More

  Latest Posts

  Ayrton Senna și Lotus, podiumuri și victorii de neuitat -Video-

  După ce, în 1984, Ayrton Senna (21 Martie 1960 – 1 Mai 1994) a avut un sezon de debut de excepție cu Toleman-Hart, acesta a ajuns, anul următor să piloteze pentru Lotus-Renault, echipa cu care a început să se lupte pentru victorii. Ayrton a fost pilot la Lotus până în 1987(inclusiv), iar, la echipa britanică, brazilianul a adunat 16 pole-uri, 22 de podiumuri și 6 victorii.

  Primul și cel mai popular finiș pe podium, ca pilot Lotus, a fost chiar când brazilianul a câștigat, în 1985, Marele Premiu al Portugaliei. Ultimul podium al său alături de echipa Lotus a venit în 1987, în Marele Premiu al Japoniei, la Suzuka, acolo unde a terminat pe locul 2 după o plecare de pe locul 7 din grilă. Că tot vorbim de MP al Japoniei, putem zice faptul că acolo avea să câștige trei titluri mondiale cu McLaren(1988, 1990 și 1991).

  Haideți să trecem în revistă  alte 6 podiumuri istorice ale lui Ayrton Senna:

  1. Marele Premiu al Austriei, 1985

  austria

  În 1985,la Marele Premiu al Austriei, Lotus a avut un ritm greoi în antrenamentele libere, iar asta s-a văzut și în calificări, Ayrton Senna având să plece doar de pe locul 14 pe grilă. În cursă, brazilianul a produs o revenire excelentă: la sfârșitul primului tur, era al zecelea, la sfârșitul celui de-al zecelea tur era al șaselea, iar la finiș, a fost al doilea(foto).A fost al cincilea podium din carieră, și al doilea cu echipa britanică.

  2) Marele Premiu al Belgiei, 1985(Video)

  A doua victorie a lui Senna în Marele Circ a fost la Marele Premiu al Belgiei, în 1985. Atunci brazilianul a venit la Spa cu o mare motivație de a câștiga după rezultate foarte bune în ultimele trei curse : locul 2 în Austria, locul 3 în Olanda și locul 3 în Italia. După ce s- a calificat pe locul doi  în condiții de ploaie ușoară, Ayrton a avut un start bun și a reușit să treacă ușor de cel mai mare rival al său în toată cariera, francezul Alain Prost. După ce ploaia a început să se domolească, Ayrton a fost primul care a intrat la boxe ca să pună slick-urile. Ayrton a ieșit de la boxe în spatele lui Nigel Mansell și Elio de Angelis, pe care a reușit să-i depășească ușor, urmând , mai apoi, să domine restul Grand Prix-ului.

  3) Marele Premiu al Braziliei, 1986(Video)

  Marele Premiu al Braziliei din 1986, desfășurat pe circuitul Jacarepaguá(Rio de Janeiro), a reprezentat etapa de deschidere a sezonului. În calificări, Senna a luat pole-ul, cu un avantaj de 7 zecimi față de timpul lui Nelson Piquet, lucru care a bucurat publicul, mai ales că, bineînțeles, la o cursă braziliană, prima linie era formată din brazilieni.

  În cursă, Ayrton a plecat bine, însă nu a putut fi lider mai mult de trei tururi, Nelson depășindu-l și astfel, câștigând cursa în fața celuilalt brazilian care a terminat pe 2.

  4) Marele Premiu al Spaniei, 1986 (Video)

  La cursa din Spania, pe circuitul Jerez de la Frontiera, Senna a luat pole-ul, a condus cursa timp de 48 de tururi din cele 72 și a terminat în fața pilotului Williams Nigel Mansell  cu un avantaj de doar 14 miimi de secundă.

  5) Marele Premiu al Statelor Unite, 1986(Video)

  Acest Mare Premiu a fost marcat de o poveste unică: cu o zi înainte de cursa americană care a fost câștigată de Senna (ținând, în  turul cooldown, steagul Braziliei în mână), Brazilia a fost eliminată de Franța din Cupa Mondială de Fotbal.De atunci, acest lucru a reprezentat mândria lui Senna de a își reprezenta țara în Marele Circ.

  6) Marele Premiu al Principatului Monaco,1987(video)

  Circuitul stradal din Monte Carlo a fost întotdeauna o provocare pentru orice pilot de Formula 1.În 1987, Senna s-a calificat al doilea, în spatele poleman-ului Nigel Mansell. Englezul n-a stat în fruntea cursei mai mult de 29 de tururi fiind nevoit să se retragă din cauza problemelor la motor. De atunci, Senna a devenit lider și a rămas pe prima poziție până la finalul cursei, câștigând cu un avantaj de 39 de secunde în fața compatriotului Nelson Piquet, cu care a format primul și singurul finiș 1-2 brazilian din istoria Marelui Premiu.Victoria a fost prima din cele 6 ale lui Senna în principat.

  • Source: Instituto Ayrton Senna
  • Photocredit: LAT Images

  Nu pierdeti ultimele stiri din lumea uimitoare a motorsportului cu aplicatie GP24.
  Don't miss out on the latest news from the world of Motorsports with the GP24 App.

  Cu noua aplicatie GP24 primiti ultimele stiri direct pe dispozitivul mobil, 100% gratuit / Nu este necesara inregistrarea.
  With the New GP24 App you receive the latest news direct on your mobile device, 100% free / No need to register.

  Pentru/For Android: Faceti clic aici / Click here.
  Pentru/For iOS: Faceti clic aici / Click here.

  Latest Posts

  Don't Miss