Latest Posts

„GP24 Racing Ladies” cu Patricia Sirbu-Marculet, pilot în Campionatul National de RallyCross

Vizualizări: 24720

Luna martie marchează o serie de evenimente dedicate femeilor, precum 1 Martie și Ziua internațională a femeii. În această lună, vom avea interviuri cu femei remarcabile prezente atât în motorsportul național, cât și în cel internațional. Unele dintre ele sunt de prezențe regulate la volan, altele pe scaunul din dreapta din postura de copilot, iar altele se ocupă de partea de organizare a curselor și evenimentelor din lumea motorsportului. Vrem să folosim luna martie că ocazie ideală pentru a pune femeile în centrul atenției. Următoarea femeie din această serie „GP24 Racing Ladies” este Patricia Sirbu-Marculet, care la vârsta de 17 ani a acumulat deja experiență în RallyCross, participând la Campionatul Național de Slalom Paralel în 2021.

RallyCross

Când ați debutat în Motorsport? Și ce ne puteți spune despre prima dvs. experiență?
Am pășit pentru prima data în lumea motorsportului în postura de pilot în primăvara anului 2019, când aveam 15 ani. Am luat startul în cadrul Campionatului National de Rallycross. Pot spune că a fost o experiență unica și de neuitat, pentru că a fost un weekend în care am trecut prin foarte multe stări și emoții: de la fericire și extaz datorita clasării pe prima poziție în calificări până la tristețe și dezamăgire din cauza abandonului tehnic din finala.

Ce te-a determinat să alegi această disciplină de RallyCross și de unde ai obținut pasiunea pentru ea?
Pasiunea a existat de mult în familia tatălui meu, plecând de la străbunicul care a pus bazele uzinei de automobile ARO Câmpulung, cu bunica care mă susține de pe margine ori de cate ori este posibil și continuând cu tatăl meu, pasionat de mașini, care a cochetat cu ideea activității de pilot de când făcea parte din echipa campionului național George Grigorescu; nu a existat niciodată un plan că eu să particip la curse, deși iubesc mașinile de mica și am învățat să conduc la vârstă de 13 ani având-o alături pe mama mea.
Toată aceasta aventura a început când împreună cu tatăl meu am susținut un prieten la o competiție motorsport. A fost momentul în care am preluat adrenalina competiției astfel că în primăvara următoare și eu și tatăl meu eram aliniați la start, la prima cursa din viață noastră, în calitate de piloți.

RallyCross

Ce ne puteți spune despre celelalte interese și hobby-uri?
Motorsportul îmi ocupa o bună parte din timp, dar când nu sunt la curse, pe circuit sau la antrenament, de obicei gătesc sau mă bucur de o carte buna.

Cum ați descrie pasiunea dvs. pentru Motorsport, și ce o menține în viață?
Motorsportul este adrenalina, libertate, determinare, munca și multe altele. Dorință de-a performa, de-a fi mai bun mâine decât azi, de-a încercă și alte ramuri ale motorsportului fac că aceasta pasiune să fie mereu vie. Voință este primordiala însă totul este lucru în echipa: fără o susținere emoțională și materiala din partea familiei, sponsorilor și prietenilor, nu aș putea să practic acest sport minunat.

În colaborare cu unul dintre sponsorii echipei noastre de curse, putem oferi tuturor urmăritorilor noștri o reducere de 10 lei la orice produs comandat de pe tricoumania.ro folosind codul: gp24-10ron. (Acțiune valabilă pentru comenzi până la data de 31.12.2024)

 

RallyCross

Ai emoții înainte, în timpul sau după o cursă și, dacă da, cum te descurci cu acele emoții?
Da, emoțiile sunt prezente înaintea cursei. Dar după ce mă așez în grila de start, acestea se transforma în putere, în ceva benefic, ce îmi permite să mă concentrez la cursa și să dau tot ce e mai bun.

Care sunt obiectivele tale sportive pentru sezonul 2021 și cum au fost acestea influențate de Covid-19?
Anul 2021 aduce noutăți în ceea ce privește activitatea mea în acest sport. Voi face trecerea de la Rallycross la Campionatul National de Slalom Paralel. Obiectivul este să obțin un loc în primii trei clasați și să îmi îmbunătățesc stilul de pilotaj. Covid-19 a afectat foarte mult anul competițional trecut, generând o activitate diminuata pentru antrenamente și pentru competiția în sine. Cred că acest sezon nu vă mai fi atât de impactat de pandemie, acest lucru aplicându-se și obiectivelor mele pentru sezonul actual.

RallyCross

Care este cea mai mare provocare pentru tine în conducerea unui vehicul de curse și cum ai parte de goana de adrenalină?
Sunt foarte multe lucruri care se întâmplă într-o mașină de competiție în timpul unei curse, de la indicațiile antrenorului, atunci când sta în dreapta, până la grija pentru starea mașinii. Acordarea atenției tuturor acestor aspecte poate deveni uneori dificila.

Adrenalina este prezenta pe tot parcursul cursei, dar eu consider că la început este apogeul, atunci când toate mașinile sunt aliniate pe grila și se da startul. Primele secunde, acelea în care mașinile merg în paralel, sunt după părerea mea cele mai tensionate.

Doriți să vă împărtășiți cel mai special moment în Motorsport cu noi?
Momentul cel mai special a fost cu siguranță în toamna anului trecut atunci când am obținut la ultima etapa de Rallycross locul 1. A fost un moment pe care îl așteptam. Nici nu pot exprima în cuvinte cât de fericita am fost în momentul în care am văzut în fata ochilor acel steag mare și roșu cu sigla Ferrari, ce anunță finalul cursei.

RallyCross

Dacă ați putea participa la un eveniment Motorsport oriunde în lume, de o singură dată, fără să vă îngrijorați de buget, care ar fi?
Cu siguranță mi-ar fi foarte greu să aleg doar unul, deoarece sunt foarte multe evenimente extraordinare la care mi-ar face placere să particip, însă aș dori să merg la cursa de Formula 1 de la Monaco.

Din păcate, o carieră în Motorsport nu este făcută doar din momente frumoase, ci și din unele dificile. Cum te descurci cu acele momente și vrei să ne dai un exemplu?
Așa este, momentele neplăcute fac parte și din acest sport. De-a lungul celor doi ani petrecuți la Rallycross am avut parte și de astfel de evenimente. Unele au fost cauzate de probleme tehnice, altele de incidente din timpul concursului. Când vine vorba de un incident care nu tine de mine sau de mașină mea, ci de un alt concurent, consumul nervos este foarte mare dar încerc să mă concentrez pe ceea ce am de făcut în continuare.

RallyCross

Cum te simți că femeie în lumea de Motorsport, tipic orientată spre bărbați?
Foarte bine, aș putea spune. Trebuie să recunosc că la început a fost puțin ciudat sentimentul să fiu într-o lume a bărbaților, dar cu timpul m-am obișnuit.

Vă simțiți în dezavantaj față de bărbați sau simțiți că trebuie să vă dovediți?
În timpul cursei mă băț de la egal la egal cu toată lumea, indiferent daca în celelalte mașini se afla fete sau băieți. Nu m-am simțit niciodată dezavantajata din cauza faptului că sunt fata. Din contra, a fi fata în acest sport este un avantaj.

RallyCross

Cine te vă susține în acest sezon?
Familia mea mi-a fost întotdeauna alături și mi-a oferit posibilitatea de a practica acest sport. Pe lângă echipa de sponsori, care m-a susținut și în sezonul precedent, alcătuită din  RepsolPilot, Consterra OptimEDB RentAviCompact și Voltaj, anul acesta se vor alătură echipei BOG Art Building Management și FABI Total Grup. Cât despre echipa partenerilor care mă susțin.

Pentru a urmări seria GP24 Racing Ladies, faceți clic AICI.

Sursa: GP24 Racing Ladies
Photocredit: De Bona Virgil / Ghigea Andrei
Sponsor:

Ați ajuns la finalul articolului. Echipa GP24 vă mulțumește pentru că l-ați citit și speram că v-a plăcut conținutul. Pentru mai mult content de calitate, știri și articole pertinente scrise de oameni pasionați de motorsport, vă recomandam să aruncați o privire pe pagina noastră de Facebook GP24 și să ne dați un like/follow pentru a fi mereu la curent cu noile evenimente din lumea motorsportului.

Pagina de Facebook GP24: Faceți clic aici pentru a vizualiza

GP24 Racing Ladies

Latest Posts

Don't Miss