More

  Latest Posts

  La o vorbă cu Dănuț Budai, campion Slalom Paralel și pilot CNR

  #laovorba revine și vi-l aduce azi pe Dănuț Budai, un pilot hunedorean care pe lângă faptul că este foarte rapid, el a reușit să devină dublu campion național la Slalom Paralel, cât și vicecampion la Cupa Suzuki în 2019 în Campionatul Național de Raliuri.

  Salutare, Dănuț și bine ai venit #laovorba! Pentru început, am vrea sa te prezinți publicului nostru.

  D.B: Eu sunt Masterand în anul 2 al Universității Tehnice din Cluj Napoca. M-am născut, am crescut și stau în Hunedoara. Îmi place să înot și să schiez. În perioada dintre raliuri sunt mecanicul care repară și verifică mașina, iar când raliurile încep, mă transform în pilot.

  De unde a început pasiunea pentru curse?

  D.B: “Virusul” l-am luat de la tatăl meu, care și-a început cariera cu mult timp înainte, în anul 2003. De la el am învățat tot ce știu acum. Mergeam la curse ca spectator și tot timpul mi-am dorit să fiu acolo, să concurez și eu, ca ei.

  Când ai debutat în automobilism și dacă poți să ne și detaliezi parcursul carierei tale de până acum.

  D.B: Am debutat în automobilism în anul 2010, într-o ramură sportivă care permitea juniorilor să participe încă de la 14 ani, eu având atunci 14 ani. De atunci, nu am ratat nici un sezon la Slalom Paralel. Au fost etape lipsă, atunci când a trebuit să pun pe primul plan școala dar, în rest, am încercat să nu ne lasam de această ramură a motorsportului.

  În anul 2013 am debutat în Campionatul Național de Raliuri făcând în urmatorii ani câte un raliu, apoi doua, iar în anul 2017, cu ajutorul părinților și al sponsorilor, am reusit să facem sezon complet.

  Sezonul 2019 ți-a adus un nou titlu la Slalom Paralel, dar și un loc 2 la Cupa Suzuki. Spune-ne cum a fost pentru tine sezonul trecut?

  D.B: În sezonul 2019 am luptat să ne apărăm titlul din 2018 la Slalom Paralel. Lupta mai grea s-a dat iny Campionatul Național de Raliuri, am încercat și am reușit să fim constanți, am aratat că suntem rapizi indiferent de suprafață. Din păcate nu am reușit să ducem lupta de la Brașov la final, dar suntem totuși mulțumiți de rezultatele obținute.

  Cum este să faci un echipaj alături de tatăl tău?

  D.B: E un sentiment minunat că putem să participam împreună, mă bucur enorm și mă consider foarte norocos să îl am pe tata în dreapta mea. Ne simțim foarte bine, mă ajuta să mă îmbunătățesc constant și mă ajuta mult în a seta Suzuki-ul, atunci cand am dubii despre feedback-ul pe care îl primesc.

  Ne poți da câteva detalii legate despre Ford-ul Ka de la Slalom Paralel?

  D.B: KA-ul meu…. E o mașină despre care ar fi foarte multe lucruri de spus, pe scurt, 10 sezoane de Slalom și vreo 4-5 raliuri, fără nici un accident. O mașină foarte competitivă la Slalom, mecanică și deloc gentilă în comparație cu Suzuki-ul. Mașina a fost dezvoltată pe parcursul a 4-5 sezoane de slalom , o mașină care atrage priviri și din punctul meu de vedere, este distractivă de condus.

  Pentru 2020 ce planuri ai?

  D.B: Să fim sănătoși!  Nimeni nu știe dacă mai începem anul acesta, când și cum. Important este să trecem cu bine peste această situație, iar apoi o să vedem dacă apucam să ne mai distram un pic pe finalul anului sau nu. Daca o să începem raliurile, anul acesta o să participam cu Suzuki-ul.

  Pentru tine, cum a fost să te împarți între Slalom și Raliu?

  D.B: Nu m-am simtit ca și cum m-aș împărți între cele doua sporturi. Am considerat tot timpul Slalom-ul ca un antrenament pentru raliuri, un mod de a te ține în formă și de a te distra.

  Ești campion național în ultimele două sezoane de Slalom Paralel. Vrem să te întrebăm, de ce ar merita să îți începi cariera în motorsport acolo?

  D.B: În primul rând, o să vă dau 2 nume cu rezonanță: Simone Tempestini, Raul Badiu, care la rândul lor, au început cu această disciplină.

  În al doilea rând este o competite din care ai foarte multe de învățat. Este singurul campionat unde concurezi pe macadam, pe o pista doar tu singur pe traseu și e o suprafață de care ai parte și la raliuri. Este o ramura a automobilismului pe care o poți începe încă de la o vârstă foarte fragedă, costurile nu sunt ridicate, iar ca locatie, ai un superb circuit în orașul Sibiu.

   

  Rămânem la Slalom. Știm că participi în acest campionat de mult timp. Zi-ne te rog, cum ți se pare nivelul campionatului la ora actuală?

  D.B: Pot spune că nivelul campionatului este unul destul de ridicat. Deși slalomul nu mai strânge atât de mulți concurenți, față de cum o făcea acum câțiva ani, nivelul a ramas ridicat. Dacă sunteți pasionați și doriți să îmbrățișați acest sport-Automobilismul, începeți să participați la Slalom Paralel și mai apoi faceți trecerea la raliuri, în CNR2.

  Dănuț, am ajuns la finalul interviului. Îți mulțumim pentru răspunsuri și pentru timpul acordat, iar acum cuvântul final este doar al tău!

  D.B: Mulțumesc pentru invitația la acest interviu. Stați acasă în această perioadă, aveți grijă de voi, de cei dragi vouă și de cei care au nevoie de ajutorul vostru!! Sper să ne vedem pe probe sănătoși cu toții și cât mai repede!

   

  Sursa: Author-Andrei Mangalia

  Photocredit: Andrei Mangalia, Rallyphoto.ro, Liana Toma, Rallyzoom.ro, Rallymax.ro, Daniel Horvat


  Nu pierdeti ultimele stiri din lumea uimitoare a motorsportului cu aplicatie GP24.
  Don't miss out on the latest news from the world of Motorsports with the GP24 App.
  Cu noua aplicatie GP24 primiti ultimele stiri direct pe dispozitivul mobil, 100% gratuit / Nu este necesara inregistrarea.
  With the New GP24 App you receive the latest news direct on your mobile device, 100% free / No need to register.
  Pentru/For Android: Faceti clic aici / Click here.
  Pentru/For iOS: Faceti clic aici / Click here.

  Latest Posts

  Don't Miss