Latest Posts

De ce Marele Premiu de la Las Vegas este o veste bună pentru Formula 1.

Vizualizări: 27259

OPINIE: După ce nu a avut nicio cursă în America între 2007 și 2012, Formula 1 va avea acum trei curse în Statele Unite în 2023, când Las Vegas va reveni în calendar cu o cursă de sâmbătă seara, programată în noiembrie. Este un moment important pentru Formula 1, deoarece arată cât de departe a ajuns sub proprietatea Liberty Media

Cu puțin peste un deceniu în urmă, Formula 1 părea să se afle într-o situație dificilă în Statele Unite. Cicatricile provocate de dezastrul din 2005 de la Indianapolis nu s-au vindecat niciodată cum trebuie și, chiar dacă Formula 1 a revenit la Austin, se părea că seria nu va reuși niciodată să se impună cu adevărat pe o piață pe care a încercat de nenumărate ori să pătrundă. Ar fi existat interes, dar ar fi fost întotdeauna de nișă, în cel mai bun caz.

Las Vegas

Dar anunțul de astăzi că Formula 1 se va întoarce în Las Vegas – și cu o cursă de stradă adevărată pe Strip de data aceasta, nu în parcarea unui cazinou – arată cât de departe au ajuns lucrurile într-un interval scurt de timp, servind ca un moment de referință și un semn că afacerile sunt în plină expansiune pentru Formula 1 în acest moment.

Încă de când Liberty Media a achiziționat Formula 1 în 2017, a fost clară în dorința sa de a adăuga “orașe de destinație” în calendar. Ideea era că cea mai bună modalitate de a genera interes și de a genera un impact de durată asupra oamenilor era să ducă Formula 1 în marile orașe și să aducă întregul oraș în jurul evenimentului. Urmărirea unui Super Bowl la fiecare două duminici a fost poate un pic cam optimistă, dar principiul a fost totuși resimțit ca o mare schimbare față de locul în care se afla anterior Formula 1.

Acesta este motivul pentru care anunțul de la Miami a fost un moment atât de important pentru Formula 1, iar interesul care a urmat deja nu face decât să justifice acest lucru. Va fi un eveniment sold-out și va capta cu adevărat atenția orașului pentru un weekend întreg, la fel ca Austin acum. Dacă Formula 1 este în oraș, pur și simplu trebuie să mergeți.

Las Vegas

În colaborare cu unul dintre sponsorii echipei noastre de curse, putem oferi tuturor urmăritorilor noștri o reducere de 10 lei la orice produs comandat de pe tricoumania.ro folosind codul: gp24-10ron. (Acțiune valabilă pentru comenzi până la data de 31.12.2024)

 

Dar faptul că nici măcar două curse nu au fost considerate suficiente pentru a satisface interesul americanilor arată ce progres a făcut Formula 1 în această țară. Serialul a raportat o audiență de 400.000 de spectatori la Marele Premiu al Statelor Unite de la Austin, în octombrie anul trecut, o cifră care a fost, fără îndoială, ajutată de succesul lui Drive to Survive pe Netflix, dar care nu poate fi atribuită doar acestui serial.

Cifrele TV sunt, de asemenea, într-o sănătate remarcabil de bună în Statele Unite. ESPN a raportat în mod continuu cifre în creștere până în 2021, iar acest lucru a continuat să crească în acest an. Marele Premiu al Arabiei Saudite a înregistrat cea mai mare audiență a Formulei 1 pe cablu în Statele Unite din 1995 și a crescut cu 54% față de cursa de anul trecut de la Jeddah – care a fost penultima etapă a sezonului și care ar fi putut duce la câștigarea titlului. Cifrele merg doar într-un singur sens.

 

sau o națiune pasionată de sport precum Statele Unite ale Americii, și mai ales una de o asemenea anvergură, trei curse sunt absolut necesare. Se traversează toate cele trei fusuri orare (Miami pe ET, Austin pe CT, Las Vegas pe PT) și nu se vor aglomera unele pe altele în calendar. Slotul din noiembrie pentru Las Vegas înseamnă că va exista o oarecare apropiere de Austin, presupunând că păstrează un slot similar, dar vor fi două curse și produse foarte diferite de care fanii se vor bucura. Toate cele trei evenimente se vor adresa unor categorii demografice ușor diferite și se vor completa reciproc, nu se vor concura.

Las Vegas

Faptul că o cursă va avea loc în Las Vegas nu este doar o reflectare a poziției pe care F1 o are în Statele Unite. De asemenea, arată cum seria a devenit mai puțin de nișă și mai răspândită la nivel global, în măsura în care își poate asigura un loc într-una dintre marile capitale sportive ale lumii. Demersurile întreprinse de Liberty, în special prin intermediul producției sale digitale, au contribuit la aducerea F1 în secolul 21 și la transformarea sa într-un produs extrem de vandabil, fapt demonstrat de afluxul de sponsori mari din domeniul tehnologiei din ultima perioadă. Banii curg, ceea ce înseamnă că toate orașele vor dori să obțină o felie din plăcintă.

Las Vegas

Acesta este motivul pentru care șeful F1, Stefano Domenicali, a afirmat recent că există suficient interes pentru 30 de curse, alimentând temerile că spre această direcție s-ar putea îndrepta calendarul. Acordul Concorde înseamnă că programul este limitat la 24 de etape, dar a fost sugerată o schimbare de strategie. În plus față de cele 22 de curse planificate în prezent pentru acest an, Las Vegas se va alătura alături de Qatar, iar China este, de asemenea, sub contract pentru a reveni – ajungând astfel la 25 deja.

Locurile istorice vor fi supuse la rândul lor la o presiune din ce în ce mai mare pentru a dovedi că pot ține pasul cu vremurile și că pot face destule pentru a convinge F1 că ar trebui să rămână în calendar, în contextul unui interes atât de mare din partea noilor piețe. Este posibil ca unii fani să se simtă neliniștiți de ideea pierderii evenimentelor clasice în favoarea luminilor strălucitoare din Las Vegas, iar pentru F1 va fi o provocare să găsească un echilibru corect. Dar această cursă pare a fi una care pur și simplu nu putea fi refuzată; este un teritoriu de vis pentru orice franciză sportivă.

Optarea pentru o cursă de sâmbătă este, de asemenea, o mișcare foarte inteligentă din partea F1. Pentru a oferi o experiență completă în Vegas, trebuia să fie o cursă de noapte, dar alegerea zilei de sâmbătă arată flexibilitatea de care se bucură acum programarea evenimentelor. Va fi o modalitate excelentă de a profita de piața americană prin intermediul unui interval orar de maximă audiență și, deși poate fi neprietenoasă pentru fusurile orare europene, nu este diferită de multe dintre luptele majore de box sau UFC care au loc la primele ore ale dimineții de duminică.

Las Vegas

Va face din cursă o experiență unică, indiferent dacă o urmăriți de pe pistă sau de acasă, și cu siguranță va fi un spectacol mai deosebit. Nicio altă cursă nu se poate apropia de acest tip de produs în acest moment.

Un eveniment de succes ar putea duce la interesul altor curse de a urma o programare similară – dar dacă F1 dorește să păstreze unele elemente care fac Las Vegas să iasă în evidență, ar putea dori să fie singurul eveniment de sâmbătă seara în prime-time. La urma urmei, ceea ce se întâmplă în Vegas, rămâne în Vegas, nu-i așa?

Contractul inițial va dura trei ani, dar F1 va dori să se asigure că acesta nu este un simplu eveniment de ultimă oră. Domenicali a declarat la anunț că “planul este de a rămâne pentru mai mult timp”, iar obținerea unui astfel de punct de sprijin regulat în Vegas ar face ca acesta să fie invidiat de alte evenimente din întreaga lume. Din nou, dați-vă înapoi cu 10 ani și gândiți-vă că acest lucru ar putea fi discutat vreodată despre F1 în SUA.

Las Vegas

Arată cât de mult au evoluat lucrurile sub Liberty. Aceasta a făcut ca F1 să se confrunte cu un viitor incert în Statele Unite atunci când a preluat conducerea, iar începând de anul viitor să concureze literalmente pe Las Vegas Strip. S-ar putea să mai avem de așteptat încă 18 luni, dar acesta este un moment de referință pentru F1 și ar trebui să fie considerat o veste excelentă pentru întreaga serie.

  • Mai multe știri despre Campionatului de Formula 1 găsiți AICI.
Sursa: Motorsport Network
Photocredit: Getty Images
Sponsor:

Ați ajuns la finalul articolului. Echipa GP24 vă mulțumește pentru că l-ați citit și speram că v-a plăcut conținutul. Pentru mai mult content de calitate, știri și articole pertinente scrise de oameni pasionați de motorsport, vă recomandam să aruncați o privire pe pagina noastră de Facebook GP24 și să ne dați un like/follow pentru a fi mereu la curent cu noile evenimente din lumea motorsportului.

Pagina de Facebook GP24: Faceți clic aici pentru a vizualiza

Motorsport Network

Latest Posts

Don't Miss