentru a-și scoate adversarii din luptă (Suzuka 1990), Schumacher nu o făcea neapărat premeditat (Jerez 1997, Monaco 2006), iar Max nu folosește aceste tactici, ci încearcă să frâneze cât mai târziu, mergând la risc (Monza 2021, Brazilia 2021-asemănare cu Nino Farina sau Michael Schumacher până la un punct).

Max Verstappen în comparație cu marii piloți din Formula 1

Max Verstappen s-a folosit de anumite note gri de regulament: waving-Regula Verstappen sau statul în paralel la finalul Safety Car. Ajuns pe primul loc, Max încearcă să evadeze în stilul Clark sau Ascari și de multe ori îi reușește din pricina pilotajului fără greșeală și a vitezei extraordinare în ritm de cursă (Austria, Țările de Jos, Stiria, Mexic 2021).

Despre ritmul de calificare o apreciere ne spune că un pilot normal are o șansă de 5% să pună la cale un tur senzațional. Piloți ca Senna, Ascari, Peterson îl puneau în 20-25% dintre cazuri, în timp ce Schumacher și Verstappen reușesc în 10-15% din cazuri. Leclerc în stilul Senna, Verstappen în stilul Schumacher, de aici evoluția din acest sezon. Ca start de pe loc, Max nu are deficiența lui Schumacher, ci este un pilot normal, aceasta nefiind neapărat o abilitate, dar nici vreun defect.

Cât despre abilitatea de a pilota pe ploaie, Max Verstappen este un pilot senzațional, la fel ca Senna, Schumacher, Gilles Villeneuve. Cursa de la Imola de anul trecut doar întărește afirmația. A câștigat în stilul propriu, la secunde multe de Lewis Hamilton care mai devreme avusese o mică întâlnire cu zidul de protecție.

Max Verstappen în comparație cu marii piloți din Formula 1

Caracterul lui Max Verstappen este unul extrem de puternic. Acesta nu dorește să arate că are vreo slăbiciune emoțională și încearcă să își demonstreze nevinovăția, fiind destul de impulsiv, cumva în stilul Schumacher, însă acesta își arăta uneori emoțiile (calificări Monaco 2006), Verstappen nu o face niciodată. Una dintre cele mai importante trăsături are lui Max este aceea că maximizează orice șansă, strângând cu hărnicie punctele. În ultimele 34 de curse, Max Verstappen are 17 victorii, 8 locuri secunde și un loc 3. Cifre de campion mondial.
În relația cu echipa, Max se pliază după strategia echipei, însă nu se ferește să își exprime punctul său de vedere și să meargă după intuiție, la fel ca Schumacher de altfel.

Max Verstappen este un racer unic care pune la un loc anumite abilități ce i-a făcut celebri pe alți mari piloți ai Formulei 1, însă acesta este caracterizat de spiritul său de campion și de abilitatea de a-și maximiza șansele. Max are viitorul în față, talentul îl ajută și are mari șanse să pătrundă în cele 2 duzine ai marilor piloți ce au concurat vreodată pe circuitul de GP.

Sursa: GP24 Media / Ionut Popa
Photocredit: Formula 1 Fans Romania
Sponsor:

Ați ajuns la finalul articolului. Echipa GP24 vă mulțumește pentru că l-ați citit și speram că v-a plăcut conținutul. Pentru mai mult content de calitate, știri și articole pertinente scrise de oameni pasionați de motorsport, vă recomandam să aruncați o privire pe pagina noastră de Facebook GP24 și să ne dați un like/follow pentru a fi mereu la curent cu noile evenimente din lumea motorsportului.

Pagina de Facebook GP24: Faceți clic aici pentru a vizualiza

GP24 Media / Ionut Popa

Latest Posts

Don't Miss