Latest Posts

GP24 Inside privește înapoi la Brazilia 2009: Button dansează Samba

Vizualizări: 41782

În 2009, Jenson Button nu este doar un artist la volan cu o mare flexibilitate, ci și un matematician talentat. Acesta și-a câștigat singurul titlu mondial din carieră la jumătatea lunii octombrie printre mahalalele din São Paulo.

“Hei, unde e toată lumea?”

Ultima apariție a Campionatului Mondial de Formula 1 din 2009 nu a fost la fel de controversată ca cea din sezonul anterior, când Felipe Massa s-a aflat în al nouălea cer pentru aproximativ 30 de secunde după care Lewis Hamilton la adus din nou cu picioarele pe pământ.

Titlul lui Jenson Button a fost așteptat de luni întregi în 2009, a fost doar o chestie de timp până la sosirea finalului de sezon. Brawn BGP 001 cu difuzorul dublu, un design genial realizat de Ross Brawn și echipa sa de ingineri, este imbatabil în prima jumătate a sezonului. Cu șase victorii în primele șapte Grand Prix-uri, Button pune bazele ascensiunii sale pe tron de la São Paulo.

Britanicul nu și-ar putea dori un cadru mai frumos pentru festivități decât Autódromo José Carlos Pace, numit popular Interlagos. Fanii brazilieni sunt înnebuniți după Formula 1, adepți pasionați și de asemenea foarte zgomotoși. Un fost pilot din Formula 1 a afirmat că doar la São Paulo fanii care strigă din tribune pot fi auziți din cockpi-ul masinii. Iar situația de pe circuit nu era deloc diferită nici pe 18 octombrie 2009. JB, așa cum este el alintat de către prieteni, consideră că este atmosfera perfectă pentru o cursă spre titlul mondial.

Calculele matematice începuseră deja după pauză de vară. Button nici nu trebuia să câștige în Brazilia pentru a deveni campion mondial. Calificările însă, răvășite de ploaie l-au panicat un pic pe acesta. Ratează shootout-ul pentru pole înregistrând doar al paisprezecelea timp, coechipierul Rubens Barrichello este cel mai rapid. „M-am săturat”, spune Button. „Mă uitam la televizor în ultima parte a calificărilor și vedeam cel mai rău lucru care mi se putea întâmpla”.

GP24 Inside privește înapoi la Brazilia 2009: Button dansează Samba

În colaborare cu unul dintre sponsorii echipei noastre de curse, putem oferi tuturor urmăritorilor noștri o reducere de 10 lei la orice produs comandat de pe tricoumania.ro folosind codul: gp24-10ron. (Acțiune valabilă pentru comenzi până la data de 31.12.2024)

 

Demoni
Nervii se joacă, starea lui de spirit este sumbră. Dar în timpul unei cine într-un churrascaria cu familia și cei mai buni prieteni ai săi aduși direct din Anglia, demonii sunt izgoniți. „Am simțit energia revenind după tot acest sprijin”. În ultima vreme a fost greu, pot acum să recunosc: “Pentru că magia primei jumătăți a sezonului lipsește în cea de-a doua, am marcat o singură victorie și doar două podiumuri”.

În cursă, Button este de-a dreptul majestuos oferindu-ne o adevărată “vânătoare de oameni”. El pornește de pe locul paisprezece și urcă 5 locuri în primul tur, puțin ajutat și de o serie de accidente. „Toate amintirile bune și rele mi-au trecut prin cap în ultimul tur”, a spus Button după aceea. El a terminat cursa, oferindu-i lui Mark Webber a doua victorie de GP, “doar” pe locul cinci. Mai mult decât suficient pentru sfântul graal. „Aceasta a fost cea mai bună cursă a vieții mele, chiar dacă am terminat doar pe poziția a cincea”, spune el. „Am fost plin de emoții pentru că știam că trebuie să dovedesc ceva în ziua aceea”.

Button a fost extaziat pe podium, fanii brazilieni îi oferă simpaticului campion un tribut pe măsură. Când intră în sala de interviuri și se “târâie” în spatele microfonului, doar câțiva reprezentanți ai media așteaptă. Acest lucru trebuie făcut diferit, se gândește el și se grăbește în sala de presă unde toată lumea este ocupată cu scrisul din cauza diferenței de fus orar. „Hei, unde e toată lumea?” Button țipă de bucurie. „Nu vă puteți imagina cât de fericit sunt: iată campionul mondial, eu sunt campionul mondial. Și voi continua să strig asta toată noaptea! ”

Sursa: GP24 Guest-author Peter Robinson / GP24 Author Frank van Nunen
Photocredit: Formula One World Championship Ltd.
Sponsor:

Ați ajuns la finalul articolului. Echipa GP24 vă mulțumește pentru că l-ați citit și speram că v-a plăcut conținutul. Pentru mai mult content de calitate, știri și articole pertinente scrise de oameni pasionați de motorsport, vă recomandam să aruncați o privire pe pagina noastră de Facebook GP24 și să ne dați un like/follow pentru a fi mereu la curent cu noile evenimente din lumea motorsportului.

Pagina de Facebook GP24: Faceți clic aici pentru a vizualiza

GP24 Guest-author Peter Robinson / GP24 Author Frank van Nunen

Latest Posts

Don't Miss