Latest Posts

F1- Noul sistem de plafonare a bugetului F1 2026: Mai mulți bani pentru echipe pe seama angajaților?

Vizualizări: 6085

F1- Plafonul bugetar limitează bugetul disponibil al echipelor. Sistemul urmează să se schimbe din 2026. Mai mult buget – dar sunt incluși mai mulți angajați. Șefii echipelor nu sunt convinși.

În 2021, Formula 1 a introdus un plafon de buget pentru toate echipele. La acel moment, acesta era de 138 de milioane de euro. Regulamentul urmează să se schimbe din nou în 2026. În prezent, de exemplu, doar cei mai scumpi trei angajați se regăsesc sub plafonul bugetar. În 2026, vor fi incluși mai mulți angajați. Prin urmare, bugetul va crește și el la aproximativ 215 milioane de dolari. Este aceasta calea cea mai bună?

Buget, 1

Horner: Plafonarea bugetului nu trebuie să se facă în detrimentul angajaților din F1

Red Bull are în spate o controversă legată de plafonul bugetar. În 2021, echipa a încălcat regulamentul. Ca urmare, timpul în tunelul de vânt a fost redus. „Am învățat multe din plafonul bugetar. Ceea ce este important în 2026 este că angajații nu plătesc pentru aceste schimbări. Există o discuție despre ce anume va fi inclus în plafonul bugetar și ce este cu adevărat relevant pentru performanță”, a declarat Christian Horner, directorul echipei Red Bull.

„Oare o petrecere de Crăciun chiar îți face monopostul mai rapid? Dacă da, orice inginer ar prefera să aibă o aripă față decât o petrecere de Crăciun”, a continuat Horner. Prin urmare, se pune întrebarea câți angajați ai fiecărei echipe vor fi afectați de plafonarea bugetului.

Atunci când a fost introdus primul plafon bugetar, echipele de top, în special, au fost nevoite să renunțe la angajații lor sau să se mute la alte proiecte și echipe. Angajații Ferrari, de exemplu, s-au mutat la Haas sau la noul proiect Le Mans. Așadar, ce angajați sunt cu adevărat relevanți pentru performanța finală a echipei și care ar trebui, prin urmare, să intre sub incidența regulamentului? În prezent, doar cei mai bine plătiți trei angajați ai fiecărei echipe sunt incluși în plafonul bugetar.

În colaborare cu unul dintre sponsorii echipei noastre de curse, putem oferi tuturor urmăritorilor noștri o reducere de 10 lei la orice produs comandat de pe tricoumania.ro folosind codul: gp24-10ron. (Acțiune valabilă pentru comenzi până la data de 31.12.2024)

 

Buget, 1

Ce contează în Formula 1 și ce nu?

Șeful echipei Sauber, Alessandro Alunni Bravi, este îngrijorat în special de lipsurile din regulament care ar putea fi exploatate de către echipe. „Scopul va fi să evităm zonele care pot fi interpretate diferit de către echipe. Mai presus de toate, ce sunt sau nu sunt activitățile din Formula 1″, a declarat șeful echipei.

În fiecare an, toți inginerii echipelor de Formula 1 încearcă să găsească lacune în regulamentele tehnice pentru a fi cu un pas înaintea concurenței. Dacă o echipă ar găsi o astfel de lacună în regulamentul financiar și ar putea astfel să cheltuiască mai mulți bani, ar fi fatal.

„Un alt obiectiv este de a crea o concurență loială, în special în domeniul construcției mașinilor”, spune Alunni Bravi. Sauber a fost întotdeauna dezavantajată financiar în comparație cu celelalte echipe. Echipa are sediul în Hinwil, Elveția. Costurile sunt mai mari din cauza francului elvețian în comparație cu celelalte echipe care lucrează cu euro.

„Pentru echipe ca noi, este esențial să introducem un element care să egalizeze diferențele de costuri din diferite țări”, spune Alunni Bravi. „Pentru că există, desigur, o diferență de costuri între Elveția și alte țări. Cred că ar trebui să aducem toate echipele la același punct de plecare. Astfel încât diferența decisivă să fie creată de competențele oamenilor și de calitatea muncii, nu de alți factori.”

Buget, 1

 

Clasamentul Campionatului Mondial (după 8 din 24 de Mari Premii și 2 din 6 sprinturi)

Piloti:

01. Max Verstappen 169 Puncte
02. Charles Leclerc 138
03. Lando Norris 113
04. Carlos Sainz 108
05. Sergio Perez 107
06. Oscar Piastri 71
07. George Russell 54
08. Lewis Hamilton 42
09. Fernando Alonso 33
10. Yuki Tsunoda 19
11. Lance Stroll 11
12. Oliver Bearman (GB) 6
13. Nico Hulkenberg 6
14. Daniel Ricciardo 5
15. Alex Albon 2
16. Esteban Ocon 1
17. Kevin Magnussen 1
18. Pierre Gasly 1
19. Guanyu Zhou 0
20. Valtteri Bottas 0
21. Logan Sargeant 0

Echipe:

01. Red Bull Racing 276 Punkte
02. Ferrari 252
03. McLaren F1 Team 184
04. Mercedes-AMG Petronas 96
05. Aston Martin F1 Team 44
06. Racing Bulls F1 Team 24
07. Haas F1 7
08. Williams Racing 2
09. Alpine F1 Team 2
10. Sauber 0

  • Mai multe știri despre Campionatul Mondial de Formula 1 găsiți AICI
Sursa: GP24 Media
Photocredit: Formula 1 Fans Romania
Sponsor: TricouMania

Ați ajuns la finalul articolului. Echipa GP24 vă mulțumește pentru că l-ați citit și speram că v-a plăcut conținutul. Pentru mai mult content de calitate, știri și articole pertinente scrise de oameni pasionați de motorsport, vă recomandam să aruncați o privire pe pagina noastră de Facebook GP24 și să ne dați un like/follow pentru a fi mereu la curent cu noile evenimente din lumea motorsportului.

Pagina de Facebook GP24: Faceți clic aici pentru a vizualiza

GP24 Media

Latest Posts

Don't Miss