More

  Latest Posts

  De ce au monoposturile urme de vopsea stridentă în sesiunile de teste sau antrenament?

  Deseori, fanii Marelui Circ au observat că monoposturile prezintă urme neregulate de vopsea, verde de obicei, pe suprafața lor. Ce este această vopsea și la ce folosește?

  Monopost

  Vopseaua respectivă se numește FLOW-VIS și este folosită de către inginerii în aerodinamică ai echipelor de Formula 1 pentru a observa cum se mișcă fluxul de aer dealungul elementelor monopostului în condiții reale de rulaj.

  Monopost

  FLOW-VIS, prescurtarea de la FLOW VISUALIZATION, este o vopsea obținută printr-un amestec de pigment pudră (de obicei verde fluorescent, pentru a putea observa mai bine dârele lăsate de vopsea) și un ulei cu o vâscozitate ușoară, de obicei ulei de parafină.

  Monopost

  Cum se procedează:

  Echipa pregătește amestecul de pudră fluorescentă și ulei de parafină și se vopsesc elementele aerodinamice ale monopostului cu doar câteva minute înainte ca monopostul să intre în tur de test. În timp ce monopostul înaintează și “taie” fluxul de aer, vopseaua FLOW-VIS se deplasează purtată de “curenți” dealungul elementelor monopostului.
  Imediat ce mașina aflată în teste se reîntoarce la boxe, inginerii fotografiază minuțios monopostul, după care este curățat. Toată operațiunea se desfășoară rapid și cât mai ferit de ochii echipelor adverse pentru a nu le oferi informații despre aerodinamica mașinii!

  După sesiunea de test FLOW-VIS, inginerii în aerodinamică culeg datele rezultate din sesiune și le compară cu datele rezultate din CFD (Computational Fluid Dynamics). Pe scurt, CFD-ul este o simulare computerizată a mișcării fluidelor în jurul suprafeței monoposturilor.

  Monopost

  Testul FLOW-VIS oferă aerodinamicienelor o mulțime de date despre ce se întâmplă în jurul suprafeței monopostului și îi ajută să rectifice anumite probleme de aerodinamică.
  Această metodă de testare este foarte simplă și în același timp extrem de eficientă!

  Monopost

  • Mai multe știri despre Campionatului de Formula 1 găsiți AICI.

  Sursa: GP24 / Cosmin Blejan

  Photocredit: Motorsport Network


  Nu pierdeti ultimele stiri din lumea uimitoare a motorsportului cu aplicatie GP24.
  Don't miss out on the latest news from the world of Motorsports with the GP24 App.

  Cu noua aplicatie GP24 primiti ultimele stiri direct pe dispozitivul mobil, 100% gratuit / Nu este necesara inregistrarea.
  With the New GP24 App you receive the latest news direct on your mobile device, 100% free / No need to register.

  Pentru/For Android: Faceti clic aici / Click here.
  Pentru/For iOS: Faceti clic aici / Click here.

  Latest Posts

  Don't Miss