Latest Posts

Controversa de la Abu Dhabi 2021 privită la rece după un an.

Vizualizări: 27734

OPINIE: La un an de la cel mai controversat final al unui sezon de Formula 1 din ultimii ani, unii ar vrea ca momentul Abu Dhabi 2021 să fie uitat în liniște. Dar va merita întotdeauna să fie revizuit atât din mai multe motive – inclusiv modul în care a avut un impact asupra lui Lewis Hamilton.

Aflat în întuneric după ce o altă cursă crepusculară a încheiat campania, paddock-ul din Abu Dhabi este plin de viață. Atmosfera efervescentă – oameni care se mișcă rapid, alții care se adună. Îmbrățișările curg, Toto Wolff pozând fericit pentru selfie-uri. Modul în care s-a încheiat sezonul 2022 al Formulei 1 a fost destul de diferit de cel din 2021.

Cu nici un an înainte – evenimentul a avut loc cu trei săptămâni mai devreme de data aceasta, deoarece F1 a vrut să evite o ciocnire directă cu Cupa Mondială de fotbal din Qatar pentru a evita scăderea audiențelor TV – lucrurile au fost atât de diferite pentru Mercedes și pentru campionat în general. În perioada imediat următoare cursei de la Abu Dhabi 2021, luptele juridice erau în curs de desfășurare, oficialii și membrii echipelor discutau și se certau, presa era actualizată și informată.

După ce a evitat îndatoririle obligatorii ale presei după o cursă în care terminase atât de dureros pe locul al doilea, Lewis Hamilton a făcut o ieșire discretă și demnă din paddock cam în momentul în care a fost respinsă a doua contestație a Mercedes cu privire la acel final controversat.

În 2022, paddock-ul revenind la un nivel normal de activitate în comparație cu cerințele COVID-19 din anul precedent, el a rămas să facă un test covid pe care îl aștepta să îl primească – fanii săi așteptând cu respect o ultimă privire a mișcărilor sale între ospitalitatea Mercedes și garajul său, în timp ce noaptea se instala cu adevărat.

Verstappen, Leclerc

Acum, se împlinește un an de când acele scene incredibile au rămas gravate în istoria F1. Nimeni dintre cei care au fost acolo în acea zi nu va uita evenimentele, atmosfera, munca sau reacția – atât a fanilor de pe circuit, cât și a celor care au urmărit de la distanță, mulți dintre ei împărtășindu-și gândurile online.

În colaborare cu unul dintre sponsorii echipei noastre de curse, putem oferi tuturor urmăritorilor noștri o reducere de 10 lei la orice produs comandat de pe tricoumania.ro folosind codul: gp24-10ron. (Acțiune valabilă pentru comenzi până la data de 31.12.2024)

 

Vor exista răspunsuri la postarea acestui articol pe rețelele de socializare sau comentarii mai jos de rând, întrebând de ce acest subiect merită să fie din nou discutat. “Treci mai departe”, “treci peste”, “părtinire” – inevitabilul nebănuit în epoca noastră post-adevăr.

Anumite elemente din cealaltă parte a protagoniștilor din 2021 – la Red Bull – doresc ca saga de la Abu Dhabi să rămână o simplă amintire. Max Verstappen a spus același lucru atunci când și-a explicat boicotul Sky Sports F1 la GP-ul Mexicului. A fost o reacție care a pornit de la faptul că evenimentele care i-au adus primul titlu mondial au fost expuse în fața camerei de filmat la nici un an distanță.

Dar ar fi greșit să minimalizăm Abu Dhabi 2021. Și din atât de multe motive.

Pentru oricine care urmărește F1 pentru drama umană la fel de mult ca și pentru acțiunea sportivă sau evoluțiile tehnice, acel final de sezon a rămas cu siguranță ca fiind cel mai controversat, chiar rușinos, de la Jerez 1997 încoace. Doar ca subiect de discuție, are o amprentă uriașă în istorie.

Este, de asemenea, un reper important în menținerea angajamentului FIA de a-și îmbunătăți procesele și regulile, rezultatul multor decizii din campania care tocmai s-a încheiat dovedind că aceste eforturi sunt departe de a fi complete. Asta în cazul în care pot fi vreodată în motorsport, unde scopul este de a ocoli cât mai mult posibil reglementările.

Problemele mașinii au însemnat că 2022 nu a devenit campania la care Mercedes se aștepta. Dar a dus la o schimbare cheie în finalul poveștii lui Hamilton. Pentru început, el vorbește acum deschis despre semnarea unui nou contract multianual cu Mercedes
Pentru F1, Abu Dhabi 2021 reprezintă un nivel de competiție apropiată pe care acum va dori întotdeauna să îl reproducă în comparație cu sezonul următor din 2022, decis de mult timp. Evenimentele controversate au fost extrem de demne de știri pentru o afacere care este parțial editor, dar au fost în același timp jenante.

Controversa de la Abu Dhabi 2021 privită la rece după un an.

Și a fost un moment cheie în cariera a două legende ale F1.

În mod destul de evident, Hamilton a pierdut șansa de a lua pentru el însuși recordul de cele mai multe titluri în F1, în timp ce primul titlu al lui Verstappen a fost sigilat. Dar rezultatul a avut un impact asupra ambilor piloți, așa cum s-a putut vedea în 2022. Olandezul a fost cu un pas clar mai bun, presiunea și așteptările legate de o primă candidatură la titlu fiind înlăturate de acest succes.

Pentru Hamilton, a fost ceva foarte diferit. A mai gustat înfrângerea la titlul mondial înainte, dar acesta a fost un șoc sistemic. Cum treci peste sentimentul că o cursă a fost manipulată pentru a te împiedica să câștigi? Atunci când regulile nu au fost respectate în mod clar, iar sistemul, în cele din urmă, te-a dezamăgit?

Un simplu muritor nu ar fi putut, nu ar fi vrut să treacă peste asta. Unul dintre cei mai buni atleți din lume și-a petrecut intersezonul 2021/2022 contemplând următoarea mișcare. S-a întors, cu un mesaj neașteptat.

“Dacă credeți că ceea ce ați văzut la sfârșitul anului trecut a fost cel mai bun lucru al meu”, a spus Hamilton la lansarea mașinii Mercedes 2022 în februarie, “așteptați până când veți vedea acest an”.

Controversa de la Abu Dhabi 2021 privită la rece după un an.

Abu Dhabi 2021 nu a fost uitat, nici pe departe. Hamilton a folosit-o în mod deschis ca motivație pentru a riposta la prima ocazie disponibilă.

El a ieșit la rampă într-o epocă în care piloții se feresc de astfel de discuții din cauza riscului ca acestea să se întoarcă împotriva lor, să ofere un avantaj adversarului sau pentru că circumstanțele împiedică ca vorbele să fie susținute de acțiuni. Și asta s-a întâmplat pentru Hamilton în 2022.

În ziua în care a făcut jurământul de mai sus, Mercedes descoperea problema de porpoising a lui W13. Nu știa cât de rău va deveni, pentru că acesta era pachetul său de specificații cu forță de apăsare mai mare și mai mică, care a fost, de asemenea, zguduit la Silverstone în timpul furtunii Eunice – descrisă în Marea Britanie ca fiind cea mai gravă furtună din ultimii 30 de ani, care i-a lăsat pe mulți lipiți de televizorul Big Jet în timp ce așteptau ca vânturile să treacă.

Problemele mașinii au făcut ca 2022 să nu devină campania la care Mercedes se aștepta. Dar a dus la o schimbare cheie pentru finalul poveștii lui Hamilton.

Pentru început, el vorbește acum deschis despre semnarea unui nou contract multianual cu Mercedes – în timp ce acum un an existau temeri legitime că ar putea pleca cu totul din F1, ceea ce era o posibilitate chiar dacă ar fi câștigat acel al optulea titlu și ar fi decis să plece pe un înalt nivel.

Și știm că repararea W13 nu i-a înăbușit spiritul de luptă, Hamilton recunoscând că a avut “discuții constructive” cu echipa sa de ingineri în timp ce se confruntau cu dezamăgirea provocată de neajunsurile mașinii. Acestea îl vor lăsa pe pilotul în vârstă de 37 de ani, care va avea în curând 38 de ani, fără o victorie sau un pole în tot sezonul de Formula 1, pentru prima dată în cariera sa.

Controversa de la Abu Dhabi 2021 privită la rece după un an.

Apoi a fost confruntarea din Brazilia cu Verstappen.

Această etapă a dezvăluit că determinarea lui Hamilton de a-l învinge pe rivalul său rămâne. Dacă se vor ciocni din nou în 2023, se va dezlănțui din nou focul interior afișat în februarie anul trecut, Hamilton folosindu-se de adversitate pentru a atinge din nou cele mai bune niveluri ale sale?

Este foarte posibil. Ultimele capitole F1 ale lui Hamilton ar putea fi umplute cu un nou nucleu interior de oțel pe care ciocnirile 2021 au început să le creeze și Abu Dhabi a sigilat. Ceea ce duce la asta acum va merita să ne amintim și să urmărim atât timp cât va dura.

  • Mai multe știri despre Campionatul Mondial de Formula 1 găsiți AICI.
Sursa: Motorsport Network
Photocredit: Formula 1 Fans Romania
Sponsor:

Ați ajuns la finalul articolului. Echipa GP24 vă mulțumește pentru că l-ați citit și speram că v-a plăcut conținutul. Pentru mai mult content de calitate, știri și articole pertinente scrise de oameni pasionați de motorsport, vă recomandam să aruncați o privire pe pagina noastră de Facebook GP24 și să ne dați un like/follow pentru a fi mereu la curent cu noile evenimente din lumea motorsportului.

Pagina de Facebook GP24: Faceți clic aici pentru a vizualiza

Motorsport Network

Latest Posts

Don't Miss