Latest Posts

Lando Norris: “Ești prost?”: Dispută dură la radio

Vizualizări: 22649

Lando Norris are o dispută cu inginerul său în timpul cursei de la Zandvoort: McLaren recunoaște că a luat o decizie greșită în faza de start

“Ești prost?” – Atât de dur a fost Lando Norris cu inginerul său de cursă Jose Manuel Lopez în primele momente ale cursei de Formula 1 la Zandvoort. De fapt, McLaren a vrut să-l lase pe britanic pe pneuri slick, în timp ce mulți dintre concurenți trecuseră la intermediare pe o pistă umedă.

Norris a intrat la boxe abia după trei tururi – în mod clar prea târziu. Deși a avut o situație mai bună decât piloții care nu au intrat deloc la boxe, a coborât de pe locul trei pe penultimul loc pentru moment. Norris însuși a cerut cu vehemență schimbarea pneurilor și chiar l-a insultat pe inginerul său în timpul discuției.

Lopez se află și el în această funcție doar de câteva curse și a fost anterior inginer de performanță la McLaren. Dar echipa își rotește personalul din cauza numărului mare de curse și l-a lăsat pe Lopez să preia locul actualului inginer de cursă al lui Norris, Will Joseph, încă de la Silverstone.

Întrebat despre dispută după cursă, Norris a dat-o la o parte: “Nu am de gând să spun prea multe despre asta, altfel vor face un alt titlu din asta, iar eu sunt foarte rău la asta”, a spus englezul.

Lando Norris

Când i se spune că orice radio poate fi ascultat din nou, după aceea reacționează oarecum iritat: “Da, atunci faceți un titlu de ziar!

În colaborare cu unul dintre sponsorii echipei noastre de curse, putem oferi tuturor urmăritorilor noștri o reducere de 10 lei la orice produs comandat de pe tricoumania.ro folosind codul: gp24-10ron. (Acțiune valabilă pentru comenzi până la data de 31.12.2024)

 

Într-adevăr, radioul scoate la iveală o conversație suculentă în primele etape ale cursei. Aceasta începe atunci când Norris observă că Max Verstappen și Fernando Alonso intră la boxe înaintea lui după al doilea tur pentru a lua intermediari.

Norris: “Sunt la boxe.”
Inginer: “Am văzut asta. Rămânem afară dacă puteți păstra mașina pe pistă.”

Dar britanicul își dă seama rapid că probabil ar fi fost mai bine să intre și el pentru un schimb de pneuri.

Norris: “Este vreme de Full-Wet. Nu se va usca atât de repede.”
Inginer: “Am înțeles. Ploaia s-a oprit. Nu ne așteptăm să mai plouă în următoarele câteva minute, Lando.”
Norris: “Știu. Dar mai spun și că nu se va usca prea curând.”
Inginer: “Ai nevoie de Inters? Dacă nu putem să ținem mașina în viraje, vom intra la boxe.” Norris: “La boxe, amice. Suntem prea lenți.”

Dar puțin mai târziu, Norris își cam iese din minți când inginerul său îi spune că este mai rapid decât rivalii săi pe intermediari, în timp ce aceștia trec pe lângă Norris aparent fără efort.

Inginer: “Suntem mai rapizi decât mașinile de pe Inters.”
Norris: “Ce naiba? Ești prost? BOX!”

Lando Norris

“Este clar că am luat o decizie greșită”.
Când Norris iese din nou de la boxe, se află pe penultimul loc și deja la 38 de secunde în spatele lui Sergio Perez, care pornise bine în spatele său, dar a fost primul pilot care a profitat de ocazia de a schimba pneurile.

“Cred că este clar că am luat o decizie greșită”, a declarat el după cursă. “Este ceva ce vom analiza și vom discuta, deoarece cred că am făcut câteva astfel de decizii în acest sezon și da, am pierdut prea multe poziții și multe puncte în acest an din cauza câtorva astfel de lucruri.”

Este o mică reamintire a cursei de la Sochi 2021, când Norris era pe cale să obțină prima sa victorie în Formula 1 înainte de a începe să plouă în ultimele etape. Pentru că steagul cu carouri era aproape, Norris nu a vrut să intre din nou la boxe, în timp ce Lewis Hamilton a intrat în spatele său și a câștigat cursa.

Norris a terminat doar al șaptelea și încă așteaptă prima sa victorie. “Cred că întotdeauna îți amintești mai degrabă lucrurile în care ai pierdut decât cele în care ai câștigat”, a declarat Norris. “Nu cred că este la fel și am făcut progrese bune de atunci. Dar astăzi a arătat că nu suntem nici pe departe acolo unde trebuie să fim”.

Lando Norris

Stella vrea să verifice comunicarea
Andrea Stella, șeful echipei, explică cum s-ar fi putut întâmpla o decizie greșită la Zandvoort, deoarece coechipierul Piastri a fost unul dintre piloții care nu au fost aduși la boxe și au pierdut și mai mult timp.

“Cea mai bună abordare a fost cea cu un pariu, care a fost să intrăm imediat”, spune el. Piloții din spatele plutonului, în special, au făcut acest lucru. Stella știe: “Această abordare este mai ușoară atunci când nu ai prea multe de pierdut. Nu-i așa?”

Cu toate acestea, spune el, era logic să intri apoi în al doilea tur, așa cum au făcut Verstappen și Alonso, de exemplu. “Cu Lando, am ezitat în acea etapă și am intrat în turul următor, pierzând destul de mult timp”, recunoaște el.

Stella vrea să verifice din nou comunicarea. Pilotul trebuie să-și dea seama cănd trebuie să intre la boxe pe ploaie. “Pe de altă parte, trebuie să verificăm exact ce i-am spus, ce anume ar fi putut să-l blocheze”, a spus Stella.

Cu toate acestea, Norris laudă McLaren pentru că a reușit să se descurce la a doua ploaie după 60 de tururi și a intrat la boxe în primul moment disponibil. “În a doua parte a cursei ne-am revanșat”, spune el. “Ei bine, nu chiar ne-am revanșat, dar am luat decizia corectă și am fost printre primii care au intrat la boxe și am câștigat ceva timp.”

Acolo, Norris însuși spusese agresiv că vrea să intre la boxe, și astfel l-a depășit și pe George Russell, care a trebuit să aștepte în spatele coechipierului său de la Mercedes, Lewis Hamilton, pentru a fi servit.

Ritmul “destul de îngrozitor”
Cu toate acestea, pilotul de la McLaren a mers prea tare pe compatriotul său mai târziu, după reluarea cursei: După un contact la șicana, Russell a făcut o pană și a terminat ultimul.

“Mașinile sunt atât de ascuțite în zilele noastre, trebuie doar să le atingi un pic și ai patru pene”, a spus el. “A fost o cursă bună, strânsă și am fost cot la cot. Îmi pare rău că s-a terminat așa pentru el”, a mai spus pilotul McLaren. “Dar nu ar fi trebuit să fac nimic diferit”.

Pentru Norris însuși, s-a terminat pe locul șapte, ceea ce a fost, în esență, o oportunitate ratată pentru McLaren. “Sunt momente în care ritmul contează și momente în care strategia contează, iar strategia ne-a dezamăgit astăzi”, a spus Norris.

Dar nici ritmul de la Zandvoort nu a fost bun, de fapt a fost “destul de îngrozitor” în comparație cu Aston Martin și Mercedes, potrivit lui Norris. “Ritmul nostru a fost departe de cel pe care l-am arătat în calificări”.

“Facem tot ce putem pentru a rezolva problema și a face un pas înainte, dar în acest moment nu este nici pe departe suficient.”

Lando Norris

Se așteaptă un weekend dificil la Monza
Pentru viitoarea cursă de la Monza, McLaren se așteaptă la un weekend dificil, pentru că deja la Spa au fost practic carne de tun pe liniile drepte lungi, deoarece viteza maximă a MCL60 nu poate ține pasul cu concurența. Și, după cum știm, viteza pe liniile drepte este foarte importantă la Monza.

“Nu știu dacă Monza este comparabilă cu Spa, dar cred că va fi un weekend foarte dificil”, spune Norris. “În momentul de față, liniile drepte sunt încă punctul nostru slab și vom vedea cu ce putem veni.”

Dar Norris spune, că este fericit să accepte că echipa a neglijat unele lucruri la monopost pentru a ajunge unde se află acum, după un început slab de sezon.

“Încă mai sunt câteva lucruri la care suntem în urmă, dar aș prefera să am 80% curse bune și 20% curse proaste decât invers”, a declarat britanicul. “Știm asta, ceea ce este întotdeauna bine, dar știm, de asemenea, că probabil ne așteaptă o cursă destul de grea”.

GP24 PronoContest, jocul 100% gratuit de Pronosticuri Formula 1:

Lando Norris
Faceți clic pe imaginea de mai sus pentru a accesa site-ul GP24 PronoContest (https://gp24-pronocontest.ro/) unde puteți juca jocul de pronosticuri F1 100% gratuit și puteți câștiga premii interesante.

Mai multe știri despre Campionatul Mondial de Formula 1 găsiți AICI.

Sursa: GP24 Media
Photocredit: Formula 1 Fans Romania
Sponsor: TricouMania

Ați ajuns la finalul articolului. Echipa GP24 vă mulțumește pentru că l-ați citit și speram că v-a plăcut conținutul. Pentru mai mult content de calitate, știri și articole pertinente scrise de oameni pasionați de motorsport, vă recomandam să aruncați o privire pe pagina noastră de Facebook GP24 și să ne dați un like/follow pentru a fi mereu la curent cu noile evenimente din lumea motorsportului.

Pagina de Facebook GP24: Faceți clic aici pentru a vizualiza

GP24 Media

Latest Posts

Don't Miss