Latest Posts

Directorii echipelor de Formula 1: Cine sunt și cu ce se ocupă? (Partea-2)

Vizualizări: 15286

Rolul unui director de echipă este unul variat și important, dar cine sunt directorii de echipă și ce fac ei? Veniți cu noi în această excursie de 2 zile / 2 articole pentru a afla mai multe despre ele. Astăzi Partea-2.

Astăzi vom prezenta primii 7 directorilor de echipă în ordinea inversă a clasamentului actual al campionatului constructorilor.

Haas F1 – Guenther Steiner:

Director

  • Echipa: Haas F1
  • Timpul petrecut în echipă: Din 2014
  • Victorii în calitate de director de echipă: 0

La fel ca Tost, Guenther Steiner este un veteran vorbitor de limbă germană care provine din regiunea alpină. Deși cu aproximativ un deceniu mai tânăr, și el a ajuns în Formula 1 la începutul secolului. Însă italianul – care deține și cetățenie americană – a ajuns acolo prin intermediul raliurilor, unde a început ca mecanic și a ajuns să conducă Ford World Rally Team în 2000 și 2001.

Trecerea sa în F1 a venit ca director general la Jaguar, dar a rămas doar pentru câteva sezoane. După un an de pauză, a devenit director de operațiuni tehnice la noua echipă Red Bull Racing – înainte de a se muta în Carolina de Nord pentru a lucra la operațiunile de motorsport ale Red Bull Racing în America. Acolo a stabilit contactele care i-au permis în cele din urmă să fie desemnat să construiască de la zero echipa Haas F1 de Formula 1. Deși titlul de director de echipă i-a fost atribuit încă de la începutul proiectului, Steiner este o excepție, deoarece poate fi considerat și fondatorul echipei.

Alfa Romeo F1 – Frederic Vasseur:

Director

În colaborare cu unul dintre sponsorii echipei noastre de curse, putem oferi tuturor urmăritorilor noștri o reducere de 10 lei la orice produs comandat de pe tricoumania.ro folosind codul: gp24-10ron. (Acțiune valabilă pentru comenzi până la data de 31.12.2024)

 

  • Echipa: Alfa Romeo F1
  • Timpul petrecut în echipă: Din 2017
  • Victorii în calitate de director de echipă: 0

Frederic Vasseur a urcat în ierarhie ca șef de echipă în același mod în care ar fi făcut-o un pilot. După ce a studiat ingineria și aeronautica, francezul și-a fondat propria echipă în 1996. Funcționând inițial sub sigla ASM, iar mai târziu sub numele de ART Grand Prix, aceasta a adunat trofee pentru distracție în formulele de juniori. Printre alte succese, Vasseur a supervizat titlurile lui Lewis Hamilton în Formula 3 Euroseries și GP2 la mijlocul anilor 2000.

Cu un astfel de CV, era poate inevitabil ca echipele de Formula 1 să vină la apel. Cu siguranță, Vasseur s-a alăturat echipei Renault ca director de echipă în 2016. Dar, în ciuda legăturii franceze, relația a durat doar un an. Când Frederic Vasseur a apărut din nou la mijlocul anului 2017, a fost în partea germanofonă a Elveției, unde a preluat o poziție similară la echipa Sauber F1. În ciuda schimbării numelui echipei în Alfa Romeo F1, el a rămas în această funcție.

McLaren F1 – Andreas Seidl:

Director

  • Echipa: McLaren F1
  • Timpul petrecut în cadrul echipei: Din 2019
  • Victorii în calitate de director de echipă: 1

Andreas Seidl a venit la echipa McLaren F1 de la câteva mărci de sporturi cu motor la fel de puternice. Înainte de numirea sa la echipa din Woking în 2019, a fost director de echipă pentru programul de succes al Porsche pentru mașini sport LMP1. Iar inginerul din Passau a venit echipat cu experiență în Formula 1 datorită rolului său de șef al operațiunilor de circuit la BMW Sauber în perioada 2007-2009. Acest lucru a făcut parte din peste un deceniu petrecut în roluri cheie în motorsport pentru gigantul bavarez.

Andreas Seidl este doar al cincilea director de echipă la McLaren F1, după fondatorul Bruce McLaren F1, Teddy Mayer, Ron Dennis și Martin Whitmarsh. Ar mai fi putut fi cel puțin încă unul pe listă, dar Dennis a abolit funcția în 2014, într-una dintre ultimele sale jocuri la echipă, numind-o “depășită”. Abia la numirea lui Andreas Seidl, titlul postului a revenit.

Alpine F1 – Otmar Szafnauer:

Director

  • Echipa: Alpine F1
  • Timpul petrecut în echipă: Din 2022
  • Victorii în calitate de director de echipă: 0

Otmar Szafnauer a ajuns acolo unde se află prin intermediul unui pas lateral în mijlocul echipei de Formula 1. Anterior la Aston Martin F1, americanul de origine română a plecat de la echipă în ianuarie 2022, înainte de a reapare la Alpine F1 în luna următoare. La numirea sa, el a promis că Alpine F1 va lupta pentru campionatul mondial în termen de 100 de curse – adică înainte de sfârșitul anului 2026, cu alte cuvinte.

Deși este în primul rând un om de afaceri de meserie și de formare, Szafnauer poate indica și câteva curse în CV-ul său lung, datorită unui loc de Formula Ford la începutul anilor 1990. Dar a început să se facă cunoscut în afara circuitului, părăsind o lungă carieră la Ford Motor Company pentru a deveni director de operațiuni la noua echipă de Formula 1 British American Racing în 1998. Apoi a lucrat la Honda, înainte de a se alătura echipei Force India în 2009 și de a ajunge director de echipă, care între timp a devenit Aston Martin F1.

Mercedes AMG F1 – Toto Wolff:

Director

  • Echipa: Mercedes AMG F1
  • Timpul petrecut în cadrul echipei: Din 2013
  • Victorii în calitate de director de echipă: 114

Acest fost pilot de curse austriac, care a împlinit 50 de ani în 2022, nu este doar directorul echipei, ci și un acționar important. El este responsabil pentru toate activitățile de motorsport ale echipei Mercedes AMG F1, la fel ca predecesorul său german Norbert Haug. Toto Wolff a fost un pilot de curse la îndemână, dar s-a orientat către cursele de mașini sport după o perioadă în Formula Ford în Austria și Germania la începutul anilor ’90. A adunat câteva succese, fără a face lumea să se aprindă, iar moștenirea sa în motorsport va fi, fără îndoială, activitatea sa mai recentă în afara circuitului.

A fost director la Williams Racing înainte de a trece la Mercedes AMG F1, unde el și compatriotul său Niki Lauda – care a decedat în 2019 – au devenit sinonimi cu succesele lui Lewis Lewis Hamilton, Nico Rosberg și nu numai. Toto Wolff este căsătorit cu fosta pilot de curse scoțiană Susie (anterior Stoddart), care este, de asemenea, CEO al echipei Venturi Racing Formula E.

 Scuderia Ferrari – Mattia Binotto:

Director

  • Echipa: Scuderia Ferrari
  • Timpul petrecut în cadrul echipei: Din 1995
  • Victorii în calitate de director de echipă: 7

Cu un nume precum Mattia Binotto, ai putea fi iertat să presupui că directorul echipei Scuderia Ferrari este italian. Dar, de fapt, este elvețian: s-a născut la Lausanne și a studiat ingineria mecanică acolo. Acest lucru vă spune că Binotto nu este un birocrat care se ocupă cu hârțogăraia: este un om tehnic de bază.

Este, de asemenea, un exemplu de manual despre cum se poate urca de jos în sus într-o organizație mare. S-a alăturat echipei de testare a Formulei 1 în 1995 ca inginer de motoare de testare. De acolo, a urcat într-un rol similar în cadrul echipei de curse și, după câteva opriri pe parcurs, a devenit director tehnic în vara anului 2016. În cele din urmă, în 2019, Binotto a fost promovat la funcția de director al echipei. El îmbină acest rol în Formula 1 cu atribuțiile de director general al diviziei mai largi de motorsport.

 Red Bull Racing – Christian Horner:

Director

  • Echipa: Red Bull Racing
  • Timpul petrecut în cadrul echipei: Din 2005
  • Victorii ca director de echipă: 84

Este puțin ironic faptul că, în timp ce doi dintre cei 10 directori de echipă din F1 sunt austrieci și șase sunt vorbitori de germană, sarcina de a conduce echipa austriacă îi revine singurului englez de pe scenă. La fel ca Toto Wolff, Christian Horner este un fost pilot. Cu toate acestea, el a mers mult mai departe în ceea ce privește cursele de monoposturi, ajungând la înălțimea înaltă a Formulei 3000 la sfârșitul anilor 1990. În acel moment, a fondat echipa Arden, ceea ce îl face pe Christian Horner unul dintre ultimii piloți-proprietari care au concurat la un nivel înalt în monoposturi.

Cu toate acestea, la sfârșitul anului 1998, el a decis că punctul său forte se află mai degrabă în spatele boxelor decât la volan. La șapte ani după ce a renunțat la pilotaj, la vârsta de 25 de ani, Christian Horner a absolvit F3000, în care Arden adunase până atunci mai multe titluri. Red Bull Racing, care cumpărase echipa Jaguar F1, l-a numit pe Christian Horner șef al operațiunii sale omonime pentru debutul său în 2005. S-a dovedit a fi o potrivire perfectă, britanicul supraveghind ascensiunea treptată a echipei până la statutul de lider, iar apoi o sumedenie de titluri pentru Sebastian Vettel.

Nemișcat de pe peronul său de la boxe până în prezent, Christian Horner este, de asemenea, faimos pentru “piciorul său neliniștit” în timpul curselor tensionate – și pentru faptul că este căsătorit cu Spice Girl Geri Halliwell.

  • Mai multe știri despre Campionatului de Formula 1 găsiți AICI.
Sursa: Motorsport Network
Photocredit: Formula 1 Fans Romania
Sponsor:

Ați ajuns la finalul articolului. Echipa GP24 vă mulțumește pentru că l-ați citit și speram că v-a plăcut conținutul. Pentru mai mult content de calitate, știri și articole pertinente scrise de oameni pasionați de motorsport, vă recomandam să aruncați o privire pe pagina noastră de Facebook GP24 și să ne dați un like/follow pentru a fi mereu la curent cu noile evenimente din lumea motorsportului.

Pagina de Facebook GP24: Faceți clic aici pentru a vizualiza

Motorsport Network

Latest Posts

Don't Miss