Latest Posts

Mai bun decât Michael Schumacher? Iată cât de dominant este Max Verstappen în 2023

Vizualizări: 17555

Max Verstappen este cu mult peste restul plutonului în 2023. Dar cât de dominant este cu adevărat sezonul său? Comparația cu Lewis Hamilton, Michael Schumacher, Sebastian Vettel și Co.

Max Verstappen este campionul mondial de Formula 1 din 2023. Ceea ce era o formalitate inevitabilă de luni de zile a fost efectiv semnat la sfârșitul săptămânii trecute în Qatar. Cu un avans de 209 puncte față de competiție, Verstappen nu mai poate fi prins cu cinci curse înainte de finalul sezonului.

Pilotul de la Red Bull își pune amprenta asupra acestui an, demonstrând prin avansul său exorbitant față de coechipierul Sergio Perez că nu doar datorită mașinii sale este atât de departe în față. El nu are concurență în 2023. Dar unde se situează actualul sezon al lui Verstappen în comparație istorică?

Schumacher

Punctaj de 90%: Verstappen îl depășește pe Schumacher

Rezultatul vorbește de la sine: Max Verstappen se situează deasupra celor mai de succes piloți din acest sport în mai mulți parametri. Bilanțul de puncte al olandezului este probabil cel mai impresionant. După 17 curse, el are 14 victorii și un total de 433 de puncte. Un maxim de 474 de puncte ar fi fost posibil în această perioadă.

Rezultă o rată de peste 90% din toate punctele disponibile. 91,35% mai exact. O privire în trecut dovedește cât de impresionantă este această cifră. În anul precedent, când Verstappen a câștigat și campionatul mondial, a obținut doar 76,17% din toate punctele disponibile. Cel mai bun rezultat din cariera lui Lewis Hamilton într-un sezon a fost de 80,21% în 2015.

În colaborare cu unul dintre sponsorii echipei noastre de curse, putem oferi tuturor urmăritorilor noștri o reducere de 10 lei la orice produs comandat de pe tricoumania.ro folosind codul: gp24-10ron. (Acțiune valabilă pentru comenzi până la data de 31.12.2024)

 

Nici măcar anii dominanți ai lui Sebastian Vettel și Michael Schumacher nu au putut atinge aceste mărci. Vettel și-a asigurat peste 83% din toate punctele disponibile în 2013, iar Schumacher nu a depășit niciodată 85% în sezonul 2002. Cu toate acestea, sistemul de puncte de la acea vreme, în care locurile doi și trei primeau mai puține puncte în comparație cu cele de astăzi, joacă într-adevăr un rol în această situație. Dar chiar și cu actuala formulă de puncte, Schumacher ar fi în continuare în spatele lui Verstappen, cu 87,56%.

Schumacher

Vânătoare de recorduri: Verstappen vs. Nigel Mansell

Verstappen are, de asemenea, un avantaj față de acel sezon Schumacher în ceea ce privește poziția medie la finalul curselor, în ciuda faptului că Schumacher a terminat pe podium în fiecare cursă – o provocare pe care Verstappen nu a reușit deja să o îndeplinească. Schumacher a terminat pe o poziție medie de 1,41 în 2002, în timp ce Verstappen a terminat până acum pe o poziție medie de 1,35 în 2023.

Dacă excludem câteva sezoane (mult mai scurte) de la începuturile Formulei 1, doar Nigel Mansell a terminat pe o poziție mai bună în medie în 1992. Cu toate acestea, spre deosebire de Verstappen și Schumacher, Mansell a avut patru abandonuri în sezonul său.

În calificări, este interesant faptul că Verstappen este chiar în urma mediei sale din anul precedent. Acest lucru se datorează faptului că Red Bull nu merge la fel de bine pe un tur în acest an ca în cursă. Pe de altă parte, Verstappen a avut mai multe sesiuni de calificări în 2023 în care s-a clasat mai în spate din diverse motive. De exemplu, în Arabia Saudită, la Miami sau în Singapore. Deținătorul recordului în acest caz este tot Nigel Mansell, în 1992, dar doar cu puțin înaintea lui Sebastian Vettel în 2011.

Schumacher

Liderul calificărilor: Sebastian Vettel mai rapid decât Verstappen

Deși nu stabilește noi standarde, Verstappen este de departe cel mai rapid pilot din acest sezon, chiar și pe un singur tur. Dar în trecut au existat piloți mai superiori. În 2011, Sebastian Vettel a reușit să își devanseze rivalii cu 0,224 secunde într-o sesiune medie de calificări, iar Verstappen a fost urmat de Verstappen cu 0,197 secunde.

Acest decalaj pare încă recuperabil, dacă Verstappen va continua să se îmbunătățească în calificări în restul sezonului. Pe de altă parte, cifra din sezonul 1992 al Formulei 1 probabil că nu mai poate fi recuperată. Mansell a depășit plutonul cu o diferență incredibilă de 0,765 secunde într-un singur tur. Nici măcar Ayrton Senna, aflat la cea mai bună performanță în calificări cu câțiva ani mai devreme, nu a reușit să mențină concurența la o asemenea distanță.

Un joc similar în cursă: Verstappen, cu un avans mediu de peste zece secunde la final, poate că împinge în sfere incredibile pentru Formula 1 modernă, dar Mansell era cu o treaptă mai departe acum 31 de ani. El a acordat de fiecare dată mai mult de douăsprezece secunde plutonului.

Lewis Hamilton și Sebastian Vettel nu au reușit să acumuleze astfel de avansuri în anii lor de dominație, la fel ca și Michael Schumacher. Totuși, cel mai dominant sezon al lui Schumacher, 2002, este exclus din această comparație. Pe atunci, Ferrari a orchestrat adesea victorii duble clare, în așa fel încât liderul a încetinit cu puțin timp înainte de final și ambii piloți au trecut linia de sosire direct unul în spatele celuilalt.

Schumacher

Un avans record? Iată cât de mult s-a distanțat Verstappen

În termeni absoluți, însă, Verstappen pare aproape sigur că va stabili un record în 2023: Avansul în puncte față de vicecampionul mondial. Olandezul îl devansează pe Sergio Perez cu 209 puncte. Desigur, această statistică are o semnificație limitată. Pentru că doar din 2010 câștigătorul a primit 25 de puncte. În total, în 2023 au fost acordate mai multe puncte decât oricând înainte.

Așa că și aici, un calcul procentual are mai mult sens. Dacă îl aplicăm, apare din nou un duel între Mansell și Verstappen, cu proaspătul campion încoronat în frunte. Are cu 93% mai multe puncte în cont decât Perez, Mansell avea doar câteva zecimi de punct procentual mai puțin credit față de vicecampionul WRC, coechipierul său de la Williams, Riccardo Patrese, la finalul sezonului 1992.

Recordurile în această statistică datează însă de la începuturile Formulei 1. Jim Clark în 1963 și Juan Manuel Fangio în 1954 au adunat fiecare mai mult de două ori mai multe puncte decât primul lor rival. Cu toate acestea, nu toate punctele au fost incluse în clasamentul final din cauza rezultatelor obținute în urma loviturilor de departajare.

Schumacher

Verstappen își rupe dinții cu recordul lui Schumacher

Clasamentul complică în unele cazuri și o altă statistică, și anume cea a celei mai timpurii decizii în Campionatul Mondial. Indiferent de acest lucru, Michael Schumacher se află oricum într-o altă ligă atunci când vine vorba de această comparație în sezonul 2002 al Formulei 1. La acea vreme, campionul mondial record a câștigat cu șase curse înainte de final, adică după mai puțin de două treimi din sezon.

În ciuda superiorității sale copleșitoare și a sprijinului regulat din partea concurenței, Verstappen nu a reușit să încheie socotelile decât cu cinci curse înainte de final. Din cauza sistemului de puncte, recordul pentru cea mai timpurie decizie în Campionatul Mondial este unul foarte greu de atacat în zilele noastre.

GP24 PronoContest, jocul 100% gratuit de Pronosticuri Formula 1:

Schumacher
Faceți clic pe imaginea de mai sus pentru a accesa site-ul GP24 PronoContest (https://gp24-pronocontest.ro/) unde puteți juca jocul de pronosticuri F1 100% gratuit și puteți câștiga premii interesante.

Mai multe știri despre Campionatul Mondial de Formula 1 găsiți AICI.

Sursa: GP24 Media
Photocredit: Formula 1 Fans Romania
Sponsor: TricouMania

Ați ajuns la finalul articolului. Echipa GP24 vă mulțumește pentru că l-ați citit și speram că v-a plăcut conținutul. Pentru mai mult content de calitate, știri și articole pertinente scrise de oameni pasionați de motorsport, vă recomandam să aruncați o privire pe pagina noastră de Facebook GP24 și să ne dați un like/follow pentru a fi mereu la curent cu noile evenimente din lumea motorsportului.

Pagina de Facebook GP24: Faceți clic aici pentru a vizualiza

GP24 Media

Latest Posts

Don't Miss