More

  Latest Posts

  La o vorbă cu Alex Talianu, pilot Rallycross

  O nouă zi, un nou episod din #laovorba. Astăzi îl avem invitat pe Alexandru Talianu, un tânăr pilot de Rallycross, cât și de Îndemânare Auto ce promite multe pentru viitor.

  Salut, Alex! Îți mulțumim că ai acceptat acest interviu. Spune-ne te rog ceva lucruri despre tine.

  A.T: Pai…Alex Talianu este un simplu elev care a fost pasionat de mic de Motorsport și care crede foarte mult în visele lui și lupta pentru a ajunge sus în Motorsportul Românesc!

  De unde ai moștenit pasiunea pentru sporturile cu motor?

  A.T: Pasiunea vine de la tatăl meu care și el la rândul lui pilotează, dar totul a început la o rundă de Rallycross prin 2013. Aveam 10 ani și îl “stresam” pe tatăl meu sa ma dau cu mașina lui de curse și de atunci mi-am dorit enorm să concurez în motorsport.

  Despre cariera ta ce ne poți povesti?

  A.T: Palmaresul meu arată astfel: 2016-Campion Național de Rallycross clasa Junior Buggy, 2017 și 2018-Vicecampion Național de Rallycross clasa Junior Buggy, 2019-Campion Național de Rallycross clasa Juniori 2. Vreau să spun că 2019 am reușit să câștig toate etapele plus că am reușit să obțin timpi foarte buni in toate manșele ceea ce m-a făcut foarte fericit. Pe lângă Rallycross, am mai concurat la International Autotest Challenge unde am reușit să obțin victorii de etapă la clasa mea, am fost deschizător la etapa de viteză în coastă de la Câmpulung Muscel, m-am mai dat cu Buggy la un Rally sprint plus că am mai avut participări pe la diferite expoziții sau show-uri auto.

  De anul trecut concurezi pe o mașină ce se vede cam rar pe la curse în general, mai exact un MG. Ne poți spune câteva lucruri despre ea?

  A.T: Da, este o mașină cam rară, dar este foarte fiabilă pe mai multe suprafețe și este rapidă. La bază a fost un 1.4 cu 103 CP, dar cu modificările pe care le-am efectuat (evacuare, admisie de 1.8, etc) puterea s-a dus la 120 CP. Pentru 2020 am planuri mari cu ea. Doresc să o duc la 200 CP și am ceva piese, dar momentan nu am un buget necesar să realizez Swap-ul și softul la motor.

  Pe plan sportiv unde te vedem în 2020?

  A.T: În principiu am de gând să iau startul la Viteză în Coastă 2 și Time Attack, dar vreau să mai fiu prezent și la câteva runde de Rallycross. Totodată am în plan și ceva apariții la Super Rally, dar momentan nu știu sigur dacă voi fi la start în acest an.

  Pentru tine, RX-ul este disciplina principală. Vrem să te întrebăm: Cum este să concurezi cu alte 5 mașini deodată?

  A.T: Da, RX-ul este prima disciplină cu care am intrat în contact. Senzația este absolut fantastică și din “vina ei” nu pot renunța așa ușor la acest campionat. Eu unul mi-aș dori să ajung la campionatele de afară deoarece acest sport este absolut genial! Trebuie să fii mereu atent, mai ales că e lipsă de aderenta mai tot timpul, iar acest fapt face Rallycross-ul mai spectaculos și totodată unic.

  Ce fel de îmbunătățiri crezi că pot fi aduse Rallycross-ului Românesc?

  A.T: Ar trebui lucrat la piste, deoarece se deteriorează prea repede. Și la verificările tehnice trebuie să fie ceva mai atenți cu concurenții, iar un lucru important este că avem nevoie cumva de promovarea acestui campionat, deoarece Mass-media nu se ocupă cu așa ceva.

  Alex, am ajuns la final. Îți mulțumim pentru răspunsuri. Ai cuvântul acum!

  A.T: Sincer mă bucur că ne ajutați să promovăm RX-ul și aștept cu nerăbdare să înceapă sezonul 2020!

   

   

   

  Sursa: Author-Andrei Mangalia

  Photocredit: Arhivă personală Alex Talianu


  Nu pierdeti ultimele stiri din lumea uimitoare a motorsportului cu aplicatie GP24.
  Don't miss out on the latest news from the world of Motorsports with the GP24 App.

  Cu noua aplicatie GP24 primiti ultimele stiri direct pe dispozitivul mobil, 100% gratuit / Nu este necesara inregistrarea.
  With the New GP24 App you receive the latest news direct on your mobile device, 100% free / No need to register.

  Pentru/For Android: Faceti clic aici / Click here.
  Pentru/For iOS: Faceti clic aici / Click here.

  Latest Posts

  Don't Miss