Latest Posts

GP24 Racing Ladies: Întrebări și răspunsuri cu Carmen Poenaru

Vizualizări: 19815

Îmi amintesc foarte clar prima cursa pe care am văzut-o, acum 20 de ani, când am hotărât că raliurile vor fi pentru mine mai mult decât un hobby.

Materialul zilei 12 ne-o aduce alături pe campioana naționala în Campionatul Național de Raliuri în 2017, alături de Bogdan Marișcă. Carmen Poenaru a debutat în motorsport în anul 2007. Se descrie că fiind o persoană O persoană simplă, competitiva, ambițioasă, corectă și integră

De unde pasiunea ta pentru motorsport?
Nu pot să reperez în timp momentul când am conștientizat pasiunea pentru mașini, este undeva departe, în copilărie. Dar îmi amintesc foarte clar prima cursa pe care am văzut-o, acum 20 de ani, când am hotărât că raliurile vor fi pentru mine mai mult decât un hobby.

De ce copilot?
Dintotdeauna mi-a plăcut foarte mult să conduc și visam să devin pilot. Pe vremea aceea era foarte greu să te urci într-o mașină de curse în afara competiției. Foarte rar se făceau teste, nu exista shakedown. Am făcut presiuni să se permită invitat în dreapta în competițiile de viteza în coasta, fără rezultat.

GP24 Racing Ladies: Întrebări și răspunsuri cu Carmen Poenaru

Am ales să merg în dreapta pentru că mi se părea mult mai accesibil, doar pentru a înțelege ce se întâmplă într-o mașină de curse. Am avut norocul că prima mea cursa să fie alături de un pilot care m-a făcut să conștientizez importanta copilotului. Este foarte greu de explicat și de înțeles din afara ce înseamnă să controlezi ritmul unui echipaj pe proba speciala doar citind un caiet.

Experiență ta în motorsport este una vasta. Cum definești tu curajul?
Este foarte important că toți cei implicați în motorsport să conștientizeze riscurile la care se expun. Că să ai continuitate este nevoie de foarte multa pasiune. Și atunci toate aceste riscuri devin normalul activității noastre. Cei care ne privesc din exterior probabil considera că ești curajos doar pentru că te urci într-o mașină de curse, purtând atât de mult echipament de protecție. Cred că am curaj pentru că îmi doresc în continuare să evoluez, pentru că îmi impun să respect standarde înalte ale meseriei mele, pentru că nu mă abat de la principiile în care cred, pentru că muncesc mult că să fiu competitiva.

În colaborare cu unul dintre sponsorii echipei noastre de curse, putem oferi tuturor urmăritorilor noștri o reducere de 10 lei la orice produs comandat de pe tricoumania.ro folosind codul: gp24-10ron. (Acțiune valabilă pentru comenzi până la data de 31.12.2024)

 

Ce înseamnă pentru tine relația pilot-copilot?
Cred că ar fi suficient să spun că majoritatea echipajelor campioane mondiale s-au format încă de la începutul carierelor ambilor sportivi. Pe termen lung, aceasta înseamnă un cumul de componente: încredere, respect, compatibilitate, echilibru, puterea de a ierta și a trece peste greșeli sau momente dificile, capacitatea de motivare corecta a celuilalt.

Ce emoții aduce cu ea linia de start?
Dorință de a duce la bun sfârșit toate atribuțiile pe care mi le asum.

GP24 Racing Ladies: Întrebări și răspunsuri cu Carmen Poenaru

Ai vreun ritual anume înaintea probelor?
Am foarte multe, dar nu sunt bazate pe superstiții, ci pe ceea ce am de făcut în mașină de curse, gen așezarea și verificarea caietului, carnetului, roadbook-ului, etc.

Campioni Naționali în 2017 alături de Bogdan. Cum a fost experiență?
2017 a fost un an foarte intens și solicitant din multe puncte de vedere, care a avut că rezultat încununarea și recunoașterea tuturor eforturilor depuse de-a lungul timpului. Nu a fost un rezultat de conjunctura și chiar daca nivelul campionatului nostru nu se compara cu cele internaționale sau cu nivelul național al altor sporturi, este o mare bucurie pentru mine și cei apropiați mie și reprezintă apogeul carierei mele pe plan intern.

Ce ne poți spune despre sezonul 2012 și experiență din Campionatul European?
Cred că a fost anul maturizării mele că sportiv, dar și la nivel uman. A fost primul sezon în Campionatul European, am învățat foarte mult, a trebuit să compensam multe lipsuri legate de buget că să ne putem alinia decent la standardele unui campionat european, multe curse noi prin toată Europa, am reușit să căștig titlul de vicecampioana europeana la categoria 2 Roti Motrice și am continuat să avem rezultate bune, astfel că pilotul meu, Ekaterina Stratieva, a câștigat European Ladies Trophy în 2014, premiu ce s-a acordat doar femeilor pilot.

Ce le sfătuiești pe cele ce vor să își învingă frica și să practice acest sport?
Dacă cineva privește cu teama motorsportul, îmi vine greu să cred că poate să îl practice. Desigur că pot exista unele temeri, mai bine zis emoții, legate de tot ceea ce este nou, pentru reguli, lipsa de experiență, riscurile aferente, dar toate pot fi compensate prin pasiune.

GP24 Racing Ladies: Întrebări și răspunsuri cu Carmen Poenaru

Ce înseamnă adrenalină în ochii unui copilot?
Este foarte greu de explicat… Sunt foarte multe senzații pe care le trăiești în mașină de curse și nu toate sunt frumoase. Că exemple: încrederea pe care o acordam cu ochii închiși celor care pilotează, momentele acelea în care continuam să citim dictarea, chiar daca mașină este prin șanț, momentele în care ai avut un raliu foarte bun și ai reușit să treci linia de finish, momentele în care te cuprinde disperarea pentru că nu găsești soluții atunci când ai probleme tehnice și știi că trebuie să fii calm și cerebral să poți evalua corect situația, etc.

Care sunt planurile tale pentru sezonul competițional 2020?
Ne dorim să concuram în Campionatul National și avem discuții pentru închirierea Fabiei R5, iar programul nostru se vă construi în jurul etapelor pe care le vor face clienții noștri. Avem în vedere o cupa monomarca în afara tarii, dar și unele etape de Campionat European.

Fiecare pasionată de motorsport din proiectul nostru, și nu numai, ne-a demonstrat că mai presus de toate există curaj, dorință de afirmare dar și o doză de nebunie.
Rămânem în nebunia caracteristică iar mâine vom avea alături o tânără pentru care motorsportul a devenit un stil de viață.

Sursa: GP24 Author, Ana Maria Florea
Photocredit: Arhiva Personală - Carmen Poenaru / RallyZoom.ro
Sponsor:

Ați ajuns la finalul articolului. Echipa GP24 vă mulțumește pentru că l-ați citit și speram că v-a plăcut conținutul. Pentru mai mult content de calitate, știri și articole pertinente scrise de oameni pasionați de motorsport, vă recomandam să aruncați o privire pe pagina noastră de Facebook GP24 și să ne dați un like/follow pentru a fi mereu la curent cu noile evenimente din lumea motorsportului.

Pagina de Facebook GP24: Faceți clic aici pentru a vizualiza

GP24 Author, Ana Maria Florea

Latest Posts

Don't Miss