Latest Posts

ABC-ul Formulei 1, Sezonul 2: Litera B

Vizualizări: 19491

În anul 2023 debutează sezonul al doilea din ABC-ul Formulei 1, serie în care explicăm cei mai uzuali termeni ai Formulei 1. Termenii afișați sunt în limba engleză pentru fi cât mai ușor de înțeleși în analizele din limba engleză, iar unii dintre ei sunt regăsiți în oricare limbă. În acest articol studiem termenii care încep cu litera B.

Vrei să înveți cât mai multe despre Formula 1? Nu uita să vizionezi episoadele noastre din ABC-ul Formulei 1.

Backmarker

 • Piloți situați în partea din spate a plutonului. Acest termen este utilizat cel mai frecvent atunci când un pilot este depășit de liderul cursei cu un tur.

Ballast

 • Greutăți plasate în jurul mașinii pentru a îmbunătăți echilibrul și pentru a se asigura că mașina respectă greutatea minimă regulamentară.

Balance (balans)

 • Un compromis între aderență, rezistență la înaintare, viteză în linie dreaptă și accelerație, care permite unui pilot să obțină performanțe maxime de la o mașină pe virajele și liniile drepte ale unui circuit pentru a face tururi rapide, ajustate prin reglarea suspensiei, a pneurilor și a aripilor mașinii. De exemplu, dacă o mașină este configurată pentru linii drepte rapide, folosind setări de forță de apăsare redusă, va avea tendința de a fi mai lentă în viraje din cauza unei lipse relative de aderență și invers.

Bargeboard

 • O piesă de caroserie montată vertical între roțile din față și începutul barelor laterale pentru a ajuta la fluidizarea fluxului de aer în jurul părților laterale ale mașinii. Forma și dimensiunea lor sunt influențate de regulamentele tehnice și de designul aerodinamic din F1, regulile actuale eliminând aproape complet bargeboards în favoarea unor modele elegante, cu nasul înalt, care canalizează fluxul de aer sub mașină.

ABC-ul Formulei 1, Sezonul 2: Litera B

În colaborare cu unul dintre sponsorii echipei noastre de curse, putem oferi tuturor urmăritorilor noștri o reducere de 10 lei la orice produs comandat de pe tricoumania.ro folosind codul: gp24-10ron. (Acțiune valabilă pentru comenzi până la data de 31.12.2024)

 

Blistering

 • Consecința supraîncălzirii miezului unei anvelope. Căldura excesivă poate provoca înmuierea cauciucului și desprinderea în bucăți din corpul anvelopei. Vâscozitatea este cauzată, de obicei, de selectarea unei compoziții de anvelope necorespunzătoare (de exemplu, una prea moale pentru condițiile de aderență și abrazivitate de pe circuit), de o presiune prea mare a anvelopei sau de o mașină reglată necorespunzător.

Bodywork

 • Secțiunile din fibră de carbon montate pe monococă înainte ca mașinile să părăsească boxele, cum ar fi capacul motorului, partea superioară a cabinei de pilotaj și conul nasului, aripile, etc.

Bogey Time

 • Timpul necesar pentru ca o mașină să efectueze o oprire completă la boxe, inclusiv timpul de parcurgere a intrării și ieșirii din boxe în conformitate cu limita de viteză aplicabilă la boxe. Acesta este necesar pentru a calcula cât de mult trebuie să “împingă” un pilot pentru a câștiga suficient timp pentru a efectua o oprire la boxe și a-și menține poziția în ordinea cursei.

Blown Diffuser (Difuzor Suflat)

 • O tehnologie controversată introdusă în F1 pentru 2010-2011 și interzisă imediat, prin care gazele de eșapament ale unei mașini erau direcționate spre difuzor, la frânare sau când pilotul ridica accelerația, pentru a crește forța de apăsare.

ABC-ul Formulei 1, Sezonul 2: Litera B

Bollard

 • Un tub vertical amplasat în colțurile unor circuite pentru a preveni tăierea colțurilor. Uneori, aceste tuburi sunt echipate cu camere de luat vederi.

Bottoming

 • Atunci când șasiul unei mașini lovește suprafața pistei în timp ce trece printr-o compresie bruscă și ajunge la limita inferioară a cursei suspensiei.

Brake Balance

 • Un comutator din cabina de pilotaj care reglează puterea de frânare către partea din față sau din spate a mașinii. Acest comutator poate fi schimbat de către pilot pe parcursul cursei.

Box

 • Asemănător termenului din F1 pentru “pit”. Se folosește și ca verb, ca în instrucțiunile radio obișnuite “box this lap” și “box, box, box” adresate piloților de Formula 1.

Black flag (steag negru)

 • Folosit pentru a semnala pilotului și echipei că a fost aplicată o penalizare sau că mașina are o problemă mecanică pe care comisarii de cursă consideră că trebuie investigată imediat. Piloții trebuie să intre la boxe atunci când li se arată un steag negru.

ABC-ul Formulei 1, Sezonul 2: Litera B

Back Pressure

 • Rezistența la curgerea gazelor de eșapament prin sistemul de evacuare. Prin redirecționarea gazelor de eșapament în scopul eliminării zgomotului, un amortizor de zgomot provoacă contrapresiune, dar o țeavă dreaptă singură provoacă doar o contrapresiune minimă. Unele motoare au nevoie de contrapresiune, astfel încât îndepărtarea sistemului de evacuare va provoca daune interne.

Brake duct

 • Un tip de ventilator care este special conceput pentru a direcționa aerul către frâne pentru a le răci. Acestea pot varia de la o cursă la alta, în funcție de necesitățile de răcire a frânelor, deoarece un circuit poate solicita mai multă performanță a frânelor decât altul.
 • Mai multe știri despre Campionatul Mondial de Formula 1 găsiți AICI
Sursa: GP24 Media / Ionut Popa
Photocredit: Formula 1 Fans Romania
Sponsor:

Ați ajuns la finalul articolului. Echipa GP24 vă mulțumește pentru că l-ați citit și speram că v-a plăcut conținutul. Pentru mai mult content de calitate, știri și articole pertinente scrise de oameni pasionați de motorsport, vă recomandam să aruncați o privire pe pagina noastră de Facebook GP24 și să ne dați un like/follow pentru a fi mereu la curent cu noile evenimente din lumea motorsportului.

Pagina de Facebook GP24: Faceți clic aici pentru a vizualiza

GP24 Media / Ionut Popa

Latest Posts

Don't Miss