Latest Posts

GP24 Racing Ladies: “Despre superputeri, curaj și emoții cu Dariana Mateuț”

Vizualizări: 36871

Dacă prin munca, acțiunile, poveștile sau faptele mele pot să aduc un beneficiu oamenilor din jur, mă declar fericită.

Ce este o femeie?
Nu este ușor de spus. Mai ales ca fiecare femeie deține propria “formula”. Dar se spun multe lucruri frumoase despre femei. Femeile sunt delicate, au simt artistic si estetic, sunt frumoase, înțelepte, prudente, curate, sufletiste, orientate pe relații si familie, capabile sa înțeleagă si sa ajute, sa susțină viata ființelor vulnerabile. In lumea Motorsportului le putem descrie ca fiind puternice, extrem de implicate, curajoase, luptătoare si foarte pasionate.

Cu Dariana am povestit in acest material despre provocările din viata de zi cu zi, despre viata de copilot dar tot odată si de organizator.

GP24 Racing Ladies: "Despre superputeri, curaj și emoții cu Dariana Mateuț"

De unde pasiunea ta pentru Motorsport?
Vă mulțumesc pentru minunata șansă de a acorda primul meu interviu.Întotdeauna am avut o puternică legătură cu mașinile. O atracție, o fascinație. Am făcut cunoștința cu ele încă din copilărie. Îmi amintesc cu drag faptul că întotdeauna au existat mașini în curtea familiei.

Una dintre cele mai atipice amintiri olfactive pe care le am, se leagă de mirosul vinylului din Dacia bunicului. Și apoi, am întipărită în memorie: fascinația pentru primele geamuri electrice ale unui Fiat Croma, mirajul primelor suspensii hidraulice ale unui Citroen BX și în special, farmecul aparte a jantelor de pe Olcitul părinților.

Cu lumea Motorsportului românesc am avut prima oara contact, în jurul vârstei de 15 ani, când am avut ocazia de a participa la ediția din 2002 a Raliului de la Baia Mare. Acolo, am văzut-o pe navigatoarea Oana Țăranu cât și echipajul feminin Carmen Berghea – Gabriela De Reu.
A încolțit în mintea mea întrebarea dacă, oare, și eu aș putea fi atât de temerară. Ulterior mi-am demonstrat că pot!

În colaborare cu unul dintre sponsorii echipei noastre de curse, putem oferi tuturor urmăritorilor noștri o reducere de 10 lei la orice produs comandat de pe tricoumania.ro folosind codul: gp24-10ron. (Acțiune valabilă pentru comenzi până la data de 31.12.2024)

 

Neavând până atunci cunoștințe în domeniul automobilismului, am rămas uimită, recunosc, de curajul prezențelor feminine și am decis să mă documentez, atât cât permitea fluxul informativ al vremii, despre … „Raliu” – ceea ce, din păcate, în România, este termenul universal folosit pentru a defini generic motorsportul.

Această ramură sportivă, care de multe ori nu are deloc de a face cu ceea ce auzeam în mass-media și era, poate, considerată sau etichetată ca fiind „teribilism” practicat în circulație deschisă și nicidecum sportul complex, solicitant și organizat, care este de fapt.

Ulterior am investigat și celelalte interesante ramuri ale motorsportului, am devenit interesată de arbitraj, de programe de instruire pentru siguranță și de psihologia performantei în sport. În adolescenta am descoperit cu firească lejeritate plăcerea condusului. Probabil toate acestea s-au întrepătruns și așa a început înclinația spre motorsport, spre concursurile automobilistice.

GP24 Racing Ladies: "Despre superputeri, curaj și emoții cu Dariana Mateuț"

Ce înseamnă curaj în viziunea Darianei?
Oh, curajul! Aceea putere totală! Toate virtuțile omului se întrepătrund și se întâlnesc în curaj. Curajul este încrederea în forțele proprii.

Combinezonul iți dă super puteri?
Chiar supranaturale, aș vrea să cred! Odată îmbrăcat combinezonul, pe lângă faptul că este un echipament de protecție, chiar daca nu este cel mai „fashionable” obiect vestimentar, mă învăluie și îmi certifică aceea forța interioară nebănuita, acea abilitate unică, specifică fiecărui om.

Super puterea nu este numai un talent, o abilitate, ci este o mentalitate, un mod de a gândi, un mod de a fi care se răsfrânge pe tot ceea ce atingi. Este unică, la fel că o amprentă, face parte din „brandul” tău. Este acea calitate care îi face pe ceilalți să spună: „Știi cine ar fi bun la asta…?” sau „Ar trebui să-l chemăm pe X-ulescu. Ar ști exact ce trebuie să facă!”

Cât de importanta este legătură dintre pilot-navigator și mășînă?
Esențială! Trebuie să existe un echilibru între pilot, navigator și mășînă. Aici aș menționa și echipa tehnică. Când toate acestea se aliniază, succesul este garantat.Totodată, fără a avea încredere în talentul pilotului, în dictarea copilotului, în siguranța și fiabilitatea mașinii de competiție, nu se vor vedea rezultatele. Un echipaj, fără încredere, este că o mășînă fără combustibil. Într-un echipaj este vital că ambii membrii să aibă o relație bazată pe respect, luciditate și dedicare completă.

Pantofi cu toc sau ghete de curse?
Ambele!

GP24 Racing Ladies: "Despre superputeri, curaj și emoții cu Dariana Mateuț"

Te consideri superstițioasă?
Absolut deloc! Eventual tipicară și perfecționistă.
Știu că succesul se atinge prin multă muncă și nu pun eșecul pe seama faptului că am luat șosetele pe dos și definitiv nu cred în mitul pisicilor negre. Ba chiar, îmi plac foarte mult!

Femei în motorsport. Cum reușești să faci fata acestor stereotipuri?
Nu contest că în trecut, existau rolurile tradiționale și stereotipurile de gen, domenii „mai adecvate” pentru femei sau sporturi considerate tipic „masculine” sau „feminine”. Personal, am fost crescută și educată să am încredere în forțele proprii, refuz să mă las ghidată de prejudecăți și condamn discriminarea.

Dacă revenim la motorsport, tocmai numărul semnificativ de prezențe feminine pe care le-ați intervievat în aceasta lună, demonstrează implicarea tot mai numeroasa a femeilor în toate ramurile motorsportului și ar trebui să reducă semnificativ stereotipurile și discriminarea de gen, promovând astfel egalitatea. Iar pentru cei care încă mai dezbat acest subiect, în special în societatea moderna în care trăim, îi invit să facă o incursiune în trecut și să citească despre Bertha Benz, care în 1888 a condus primul automobil prototip, într-o excursie istorică de peste 200 de kilometri și care, cu o ingeniozitate desăvârșită a deblocat o valvă cu un ac de la propria pălărie, a peticit un motor supraîncălzit cu jartiera și pe măsură ce frânele din lemn se uzau, le-a îmbrăcat cu tălpi de piele, de la pantofarii întâlniți de-a lungul drumului parcurs de ea.
Iar dacă acele vremuri par prea îndepărtate, folosiți cu încredere internetul și documentați-vă despre Michel Mouton cât și despre neînfricatele doamne din Raliului Dakar.

Știm că ai și câteva evenimente organizate, despre ce este vorba?
Evenimente se pot face doar alături de oameni profesioniști, creativi și implicați. Am beneficiat enorm de puterea echipei unite de aceeași pasiune.Fie că a fost vorba despre organizare de evenimente sportive, evenimente de educație rutieră și pentru sănătate, evenimente de arbitraj, campanii de responsabilizare sociala din punct de vedere al conduitei în trafic, workshop-uri interactive sau alte activități de voluntariat.

Am avut norocul de a fi susținută și încurajată să pun în practică ideile avute și astfel a luat naștere: „Drumul, prietenul meu!” – proiect de Educație Rutiera și pentru Sănătate aplicat în școli și grădinițe, „MiniMedic” – proiect de promovare a măsurilor de prim ajutor de bază, „Micii Piloți” – proiect care încurajează practicarea sporturilor cu motor numai în cadru organizat și sub supraveghere oficială și susține comportamentul defensiv al tuturor participanților la traficul rutier, fie ei pietoni, bicicliști sau șoferi, pentru reducerea numărului de accidente de pe șosele.

GP24 Racing Ladies: "Despre superputeri, curaj și emoții cu Dariana Mateuț"

Aș vrea să menționez, încă odată, echipa din spatele evenimentelor, deoarece merită toată considerația pentru efortul depus. Asociația ‘Clubul Sportiv Daniela Zaharie’, alături de membri, arbitri, sportivi și voluntari își pun la dispoziție timpul și efortul pentru a organiza evenimente deosebite, precum „Campionatul de AutoSlalom Timiș” – competiție cu probe speciale de îndemânare deschisa tuturor sportivilor amatori și etape din cadrul „Campionatul Europei Centrale și de Est la Orientare” – concursuri tehnico-aplicative de orientare, la care, vă îndemn să luați parte.

Cum reușești să depășești momentele mai puțin plăcute din Rally dar și din viată de zi cu zi?
Deși mi-aș dori că viată mea și a tuturor persoanelor dragi mie să fie mereu roz, acel roz, știu că viața este minunată când nu te temi să o trăiești așa cum vine, cu bune și mai puțin bune, cu urcușuri și coborâșuri.

Sunt fericită încă din clipa în care deschid ochii dimineața iar atunci când se întâmplă să apară momentele mai puțin plăcute sper că timpul îmi vă oferi șansa să dobândesc înțelepciunea necesară, vindecare și realinierea, pe toate planurile.

Sunt o realistă și pentru mine, lucrurile palpabile sunt cele credibile. Analizez unde am greșit și continui să mă perfecționez până ajung a fi cea mai bună versiune a mea.

GP24 Racing Ladies: "Despre superputeri, curaj și emoții cu Dariana Mateuț"

Prin prezența ta în lumea motorsportului ești un model demn de urmat. Ce sfat ai pentru cele ce vor să pășească în aceasta lume?
Mereul mi s-a părut important să stau pe lângă oameni care să mă inspire și de ale căror sfaturi și învățăminte să țin cont. Cu trecerea timpului m-am înconjurat de oameni valoroși pe care îi stimez și apreciez pentru munca depusă, rezultatele obținute sau pur și simplu pentru principiile frumoase și valoroase pe care le promovează, indiferent de domeniu.Personal, nu îmi este foarte comod să mă văd că fiind un model.

Dacă prin munca, acțiunile, poveștile sau faptele mele pot să aduc un beneficiu oamenilor din jur, mă declar fericită. Iar pentru cele ce își doresc să pășească spre Motorsport pot doar să le încurajez să își urmeze ambițiile, să se implice cu maximă seriozitate și încredere. Lumea Motorsportului solicită autocunoaștere, observație, curaj, deschidere și trebuie să aibă convingerea că pot reuși. Totul este … imposibil de posibil!

GP24 Racing Ladies: "Despre superputeri, curaj și emoții cu Dariana Mateuț"

Vă mulțumesc pentru oportunitate și mă bucura faptul că mă alătur seriei de articole despre prezentele feminine din motorsport.

Fiind Martie, luna în care suntem puțin mai alintate decât de obicei, în loc de încheiere aș vrea să dedic acest articol mamei mele și tuturor femeilor. Să fiți vesele, doamnelor și să aveți o lună a femeii, așa cum meritați! Ziua de mâine ne vă duce pe tărâmurile etapelor de rally, alături de o prezența extrem de experimentata și curajoasa.

Sursa: GP24 Author, Ana Maria Florea
Photocredit: Arhiva Personala Dariana Mateuț / ABimages.ro / Rallyzoom.ro / Vali Vasiliu / Sabin Cercel Photography
Sponsor:

Ați ajuns la finalul articolului. Echipa GP24 vă mulțumește pentru că l-ați citit și speram că v-a plăcut conținutul. Pentru mai mult content de calitate, știri și articole pertinente scrise de oameni pasionați de motorsport, vă recomandam să aruncați o privire pe pagina noastră de Facebook GP24 și să ne dați un like/follow pentru a fi mereu la curent cu noile evenimente din lumea motorsportului.

Pagina de Facebook GP24: Faceți clic aici pentru a vizualiza

GP24 Author, Ana Maria Florea

Latest Posts

Don't Miss