Latest Posts

La o vorbă cu Dănuț Budai, campion Slalom Paralel și pilot CNR

Vizualizări: 12109

#laovorba revine și vi-l aduce azi pe Dănuț Budai, un pilot hunedorean care pe lângă faptul că este foarte rapid, el a reușit să devină dublu campion național la Slalom Paralel, cât și vicecampion la Cupa Suzuki în 2019 în Campionatul Național de Raliuri.

Salutare, Dănuț și bine ai venit #laovorba! Pentru început, am vrea sa te prezinți publicului nostru.

D.B: Eu sunt Masterand în anul 2 al Universității Tehnice din Cluj Napoca. M-am născut, am crescut și stau în Hunedoara. Îmi place să înot și să schiez. În perioada dintre raliuri sunt mecanicul care repară și verifică mașina, iar când raliurile încep, mă transform în pilot.

La o vorbă cu Dănuț Budai, campion Slalom Paralel și pilot CNR

De unde a început pasiunea pentru curse?

D.B: “Virusul” l-am luat de la tatăl meu, care și-a început cariera cu mult timp înainte, în anul 2003. De la el am învățat tot ce știu acum. Mergeam la curse ca spectator și tot timpul mi-am dorit să fiu acolo, să concurez și eu, ca ei.

În colaborare cu unul dintre sponsorii echipei noastre de curse, putem oferi tuturor urmăritorilor noștri o reducere de 10 lei la orice produs comandat de pe tricoumania.ro folosind codul: gp24-10ron. (Acțiune valabilă pentru comenzi până la data de 31.12.2024)

 

La o vorbă cu Dănuț Budai, campion Slalom Paralel și pilot CNR

Când ai debutat în automobilism și dacă poți să ne și detaliezi parcursul carierei tale de până acum.

D.B: Am debutat în automobilism în anul 2010, într-o ramură sportivă care permitea juniorilor să participe încă de la 14 ani, eu având atunci 14 ani. De atunci, nu am ratat nici un sezon la Slalom Paralel. Au fost etape lipsă, atunci când a trebuit să pun pe primul plan școala dar, în rest, am încercat să nu ne lasam de această ramură a motorsportului.

În anul 2013 am debutat în Campionatul Național de Raliuri făcând în urmatorii ani câte un raliu, apoi doua, iar în anul 2017, cu ajutorul părinților și al sponsorilor, am reusit să facem sezon complet.

La o vorbă cu Dănuț Budai, campion Slalom Paralel și pilot CNR

Sezonul 2019 ți-a adus un nou titlu la Slalom Paralel, dar și un loc 2 la Cupa Suzuki. Spune-ne cum a fost pentru tine sezonul trecut?

D.B: În sezonul 2019 am luptat să ne apărăm titlul din 2018 la Slalom Paralel. Lupta mai grea s-a dat iny Campionatul Național de Raliuri, am încercat și am reușit să fim constanți, am aratat că suntem rapizi indiferent de suprafață. Din păcate nu am reușit să ducem lupta de la Brașov la final, dar suntem totuși mulțumiți de rezultatele obținute.

La o vorbă cu Dănuț Budai, campion Slalom Paralel și pilot CNR

Cum este să faci un echipaj alături de tatăl tău?

D.B: E un sentiment minunat că putem să participam împreună, mă bucur enorm și mă consider foarte norocos să îl am pe tata în dreapta mea. Ne simțim foarte bine, mă ajuta să mă îmbunătățesc constant și mă ajuta mult în a seta Suzuki-ul, atunci cand am dubii despre feedback-ul pe care îl primesc.

La o vorbă cu Dănuț Budai, campion Slalom Paralel și pilot CNR

Ne poți da câteva detalii legate despre Ford-ul Ka de la Slalom Paralel?

D.B: KA-ul meu…. E o mașină despre care ar fi foarte multe lucruri de spus, pe scurt, 10 sezoane de Slalom și vreo 4-5 raliuri, fără nici un accident. O mașină foarte competitivă la Slalom, mecanică și deloc gentilă în comparație cu Suzuki-ul. Mașina a fost dezvoltată pe parcursul a 4-5 sezoane de slalom , o mașină care atrage priviri și din punctul meu de vedere, este distractivă de condus.

La o vorbă cu Dănuț Budai, campion Slalom Paralel și pilot CNR

Pentru 2020 ce planuri ai?

D.B: Să fim sănătoși!  Nimeni nu știe dacă mai începem anul acesta, când și cum. Important este să trecem cu bine peste această situație, iar apoi o să vedem dacă apucam să ne mai distram un pic pe finalul anului sau nu. Daca o să începem raliurile, anul acesta o să participam cu Suzuki-ul.

La o vorbă cu Dănuț Budai, campion Slalom Paralel și pilot CNR

Pentru tine, cum a fost să te împarți între Slalom și Raliu?

D.B: Nu m-am simtit ca și cum m-aș împărți între cele doua sporturi. Am considerat tot timpul Slalom-ul ca un antrenament pentru raliuri, un mod de a te ține în formă și de a te distra.

La o vorbă cu Dănuț Budai, campion Slalom Paralel și pilot CNR

Ești campion național în ultimele două sezoane de Slalom Paralel. Vrem să te întrebăm, de ce ar merita să îți începi cariera în motorsport acolo?

D.B: În primul rând, o să vă dau 2 nume cu rezonanță: Simone Tempestini, Raul Badiu, care la rândul lor, au început cu această disciplină.

În al doilea rând este o competite din care ai foarte multe de învățat. Este singurul campionat unde concurezi pe macadam, pe o pista doar tu singur pe traseu și e o suprafață de care ai parte și la raliuri. Este o ramura a automobilismului pe care o poți începe încă de la o vârstă foarte fragedă, costurile nu sunt ridicate, iar ca locatie, ai un superb circuit în orașul Sibiu.

 

La o vorbă cu Dănuț Budai, campion Slalom Paralel și pilot CNR

Rămânem la Slalom. Știm că participi în acest campionat de mult timp. Zi-ne te rog, cum ți se pare nivelul campionatului la ora actuală?

D.B: Pot spune că nivelul campionatului este unul destul de ridicat. Deși slalomul nu mai strânge atât de mulți concurenți, față de cum o făcea acum câțiva ani, nivelul a ramas ridicat. Dacă sunteți pasionați și doriți să îmbrățișați acest sport-Automobilismul, începeți să participați la Slalom Paralel și mai apoi faceți trecerea la raliuri, în CNR2.

La o vorbă cu Dănuț Budai, campion Slalom Paralel și pilot CNR

Dănuț, am ajuns la finalul interviului. Îți mulțumim pentru răspunsuri și pentru timpul acordat, iar acum cuvântul final este doar al tău!

D.B: Mulțumesc pentru invitația la acest interviu. Stați acasă în această perioadă, aveți grijă de voi, de cei dragi vouă și de cei care au nevoie de ajutorul vostru!! Sper să ne vedem pe probe sănătoși cu toții și cât mai repede!

 

Sursa: Author-Andrei Mangalia
Photocredit: Andrei Mangalia, Rallyphoto.ro, Liana Toma, Rallyzoom.ro, Rallymax.ro, Daniel Horvat
Sponsor:

Ați ajuns la finalul articolului. Echipa GP24 vă mulțumește pentru că l-ați citit și speram că v-a plăcut conținutul. Pentru mai mult content de calitate, știri și articole pertinente scrise de oameni pasionați de motorsport, vă recomandam să aruncați o privire pe pagina noastră de Facebook GP24 și să ne dați un like/follow pentru a fi mereu la curent cu noile evenimente din lumea motorsportului.

Pagina de Facebook GP24: Faceți clic aici pentru a vizualiza

Author-Andrei Mangalia

Latest Posts

Don't Miss