Latest Posts

Cazul Horner: Va ajunge acum șeful întregului concern Red Bull?

Vizualizări: 14904

Declarațiile lui Christian Horner după Marele Premiu al Arabiei Saudite nu au contribuit prea mult la menținerea lui Max Verstappen în echipa Red Bull

Faptul că Max Verstappen și-a clarificat poziția pentru prima dată în Arabia Saudită și și-a exprimat loialitatea față de Helmut Marko nu a făcut prea mult pentru a pune capăt speculațiilor că ar putea de exemplu să părăsească Red Bull și să treacă la Mercedes. Mai mult, declarațiile recente ale șefului echipei, Christian Horner, pun paie pe foc înainte de Marele Premiu al Australiei de la Melbourne.

“Niciodată să nu spui niciodată. Dacă un pilot nu vrea să rămână, va pleca în altă parte”, spune Horner, printre altele, și: “Niciun individ nu este mai mare decât echipa. Nu poți forța pe cineva să rămână undeva doar pentru că are un contract. Dacă cineva nu mai vrea să fie în această echipă, nu îl vom forța împotriva voinței sale”.

Potrivit bărbatului de 50 de ani, acest lucru este valabil pentru toată lumea, “indiferent dacă este inginer mecanic, designer sau muncitor. Acest lucru se aplică tuturor celor din companie. A face parte dintr-o echipă înseamnă să dai dovadă de angajament și pasiune. Max are toate acestea, după cum am văzut. Este alături de noi de când avea 18 ani. Și nu am niciun dubiu cu privire la angajamentul și pasiunea lui.”

Declarații care nu au picat deloc bine în familia Verstappen, după cum au arătat cercetările efectuate de Motorsport-Total.com. Max Verstappen a luat o poziție clară în legătură cu afacerea Horner pentru prima dată în Arabia Saudită, fără a declara explicit, dar lăsând să se știe subtil că nu îl susține sută la sută pe Horner.

Potrivit unor informații, triplul campion mondial și tatăl său, Jos, consideră că decizia lui Horner de a-i permite să părăsească echipa dacă dorește acest lucru este o provocare. Mai ales că nu s-a schimbat nimic pe plan intern la Red Bull: Horner va fi director de echipă al Red Bull Racing și la Marele Premiu al Australiei.

Horner

În colaborare cu unul dintre sponsorii echipei noastre de curse, putem oferi tuturor urmăritorilor noștri o reducere de 10 lei la orice produs comandat de pe tricoumania.ro folosind codul: gp24-10ron. (Acțiune valabilă pentru comenzi până la data de 31.12.2024)

 

Clanul Yoovidhya îl susține în continuare în totalitate pe Horner

După întâlnirea de la Dubai din 10 martie, s-a părut pentru scurt timp că Chalerm Yoovidhya își reconsideră sprijinul pentru Horner, dar proprietarii majoritari thailandezi ai grupului Red Bull par să fi ajuns acum la concluzia că vor să rămână alături de Horner, în urma revizuirii anunțate a poziției lor.

O situație nesatisfăcătoare pentru Verstappen – și una care crește probabilitatea ca acesta să părăsească Red Bull. Ralf Schumacher crede că tânărul de 26 de ani ar “merge până la capăt” cu o schimbare dacă ar fi nevoie: “Sunt destul de sigur de asta. Nu doar din cauza doctorului Helmut Marko, ci mai ales din cauza tatălui său, care are și el o problemă cu această chestiune”.

Schumacher explică într-un interviu că Horner și-a făcut “mulți dușmani”: “Din ceea ce se aude în paddock, trebuie să-și fi schimbat personalitatea și pretențiile interne de putere în ultimii ani, odată cu succesul său. […] Unii oameni nu pot înțelege asta”.

Dar Horner este încă în funcție. Deocamdată. Din Arabia Saudită, angajata care îl acuză de hărțuire sexuală nu numai că a făcut apel la rezultatul anchetei de conformitate pe plan intern la Red Bull, dar a depus oficial o plângere împotriva lui Horner la FIA.

Atâta timp cât aceste două proceduri în curs nu au produs un rezultat, rămân semne de întrebare. Și o relație tensionată nu doar între Horner și Verstappen, ci și între Horner și Helmut Marko, consultantul desemnat de Red Bull GmbH pentru întregul program de motorsport al grupului.

Rolul acestuia din urmă este minimizat de Horner: “Helmut nu lucrează pentru mine sau pentru Red Bull Racing”, spune el. “El lucrează pentru Red Bull GmbH. […] Este consultant pentru Red Bull, iar programul tinerilor piloți se află sub controlul său”. Horner – în mod conștient sau inconștient – nu menționează serviciile lui Marko pentru echipa de Formula 1.

Faptul că Verstappen și-a declarat sprijinul pentru Marko îl lasă rece pe Horner: “Avem o relație foarte bună cu Max și întotdeauna ascultăm ce are de spus. Dar, în cele din urmă, trebuie să luăm decizia corectă pentru echipă. Nu contează dacă este vorba de o problemă strategică sau de viitor, de partenerul de motor sau de un sponsor: vom face întotdeauna ceea ce este corect pentru echipă.”

Horner

Va deveni Horner acum șeful Mintzlaff & Co.

Iar Horner pare să aibă o idee clară în acest sens: Pierderea lui Verstappen și a lui Marko pentru că și-au pus interesele personale mai presus de cele ale echipei ar fi acceptabilă dacă ar fi necesar. Cu toate acestea, demisia lui însuși nu pare a fi o opțiune. Dimpotrivă: Horner se străduiește să obțină și mai multă putere în cadrul grupului Red Bull – și se presupune că ar putea deveni chiar CEO al întregii companii.

Cercetările efectuate au dezvăluit că clanul Yoovidhya se pare că își imaginează să-l facă pe Horner șef al celor trei actuali CEO ai Red Bull, Oliver Mintzlaff, Franz Watzlawick și Alexander Kirchmayr, ca un “super CEO” a cărui putere s-ar extinde mult dincolo de granițele echipei de Formula 1.

Context: De la moartea lui Dietrich Mateschitz, în octombrie 2022, Yoovidhyas care i-au lăsat afacerea aproape în întregime lui Mateschitz, deși dețineau o majoritate de 51%, s-au implicat mai mult în operațiuni. Potrivit rapoartelor din presă, aceștia iau în considerare chiar posibilitatea de a renunța complet la actualul sediu din Fuschl și de a gestiona grupul din Thailanda.

Acest lucru nu se referă doar la exercitarea controlului asupra majorității de 51%, ci și la potențialele economii de taxe. În timp ce pentru Mateschitz a fost întotdeauna important să plătească impozite pe cifra de afaceri a grupului Red Bull în țara sa natală Austria, se pare că Yoovidhyas vede acum oportunitatea de a implementa modele fiscale mai rentabile în afara Austriei.

Nici celor de la Verstappens nu are cum să le placă asta. Dar Horner subliniază că relația cu pilotul său vedetă este “absolut în regulă. El lucrează bine cu echipa. Nu există nicio tensiune, niciun stres și se poate vedea cât de relaxat este. Acest lucru se traduce în performanțele sale pe circuit. Nu vedem nicio problemă cu Max”.

Dacă Verstappen ar pleca, Horner nu ar intra în panică. El subliniază: “Cei mai buni piloți vor să fie în cele mai bune mașini. […] Avem o mașină fenomenală și avem un cockpit liber pentru anul viitor. Și sunt probabil 16 piloți care ar face orice pentru a fi în această mașină”.

  • Mai multe știri despre Campionatul Mondial de Formula 1 găsiți AICI.
Sursa: GP24 Media
Photocredit: Formula 1 Fans Romania
Sponsor: TricouMania

Ați ajuns la finalul articolului. Echipa GP24 vă mulțumește pentru că l-ați citit și speram că v-a plăcut conținutul. Pentru mai mult content de calitate, știri și articole pertinente scrise de oameni pasionați de motorsport, vă recomandam să aruncați o privire pe pagina noastră de Facebook GP24 și să ne dați un like/follow pentru a fi mereu la curent cu noile evenimente din lumea motorsportului.

Pagina de Facebook GP24: Faceți clic aici pentru a vizualiza

GP24 Media

Latest Posts

Don't Miss