GP24 Media

LATEST POSTS

GP24 Racing Ladies: Malina Petra -“ O zi frumoasa se termina cu mult noroi. Pe noi și pe mașină!”

Vizualizări: 28562

Daca în materialul anterior am vorbit despre postura de copilot din mașină de rally astăzi ne îndreptam atenția tot spre postura de copilot dar, din mașinile de off-road. De-a lungul acestui proiect am descoperit femei puternice, femei implicate, extreme de responsabile și capabile să demonstreze tuturor că motorsportul este un “loc de joaca” comun.
Ziua 22 în GP24 Ladies ne dezvăluie o ramura foarte deosebita, și anume off-road-ul, unde, alături de voi o vom descoperi pe Malina Petra și poveștile ei despre aceasta lume minunata.

GP24 Racing Ladies: Malina Petra -“ O zi frumoasa se termina cu mult noroi. Pe noi și pe mașină!”

De unde pasiunea pentru motorsport?
Aveam în jur de 15 ani când pe una dintre străduțele foarte înguste ale cartierului Cotroceni văd un Hummer H1, galben. Văd că șoferul vrea să întoarcă mașină și reușește din cele 3 mișcări executate absolut perfect și milimetric. Eram lângă tatăl meu, care stătea și privea cu gura la fel de căscată că a mea. Când a trecut pe lângă noi, după ce a întors, am văzut la volan o tipa blonda (superba). Mașină a trecut, noi priveam până ce a ieșit din câmpul vizual și mi-a revenit vocea pentru a-i spune tatălui meu “eu când mă fac mare vreau să fiu femeia aceea!”

Ce înseamnă off road în viziunea ta?
Înseamnă un motorsport plin de adrenalina dar în egala măsură un sport de echipa. Înseamnă pasiune dar și compasiune, în aceeași măsură, în sensul că în acest sport oamenii au grija de ceilalți sportivi chiar și în timpul competiției, concurenții se opresc pentru a acorda ajutor sau măcar pentru a întrebă daca e totul ok cu cei opriți în cadrul stagiului de concurs – Umanitatea chiar și în defavoarea competiției pentru mine înseamnă enorm.

Ce emoții aduce cu ea linia de start?
Pe toate. De la frica până la entuziasm. Primii 2-3 km sunt în continuare plini de aceleași emoții, după care doar adrenalina și concentrarea își mai au loc în interior.

Crezi în super puterea combinezonului?
Da! Da, da, da! Atât în puterea acestuia de a proteja sportivii cât și puterea impactului de imagine de care, să fim serioși, avem mare nevoie în aceasta ramura sportiva.

În colaborare cu unul dintre sponsorii echipei noastre de curse, putem oferi tuturor urmăritorilor noștri o reducere de 10 lei la orice produs comandat de pe tricoumania.ro folosind codul: gp24-10ron. (Acțiune valabilă pentru comenzi până la data de 31.12.2023)

 

Ce înseamnă linia de start pentru tine?
Începutul unei noi aventuri. Nu știi niciodată ce te așteaptă în teren, ce se întâmplă cu mașină, cum reușești să rezolvi și cât de inventiv trebuie să fii pentru asta, cât de multe greșeli faci în orientare și unde ajungi din aceasta cauza. O aventura diferita de fiecare data, asta înseamnă.

Cum reușești să împarți viață de zi cu zi cu pasiunea pentru off road?
Cu multa înțelegere din partea fiicei mele și a prietenilor, care deși sunt neglijați în timpul anului competițional nu fug (încă) de lângă mine. Cu viață profesionala nu e greu de jonglat, că avem nevoie și de timp liber pentru a funcționă la capacitate maxima, nu?

GP24 Racing Ladies: Malina Petra -“ O zi frumoasa se termina cu mult noroi. Pe noi și pe mașină!”

Ce presupune organizarea unei etape?
Concluzia mea este că organizarea unei etape presupune multa munca de echipa. Din mica mea experiență în aceasta parte a competițiilor, spun că presupune foarte mult stres deoarece fiecare traseu și siguranță sau mulțumirea concurenților depinde de abilitățile sau creativitatea celui care îl concepe.

Pentru a organiza o etapă aloci că timp cel puțin 30 de zile înaintea acesteia numai în pădure. Găsești traseele, apoi le reverifici, urmează scrierea Road Book-ului, verificarea acestuia. Iar asta sunt doar la nivel de director de clasa.

Pentru organizarea etapei sunt implicați și la nivel administrativ foarte mulți oameni care, deși nu se văd în prima linie, fără eforturile lor etapa nu ar putea fi susținută sau poate fi un eșec. De la eforturile depuse pentru a obține sponsorizări până la autorizațiile ce trebuiesc obținute și până la munca oamenilor din secretariat de la începutul fiecărei etape.

Cu ce este diferit postul de copilot în off road?
Diferit? Nu stiu daca este diferit neapărat. Rolul este același cu aceeași responsabilitate că în orice alt sport de echipa – ghidarea pilotului pentru a parcurge traseul conform Road Book, fără a avea distante neparcurse sau părăsiri de traseu. Are în plus niște responsabilități, acelea de a verifica traseul la pas pentru a găsi trasa cea mai bună pentru mașină, să pună troliul atunci când mașină este în incapacitate de a se mișcă prin forte proprii și aici e foarte important să învețe cum să facă acest lucru corect atât fata de mediul înconjurător cât și fata de poziția mașinii astfel încât să nu o răstoarne.

Foarte importanta este și rapiditatea atât în mișcare când este jos din mașină pentru verificări și în vizualizarea trasei, cât și a urcării câteodată în genunchi și înfigând mâinile în pământ pe un perete aproape drept dar și în citirea Road Book-ului și dictarea pozițiilor către pilot.

Ne poți spune ce înseamnă adrenalina pentru voi, cei din ramura aceasta?
Nu stiu daca toți simt la fel, dar pentru mine adrenalina este simțită atunci când trecem pe o laterală înclinată pe partea mea, de exemplu. Sau când văd o mașină în fata și abia aștept momentul în care o depășim.

Noroi? Cum se încheie o zi după o astfel de Aventura?
O zi frumoasa se termina cu mult noroi. Pe noi și pe mașină! Iar apoi în parcul tehnic, cu povestirile fiecăruia despre propria aventura avuta în traseu. Cam așa se termina superbele zile ale unei competiții în Off Road, cu toată lumea adunata în jurul mașinilor povestind și reparând sau doar pregătind mașinile pentru următoarea zi sau pentru plecarea către casa de a doua zi.

Săptămână trei a proiectului GP24 Racing Ladies se încheie cu poveștile din munți ale Malinei, cea pentru care off-road-ul este un mod de viață, iar săptămână 4 vă debuta alături de un navigator cu experiență în campionatele naționale de raliuri.

Sursa: GP24 Author, Ana Maria Florea
Photocredit: Arhiva Personala Malina Petra / Comisia National de Off-Road
Sponsor:

Ați ajuns la finalul articolului. Echipa GP24 vă mulțumește pentru că l-ați citit și speram că v-a plăcut conținutul. Pentru mai mult content de calitate, știri și articole pertinente scrise de oameni pasionați de motorsport, vă recomandam să aruncați o privire pe pagina noastră de Facebook GP24 și să ne dați un like/follow pentru a fi mereu la curent cu noile evenimente din lumea motorsportului.

Pagina de Facebook GP24: Faceți clic aici pentru a vizualiza

Hamilton, DRS

Faceți clic pe imaginea de mai sus pentru a accesa site-ul GP24 PronoContest (https://gp24-pronocontest.ro/) unde puteți juca jocul de pronosticuri F1 100% gratuit și puteți câștiga premii interesante.

DON'T MISS

Andra Dozsa

Andra Dozsa

RELATED ARTICLES