Latest Posts

Dakar 2023: Al-Attiyah își asigură a cincea victorie în acest eveniment.

Vizualizări: 26813

Dakar 2023: Pilotul de la Toyota, Nasser Al-Attiyah, și-a asigurat a cincea victorie în Raliul Dakar, după un parcurs prudent în ultima probă, câștigată de Guerlain Chicherit.

Într-o altă demonstrație caracteristică a pilotului qatarez, Nasser Al-Attiyah a trecut la o abordare conservatoare după ce toți rivalii săi au căzut la marginea drumului, jucând pe termen lung în loc să meargă până la capăt pentru onorurile individuale ale etapei. Terminând pe un sigur loc opt în ultima probă de 136 km dintre Al-Hofuf și Dammam, duminică, el a luat onorurile generale cu 1h20m49s, într-una dintre cele mai dezechilibrate competiții din istoria recentă a Raliului Dakar.

Rezultatul îl plasează pe locul al doilea pe lista piloților cu cele mai multe victorii la Dakar la categoria autoturisme, la doar trei în spatele deținătorului recordului Stephane Peterhansel. Cu toate că Nasser Al-Attiyah, câștigătorul în exercițiu al evenimentului, era încă favoritul absolut al evenimentului, care se desfășoară pe un traseu mai lung de 14 etape din vestul până în vestul-estul Arabiei Saudite, există o convingere reală că piloții de la Audi și de la echipa Bahrain Raid Xtreme, condusă de Prodrive, vor fi capabili de o provocare serioasă.

Dakar, Attiyah
Nasser Al-Attiyah (QAT) de la Toyota Gazoo Racing este văzut la linia de sosire a Raliului Dakar2023 în Dammam, Arabia Saudită, pe 15 ianuarie 2023. Photocredit: Marcelo Maragni – Red Bull Content Pool

Victoriile în Prolog și în etapa de deschidere pentru Audi au indicat că se anunța o luptă adevărată în mai multe direcții, dar provocarea constructorului german s-a prăbușit spectaculos în zilele următoare, Stephane Peterhansel și Carlos Sainz Sr. retrăgându-se în cele din urmă din acest rally-raid. Stephane Peterhansel a fost primul care s-a retras din eveniment când mașina sa a plonjat de la o înălțime de șase metri în etapa a 6-a, iar copilotul său, Edouard Boulanger, și-a rupt o vertebră în urma incidentului.

Carlos Sainz s-a retras trei etape mai târziu, în urma propriului său accident în timp ce aborda o dună, dar până atunci ieșise deja din cursă după ce a întâmpinat probleme mecanice în ziua a doua și o repetare a incidentului lui Stephane Peterhansel în aceeași secțiune în etapa a șasea. Sebastien Loeb, pilotul principal al BRX, a fost și el scos din cursă în acest punct al raliului Dakar, după ce s-a confruntat cu mai multe pene și o rostogolire în primele zile ale evenimentului.

Acest lucru a însemnat că Nasser Al-Attiyah avea deja o oră avans față de adversari în momentul în care a obținut ceea ce a fost a treia și ultima sa victorie de etapă din 2023 în etapa 6, ceea ce i-a permis să ia piciorul de pe accelerație în a doua săptămână a raliului și să se îndrepte ușor spre victorii consecutive. Sebastien Loeb a reușit în cele din urmă să realizeze un parcurs de recuperare remarcabil pentru a revendica poziția a doua, obținând un record de șase victorii de etapă consecutive în a doua săptămână a raliului, în timp ce Hunter-ul său construit de Prodrive s-a dovedit rapid la a doua sa apariție în Raliului Dakar.

Cu toate acestea, rezultatul a fost totuși sub așteptările francezului, ceea ce înseamnă că va trebui să aștepte cel puțin până în 2024 pentru a adăuga în sfârșit o victorie la Raliului Dakar pe lista sa de nouă titluri în Campionatul Mondial de Raliuri. Locul al treilea în clasamentul general i-a revenit lui Lucas Moraes, care a surprins pe toată lumea la prima sa apariție în Dakar cu o cursă fără probleme cu Toyota Hilux-ul său aliniat în mod privat, fără sprijinul fabricii.

În colaborare cu unul dintre sponsorii echipei noastre de curse, putem oferi tuturor urmăritorilor noștri o reducere de 10 lei la orice produs comandat de pe tricoumania.ro folosind codul: gp24-10ron. (Acțiune valabilă pentru comenzi până la data de 31.12.2024)

 

Dakar, Attiyah
Sebastien Loeb (FRA) de la Bahrain Raid Xtreme este văzut la linia de sosire a Raliului Dakar2023 în Dammam, Arabia Saudită, pe 15 ianuarie 2023. Photocredit: Marcelo Maragni – Red Bull Content Pool

Alți doi piloți de la Toyota au completat top cinci în ceea ce a fost una dintre cele mai bune prestații ale constructorului japonez, piloții de uzină Giniel de Villiers și Henk Lategan terminând pe locurile patru și, respectiv, cinci – despărțiți de doar șapte minute la sosire.

Un alt pilot Toyota, Yazeed Al-Rajhi de la echipa Overdrive, a impresionat și el pe teren propriu cu o victorie în etapa a 7-a, dar problemele din etapa a 9-a l-au scos din cursa pentru un loc în top 10. Martin Prokop s-a clasat al șaselea pentru Benzina, în fața lui Juan Cruz Yacopini de la Overdrive, Wei Han (Hanwei) și Sebastian Halpern de la X-Raid Mini. Chicherit, pilotul GCK Motorsport, a obținut a doua victorie de etapă în etapa 14, după ce s-a impus în etapa 3, pentru a completa top 10.

Chicherit l-a devansat pe Mattias Ekstrom la cel mai rapid timp, suedezul urcând pe un loc 13 provizoriu în singurul Audi supraviețuitor. Propriul său set de probleme îl scosese din cursa pentru victorie, după un prim loc încurajator în Prolog.

Clasament provizoriu (Top 10):

Dakar, Attiyah

  • • Mai multe știri despre Raliului Dakar găsiți AICI.
Sursa: GP24 Media / Red Bull Media House
Photocredit: Red Bull Content Pool
Sponsor:

Ați ajuns la finalul articolului. Echipa GP24 vă mulțumește pentru că l-ați citit și speram că v-a plăcut conținutul. Pentru mai mult content de calitate, știri și articole pertinente scrise de oameni pasionați de motorsport, vă recomandam să aruncați o privire pe pagina noastră de Facebook GP24 și să ne dați un like/follow pentru a fi mereu la curent cu noile evenimente din lumea motorsportului.

Pagina de Facebook GP24: Faceți clic aici pentru a vizualiza

GP24 Media / Red Bull Media House

Latest Posts

Don't Miss