Latest Posts

De ce au monoposturile urme de vopsea stridentă în sesiunile de teste sau antrenament?

Vizualizări: 23850

Deseori, fanii Marelui Circ au observat că monoposturile prezintă urme neregulate de vopsea, verde de obicei, pe suprafața lor. Ce este această vopsea și la ce folosește?

Monopost

Vopseaua respectivă se numește FLOW-VIS și este folosită de către inginerii în aerodinamică ai echipelor de Formula 1 pentru a observa cum se mișcă fluxul de aer dealungul elementelor monopostului în condiții reale de rulaj.

Monopost

FLOW-VIS, prescurtarea de la FLOW VISUALIZATION, este o vopsea obținută printr-un amestec de pigment pudră (de obicei verde fluorescent, pentru a putea observa mai bine dârele lăsate de vopsea) și un ulei cu o vâscozitate ușoară, de obicei ulei de parafină.

Monopost

Cum se procedează:

În colaborare cu unul dintre sponsorii echipei noastre de curse, putem oferi tuturor urmăritorilor noștri o reducere de 10 lei la orice produs comandat de pe tricoumania.ro folosind codul: gp24-10ron. (Acțiune valabilă pentru comenzi până la data de 31.12.2024)

 

Echipa pregătește amestecul de pudră fluorescentă și ulei de parafină și se vopsesc elementele aerodinamice ale monopostului cu doar câteva minute înainte ca monopostul să intre în tur de test. În timp ce monopostul înaintează și “taie” fluxul de aer, vopseaua FLOW-VIS se deplasează purtată de “curenți” dealungul elementelor monopostului.
Imediat ce mașina aflată în teste se reîntoarce la boxe, inginerii fotografiază minuțios monopostul, după care este curățat. Toată operațiunea se desfășoară rapid și cât mai ferit de ochii echipelor adverse pentru a nu le oferi informații despre aerodinamica mașinii!

După sesiunea de test FLOW-VIS, inginerii în aerodinamică culeg datele rezultate din sesiune și le compară cu datele rezultate din CFD (Computational Fluid Dynamics). Pe scurt, CFD-ul este o simulare computerizată a mișcării fluidelor în jurul suprafeței monoposturilor.

Monopost

Testul FLOW-VIS oferă aerodinamicienelor o mulțime de date despre ce se întâmplă în jurul suprafeței monopostului și îi ajută să rectifice anumite probleme de aerodinamică.
Această metodă de testare este foarte simplă și în același timp extrem de eficientă!

Monopost

  • Mai multe știri despre Campionatului de Formula 1 găsiți AICI.
Sursa: GP24 / Cosmin Blejan
Photocredit: Motorsport Network
Sponsor:

Ați ajuns la finalul articolului. Echipa GP24 vă mulțumește pentru că l-ați citit și speram că v-a plăcut conținutul. Pentru mai mult content de calitate, știri și articole pertinente scrise de oameni pasionați de motorsport, vă recomandam să aruncați o privire pe pagina noastră de Facebook GP24 și să ne dați un like/follow pentru a fi mereu la curent cu noile evenimente din lumea motorsportului.

Pagina de Facebook GP24: Faceți clic aici pentru a vizualiza

GP24 / Cosmin Blejan

Latest Posts

Don't Miss