Alin Zaharie ne-a povestit astăzi despre ceea ce înseamnă responsabilitate, curaj dar și organizarea evenimentelor. Alături de el am povestit despre ce înseamnă viață la curse, despre cum a luat naștere Asociația Alin Zaharie – „Îmi place să văd oameni în lupta cu secundele… „Club Sportiv Daniela Zaharie”.
De unde pasiunea pentru motorsport?
A început că “telepasiune”, urmărind cursele de F1 la televizor. Încă îmi amintesc victoria lui Thierry Boutsen pe Ungaroring (1990). Contactul direct cu automobilismul sportiv a venit undeva prin anul 2002 când, la invitația unui prieten, am participat că voluntar la o competiție locală. Începând de atunci, implicarea mea în motorsport a crescut constant și am strâns în „palmares” peste 300 de participări la evenimente sportive locale, naționale și internaționale în diverse ipostaze (arbitru, organizator, pilot sau navigator).
Ce înseamnă curaj în viziunea unui organizator de evenimente?
Exact că în DEX: „pasiunea pentru a întreprinde ceva”. Știu că nu sună foarte spectaculos dar cam asta este: pasiune.
Cum definești tu termenul de responsabilitate?
Preocuparea constantă pentru siguranța tuturor persoanelor implicate, fie că sunt arbitri, voluntari, sportivi sau spectatori.
Descrie-ne pasiunea ta pentru motorsport.
Îmi place să văd oameni în lupta cu secundele sau cu punctele, încercând să „stoarcă” ultimul strop de performanță din materialul de concurs. Îmi place să văd sportivi pe podium, bucurându-se de rezultatul obținut și îmi place să îi văd aplaudați de toți ceilalți participanți.
În colaborare cu unul dintre sponsorii echipei noastre de curse, putem oferi tuturor urmăritorilor noștri o reducere de 10 lei la orice produs comandat de pe tricoumania.ro folosind codul: gp24-10ron. (Acțiune valabilă pentru comenzi până la data de 31.12.2024)
Cum se simte adrenalina din mașină de curse?
Adrenalina se simte foarte bine și este benefică dacă este ținută sub control. Siguranța trebuie să fie în permanență pe primul loc.
Să vorbim despre clubul sportiv Sport Masters Year 2012. Cum a luat naștere?
Echipa “Sport Masters Year 2012” a fost înființată în 7 iunie 2012 de către Daniela Zaharie. Numele ales are legătura cu scopul inițial: să promoveze performanțe sportive Românești mai puțîn cunoscute în țară. În acest sens, pe mașina cu care concura Daniela la vremea respectivă a fost inscripționat un text despre performanța obținută de Nuța Olaru la o competiție din Colorado, UȘA.
După accidentul în care și-a pierdut viața, lucrurile s-au schimbat un pic. Echipa activează cu succes până în prezent iar “Sport Masters Year 2012” este marcă înregistrată a Asociației „Clubul Sportiv Daniela Zaharie”
Ce ne poți spune despre evenimentele de educație rutiera organizate sub egida clubului?
Preocuparea pentru siguranța rutieră a început cândva în 1986 și a crescut pe parcursul timpului, odată cu dobândirea permisului de conducere (1996), debutul în automobilismul sportiv (2002). În anul 2012, am înțeles că e nevoie de o implicare mai activă în tot ceea ce privește siguranța rutieră. În anul 2017 am deschis discuțiile privind o sesiune de informare a copiilor de la Școala Gimnazială Mașloc.
Discuțiile au fost concretizate printr-o vizita la Școala Gimnazială Mașloc unde le-am prezentat copiilor proiectul nostru de educație rutieră și pentru sănătate „Drumul, prietenul meu!”, întocmit de Dariana Mateuț, și 2 mașini de concurs. Reacția copiilor, a autorităților publice locale din Mașloc și a conducerii Școlii Gimnaziale Mașloc ne-a arătat clar că suntem pe drumul cel bun.
Pasul următor a fost prezentarea proiectului la nivelul Inspectoratului Școlar Timiș iar de atunci peste 3000 de copii din Mașloc, Deta, Denta, Gottlob, Giroc, Periam și Arad au beneficiat de prezentările organizate de noi.
Ce ne poți spune despre etapele de orientare turistica la care participi?
Sunt concursuri extrem de spectaculoase pentru echipajele participante, se desfășoară pe drumuri publice cu respectarea strictă a regulilor de circulație valabile. Probele de orientare nu sunt, din păcate, foarte spectaculoase pentru public acesta fiind probabil principalul motiv pentru care nu sunt foarte populare.
Chiar și așa, cu răbdare și foarte multă muncă depusă la înțelegerea și explicarea regulilor, am reușit să organizam în Timișoara și împrejurimi 15 competiții de orientare iar eforturile noastre a fost răsplătite și sunt vizibile la nivel european. Datorită prezenței noastre constante din ultimii ani în The Central European ORI Cup, am primit dreptul de a organiza 2 etape în sezonul 2018.
Sezonul 2019 a fost cel mai bun de până acum: am avut din nou dreptul de organizare pentru 2 etape, am avut 4 echipaje înscrise în competiție și am reușit un loc 3 în clasamentul piloților și un loc 2 în clasamentul general.
Care sunt planurile echipei pentru sezonul 2020 privind organizarea de evenimente?
Pentru sezonul 2020 ne-am propus extinderea Campionatului de AutoSlalom Timiș la 7 etape, colaborarea pentru organizarea unei etape din Campionatul Național de Autoslalom, organizarea celor 2 etape din The Central European ORI Cup, organizarea Memorialului Daniela Zaharie și, desigur, continuarea programului de educație rutieră și pentru sănătate „Drumul, prietenul meu!”.
Avem în continuare în plan să sprijinim participarea sportivilor noștri la competiții locale, naționale și internaționale (Campionatul de AutoSlalom Timiș, Campionatul Național de AutoSlalom, Campionatul Național de Super Rally, Campionatul Național de Rally 2, Campionatul Național de Viteză în Coastă 2, The Central European ORI Cup și Campionatul de Orientare al Slovaciei).
Sezonul 2020 a debutat devreme prin participarea la prima etapă din Campionatul de Orientare al Slovaciei unde cel mai recent navigator al nostru, Mira Dumitrescu, a reușit un parcurs impecabil și s-a clasat pe un senzațional loc 2, în fața unor echipaje cu vastă experiență.
Din păcate, planurile noastre au fost perturbate serios de apariția pandemiei de Corona virus și de măsurile impuse de autorități. Profit de ocazie pentru a informa publicul că ținem legătura cu autoritățile publice locale, cu FRAS, cu IPJ Timiș, cu ISU Timiș și cu IJJ Timiș și depunem eforturile necesare pentru reprogramarea tuturor competițiilor propuse și desfășurarea lor în deplină siguranță de îndată ce pandemia vă fi adusă sub control și ne putem relua activitatea normală.
Știm că te afli și de cealaltă parte a baricadei concurând la etape.
Ce emoții aduce cu ea linia de start?
Emoțiile mele se îndreaptă de fiecare dată spre colegii mei, spre siguranța și performanța lor, principala mea preocupare fiind să le creez lor condiții optime de concurs.
Următorul material din aceasta serie ne vă aduce un pilot de Viteza în Coasta alături de care vom descoperi mai multe secrete ale acestei ramuri.
Sursa: GP24 Author, Ana Maria FloreaPhotocredit: Arhiva Personala Alin Zaharia / ABimages.ro / Rallyzoom.ro / Vali Vasiliu / Sabin Cercel Photography
Sponsor:
Ați ajuns la finalul articolului. Echipa GP24 vă mulțumește pentru că l-ați citit și speram că v-a plăcut conținutul. Pentru mai mult content de calitate, știri și articole pertinente scrise de oameni pasionați de motorsport, vă recomandam să aruncați o privire pe pagina noastră de Facebook GP24 și să ne dați un like/follow pentru a fi mereu la curent cu noile evenimente din lumea motorsportului.