Latest Posts

Fernando Alonso sau Sebastian Vettel, cine a fost mai bun?

Vizualizări: 21961

Dacă ar fi să facem un top al piloților din era post Schumacher, 3 piloți ar fi remarcați ca reperele acestei perioade. Lewis Hamilton se află în fruntea listei, iar în spatele lui Sebastian Vettel și Fernando Alonso prezintă fiecare argumente pentru a-l urma pe britanic. În acest articol încercăm să răspundem la această întrebare, Alonso sau Vettel?

Înainte de a-i compara pe cei 2 piloți voi aduce anumite date generale despre carierele pe care le-au avut. În cazul lui Fernando Alonso, spaniolul își continuă călătoria în Formula 1, însă consider că acești 22 de ani petrecuți în Formula 1 sunt suficienți pentru o comparație validă.

Fernando Alonso a avut un start fulminant al carierei. După un an petrecut la Minardi, spaniolul a fost ales pilot de teste la Renault și a fost promovat la echipă din 2003. La Marele Premiu al Ungariei, Alonso devenea cel mai tânăr pilot care a câștigat o cursă în Formula 1. După 2 sezoane de rodaj, a dominat categoric sezonul 2005 marcat de schimbări regulamentare, iar în 2006 l-a învins de maestrul Michael Schumacher după o luptă senzațională pentru titlu.

În 2007 a schimbat echipa și a ales McLaren. În acel sezon l-a cunoscut pe debutantul Lewis Hamilton, iar gloria sezonului trecut a fost ștearsă treptat. S-a întors la Renault în 2008, an care i-a adus 2 victorii. Sezonul 2009 va fi unul dezastruos pentru spaniol. Va încheia pe locul 9 în clasament și va pleca la Ferrari, echipă la care va pilota pentru următoarele 5 sezoane. Spaniolul a dus lupte la titlu în 2010 și 2012, însă în ambele cazuri Sebastian Vettel a ieșit învingător.

A doua perioadă la McLaren (2015-2018) nu va reprezenta un pas înainte. Fiabilitatea slabă a monopostului și lipsa de vână a propulsorului Honda vor reprezenta mari piedici pentru spaniol. În 2010 se va întoarce pentru o a treia perioadă la Renault. Va avea parte de un monopost rapid, nu un etalon, dar o mașină care se poate lupta sporadic pentru o clasare în top 5 în cursă.

alonso

Sebastian Vettel și-a început cariera în Formula 1 la Toro Rosso în anul 2008. Va impresiona rapid cu o victorie superbă la Monza și va fi promovat la Red Bull, echipă care îl va consacra. Acesta va fi vicecampion mondial al sezonului 2009, apoi va reuși 4 titluri mondiale consecutive. După un sezon 2014 sub așteptări, Vettel va merge pe urmele lui Schumacher la Ferrari unde avea obiectiv titlul mondial. Cu un monopost net mai lent ca Mercedes, germanul va avea 2 sezoane (2015-2016) solide.

În colaborare cu unul dintre sponsorii echipei noastre de curse, putem oferi tuturor urmăritorilor noștri o reducere de 10 lei la orice produs comandat de pe tricoumania.ro folosind codul: gp24-10ron. (Acțiune valabilă pentru comenzi până la data de 31.12.2024)

 

În următorii 2 ani se va lupta cu Lewis Hamilton pentru titlul mondial, dar campania Ferrari se va opri în fiecare an la jumătatea sezonului. Din 2019 cariera sa va decade treptat, fiind învins în mod regulat de tânărul coechipier Charles Leclerc. Va semna un contract cu Aston Martin, dar ultimii 2 ani din carieră nu vor fi la nivelul așteptărilor pentru german.

  • Victorii: Alonso-32, Vettel-53
  • Podiumuri: Alonso-98, Vettel-122
  • Pole-uri: Alonso-22, Vettel-57
  • Titluri: Alonso-2, Vettel-4

La

Inițial trebuie să menționez că această comparație prezintă urme puternice de subiectivitate. Îmi exprim propria opinie care ar putea să nu fie una universală. Pentru o analiză cât mai profesională am selectat câteva criterii: consistență pe parcursul carierei, pilotaj pe ploaie, performanțe cu mașini de titlu mondial, performanțe cu monoposturi modeste. La capitolul racecraft și performanță pe un singur tur ar fi imposibil să avem o concluzie.

  1. Consistență în timp

Fernando Alonso câștigă această rubrică. Spaniolul a dovedit la 42 de ani că se află în continuare în top 5 piloți ai grilei. Înainte de sezonul 2022, Alonso declara că se află într-o formă fizică excelentă, aspect vizibil și pe circuit. Mai mult decât atât, spaniolul se regăsește în fiecare an în topurile întocmite de publicații din toată lumea, iar acesta nu a fost învins valoric vreodată de un coechipier.

În altă ordine de idei, Sebastian Vettel nu a mai fost același pilot din 2019. Acesta a fost învins de Charles Leclerc la Ferrari, iar apoi a fost pilotul cel mai rapid de la Aston Martin, însă nu într-un mod devastator, mai ales în sezonul 2022. Nici în primele sezoane de la Red Bull nu l-a dominat pe Mark Webber. În sezonul 2010, australianul era lider în clasament înaintea finalei de la Abu Dhabi. Vettel a câștigat cursa și s-a încoronat pentru prima oară campion mondial.

2. Pilotajul pe ploaie

Sebastian Vettel și Fernando Alonso nu au fost cei mai abili piloți pe ploaie din istorie, însă ambii au reușit performanțe superbe. Începem cu Alonso. Cea mai bună performanță a sa rămâne Malaezia 2012, dar nici Hungaroring 2014 nu trebuie exclus. Recent, spaniolul a oferit o demonstrație incredibilă și în calificări la Montreal 2022, cu un loc 2 pe grila de start.

Sebastian Vettel a demonstrat încă din începutul carierei pe condiții mixte. La Monza în 2008 a obținut primul pole și prima victorie cu Toro Rosso, uimind tot paddock-ul. O altă demonstrație de pilotaj a fost cea de la MP al Braziliei din 2012 într-o luptă directă cu Alonso. Este foarte dificil să oferim un câștigător, eu aș miza pe Alonso.

Fernando Alonso sau Sebastian Vettel, cine a fost mai bun?

3. Performanțe cu mașini de titlu mondial

Pentru a stabili un învingător o să cerem ajutorul unor procentaje. Sebastian Vettel are 4 titluri mondiale, având în 6 sezoane (2010-2013, 2017-2018) un monopost abil pentru o asemenea luptă. Fernando Alonso deține 2 titluri mondiale, fiind în 5 sezoane (2005-2007, 2010, 2012) în lupta pentru campionat, cu mențiunea că în 2012 Ferrari a fost doar al treilea monopost de pe grilă ca viteză pură. Totuși, nici în 2017-2018 monopostul italienilor nu a fost etalonul pe grilă pe tot parcursul sezonului.

4. Performanțe cu monoposturi modeste

Să definim ce înseamnă un monopost modest. Prin această expresie mă refer la un monopost care nu a putut să conteze în mod normal în lupta pentru câștigarea unui GP. Alonso a întâlnit astfel de monoposturi în 2009, 2014, 2015-2018, 2020-2022. Sebastian Vettel a întâmpinat această situație în 2008, 2020, 2021-2022. În cazul lui Alonso nu am mai menționat sezonul 2001 în care a fost alături de Minardi.

Fernando Alonso a reușit să mascheze în nenumărate rânduri problemele monoposturilor mai problematice, mai ales în calificări. Vârfurile spaniolului sunt mai dese decât cele ale germanului și de cele mai multe ori chiar mai înalte. Este adevărat că Vettel a reușit curse senzaționale la Monza 2008 și Baku 2021, însă în cazul spaniolului aceste lucruri s-au întâmplat mai des.

Fernando Alonso sau Sebastian Vettel, cine a fost mai bun?

În 2014, Alonso a fost de 15 ori mai rapid în calificări decât coechipierul Kimi Raikkonen cu o medie a diferenței de peste 5 zecimi/tur. Între 2016 și 2018, spaniolul și-a dominat adversarii într-o manieră incredibilă, în ultimul sezon menționat terminând în fiecare cursă peste Stoffel Vandoorne. Este adevărat că în perioada Alpine a reușit mai puține puncte decât Esteban Ocon, însă recitalurile reușite de spaniol sunt mai importante.

Chiar dacă nu a reușit performanțe asemănătoare cu cele ale lui Alonso, Sebastian Vettel și-a dominat coechipierii în astfel de sezoane, doar în 2020 a fost învins de Charles Leclerc. Oricum trebuie să ținem cont că monegascul se află în top 3 piloți de pe grilă, iar la ora actuală este un pilot mai rapid decât Alonso.

În concluzie, după părerea mea, Alonso a fost un pilot mai complet decât Sebastian Vettel, însă atât spaniolul, cât și germanul au scris pagini importante în istoria Formulei 1.

  • Mai multe știri despre Campionatul Mondial de Formula 1 găsiți AICI
Sursa: GP24 Media / Ionut Popa
Photocredit: Formula 1 Fans Romania
Sponsor:

Ați ajuns la finalul articolului. Echipa GP24 vă mulțumește pentru că l-ați citit și speram că v-a plăcut conținutul. Pentru mai mult content de calitate, știri și articole pertinente scrise de oameni pasionați de motorsport, vă recomandam să aruncați o privire pe pagina noastră de Facebook GP24 și să ne dați un like/follow pentru a fi mereu la curent cu noile evenimente din lumea motorsportului.

Pagina de Facebook GP24: Faceți clic aici pentru a vizualiza

GP24 Media / Ionut Popa

Latest Posts

Don't Miss