Latest Posts

GP24 Inside: Despre motorsport, pasiune și responsabilitate alături de Cristian Setyar.

Vizualizări: 27901

Materialul de astăzi este dedicat unui alt pasionat din echipa Sport Masters Year 2012. Cristian Setyar sau… Sety după cum îl știe lumea, ne-a povestit cate puțin din experiențele lui din motorsport, despre ce înseamnă responsabilitate dar și cate puțin din cursurile de educație rutiera pe care le face alături de membrii echipei.

De unde pasiunea pentru motorsport?
Nu-mi amintesc exact, de mic copil am fost fascinat de tot ceea ce înseamnă mașini. Am visat mereu la momentul în care voi avea permis și mi-am dorit mereu să particip la WRC și Dakar. În schimb când mi-am luat permisul era moda NFS iar raliurile „ilegale” erau în vogă în lumea întreagă. În Timișoara era un fel de low budget dar addictive mod de a-ți exprima pasiunea și totodată un haos care crea în mod miraculos o oarecare siguranță.

După câteva locații private s-a instalat acest gen de activitate pe platforma cunoscută sub numele de „Iveco” iar la început eram câteva persoane și ne testam abilitățile într-o forma de competiție gen circuit. 20-30 de inconștienți. Ulterior s-a aglomerat și eram sute de inconștienți, dar ne puneam doar noi viața în pericol, izolat, departe de populația generala iar acest lucru era foarte important…

GP24 Inside: Despre motorsport, pasiune și responsabilitate alături de Cristian Setyar.

Erau la moda „liniuțele”, circuitul fiind deja imposibil de organizat datorită numărului mare de participanți. De-a lungul timpului au fost accidente, extrem de puține pentru ceea ce trebuia să fie, având în vedere ce se întâmplă acolo. Eu acolo am învățat să conduc rapid, să atac un viraj, și acolo am învățat să plec de pe loc de la linia de start în mod corespunzător. Existența acestui fenomen, care începuse să atragă participanți din alte orașe, a fost din punctul meu una lucru-mâine bun pentru traficul Timișorean. Tinerii își descărcau adrenalina acolo, după care veneau liniștiți în oraș.

Apogeul și interesul mare al timișorenilor pentru ceea ce înseamnă automobilism s-a văzut în decembrie 2013 la „marșul comemorativ Paul Walker” organizat alături de o mână de oameni minunați. Evenimentul a adus la fata locului peste o mie de autoturisme și mii de persoane, cifre venite din partea autorităților prezente. Atunci s-a văzut potențialul imens al orașului pentru competiții automobilistice desfășurate într-un cadru legal în Timiș. În niciun caz nu doresc să încurajez competițiile ilegale! Sunt o dovada de prostie și iresponsabilitate…iar competițiile respective la fel!

În colaborare cu unul dintre sponsorii echipei noastre de curse, putem oferi tuturor urmăritorilor noștri o reducere de 10 lei la orice produs comandat de pe tricoumania.ro folosind codul: gp24-10ron. (Acțiune valabilă pentru comenzi până la data de 31.12.2024)

 

În motorsport vorbim și despre emoții. Ce emoții aduce cu ea linia de start?
Am debutat în Motorsport în 2010 la prima competiție organizată de cei de la VSS pe circuitul de karting la Arad. De atunci și până în prezent, emoția este una singură, cea de eliberare. Din momentul în care se lasă steagul, se face semaforul verde, indiferent de cum luăm startul, tot ceea ce contează este să ajungem la sosire cât mai rapid posibil. Eu funcționez instinctiv. Dacă îmi las conștientul să intervină, să revină pentru o secundă la suprafața, am gafat.

E nevoie de o stare gen „Brain Off”. Am spus la plural, “luăm” pentru că cele mai frumoase momente din acest sport au fost cu Pernes Ovidius în dreapta mea. Avem zeci de mii de km în aceasta formație și știe exact cum să tempereze când simte că urmează să fac o tâmpenie. Avem o comunicare excelentă, ne-am simțit mereu bine și am avut momente foarte haioase împreună.

GP24 Inside: Despre motorsport, pasiune și responsabilitate alături de Cristian Setyar.

 

Aștept cu nerăbdare începerea Campionatului Europei Centrale de orientare unde voi forma un echipaj împreuna cu el și mama mea. Da, am convins-o și pe ea să participe la astfel de evenimente. În ultimul an a concurat în cadrul evenimentelor CEC Ori Cup dar și a celor SMY20120. La Autoslalom am concurat pe același autoturism și observ progrese de la eveniment la eveniment. Este unic sentimentul de a-ți vedea propria mama învățând acest sport.

Sport Masters Year 2012. Consideri că evenimentele organizate sub egida clubului vin în ajutorul tinerilor ce vor să-și descopere și cultive pasiunea pentru motorsport?
Exista o celebră replică în cadrul publicului care asista la competițiile automobilistice, „Pff, dacă venea frate-miu cu BMW-ul…” Fiind un campionat care oferă posibilitatea de a debuta în automobilism cu costuri reduse, oferim fratelui cu BMW-ul șansa de a ne arata de ce e în stare. Campionatele locale de acest gen sunt binevenite.

Oferă „marilor” șoferi ocazia de a cobori înapoi pe pământ după ce se găsesc la coada clasamentului și observa că e mult mai greu decât se vede de pe margine. În acel moment devin interesați de progres iar pe parcurs se conving singuri că strada nu este locul potrivit pentru curse. Să nu uitam, campionatele regionale au fost cele care ne-au adus mulți dintre piloții mari actuali.

Ce înseamnă adrenalina în viziunea ta?
Adrenalina este cea care transforma acea secundă dintr-un accident într-un minut. Vă spun din experiența, a durat câteva minute să ajung dintr-un sens giratoriu din Oradea până în câmpul de lângă, la vreo 30 de metrii. O banală greșeală pe care o vedeam la alții și nu înțelegeam cum o poți face…Adrenalina, de asemenea este cea care ne face mult mai rapizi în gândire și reacții la nevoie. Competițiile automobilistice se bazează foarte mult pe adrenalina și de cele mai multe ori creează ceea ce noi numim dependenta. De aceea cei care se apuca de acest sport își doresc să continue.

GP24 Inside: Despre motorsport, pasiune și responsabilitate alături de Cristian Setyar.

Cum reușești să faci fata tuturor evenimentelor mai puțîn plăcute?
Sunt o persoana realista, pozitiva și totodată foarte impulsiva. Încerc să controlez ultima parte cât de bine pot. Acest sport nu m-a dus încă în pragul de a ceda. Exista uneori momente de dezamăgire, dar sunt parte din competiție. Am pierdut alături de Pao(Ovidius) un podium din cauza unei singure greșeli după un parcurs excelent. Am înlocuit rapid dezamăgirea cu umorul și a rămas o amintire frumoasă. De fapt aceasta este rețetă, zâmbește și căuta mereu partea comica din fiecare situație.

Vezi motorsportul că pe un mod de exprimare, o eliberare?
Fiecare om este un artist. Exista oameni care fac parte din motorsport din simplu motiv pentru că își permit sau pentru că este „cool”. În schimb noi, cei care punem pasiune și sentimente în acest sport, ne-am găsit arta. Aceasta în sine reprezintă un mod de exprimare. În final, fiecare artist vă avea capodopera proprie, trebuie doar să continue, să persiste.

Ce ne poți spune despre sezonul 2019 al echipei SMY 2012?
Sezonul 2019 a fost un sezon mai mult axat pe organizarea competițiilor. E ceva relativ nou pentru noi, încercăm să perfecționam totul să învățam de la eveniment la eveniment. Nu este ușor să organizezi, ai multe responsabilități, multe sarcini și de regula puțini oameni. Trebuie să ajungem la un standard înalt în timp ce păstram costurile de participare cât mai reduse pentru echipaje. Am organizat un campionat care s-a terminat cu bine și ne bucurăm foarte mult. Doresc să mulțumesc atât echipei cât și sportivilor care au fost alături de noi în 2019 pentru tot ceea ce am reușit împreună.

Pe plan de participări la evenimente, am avut etapele de CNVC 2 unde ne-a reprezentat Potocean Răzvan obținând rezultate foarte bune. Am avut și participările pe întreg sezonul a clasicelor echipaje din CEC Ori Cup unde am obținut prin Ovidiu Bobu și Ciclovan Adrian locul 2 la final de an per competiție întreagă iar pe segmentul de îndemânare eu alături de mama mea Setyar Cornelia am reușit să urcăm pe locul 3 al podiumului.

GP24 Inside: Despre motorsport, pasiune și responsabilitate alături de Cristian Setyar.

Ambele au fost cele mai bune clasări ale echipei noastre de când ne-am implicat în acest tip de competiție. O recomandăm tuturor, indiferent de vârstă, te provoacă psihic foarte mult iar atmosfera și oamenii sunt minunați. Nu ai nevoie decât de răbdare să înveți și o mașină de strada.

Cum a luat naștere clubul sportiv?
Nu sunt în măsură să dau detalii, eu nefăcând parte din club în acea perioada, însă m-am apucat de automobilism mai serios în 2015 la insistențele lui Popa Claudiu (Speedy).
Era vorba de o singură prezenta, la o competiție….dar am ajuns să nu ratez niciuna din acel campionat. La un moment dat am ajuns să facem parte din aceasta echipa, sincer nici nu mai știu cum pentru că alături de Pao eram niște rookies și nu visam la așa ceva. Deodată ne-am trezit înconjurați de oameni minunați care au contribuit la toate performanțele obținute până în prezent.

Educație rutieră. Ce vă propuneți prin aceste evenimente?
Educația rutieră, un subiect delicat. Nu ar trebui să facem asta. Instituțiile de învățământ ar fi trebuit să se ocupe de acest aspect de foarte mult timp. Însă și la aceasta ora, Educația rutieră lipsește din programa școlară. Suntem una din țările cu cele mai multe accidente rutiere și rata a mortalității din Europa. Încercam să oferim copiilor accesul la informație, să oferim informația într-un mod atractiv.

De aceea o corelam cu evenimentele sportive organizate de noi. Dorim că după ce trecem pe la ei, copiii să fie mai prevăzători și mai civilizați în trafic, păzindu-se ei singuri de pericolele aferente circulației rutiere. Accesul nostru la ei este limitat dar sperăm că acțiunea noastră să fie acea prima piesa de domino care să împingă sistemul de învățământ să facă acest pas spre normalitate.

GP24 Inside: Despre motorsport, pasiune și responsabilitate alături de Cristian Setyar.

Ce sfaturi ai pentru cei ce vor să își fructifice aceasta pasiune într-un cadru legal?
Le doresc tuturor să se înscrie și să participe cu autoturismul personal la o etapa organizata de echipa noastră. Dacă se simt în largul lor e foarte important să își achiziționeze o mașină pentru a o dedica strict acestui sport. O mașină care să le placa, chiar și de câteva sute de euro dar când o lovesc să nu rămână fără mașină de uz zilnic. Da, termenul este „când” pentru că împingându-te spre limite vor face o greșeală la un moment dat și o vor lovi. Toți am făcut asta, face parte din joc dar vei și trata mai deschis competiția și îți vei permite să îți asumi mai multe riscuri care vor influența pozitiv timpii rezultați.

În materialul următor din cadrul seriei dedicate Sport Masters Year 2012 vom descoperi o poveste la fel de interesanta despre curaj, adrenalina, pasiune dar și responsabilitate.

Sursa: GP24 Author, Ana Maria Florea
Photocredit: Arhiva Personală - Cristian Setyar / Dan Strauti
Sponsor: Sport Masters Year 2012

Ați ajuns la finalul articolului. Echipa GP24 vă mulțumește pentru că l-ați citit și speram că v-a plăcut conținutul. Pentru mai mult content de calitate, știri și articole pertinente scrise de oameni pasionați de motorsport, vă recomandam să aruncați o privire pe pagina noastră de Facebook GP24 și să ne dați un like/follow pentru a fi mereu la curent cu noile evenimente din lumea motorsportului.

Pagina de Facebook GP24: Faceți clic aici pentru a vizualiza

GP24 Author, Ana Maria Florea

Latest Posts

Don't Miss