Latest Posts

Marele Premiu al Belgiei, Avancronica – Pirelli Report (+Program TV)

Vizualizări: 9140

Marele Premiu al Belgiei: Va fi învinsă Red Bull Racing pe circuitul de la Spa-Francorchamps? Răspunsul onest este: fără un eșec, echipa austriacă – cu Max Verstappen la volan – va câștiga și cursa din acest weekend.

Liderul olandez al campionatului mondial a fost practic imbatabil tot sezonul, iar circuitul din Ardeni are toate premisele pentru a-și continua seria de victorii. Fără îndoială, mulți își amintesc de demonstrația lui Max Verstappen de la Spa Francorchamps din sezonul trecut. Deja este asigurată o penalizare de 5 locuri pe grilă pentru Max Verstappen, deoarece echipa i-a schimbat cutia de viteze.

Plecat de pe locul 14 din cauza unei schimbări la diferite părți ale unității de propulsie și ale cutiei de viteze, Max Verstappen a luat cu asalt plutonul și a trecut în cele din urmă linia de sosire cu peste 17 secunde în fața coechipierului Sergio Perez. A fost una dintre acele zile în care totul a fost perfect: Max Verstappen a fost în formă maximă, iar Red Bull-ul său părea să meargă pe șine.

Belgiei, Marele, Premiu

La finalul primei jumătăți a sezonului
Modelul RB19 este o versiune îmbunătățită a modelului RB18 din 2022 și pare făcută pe măsură pentru istoricul Spa-Francorchamps. Dacă Max Verstappen nu trebuie să treacă mai întâi prin câmp – și nu există niciun semn în acest sens – atunci diferența ar putea fi chiar mai mare decât a fost în urmă cu un an. În plus, încurajat de mii de olandezi îmbrăcați în portocaliu, Max Verstappen poate și va încununa o primă jumătate de sezon perfectă cu o nouă victorie.

În spatele lui Max Verstappen (și, posibil, al lui Sergio Perez), cei de la McLaren Racing așteaptă, de asemenea, cu nerăbdare bătălia din Belgia. Lando Norris, a cărui mamă este din Belgia, a fost cel mai bun în spatele lui Max Verstappen în ultimele două curse. După modernizări, McLaren Racing a găsit viteza, iar caracteristicile pistei din Wallonia ar trebui să se potrivească echipei din Woking. Cu toate acestea, va fi strâns.

Belgiei, Marele, Premiu

În colaborare cu unul dintre sponsorii echipei noastre de curse, putem oferi tuturor urmăritorilor noștri o reducere de 10 lei la orice produs comandat de pe tricoumania.ro folosind codul: gp24-10ron. (Acțiune valabilă pentru comenzi până la data de 31.12.2024)

 

Scuderia Ferrari se așteaptă să se descurce mai bine la Spa decât a făcut-o la Hungaroring (deși nu va fi nevoie de prea mult pentru a face acest lucru), iar echipa Mercedes AMG F1 vrea să își întărească controlul asupra locului doi în campionat. Aston Martin va căuta să se răzbune după un alt weekend trecut dificil în Ungaria.

Ca aproape în fiecare an, vremea poate oferi surprizele necesare în acest sezon. Cea mai mare parte a ploii este așteptată vineri (ziua calificărilor, datorită formatului de cursă sprint), iar sâmbătă și duminică este posibil să fie și ele umede. Max Verstappen însuși nu va fi supărat imediat de acest lucru, dar o alunecare este ușor posibilă la Spa Francorchamps. Rămâne însă de văzut dacă sesiunile de antrenamente pot continua așa cum au fost planificate în caz de vreme rea. Faceți clic aici pentru a vedea prognoza meteo completă.

Belgiei, Marele, Premiu

Siguranța pe primul loc la Spa
Recent, olandezul Dilano van ‘t Hoff a fost ucis în mod tragic în timpul unei curse pe o ploaie torențială. La scurt timp au apărut critici din partea Formulei 1 cu privire la faptul că această cursă a fost reluată. Așadar, pare cert: de îndată ce vor exista îndoieli cu privire la siguranța piloților, piloții de Formula 1 nu vor mai ieși pe circuit.

În plus, Formula 1 oferă fanilor o cursă de sprint chiar înainte de pauza de vară. Dacă sâmbătă este așteptată și o ploaie (ușoară), aceasta s-ar putea transforma într-un eveniment senzațional. Cine este favorit pentru acest sprint? Faceți clic pentru orele complete ale antrenamentelor din acest weekend. Cine altcineva ar putea fi decât Max Verstappen….

PicDeja este asigurată o penalizare de 5 locuri pe grilă pentru Max Verstappen, deoarece echipa i-a schimbat cutia de viteze.

Belgiei, Marele, Premiu

Cinci detalii interesante despre Marele Premiu al Belgiei:

 • Un gigant al Formulei 1
  Circuitul de la Spa-Francorchamps rămâne cel mai lung din calendarul Formulei 1, cu 7,004 km, devansând modelele moderne din Jeddah, Las Vegas și Baku. Dar înainte era de două ori mai lung: 14,9 kilometri, mai exact. Proiectat în 1920, traseul original a fost amenajat pe drumuri publice între orașele Francorchamps, Malmedy și Stavelot. Acest circuit incredibil de rapid a devenit, de asemenea, din ce în ce mai periculos pe măsură ce vitezele creșteau, iar în 1979 a fost reamenajat pentru a crea traseul mai scurt recunoscut astăzi. De atunci au fost făcute numeroase modificări mai mici, dar mai multe secțiuni își au rădăcinile în circuitul original: cea mai faimoasă dintre toate fiind secvența epică în urcare Eau Rouge și Raidillon.
 • Provocarea modernă:
  Cele mai recente modificări aduse circuitului de la Spa au fost făcute înainte de 2022, cu scopul principal de a permite revenirea curselor de motociclete. De asemenea, acestea au contribuit la restabilirea unei părți din caracterul circuitului: în timp ce unele zone de degajare au fost extinse, altele au fost înlocuite parțial sau în întregime cu zone cu pietriș. Acest circuit ondulat, ca un rollercoaster, rămâne unul dintre cele mai dificile din Formula 1, fiecare tur de circuit supunând pneurile la forțe mari din aproape toate direcțiile. Configurarea mașinii este, de asemenea, un compromis complicat, între optimizarea vitezei în linie dreaptă și o forță de apăsare cât mai mare în viraje.
 • O nouă dată și un nou format:
  În ultimii ani, Marele Premiu al Belgiei a fost organizat ca prima cursă după pauza de vară a Formulei 1, având loc de obicei la sfârșitul lunii august. Pentru 2023, se devansează cu patru săptămâni, ajungând în ultimul weekend din iulie, devenind ultima cursă înainte de vacanță. Aceasta nu este însă singura noutate pentru 2023. Spa va fi, de asemenea, al treilea din cele șase evenimente sprint care vor avea loc în acest sezon, oferind fanilor și mai multă acțiune competitivă în jurul acestui loc popular.

Belgiei, Marele, Premiu

 • Celălalt cap de afiș de la Spa-Francorchamps:
  De altfel, noua dată a Marelui Premiu al Belgiei a fost rezervată anterior pentru o altă cursă majoră găzduită anual pe acest circuit: Spa 24 Hours. Făcând parte din GT World Challenge susținut de Pirelli, acest clasic de anduranță a avut loc, de asemenea, cu o lună mai devreme decât de obicei în acest an. Ca de obicei, a fost cel mai important eveniment al sezonului pentru Pirelli, care furnizează în mod normal aproximativ 14.000 de pneuri pentru cursa de 24 de ore plus categoriile de suport. Comparați această cifră cu aproximativ 2.500 de pneuri pentru un weekend de Formula 1, Formula 2 și Formula 3.
 • Mândria maternă:
  Poate surprinzător, steagul belgian nu a fost niciodată arborat deasupra primei trepte a podiumului după un Mare Premiu al Belgiei. Legendarul Jacky Ickx a câștigat opt curse de Formula 1, dar niciodată în țara sa natală, deși a terminat al doilea la Spa pentru Ferrari în 1968. Dar fanii de acasă au destule motive de bucurie în acest moment: câștigătorul ultimelor două curse de la Spa, Max Verstappen, deși este mândru că este olandez, s-a născut în Belgia. Și este unul dintre cei trei piloți de pe grilă a cărei mamă este belgiană, alături de Lando Norris și Lance Stroll.

Belgiei, Marele, Premiu

Date și configurația circuitului Spa Francorchamps:

 • Primul Marele Premiu F1 găzduit: 1950
 • Numărul de tururi: 44
 • Lungimea circuitului: 7,004 km
 • Distanța totală a cursei: 308,052 km
 • Recordul pe tur: 1:46.286 (Valtteri Bottas – 2018)

Belgiei, Marele, Premiu

Pneurile și Pista

 • Ca și în cazul Marelui Premiu al Belgiei din 2022, echipele vor avea C2 ca P Zero White hard, C3 ca P Zero Yellow medium și C4 ca P Zero Red soft.
 • Alături de Silverstone și Suzuka, Spa-Francorchamps este un circuit unde pneurile sunt supuse unor forțe considerabile. Partea cea mai dificilă pentru pneuri este compresia de la Eau Rouge, urmată de urcarea spre Raidillon: constă într-un viraj la stânga de mare viteză, unde forța de apăsare strivește mașina în pământ, urmat de o altă curbă la dreapta-stânga de mare viteză, unde mașina devine ușoară în vârful dealului, pe linia dreaptă Kemmel.
 • Spa este cel mai lung circuit din calendarul Formulei, cu 7,004 kilometri, iar pentru Marele Premiu al Belgiei sunt programate 44 de tururi. Când a fost inaugurat, în 1921, circuitul avea o lungime de aproximativ două ori mai mare, 14,9 kilometri.
 • Anul trecut, aproape toate echipele au optat pentru o strategie cu două opriri, folosind toate cele trei compoziții. Max Verstappen de la Red Bull s-a aliniat pe locul 14 pe grila de start, după o penalizare, dar a câștigat cursa cu o revenire extraordinară, pornind pe soft-uri și apoi completând două stinturi pe medium.

Belgiei, Marele, Premiu

 • Spa-Francorchamps este, de asemenea, un loc special pentru Charles Leclerc, care a câștigat acolo prima sa cursă de Formula 1 cu Ferrari în 2019. Echipa italiană a obținut cele mai multe victorii la Spa (14) din 1950 încoace, în timp ce Michael Schumacher are cel mai mare număr de victorii individuale (șase).
 • Circuitul a avut, de asemenea, cea mai mare diferență de altitudine dintre toate circuitele din tot anul. Cel mai înalt punct este la Malmedy (aproximativ 468 de metri deasupra nivelului mării), în timp ce cel mai jos este Paul Frere (aproximativ 366 de metri deasupra nivelului mării). Aceasta este o diferență de 102,2 metri: mai mult decât înălțimea turnului cu ceas Big Ben din Londra.

Belgiei, Marele, Premiu

Belgiei, Marele, Premiu

„După doar câteva zile de pauză, urmează o altă cursă de Formula 1 în acest weekend: ultima înainte de pauza de vară. Marele Premiu al Belgiei este una dintre cele mai prestigioase curse din calendar, desfășurată pe un circuit deosebit de dificil pentru piloți, mașini și pneuri. Am nominalizat aceeași gamă de compoziții ca și anul trecut – C2, C3 și C4 – pentru a oferi o gamă largă de opțiuni de strategie; cel puțin dacă ploaia se menține”.

„În mod tradițional, vremea de la Spa este un factor cheie pe tot parcursul weekend-ului; faptul că marele premiu și-a mutat datele – de la prima cursă după vacanța de vară la ultima cursă înainte de aceasta – ar trebui să facă puțină diferență, deoarece prognoza este oricum întotdeauna variabilă. Lungimea pistei, Spa fiind cel mai lung tur de circuit al anului, și variația de altitudine – care este, de asemenea, cea mai mare din întregul sezon – înseamnă că este ușor să găsești condiții de ploaie pe o parte a pistei, în timp ce în altă parte este complet uscat”.

Belgiei, Marele, Premiu

„Ca noutate pentru acest an, Spa va deveni al treilea loc de desfășurare a cursei Sprint din acest sezon, după Baku și Spielberg, cu un Sprint Shootout sâmbătă dimineața, urmat de o cursă de 100 de kilometri după-amiază. Cu doar o oră de antrenamente libere înainte de calificările de vineri (care, deocamdată, pare să fie ziua cu cel mai mare risc de ploaie), va fi și mai puțin timp decât de obicei pentru a pregăti mașinile”.

„La Spa, tindem să vedem unele dintre cele mai mari diferențe în ceea ce privește configurația aerodinamică între echipe: unii preferă mai multă apăsare pentru a forța de apăsare mai mare în sectorul doi, în timp ce alții preferă o mașină mai lejeră pentru a avea un plus de viteză pentru a ataca și a se apăra mai mult pe liniile drepte. Cu două curse în acest an, unul dintre cele mai spectaculoase locuri de desfășurare a sezonului este pregătit să ofere un spectacol și mai mare”.

Belgiei, Marele, Premiu

Belgiei, Marele, Premiu

Când și unde să urmărești Marele Premiu al Belgiei în acest weekend:

 • Vineri 28.07.2023, 14:30 – 15:30, Antrenamente Libere I
  F1TV Pro, Digisport 1 (+HD), Orange Sport 3, Prima Sport 1
 • Sâmbăta 28.07.2023, 18:00 – 19:00, Calificări pentru Cursa Principală
  F1TV Pro, Digisport 2 (+HD), Orange Sport 3, Prima Sport 1
 • Sâmbăta 29.07.2023, 13:00 – 13:44, Calificări pentru Cursa Sprint (Shootout)
  F1TV Pro, Digisport 1, (+HD), Orange Sport 3, Prima Sport 2
 • Sâmbăta 29.07.2023, 17:30 – 18:30, Cursa Sprint Calificări
  F1TV Pro, Digisport 1 (+HD), Orange Sport 3, Prima Sport 2
 • Duminica 30.07.2023, 16:00 – 18:00, Cursa
  F1TV Pro, Digisport 1 (+HD), Orange Sport 3, Prima Sport 1

GP24 PronoContest, jocul 100% gratuit de Pronosticuri Formula 1:

Belgiei, Marele, Premiu
Faceți clic pe imaginea de mai sus pentru a accesa site-ul GP24 PronoContest (https://gp24-pronocontest.ro/) unde puteți juca jocul de pronosticuri F1 100% gratuit și puteți câștiga premii interesante.

Mai multe știri despre Campionatul Mondial de Formula 1 găsiți AICI.

Sursa: GP24 Media / Pirelli Motorsport
Photocredit: Formula 1 Fans Romania
Sponsor: Pirelli Romania

Ați ajuns la finalul articolului. Echipa GP24 vă mulțumește pentru că l-ați citit și speram că v-a plăcut conținutul. Pentru mai mult content de calitate, știri și articole pertinente scrise de oameni pasionați de motorsport, vă recomandam să aruncați o privire pe pagina noastră de Facebook GP24 și să ne dați un like/follow pentru a fi mereu la curent cu noile evenimente din lumea motorsportului.

Pagina de Facebook GP24: Faceți clic aici pentru a vizualiza

GP24 Media / Pirelli Motorsport

Latest Posts

Don't Miss