GP24 Media

LATEST POSTS

In Spatele Cursei: Alexandru Godri (FRK) – „În spatele cursei este o emoție greu de descris.”

Vizualizări: 33927

În acest interviu descoperim lumea kartingului. Alexandru Godri-președintele Federației Romane de Karting ne-a dezvăluit din experiențele trăite în spatele cursei, unde emoțiile se simt la intensitate maxima, iar adrenalina se trăiește atât din perspectiva concurenților cât și din perspectiva spectatorilor.

In Spatele Cursei: Alexandru Godri (FRK) - „În spatele cursei este o emoție greu de descris.”

De unde pasiunea pentru motorsport?
„Virusul”, pentru că tot suntem în carantina în aceasta perioada, l-am preluat de la tatăl meu, un mare pasionat al automobilismului, care încă de mic copil mă ducea la cursele auto, stradale în acea perioada, organizate în incinta Romexpo, la cele de la Arcul de Triumf, la cursele de VTM din Poiana Brașov sau la cursele de îndemânare din incinta Scolii Ilioara.

Povestea mea în lumea sportului cu motor începe puțin diferit, nu multa lume știe că înainte de a practica acest sport, am jucat aproape 7-8 ani tenis de câmp la clubul Steaua, iar la vârstă de 14 ani am „fugit” fără știrea părinților la karting. Nu știam niciun club în București, dar un bun prieten din copilărie m-a îndrumat către IIRUC Calculatorul București.

Deși, inițial tata nu a fost deacord cu continuarea acestei tradiții în familie, după ce a văzut pasiunea și efortul depus de mine pentru a ajunge la acest sport, s-a dat pe „brazda” și a devenit cel mai mare susținător al meu. Când zic cel mai mare susținător mă refer la aportul total care l-a depus pentru a reuși să devin cineva în acest sport. El a fost cel care mă ducea la curse, împingea kartul (pe vremea aia așa pornea) scanda lozinci pentru încurajare și nu în ultimul rand susținea financiar pasiunea copilului.

Prin urmare, din anul 1990 până în anul 2000, am fost sportiv licențiat FRAK – Federația Romana de Automobilism și Karting, iar în perioada 1996 – 2004, am fost sportiv licențiat FRM – Federația Romana de Motociclism, participând în Campionatul de Viteza pe Circuit.

În colaborare cu unul dintre sponsorii echipei noastre de curse, putem oferi tuturor urmăritorilor noștri o reducere de 10 lei la orice produs comandat de pe tricoumania.ro folosind codul: gp24-10ron. (Acțiune valabilă pentru comenzi până la data de 31.12.2023)

 

In Spatele Cursei: Alexandru Godri (FRK) - „În spatele cursei este o emoție greu de descris.”

Ocupați funcția de președinte în cadrul FRK. Cum definiți responsabilitatea din aceasta perspectiva?
Responsabilitatea este imensa, mai ales că am preluat aceasta funcție de la Dl. Lucian Ștefan, un mare pasionat al kartingului, care a făcut eforturi imense, inclusiv financiare pentru dezvoltarea kartingului. Sunt conștient de responsabilitatea pe care o am, mă onorează aceasta funcție, dar consider că atunci când ai experiență și pui pasiune în ceea ce faci, succesul nu întârzie să apară.

Bineînțeles că alături de mine am o întreagă echipa de oameni pasionați și aici mă refer la Secretarul General – Victor Drăgan și Consiliul Federal format din Constantin Răileanu, Corneliu Popescu, Rareș Mureșan, Dmitri Bortov și Costin Stoica. Din perspectiva președintelui FRK, vreau să aduc un suflu nou acestei federații, să vin în întâmpinarea solicitărilor primite din partea cluburilor, în măsură în care acestea sunt în concordanta cu obiectivele federației, să mediatizam competițiile interne, să susținem piloții romani la concursurile internațional și să cream un cadru cât mai profesionist desfășurării competițiilor de karting.

Sunt sigur că nu voi reuși să mulțumesc pe toată lumea, iar acest lucru mi l-am asumat din momentul depunerii candidaturii, însă îmi doresc că în cadrul federației să dam dovada de unitate și să arătam tuturor că singurul punct comun îl reprezintă kartingul și dezvoltarea acestuia.

In Spatele Cursei: Alexandru Godri (FRK) - „În spatele cursei este o emoție greu de descris.”

Cei mici mereu ne oferă lecții de viață. Cum se văd lucrurile din spatele cursei? Știm că cei mici sunt extrem de puternici, motivate și gata oricând de o cursa spectaculoasa. Ce mesaj aveți pentru ei?
În spatele cursei este o emoție greu de descris și aici vă pot mărturisi din prisma fostului pilot, din prisma organizatorului, dar și din prisma spectatorului.
Se spune că fiecare copil se naște geniu, eu pot să spun că fiecare copil este un geniu și se naște pilot. Ce pot să le transmit piloților noștri este foarte simplu: continuați să visați, continuați să vă antrenați, continuați să puneți suflet în tot ceea ce faceți și vă garantez că visele devin realitate!

Totul tine numai de noi și de dorința noastră. Performanța în karting cere sacrificii, atât fizice cât și materiale, dar fără voință și fără implicare rezultatul este unul sub așteptări. Kartingul înseamnă pasiune, dăruire și cu siguranța clădește personalități puternice, oameni responsabili, adulții care vor ști să ia decizii importante în momente dificile, oameni cu un caracter puternic și mentalitate de învingători.

In Spatele Cursei: Alexandru Godri (FRK) - „În spatele cursei este o emoție greu de descris.”

Ce presupune organizarea unei etape de karting?
Presupune o muncă organizata și foarte meticuloasa mai ales că sunt necesari oameni dedicați care să își îndeplinească atribuțiile că niște adevărați profesioniști. Poate putini înțeleg sau conștientizează, dar pregătirea unei etape reprezintă munca unei echipe zile și nopți, pornind de la închirierea circuitului, la gestionarea transportului și a cazărilor pentru oficiali, pregătirea materialelor de cronometrare și a celor tehnice, organizarea înscrierilor, gestionarea dispozitivului de arbitraj și nu în cele din urma, mediatizarea evenimentului.

In Spatele Cursei: Alexandru Godri (FRK) - „În spatele cursei este o emoție greu de descris.”

 

Ce ne puteți spune despre FRK și participările externe ale copiilor?
În anul 2019, am avut peste 30 sportivi ce au participat la competițiile internațional: WSK, ROK Cup, Rotax Max Challenge International Trophy, etape din cadrul campionatului Italian de karting (un campionat foarte puternic), cursa de 24 de ore ce s-a desfășurat în Italia, plus alte trofee sau competiții regionale.

Am avut un total de 12 licențe internațional emise de FRK, iar pentru copii cu vârstă intre 9 – 12 ani participarea se poate face fără eliberarea unei licențe internaționale ci doar în baza unui permis de start eliberat de FRK.

Anul acesta FRK s-a implicat cu ajutor financiar în susținerea sportivilor în competițiile internaționale, așa cum am promis la începutul anului trecut, dorim formarea unei echipe naționale din campionii naționali pentru fiecare categorie de vârstă, iar în acest moment susținem prezenta unui pilot la 2020 FIA Karting Academy Trophy competiție dedicata juniorilor formata din 3 etape.
Totodată, ne dorim susținerea financiara a sportivilor ce vor participa la FIA Karting World Championship sau FIA Karting European Championship.

In Spatele Cursei: Alexandru Godri (FRK) - „În spatele cursei este o emoție greu de descris.”

Încurajați părinții să îi îndrepte pe cei mici spre a face karting?
Bineînțeles că încurajez părinții să-i îndrume pe cei mici către sport în general, nu neapărat karting, sportul înseamnă mișcare în aer liber, mișcarea înseamnă sănătate fizica dar și mentala. Kartingul este rampa de lansare în motorsport, primul pas în pilotaj, iar CIK-FIA pune un accent deosebit pentru siguranță piloților, atât prin omologarea echipamentul piloților, al karturilor, dar și prin masurile de siguranță impuse circuitelor.

In Spatele Cursei: Alexandru Godri (FRK) - „În spatele cursei este o emoție greu de descris.”

Este kartingul un sport ce formează caractere?
Mai mult că sigur. Așa cum am spus și mai sus este un sport care te ajuta să iți iei viață în propriile mâini, să lupți pentru poziția pe care o dorești, să muncești pentru ce ți-ai propus, dar și să te bucuri de tot ce ai realizat și să fii mândru de propria persoana.

In Spatele Cursei: Alexandru Godri (FRK) - „În spatele cursei este o emoție greu de descris.”

Care sunt planurile federației pentru acest nou sezon?
Planurile federației pentru sezonul 2020, au fost date puțin peste cap de situația actuala în care ne aflam cu toți, însă asta nu ne descurajează să ne mobilizăm în organizarea Campionatului National, a Cupei României și a celor doua serii din cadrul FRK, Romanian Karting Masters și Rotax Max Challenge. În perioada următoare, în funcție și de decizia autorităților, urmează să anunțam Calendarul Competițional 2020, la care așteptam un număr record de participant, cărora le transmitem de acum faptul că împreună cu Promotorul Campionatului Dl Constantin Răileanu le pregătim numeroase surprize plăcute, pe care vrem să le dezvăluim la momentul potrivit.

In Spatele Cursei: Alexandru Godri (FRK) - „În spatele cursei este o emoție greu de descris.”

Din spatele curselor de karting am povestit astăzi cu Alexandru Godri. În următorul material dedicat seriei “Din spatele cursei” vom descoperi alte povesti interesante.

Sursa: GP24 Author, Ana Maria Florea
Photocredit: Arhiva Personală - Alexandru Godri / Karting Masters
Sponsor:

Ați ajuns la finalul articolului. Echipa GP24 vă mulțumește pentru că l-ați citit și speram că v-a plăcut conținutul. Pentru mai mult content de calitate, știri și articole pertinente scrise de oameni pasionați de motorsport, vă recomandam să aruncați o privire pe pagina noastră de Facebook GP24 și să ne dați un like/follow pentru a fi mereu la curent cu noile evenimente din lumea motorsportului.

Pagina de Facebook GP24: Faceți clic aici pentru a vizualiza

Hamilton, DRS

Faceți clic pe imaginea de mai sus pentru a accesa site-ul GP24 PronoContest (https://gp24-pronocontest.ro/) unde puteți juca jocul de pronosticuri F1 100% gratuit și puteți câștiga premii interesante.

DON'T MISS

Andra Dozsa

Andra Dozsa

RELATED ARTICLES